Kärpille toinen kiinnitys

Oulun Kärpät on voiton päässä Suomen mestaruudesta. Kotijoukkueen ratkaisijaksi nousi jälleen Brett Lievers, joka viimeisteli ottelun voittomaalin jatkoerässä. Ottelu oli kokonaisuudessaan loistavaa playoff-kiekkoa.

Kukapa olisi etukäteen uskonut? Oulun Kärpät johtaa SM-liigan finaalisarjaa 2-0 ja joukkueella on mahdollisuus lyödä naula TPS:n arkkuun huomenna joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa. Eipä kuitenkaan mennä asioiden edelle, sillä Raksilan torstai-illassa pelattiin todella viihdyttävä ja dramatiikkaa täynnä ollut kiekkokamppailu. Oman lisänsä siihen antoi kotijoukkuetta raivoisasti kannustanut Raksilan yleisö.

Kärpät menettää johtoaseman

Niin tuttua, niin tuttua: kotijoukkue Kärpät siirtyy 2-0 johtoon ja vastustaja tulee takaa rinnalle. Näin on käynyt useaan otteeseen kauden aikana ja niin kävi jälleen.

Kärpät aloitti ottelun vauhdikkaasti ja ajassa 4.17 Brad Smyth sai Jussi Jokiselta pompun siniviivan tuntumassa ja eteni kohti Teemu Lassilan vartioimaa TPS-maalia. Tarkka laukaus ja Kärpät 1-0 –johtoon.

Kärpät sai heti perään toisen mahdollisuuden, kun Joni Lius kaatoi Pekka Saarenheimon, mutta Kärppien ylivoima meni hätiköinniksi. Kotijoukkueen peli näyttikin hieman sekoavan, mutta niin vain taululla oli hetken päästä 2-0 lukemat.

TPS otti ottelussa mukaan myös loukkaantuneena olleen Ville Vahalahden, joka ei kuitenkaan puolikuntoisena tuonut turkulaisten kokoonpanoon mitään merkittävää.

Ajassa 12.37 Mostin hymyilevä kostaja, Vladimir Machulda hiipi laidasta läpi ja ohitti näpäkällä laukauksella Lassilan. Janne Pesonen päästi kiekon laidasta peläten väärää vaihtoa, jolloin kiekko tuli kuin varkain armottomaan vireeseen päässeelle tsekkihyökkääjälle. Maali riitti TPS-valmentaja Jukka Koivulle ja maalin suulle luistelikin Tuomo Karjalainen.

- Maalivahdin vaihto oli tuossa tilanteessa pakko tehdä. En nyt tiedä olivatko maalit niin helppoja, mutta mielellään ja yleensä en lähde maalivahtia vaihtamaan, Koivu pyöritteli.

Kärppien maalin jälkeen joukkueen peli passivoitui ja maalivahdin vaihto piristi TPS:aa selkeästi ja joukkue aloittikin vahvan pyörityksen. Tämä toikin tulosta, kun David Schneider sai unelmasyötön Mikko Koivulta maalin eteen ja Schneider nosti kiekon hallitusti maalin kattoon – läheltä ylös. Tilanteessa Ari Vallin menetti mailansa, joka omalta osaltaan vaikeutti Kärppien puolustuspelaamista.

TPS tulee tasoihin

TPS pääsi aloittamaan erän ylivoimalla, kun Ilkka Mikkola sai toisen erän lopussa Niko Mikkolan kaadosta rangaistuksen. Jäähyn seurauksena vierailija pääsi peliin huomattavasti paremmin kiinni ja erä olikin täysin turkulaisten.

Vierailija pääsi ottelussa tasoihin, kun Kärppä-maalivahti Niklas Bäckström lahjoitti todellisen pääsiäisherkun. Jiri Vykoukal laukoi kohti Bäckströmiä, joka tökkäsi mailallaan irtokiekon suoraan Antti Aallon lapaan. Aallolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. Maali merkittiin Kai Nurmiselle, joka sai Aallon laukaukseen mailaa väliin.

Kärpät pääsi yrittämään erässä jälleen ylivoimaa, kun Nurminen hölmöili itsensä jäähyaitioon. Kotijoukkueen pyörityksestä ei jäänyt paljon jälkipolville kerrottavaa. Peli passivoitui hieman toisen erän loppupuolella, mutta Kärpillä oli omat paikkansa nousta jälleen johtoasemaan. Kolmanteen erään lähdettiin kuitenkin kutkuttavassa tasatilanteessa.

Machulda-show

Kolmannen erän alkupuolella TPS pääsi koettamaan Topi Jaakolan jäähyn aikana maalia ja onnistuikin siirtymään 3-2 johtoasemaan. Vierailija sai kiekon jo aikaisemmin maaliin, mutta tätä ei vielä hyväksytty. Toinen kelpasi ja Niko Mikkola pääsi tuulettelemaan johto-osumaa. Tilanteessa Vladimir Machulda sössi purkukiekon ja Antti Aalto pääsi vapauttamaan Mikkolan yksin maalin eteen.

Kärpillä oli paikkansa tasoittaa heti maalin jälkeen, mutta Janne Pesosen laukaus pysähtyi TPS-vahti Karjalaisen huipputorjuntaan.

Kotiyleisön päästi piinasta Vladimir Machulda, joka viimeisteli ajassa 55.45 lukemat tasoihin. Brett Lievers pisti Vallun vauhtiin ja kiekko lurahti jälleen helposti maalin perukoille.

Machulda varastikin ottelun lopussa show’n ja miehellä oli paikka huudattaa kotiyleisöä kunnolla. Tsekki pääsi yksin läpi, mutta Karjalainen venyi jälleen maagiseen torjuntaan. Erän lopussa Mika Pyörälällä oli vielä paikka pistää kiekko maaliin, mutta Karjalainen venyi jälleen paraatipelastukseen.

Lievers räjäyttää Raksilan

Jatkoerän alussa kotijoukkueella oli paikat ratkaista peli heti kättelyssä. J-P Haatajan ja Brett Lieversin paikat joukkue jätti kuitenkin käyttämättä. Molemmat joukkueet hakivat aktiivisesti ratkaisua ja jatkoivat myös jatkoerässä viihdyttävän kiekon pelaamista.

Ratkaisu syntyi ajassa 71.46, kun jenkkihyökkääjä Lievers viimeisteli tärkeän voittomaalin. Maalia edelsi Jani Kiviharjun koukkaaminen ja Kärppien parjattu ylivoima onnistui tärkeällä hetkellä.

Rauhalliset jälkipelit

Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä myhäili ottelun jälkeen tyytyväisenä, mutta ei hehkutellut voittoa sen enempää. Työ on vielä kesken.

- Pelataan tiukkoja otteluita. Tässä pelaa kaksi kovaa joukkuetta ja jatkuvasti pitää keskittyä omaan tekemiseen. Olihan mahtava päätös – tämä on sitä playoff-dramatiikkaa, Kari Heikkilä totesi taiston tauottua.

- Toista erää Tepsi hallitsi, kuten myös toisen erän puoliväliä. Lopussa pääsimme kuitenkin peliin mukaan. Kun otetaan toiselta pois, niin toinen saa lisää ja voimasuhteet heittelevät pitkin peliä, Heikkilä kertasi.

- Seuraavat kolme erää tulevat nopeasti eteen. Se on taas seuraava haaste, mutta ei mietitä asioita liian pitkälle vaan keskitytään omaan tekemiseen, Kake lopetti.

Turun Palloseuran päävalmentaja Jukka Koivu ei luonnollisesti heittänyt hanskoja naulaan.

- Finaalissa yksikään pelaaja ei voi taipua vaan meidän tulee pelata loppuun asti. Tuomari oli tänään erinomainen – mielestäni paras esitys tässä sarjassa.

TPS voi mahdollisesti saada riveihinsä takaisin Antti Hulkkosen, jonka pelikunto ratkeaa huomenna aamujäällä.

Yksi illan onnistujista, toinen Kärppien tsekkihyökkääjä, Petr Tenkrat oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen.

- Olen todella luottavainen. Meillä on valtava itseluottamus, mutta pidämme kuitenkin jalat maassa ja kaikki on vielä auki. Paineet ovat nyt Turussa, Tenkrat hymyili.

Niinpä niin. Kärpillä on nyt kolme ottelupalloa tuoda Poika pohjoiseen. Nähtäväksi jää juhliiko joukkue jo huomenna Turussa. Paikalle on myös tulossa bussilasteittain Kärppäfaneja, joten luvassa on kiihkeä kamppailu.