Hieno päätöserä toi Kärpille voiton

LIIGA / Raportti
Viimeaikoina vaisusti esiintynyt Oulun Kärpät sai tiistaina helpottavan voiton, kun vierasjoukkue TPS kaatui selvin 4-1-luvuin. Ottelu oli kahden ensimmäisen erän jälkeen tasan, mutta oululaiset nousivat voittoon loistavan päätöserän ja ruotsalaisvahti Johan Backlundin turvin.

Kärppien kahden ottelun tappioputki tuli tiistaina päätökseen, kun joukkue kukisti niin ikään vaisusti edellisotteluissa pelanneen TPS:n. Kärppien kiistelty ruotsalaisvahti Johan Backlund torjui alusta lähtien vakuuttavasti ja nollasi turkulaisten vaaralliset ylivoimahyökkäykset kerta toisensa jälkeen. Vastaavasti toisessa päässä verkko heilui kolme kertaa useammin, kun TPS:n maalivahti Aleksis Ahlqvist ei pystynyt estämään oululaisten rynnistystä kolmannessa erässä.

TPS:n päävalmentaja Pekka Virta myönsi ottelun jälkeen, ettei hänen joukkueensa ollut tarpeeksi hyvä voittamaan kamppailua.

– Jääkiekko on maalintekopeli, eikä tämä ollut ensimmäinen vastaavanlainen tappio. Meillä ei riittänyt itseluottamusta ja rohkeutta ratkaista peliä silloin kun siihen oli mahdollisuus ja helposti annettiin kaikki kolme maalia. Kuvastavaa oli, että (Marko) Anttilan rankkarin jälkeen kolisi heti omiin, sitten täysin tyhjä maali meillä ja sen jälkeen 2-2-hyökkäyksestä maali.

Kärppävalmentaja Hannu Aravirta oli luonnollisesti tyytyväinen omiensa esitykseen ja kertoi voiton tulleen joukkueelle erittäin tärkeään paikkaan.

– Kun pelit vähenevät niin pisteiden merkitys konkretisoituu entisestään. Hyvä alku meillä ottelulle, olen erittäin tyytyväinen ilmeeseemme ensimmäisessä erässä. Päästimme muutaman ylivoimahyökkäyksen, mutta muuten ilme oli erittäin hyvä. (Jari) Viuhkolan loukkaantuminen sekoitti peliämme, kun jouduimme jatkamaan yhdellätoista hyökkääjällä, mutta Backund ja hyvä peruspeli pelastivat meidät kolmanteen erään.


Tästä miehestä eivät turkulaisten laukaukset menneet helpolla läpi.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Avausmaali syntyy onnekkaasti

Ottelun alku oli tilanteiden valossa tasaisen vauhdikasta peliä. TPS ei saanut erityisen vaarallisia maalipaikkoja aikaan, kun sekä Kärppien puolustus, että Backlund olivat hereillä. Paljoa huipputilanteita ei nähty myöskään toisessa päässä, vaikka Kärppien hyökkäyksessä oli selvästi enemmän juonikkuutta kuin vieraiden.

Kahdeksan minuutin kohdalla tapahtui vaarallisen näköinen tilanne, kun turkulaisten Tomas Mojzis taklasi Jari Viuhkolaa rajusti laidan lähellä. Ruman näköisestä tilanteesta ei seurannut rangaistusta, vaikka Kärppäkapteeni loukkaantui, ja joutui jättämään pelin kesken ensimmäisen erän jälkeen.

Vajaa minuuttia myöhemmin yleisön ulvominen vaihtui riemun huutoihin, kun Julius Junttilan löysä rannelaukaus löysi tiensä helposti maaliin Ahlqvistin längistä. Maalin jälkeen Kärpät joutui alivoimalle Joonas Donskoin jäähyn myötä, mutta TPS:n ylivoima kului hitaisiin kiekon kuskaamisiin.

TPS nousee niskan päälle

Jos ensimmäinen erä oli tasainen, toisessa erässä TPS pelasi selvästi kotijoukkuetta paremmin. Liekö sitten Viuhkolan loukkaantumisella ollut vaikutusta, Kärppien peli oli pahasti sekaisin, ja vastustaja sai useita ylivoimahyökkäyksiä oululaisten virheiden avustuksella. Erän ensimmäinen maalipaikka syntyi kuitenkin Kärpille, kun joukkue pääsi pyörittämään ylivoimaa, ja Atte Ohtamaan siniviivalaukaus kilahti sivurautaan.

Tolppalaukauksen jälkeen ote siirtyi selvästi vieraille. Johan Backlund sai venyä muutaman kerran todelliseen huipputorjuntaan, kun varsinkin TPS-hyökkääjä Ville Vahalahti laukoi muutaman kerran todella vaarallisesti. Valkopaidat saivat lopulta kuparisen rikki ajassa 29.22. Tshekkihyökkääjä Tomas Plihal karkasi Mojzisin loistosyötöstä läpiajoon, ja laukoi kiekon Backlundin selän taakse upean harhautuksen päätteeksi. Erän lopussa vieraat painostivat vielä pitkän tovin oululaisten päädyssä, mutta lisämaaleja ei kuitenkaan enää nähty.

Vierasjoukkue hukkaa maalipaikkansa, Kärpät iskee

Päätöserä meinasi alkaa Kärppien kannalta ikävällä tavalla, kun Oskar Eklund huitoi maalille noussutta Marko Anttilaa rangaistuslaukauksen arvoisesti. Hyökkääjäjätti ei kuitenkaan saanut kiekkoa sisään, vaikka kiekko lipui Backlundin längistä vain hieman ohi maalin.

Epäonnistuneesta rankkarista alkoi Kärppien nousukiito, sillä vain minuuttia myöhemmin Pekka Saarenheimo laukoi kiekon komeasti verkkoon Ahlqvistin kilpikäden puolelta. TPS sai nopeasti maalin jälkeen uutta painetta aikaan, mutta tukku huippupaikkoja kilpistyi jälleen Kärppien ruotsalaismaalivahtiin. Myös toisessa päädyssä meinasi syntyä osuma, kun 500 ottelua täyteen saanut Juha-Pekka Haataja pääsi yrittämään ratkaisua aivan maalin edestä.

Vähän ennen erän puoliväliä vieraat saivat jälleen huipputilanteen, kun oululaisten maali ammotti hetken tyhjyyttä Backlundin seikkaillessa maalin takana. Kärppäpuolustus hoiti kuitenkin tilanteen, ja pian sai punalamppu syttyä jälleen vastakkaisessa päädyssä. Hyökkääjä Kimmo Koskenkorva toi kiekon näyttävästi TPS:n alueelle, ja Juho Keränen sai kunnian viimeistellä 3-1-osuman suoraan ”Kossun” syötöstä.

”Kertsin” osuman jälkeen vierailijat eivät enää saaneet aikaan todellista painetta. Ainoa huippupaikka syntyi kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua, kun Marko Anttila päätti 3-1-hyökkäyksen heppoiseen laukaukseen. Ajassa 54.15 Tomas Plihal sai vielä 2+10 minuuttisen taklattuaan Oskar Eklundia selkään. Viimeisellä minuutilla syntyi vielä yksi maali, kun Haataja päätti juhlaottelunsa tyylikkäästi laukomalla kiekon helposti tyhjiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle