Kärpät ja SaiPa jälleen tasatahtiin

Oulun Kärpät ja Lappeenrannan SaiPa väänsivät jälleen keskinäisen ottelunsa tasan, kun joukkueet kohtasivat tällä kaudella toistamiseen. Edellinen ottelu Lappeenrannassa syyskuussa päättyi 4-4 - illan kamppailussa päädyttiin SaiPan viime hetken tasoitusmaalilla lukemiin 1-1.

SaiPan taktiikka otteluun oli selkeä: puolustetaan ja rikotaan. Tähän lisättiin vielä Kärppien tehottomuus, niin lukemat kertovat tapahtumista jo paljon.

kommentti

Nielikäinen viihtyy Lappeenrannassa. [lue lisää]

Ottelun alkuun lähdettiin tutulla kotijoukkueen painostuksella, mutta painetta SaiPan päätyyn onnistui luomaan lähinnä Kärppien neljäs kentällinen, jossa etenkin Saarenheimo oli hyvällä pelituulella. Paras paikka tuli kuitenkin lappeenrantalaisille, kun ex-kärppä Pasi Nielikäinen pääsi 2-1 vastahyökkäykseen Ville Kohon kanssa. Pasin lätty oli oivallinen, mutta Kohon laukaus kimposi kärppäpakin mailasta päätyverkkoihin. Nielikäinen näytti tänään kokonaisuutena myös pelaamisen elkeitä, eikä suinkaan lähtenyt rymistelemään pitkin laitoja.

Ensimmäinen merkintä pöytäkirjaan saatiin Joni Yli-Torkon vastaanottaman taklauksen seurauksena. Yli-Torkko nosti kätensä ylös vastaanottaessaan kärppäpuolustajan pommia, eikä ottelun päätuomari Aleksi Rantalalla ollut muuta vaihtoehtoa, kun heittää Yli-Torkko jäähylle. Rantalan tuomiot herättivät ottelun edetessä kovaakin ”porua” oululaisyleisön silmissä, eikä pelaajatkaan olleet tuomioihin tyytyväisiä. Kärppien ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan SaiPan maalilla loistavan ottelun pelannut Juha Kuokkanen tilkitsi eleettömästi ruutunsa.

Saamatonta suihkimista

Ottelun toinen erä jatkoi sitä, mitä ensimmäinen oli – tehotonta pörräämistä. Ottelusta näytti jälleen muodostuvan vierasjoukkueen taktiikan riemuvoitto Kärppien puskiessa keskialueen ja siniviivan seinään. Vauhtia riitti, mutta ajatus oli hukassa. Kärppien kokoonpanosta ei näytä löytyvän riittävästi vastuunkantajia hyökkäyspäässä.

Toisen erän alussa SaiPa sai hyvän ylivoimamylläkän Niklas Bäckströmin maalille, kun Lasse Jämsen otti kahden minuutin rangaistuksen mailasta kiinnipitämisestä. SaiPan ylivoima lähti jauhamaan maalia – yllätys, yllätys – Pasi Nielikäisen johdolla. Nielikäiselle tulikin paikka, mutta Sakari Palsola sai viime hetkellä sidottua Pasin mailan ja esti SaiPan avausmaalin syntymisen. Samassa ylivoimassa hyvän pelin pelannut Petr Sachl laukoi B-pisteen tuntumasta tolppaan.

Tämän jälkeen nähtiin mielenkiintoinen jäähy. Kärppien kanadalaisvahvistus Brad Smyth taklasi tilanteen jälkeen kovaa SaiPa-hyökkääjää, joka herätti huutelua vierasjoukkueen vaihtoaitiossa. Ilmeisesti ”mussutus” oli liikaa päätuomari Rantalalle ja SaiPalle kahden minuutin joukkuerangaistus. Kärppien ylivoima ja ilme oli kuitenkin tänään niin onneton, että ylivoimat lähinnä tuhlattiin ”pikkuneppailuun”.

Erän lopussa Kärppien Oskari Korpikari heitteli miestä seinille käsillään, ja alivoiman aikana Jussi Jokinen huitoi itsensä Korpikarin seuraksi jäähyaitioon. SaiPan 5-3 vastaan ylivoima ei kuitenkaan tuonut kaivattua maalia.

Pari maaliakin…

Pitkään näytti siltä, että yksi maali tulee ratkaisemaan ottelun voittajan. Toisin kuitenkin kävi. Kärpät lähti kolmanteen erään täysin sekoitetulla kokoonpanolla. Joukkueen valmentaja Kari Heikkilä haki omien sanojensa mukaan ilmeeseen piristystä, mutta pelin luonne säilyi täysin samana.

Ottelun avausmaali nähtiin, vihdoin ja viimein, Ilkka Mikkolan helpohkon jäähyn aikana. Alivoimakaksikko Pekka Saarenheimo ja Jari Viuhkola juonivat purkukiekon SaiPan ränniin, josta kiekko tuli Viuhkolalle SaiPa-puolustuksen nukahtaessa pahemman kerran. Viuhkola nousi B-pisteelle, josta näpäkkä rannelaukaus etuyläkulmaan ja digitaali pärähti 1-0 lukemiin.

Maalin jälkeen SaiPa aloitti välittömästi takaa-ajon, jota helpotti Ari Vallinin poikittaisesta mailasta saatu rangaistus. Kärppien Martin Stepanek oli jo ohjata kiekon omaan maaliin, mutta kiekko meni kuin ihmeen kaupalla Bäckströmin polven ja suojan väliin. Kärppien loistava alivoimapelaaminen enteili jo kotijoukkueen niukkaa voittoa.

Kuinkas sitten kävikään. Kärppien jo aikaisemmissa peleissä osoittautunut heikkous pitää kiinni johtoasemasta sai jälleen jatkoa. SaiPan päävalmentaja Petri Skriko otti jo noin kolme minuuttia ennen pelin loppusummeria maalivahdin pois, ja tulosta tuli. Kiekko pörräsi Kärppien maalilla, josta sen sai ”kultapotta” Ville Immonen. Kiekko alakulmaan ja Lappeenrantaan piste. Tasoitushetkellä Kärppien maalilla seisoi myös iso läjä pelaajia, mukaan lukien sputnikkipaitoja, mutta peli sai jatkua. Viimeisellä minuutilla SaiPan Aki Uusikartano otti vielä kahden minuutin rangaistuksen, mutta Kärpät ei onnistunut tässäkään ylivoimassaan.

Jatkoajalla ei ihmeitä tapahtunut, vaan Kärpät iski jälleen SaiPan puolustusmuuriin. Vierasjoukkue näytti olevan hyvinkin tyytyväinen yhteen pisteeseen, eikä edes lähtenyt yrittämään voittomaalia. Näin väritön ottelu päättyi etenkin SaiPaa tyydyttävään pistejakoon.

Päivänsäde ja menninkäinen

Näin voisi kuvata valmentajien mietteitä illan kamppailusta. Kärppien päävalmentaja oli omiensa otteisiin todella pettynyt:

- Kokonaisuutena peli oli hyvin tahmea, eikä herättänyt minkäänlaisia tunteita. Otteemme muistutti lähinnä virkamiesmäistä pelailua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että herrat Viuhkola ja Bäckström pitävät meitä ylhäällä, ylisti Heikkilä.

-Puolustuspelimme on OK, mutta hyökkäyspelimme on täysin tehotonta. En ole ollenkaan tyytyväinen tämän illan esitykseemme – todella hengetön suoritus! Olen paljon pettyneempi tähän peliin kuin edelliseen IFK-tappioon, Heikkilä murehti.

SaiPan ”päivänsäde” Skriko oli omiensa esitykseen todella tyytyväinen:

kuvakooste

Kuvagalleria illan ottelusta. [katso]

- Hyvä peli meiltä. Uskalsimme pelata omaa kiekkoa ja onnistuimme tukkimaan keskialueen. Lähdimme puhtaasti rikkomaan taitavan kotijoukkueen peliä ja puolustamaan. Kokonaisuutena hieno taistelu, jossa henkilökohtainen virhe johti 1-0 avausmaaliin. Onni oli kuitenkin meidän puolellamme ja saimme tasoituksen, totesi Skriko.

Viime kaudella Kärpissä pelannut Pasi Nielikäinen ottelu ottelussa monien tarkkailun alla. Ottelun tuomarilinjasta Pasilla oli oma yllättävä mielipiteensä:

- Pari jäähyä olisi tuomari voinut meikäläisellekin antaa..

Kärpät jatkaa seuraavaksi ensi viikolla länsirannikon ”tourneelle” Ässien ja Lukon vieraaksi. SaiPan seuraava ottelu on lauantaina kovakuntoista Porin Ässiä vastaan.