SaiPalle sysimusta vierasreissu

Sen piti olla Petr Tenkratin juhla. Fanien ykkössuosikin paluu. Vahvasta pelistä huolimatta ottelun päätähden roolit varastivat muut miehet. Juhlahumua varjosti SaiPan Aki Uusikartanon vakava loukkaantuminen.

Ottelu ohi hetkessä

SaiPan taivas synkkeni heti kättelyssä. Matti Hanan kärsiessä rangaistustaan tuli kuitenkin kahta pistettäkin suurempi tappio. Joukkueen paras puolustava hyökkääjä Aki Uusikartano ja Kärppien Mika Pyörälä kaatuivat harmittomassa harhautustilanteessa päällekkäin ja Uusikartanon jalka vääntyi pahan näköisesti. Mies makasi tuskissaan jään pinnassa pitkän tovin, kunnes hänet saatiin siirrettyä paareilla pukuhuoneeseen. Ottelun jälkeen totuus vamman vakavuudesta paljastui.

- Pahalta näyttää. Aki on viety sairaalaan, totesi valmentaja Petri Skriko. Lehdistötilaisuudessa saadun ensimmäisen tiedon mukaan Uusikartanon sääriluu on murtunut kahdesta kohtaa.

Lisää vettä niskaan tuli Hanan jäähyn lopulla. Jari Viuhkola heitti maailmanluokan lättysyötön takakulmalle, josta illan juhlakalu Petr Tenkrat laukoi suoraan passista ylänurkkaan. Parikymmentä sekuntia lisää ja kiekko oli uudelleen Juha Kuokkasen selän takana. Pekka Saarenheimo punnersi keskialueelta asti maalille ja survoi väkisin kiekon maaliin. Saarenheimo palasi kokoonpanoon tähän otteluun leukamurtumasta toivuttuaan.

SaiPan peli oli ensimmäisen erän aivan sekaisin. Joukkue ei saanut konetta käyntiin, vaan joutui roikkumaan kotijoukkueen mukana. Näistä roikkumisista puhallettiin myös kolme kaksiminuuttista. Kahden miehen ylivoimalla Jussi Jokinen neppasi Brett Lieversin ja Sakari Palsolan unelmaesityöstä kolmen maalin taukojohdon.

Illan sankari ilmoittautuu

Ottelu olisi voitu päättää jo ensimmäisen erän jälkeen, sillä SaiPa oli jo täysin antautunut. Erätauolla joukkue kuuli uutiset myös loukkaantumisen laadusta, joka takuulla vaikutti pelihuumoriin. Erän alussa kokoonpanosta poistui myös Riku-Petteri Lehtonen, joka loukkasi olkapäänsä Antti Aarnion taklauksessa. Lehtonen palasi jäälle myöhemmin saman erän aikana.

Erä oli puolivälissä, kun Kärppien vikkelä Janne Pesonen väänsi maalin kulmalla sellaiset piruetit, että SaiPan Petri Kokko muistaa ne vähän aikaa. Kokenut pakki oli aivan solmussa, eikä pystynyt estämään Pesosen maalintekoa. Kuokkanen oli jälleen vailla mahdollisuuksia, parista metristä kiekko reppuun.

Tämän jälkeen alkoi sirkus, jota fanit ovat Oulussa odottaneet. Paikalle ilmoittautui romuluinen kanadalaishyökkääjä Brad Smyth. Jo ensimmäisessä erässä vahvasti pelannut Smyth teki erän päätteeksi kaksi maalia. Molempiin hyvän esityön tekivät ketjukaverit Jari Viuhkola ja Petr Tenkrat. Maalit olivat kuin toistensa kopioita. Smyth runnoi kiekot väkisin pussiin aivan maalivahdinalueen kulmalta. Koostumus Petr Tenkrat (1+1) - Jari Viuhkola (0+4) - Brad Smyth (3+1) piti vieraita ajoittain jopa sellaisessa helteessä, ettei vastaavaa ole tällä kaudella Oulussa koettu. Kahden erän jälkeen taululla tennislukemat 6-0.

Ei tätä tähän jätetä!

Näin varmasti ajatteli kärppäjoukkue. Kolmannessa erässä verkkoa heilutettiin totuttuun tapaan kolmesti. Ylivoimalla Smyth kruunasi tyylipuhtaan kypärätempun, kolme maalia peräkkäin. Ilkka Mikkolan rännikiekkoa meni maalin taakse pysäyttämään SaiPa-vahti Kuokkanen, mutta kiekko pomppasikin hänen olkapäänsä yli. Paikalla oli Jari Viuhkola, joka toimitti kiekon maalille. Ensimmäisenä paikalla oli Smyth, joka runttasi kiekon väkisin reppuun.

Täyttä tykitystä

Viuhkolan kentän dominointia[Lue juttu]

Kaukana ei ollut neljäskään henkilökohtainen, sillä seuraavassa vaihdossa Smyth karkasi puhtaasti läpi. Rystyharhautuksen Kuokkanen kuitenkin torjui. Pari minuuttia lisää ja taululla lukemat 8-0. Mika Pyörälä nousi kenenkään estelemättä maalin kulmalle, josta tarkka laukaus yläriman viereen Kuokkasen olkapään yli. Tässä vaiheessa urhoollisesti taistelleen molarinkin huumori oli nollassa.

Lopullisen pisteen teurastukselle löi Janne Pesonen. Jussi Jokisen esityön jälkeen Pesonen koitti kerran ja koitti toisenkin. Ja menihän se sinne lopultakin. Ilta oli ohi ja samalla yksi kauden eriskummallisimmista otteluista päätöksessään.

- Täytyy onnitella kotijoukkuetta. Upea peli heiltä ja ehdottomasti paras esitys meitä vastaan tällä kaudella. Alku oli meillä huono. Tuli pari jäähyä ja he tekivät pari maalia. Sen jälkeen me voitiin vain ihastella, Petri Skriko kommentoi.

SaiPan otteet sarjatauon jälkeen eivät ole häikäisseet. Nyt tuli kolmas tappio peräjälkeen. Joukkue oli koko ottelun ajan täysin yössä. Vieraiden paras maalintekopaikka tuli samalla hetkellä kuin päätössummeri pärähti. SaiPan ns. puolustus katseli vierestä suurinta osaa Kärppien maaleista. Maalivahti Kuokkanen ei omilta apuja saanut.

- Tauon jälkeen meiltä on kadonnut nöyryys totaalisesti. Tämä näkyy etenkin puolustuspelissä, Skriko jatkoi.

Kärpät pelasi ehdottomasti kauden parhaan kotiottelun. Joukkue seilaa vahvassa myötäisessä, takana kolme voittoa peräkkäin. Maalihanat ovat auenneet, kolmen ottelun maaliero 17-5. Vaikka Viuhkolan kenttä suurimmat tehot keräsikin, löytyy ratkaisijoita laajalta rintamalta.

- Nyt tämä meidän puurtaminen palkittiin. Tavallaan nyt päästiin pelaamaan itsemme tasaisten ottelujen kuoresta ulos, Kärppien iloinen Kari Heikkilä kertoi.

- Ketjut, jotka saimme tähän otteluun koottua toimivat hyvin. Etenkin Pekka Saarenheimon nelonen, joka viime kaudella oli yksi sarjan tehokkaimmista neloskentistä, pelasi vahvasti.

- Tottakai täytyy kiitellä Viuhkolan kenttää. Sen peli lähti hyvin käyntiin. Tenkrat onnistui heti ja Smythillä oli 6-7 maalintekopaikkaa.