Oulussa odotettu tulos

Raksilan lauantai-illassa kohtasivat sarjassa täysin eri kastissa olevat joukkueet ja tulos oli sen mukainen. Lappeenrannan SaiPa pyristeli oululaisten tykityksessä ensimmäisen erän, mutta kotijoukkue Kärpät nakkasi vaihteen päälle ja iski taululle voittolukemat 6-1.

10-0, 8-2, 7-1.. siinä muutama ennen peliä esitetty veikkaus ottelun lopputuloksesta. Tällä kertaa tulokset osuivat lähelle, eikä SaiPa pystynyt haastamaan Kärppiä todelliseen testiin. Ensimmäinen erä oli kuitenkin kääntää pelin kokonaiskuvan muutokseen, mutta rutinoitunut oululaisryhmä hoiti peruspelillä tarvittavat maalit.

Kärpät vs Kuokkanen

Ottelun alussa SaiPa näytti omat aseensa ja pystyi pitämään Kärpät pitkään nollilla. Etenkin maalissa pelannut Juha Kuokkanen ansaitsee suuret kiitokset SaiPa-puolustajilta – sen verran tuhannen taalan paikkoja mies torjui.

Erän alussa teatraalisesti ennen peliä esitelty, ottelussa kolme syöttöpistettä saalistanut, Vladimir Machulda pääsi kokeilemaan läheltä, mutta veto kohahdutti lähinnä vain yleisöä. Ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin mahtuikin lähinnä lukematon määrä pitkiä kiekkoja.

Kahdentoista minuutin kohdalla nähtiin mielenkiintoinen episodi, kun päätuomari Jyri Rönn tuomitsi Kärpille rangaistuslaukauksen. Jussi Jokinen purjehti yksin läpi, mutta mies koukittiin ratkaisevalla hetkellä, josta Rönn nosti kätensä pystyyn. Jokinen syötti kiekon maalin eteen Brett Lieversille, mutta peli puhallettiin poikki. Lievers toimitti vihellyksen jälkeen kiekon maaliin, mutta tilanteessa oli kyseessä siirretty rangaistus. Jokisen maalitilanne oli ohi, jonka jälkeen peli vihellettiin poikki huolimatta siitä, kummalla joukkueella kiekko oli. Joka tapauksessa tilanne oli erittäin epäselvä, sekä tuomiosta liikkui useita eri variaatioita. Lievers ei kuitenkaan rangaistuslaukauksesta onnistunut, vaan Kuokkanen venyi hienoon torjuntaan.

Noin erän puolivälissä Kärppien maalivahti Pekka Rinne antoi SaiPan Harri Tikkaselle todellisen ystävänpäivälahjan, kun mies päästi taakseen puolustajan siniviivalaukauksen, ja taululla komeilivat lukemat 0-1. Juha Pursiaisen jäähyn aikana Tikkanen nousi omalta alueelta ja laukoi kiekon kohti Rinnettä. Laukaus muutti hieman suuntaa Kimmo Lotvosen mailasta, mutta olisi ollut silti otettavissa.

- Valitettava pomppu, mutta Rinne pelasi tasaisen hyvän pelin. Ensimmäisessä erässä meille meinasi iskeä pieni paniikki ja SaiPa oli aktiivinen. Maalipaikat olivat meille kuitenkin 12-1, Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä totesi.

Kärpät tasoitti ottelun erän lopussa lukemiin 1-1, kun Ari Vallin purjehti maalin eteen ja lirutti kiekon ohi Kuokkasen. Tätä ennen muun muassa Ville Immosen jäähyn aikana Jussi Jokinen pääsi kokemaan Kuokkasen kobrakäden terävyyden.

Hanat aukeaa

Toinen erä alkoi Kärppien täydellisellä hallinnalla. Kun erää oli pelattu minuutti, onnistui Petr Tenkrat maalinteossa. Jari Viuhkolan ja Brad Smythin kanssa Tenkrat neppaili punakoneen tyyliin SaiPan puolustusalueella. Tenkrat kiersi lopulta maalin ja loistavan blokkauspelin ansiosta hänelle avautui väylä Kuokkasen eteen – ranteet lukkoon ja ”ylämummoon”.

Seuraava maali tulikin vasta erän puolivälin jälkeen. Sitä ennen niin Kärpät kun SaiPakin pääsi kilauttelemaan maaliputkia, sekä vierailija pelaamaan kaksi ylivoimaa tuloksetta. Kärppien ylivoima kuitenkin onnistui, kun ajassa 31.17 Sakari Palsolan kaatanut Tikkanen istui jäähyaitiossa. Maali oli klassinen Kärppien ylivoiman tulos, jossa Jussi Jokiselle pelataan pystysyötöllä paikka murtautua vastustajan puolustuslinjan läpi. Tämä kuvio toimi jälleen – vapauttavan syötön maaliin antoi Kimmo Lotvonen.

Kärppien 4-1 maalikin oli tehokkaan ylivoiman tulos. Janne Pesonen kikkaili maalipaikkaan, mutta Ville Koho joutui kaatamaan miehen jäähyn arvoisesti. SaiPa oli pahassa lirissä juuri Pesosen ja Jokisen kanssa, jotka alituisesti murtautuivat SaiPa-linjan läpi. Kärppien ylivoima jyrähti välittömästi käyntiin, ja kiekko pelattiin Sakari Palsolan toimesta viivaan Mikko Myllykoskelle. Samalla hetkellä Machulda liukui loistavaan maskiin, jonka jälkeen Myllykosken laukaus upposi Kuokkasen selän taakse.

Lappeenrantalaiset saivat vielä erän loppupuolella kaksi täysin identtistä rangaistusta, kun Matti Hana ja Janne Kolehmainen koukkivat itsensä jäähyaitioon. Kyseisissä tilanteissa rikkominen oli ainoa keino estää Kärppien lisämaalien synty. Kolmanteen erään Kärpät lähtikin ylivoimamaali mielessään.

- Toisessa erässä tasoero tuli kyllä selkeästi esille. Väsyimme selkeästi ja sorruimme jäähyihin, SaiPan päävalmentaja Heikki Mälkiä murehti.

Tupla ja kuitti

Kolmas erä ei Kärppien kahta maalia enempää tarjonnut. Erää oli ehtinyt vanhentua vain 42 sekuntia, kun Mikko Myllykoski viimeisteli illan toisen osumansa, joka oli kuin kopio ensimmäisestä. Maali oli Myllykosken kauden seitsemäs.

- Liigassa kaksi maalia on kyllä harvinaista herkkua, enkä muista, että olisin koskaan onnistunut kahdesti samassa pelissä, Myllykoski pähkäili.

Myllykosken jatkosta on liikkunut erinäisiä huhuja niin Oulussa kuin Lappeenrannankin suunnalla.

- Jatko on totaalisen auki, vaikka minulla on optio Kärppien kanssa ensi kaudesta. Katsellaan sitten keväällä. Viime kausi oli jotain mystistä, ja ikinä en ole pelannut näin hyvässä joukkueessa, Myllykoski jutteli.

Kärppien kuudes maali oli Antti Aarnion henkilökohtainen taidonnäyte: kiepsautus maalin edestä ja lukemat ajassa 43.12 6-1. Nämä lukemat jäivätkin ottelun lopputulokseksi. Kärppien peli tyrehtyi maalin jälkeen täydellisesti, ja yleisö sai haukotella ottelun lopun SaiPan muutamaa yritystä lukuun ottamatta.

Brad Smythin ja Pasi Nielikäisen yhteenottokin jäi katsojilta näkemättä, vaikka miehet kävivät pienen small-talk -tuokion.

Kärppä-valmentaja Kari Heikkilä oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa suoritukseen. Mika Pyörälän tilanteeseen saatiin pientä katsausta ja miehen odotetaan palaavan kehiin kenties länsirannikon turneelle, mutta todennäköisesti JYP-otteluun lauantaille.

- Lataus oli meiltä hyvä, mutta SaiPa yllätti kovalla pelillään. Toisen erän maalit ratkaisivat ottelun lopullisesti ja mitä pidemmälle menimme, niin peli kääntyi meille. Puolustajat ovat tehneet viime peleissä maaleja ja pelanneet aktiivista peliä, Heikkilä kiitteli.

SaiPan Heikki Mälkiä kehui joukkueensa asennetta ja viime aikaisia suorituksia tuloksista huolimatta.

- Taitoero näkyi kyllä - onnittelut Kärpille, joka ansaitsi voittonsa. Olemme taistelleet viime peleissä upeasti ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun pelimme murtui tällä tavalla, Mälkiä totesi.

SaiPan pelit jatkuvat ensi viikon tiistaina kotiottelussa Lukkoa vastaan. Tuohon kamppailuun paluun Sputnik-paitaan pitäisivät tehdä kuumeen takia poissa ollut Petr Sachl ja polvivammaa kärsinyt Olli Malmivaara. Jokereista tulleen puolustajan paluu tapahtunee kuitenkin tällä viikolla.