Kärpät upotti TPS:n Pyörälän hattutempulla: "Pelattiin ihan eri sarjassa tänään"

LIIGA / Raportti
Mika Pyörälällä oli onnistunut neljän pisteen ilta.
Kuva © Timo Savela
Edellisen ottelun tappiosta ärsyyntyneet Kärpät näyttivät TPS:lle vaarallisuutensa ja terävät hampaansa. Vaikka vierasjoukkue taistelikin tulisesti loppuun asti, oli alusta asti selvää ketä kentällä vie ja ketä vikisee.

Vaikka Kärppä-luotsi Lauri Marjamäki ennen ottelun alkua olikin sitä mieltä, ettei TPS:n kanssa kannata lähteä maalintekokilpailuun mukaan, aloitti kotijoukkue maalinteon jo ensimmäisellä minuutilla. Saku Mäenalanen viimeisteli osuman, johon Mika Pyörälä ja Sakari Manninen teki esityön.

TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin reagoi maaliin nopeasti ja otti tilanteessa aikalisän rauhoittaakseen joukkuetta.

− Hyvin oli Marjamäki ladannut joukkueensa eilisen tappion jälkeen. Ottelu lähti aika raikkaasti liikkeelle. Ensimmäisessä erässä oltiin samassa pelissä, mutta toisessa erässä näytti, ettei olla edes samassa sarjassa. Huolestuttavaa on, että meille on hakattu nyt kuudessa erässä 14 maalia, oli Selinin kommentti illan ottelusta.

Vierasjoukkue näytti kuitenkin, ettei se takaiskuista lannistu ja tasoitti ottelun lähes heti. Dave Spina ohjasi Kalle Kaijonmaan siniviivavedon Kärppävahti Sami Aittokallion selän taakse.

Kärpät otti mallia vierasjoukkueen viimeistelystä ja meni ottelussa jälleen johtoon, Sebastian Aho ohjasi Lasse Kukkosen vedon TPS:n verkkoon. Oskari Setäsen edessä oli TPS:n maalilla niin paljon maskia, ettei maalivahti voinut osumalle mitään.

Kärppien kolmaskin osuma oli viimeistelyä vaille valmis, mutta Miska Humaloja ei saanut kiekkoa puolityhjään maaliin. Kotijoukkue oli kentällä sen verran terävämpi, että joukkue pääsi jatkuvasti maalintekotilanteisiin.

Liigan toiseksi tehokkainta ylivoimaa kauden mittaan pelannut Kärpät pääsi koittamaan ylivoimansa toimivuutta, kun Julius Vähätalo otti hyökkäyspään rangaistuksen kiinnipitämisestä. TPS:n alivoimakuvio oli kuitenkin toimivampi erikoistilanteen aikana.

Vierasjoukkue ei ylivoimaa päässyt kokeilemaan ensimmäisessä erässä toistamiseen, vaikka ainakin Francis Paré ja Dave Spina olivat kentän pinnassa sitä mieltä, että kärppäjäähytkään eivät olisi olleet huutava vääryys. Tuomarit kuitenkin pitivät tilanteissa pillinsä hiljaisina.

Joukkueet pelasivat tasapäin lähes ensimmäisen erän loppuun, kunnes oli jälleen Sebastian Ahon aika onnistua. Nuori laitahyökkääjä ohjasi Adam Masuhrin vedon vastustajan verkkoon.

Pyörälän hattutempun rakennus alkaa

Toiseen erään TPS:n maalille luisteli Teemu Lassila, joten Setänen joutui jättämään työpisteensä jo toisessa ottelussa peräkkäin. Erän alku oli jäähypainoitteinen, kun ensin ylivoimakuvioita pääsi pyörittämään TPS ja heti sen jälkeen Kärpät.

Vierasjoukkue ei ylivoimassaan onnistunut, kun taas Kärpät ei tarvinnut maalintekoon kuin 11 sekuntia. Pyörälä viimeisteli osuman paluukiekosta aivan maalin edestä. Spina yritti läpiajon jälkeisellä kikalla kauden kauneinta maalia, mutta Aittokallio oli maalilla eri mieltä.

Jari Sailio yritti suoraviivaisemmalla ratkaisulla saada ensimmäisen osumansa Kärppien peliasussa, mutta kiekko kimposi tolpasta väljemmille vesille. Sailio oli kuitenkin päättänyt avata maalitilinsä ja survoi kiekon myöhemmin TPS:n verkkoon aivan maalin edestä.

Kärppien seuraava maali tuli ylivoimalla ja siinä Lasse Kukkonen ohjasi Ahon hyvän syötön maaliin. TPS pelaajissa oli näkyvissä turhautumisen merkkejä, eikä JYPiä vastaan onnistunutta takaa-ajoa ollut ilmassa. Pyörälä pääsi tekemään illan toisen osumansa läpiajosta tyhjään verkkoon, kun vastaan lähtenyt Lassila ei ehtinyt kiekkoon kiinni.

Kolmanteen erään tuli jo hieman lyödyn oloinen TPS. Turhautuminen näkyi myös kokeneen Tomi Kallion hyökkäyspäässä ottamassa jäähyssä, jonka myötä kotijoukkue pääsi jälleen kentän herraksi.

Hyökkäyspään jäähy myös lopulta kostautui, kun Pyörälä pääsi viimeistelemään hattutemppunsa ohjaamalla Ahon laukauksen Lassilan selän taakse. Tuomaristo pohti hetken aikaa tehtiinkö ohjaus korkealla mailalla. Lopulta kiekko vietiin kuitenkin keskiympyrään.

TPS näytti Jerry Ahtolan kavennuksella, ettei joukkueen kaikkia eväitä ole vielä syöty. Suorasta pudotuspelipaikasta painivan joukkueen hyvä kausi onkin osoittanut, ettei yksittäisten pelien takaiskut saa pelaajien taistelutahtoa nujerrettua.

Ilkka Pikkaraisella oli asiaa vastustajille läpi kolmannen erän, mutta ottelun jälkeisille drinkeille kutsusta tuskin oli kyse. Kärpillä on vielä ohuet saumat sarjakärkeen, koska HIFK hävisi illan oman ottelunsa.

Marjamäki oli luonnollisesti tyytyväinen omiensa tekemisiin pelin jälkeen.

− Liikuttiin tänään paremmin kun vastustaja. Nyt onnistuttiin myös viisi vastaan viisi pelissä niiden ylivoimaosumien lisäksi. Kauttaaltaan vahva suoritus joukkueelta tänään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo