Takaisin lähtöruutuun – Kärpät suli ja Pelicans vei

Puolivälieräsarjan kuudennessa ottelussa lauantaina Raksilassa Kärpät johti ottelua jo 2-0 ja oli vahvassa asemassa voittoa ajatellen, mutta Pelicansin kolmen nopean maalin jälkeen tilanne oli jälleen uusi. Jari Viuhkolan tasoitusmaalin myötä Raksilassa mentiin jatkoerään, jossa ratkaisijaksi nousi Pelicansin Radek Smolenak.

Pelicans venytti Kärppien kanssa käytävän puolivälieräsarjan kuudenteen otteluun perjantaina Lahdessa, kun se nappasi voiton lukemien oltua 4-2. Oulun ottelussa Kärpät oli kahden erän jälkeen 2-0-johtoasemassa, mutta Pelicansin kolmannen erän kolmen nopean maalin myötä tilanne muuttui täysin.

Kärpät nousi kuitenkin vielä tasoihin, kun Jari Viuhkola onnistui tasoittamaan takakulmalta ilman maalivahtia tilanteessa. Jatkoerässä Pelicans pystyi tappamaan alivoimatilanteensa, jonka jälkeen Pelicansin tšekkihyökkääjä Radek Smolenak iski ratkaisun Raksilan lauantai-iltaan.

− Karvas tappio ehdottomasti. Kaksi erää pelasimme hyvää kiekkoa, olimme aktiivisia hyökkäys- ja puolustuspäässä. Sen jälkeen jäävettä kolmannen erän nopean maalin myötä ja jähmetyimme sen jälkeen. Hyvä comeback vielä tasoihin, mutta jatkoerässä olimme taas passiivisia. Jouduimme pelaamaan viidellä puolustajalla ja siellä loppui vähän virta sitten, harmitteli Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta.

Pelicansin leirissä tunnelmat olivat ymmärrettävästi toiset.

− Voitoista tapellaan ja meille jumalattoman tärkeä voitto. Takaa-ajoasemaan jouduimme, mutta loistavasti nousimme. Muutama helponnäköinen maali siellä lipsahti, mutta Kärpät tuli vielä tasoihin. Jatkoajalla jäähyn tappamisen jälkeen olimme aktiivisia ja käänsimme ottelun itsellemme. Kaksin verroin makeammat pisteet, totesi tyytyväinen Pelicansin päävalmentaja Kai Suikkanen.

Voitosta huolimatta myös Pelicansilla jäi parannettavan varaa Lahteen. Suikkasen mukaan maanantain ottelusta on odotettavissa todellinen taisto, jossa kotijoukkueen tukena on äänekäs kotiyleisö.

− Jäähyjä otimme liikaa, siinä meidän pitää ehdottomasti parantaa jatkossa. Lahdessa on kova kiima päällä ja siellä on varmasti kova meteli. Siellä taistellaan taas.

Johan Backlund romahti Kärppien maalilla.

Paluumiehet vauhdissa

Lauantain ottelun avauserässä Kärpät otti johtajan aseman, kun kokoonpanoon palannut Mikko Niemelä heitti kiekon maalia päin ja Joonas Komulainen siirsi kiekon näyttävän pyörähdyksen jälkeen Pelicansin maalivahdin Niko Hovisen selän taakse.

Maalin jälkeen Pelicans sai otetta pelistä ja muun muassa Lahden ottelussa Miikka Salomäen kovan taklauksen kohteeksi joutunut Justin Hodgman oli vaarallinen vaihdosta toiseen. Erän loppuhetkillä Kärpät sai jälleen otetta pelistä varsinkin nelosketjun vahvan pelaamisen kautta.

Kärpät kasvatti johtoaan toisen erän neljännellä minuutilla, kun Joonas Donskoi ujutti kiekon Hovisen patjan alta verkon perukoille. Osumaan esityön tekivät slovakkihyökkääjä Jozef Stümpel ja erittäin varmoja otteita läpi puolivälieräsarjan esittänyt 17-vuotias puolustaja Ville Pokka.

Kärpät jatkoi kovaa painetta Pelicansin päädyssä maalin jälkeen ja pussinokat olivat hätää kärsimässä. Pelicans otti kolme jäähyä putkeen, mutta Kärpät ei onnistunut iskemään lisäosumia otteitaan parantaneen Hovisen taakse. Pelicans sai vielä erän lopussa kiekon maaliin, mutta Ilkka Pikkaraisen tekemä maali hylättiin maalivahdin estämisen takia.

Tilanne täysin uusi

Kärppien johtoasema kaventui jo kolmannen erän alussa, kun Lahdessa perjantaina hattutempun iskeneen Jan Latvalan heiton eteensä torjunut Kärppien ruotsalaismaalivahti Backlund päästi Tero Koskirannan siirron selkänsä taakse. Jatkoa oli nopeasti luvassa erän kuudennella minuutilla, kun Radek Smolenak päätti soolonsa tasoitusmaaliin.

Totaalisen Backlundin sulamisen varmisti Pelicansin nelosketjun hyökkääjä Marko Pöyhönen, joka iski helponnäköisesti kiekon 15 sekuntia tasoitusmaalin jälkeen sisään Kärppien verkkoon.

− Menimme kipsiin sen erikoisen kavennuksen jälkeen ja sen jälkeen olimme kyllä syväjäässä. Kavennusmaali oli dramaattinen, mutta meidän olisi pitänyt onnistua tekemään maaleja sitä ennen. Oli läpiajoa sun muuta, totesi Aravirta, joka ei iskenyt piikkiä ruotsalaismaalivahti Backlundin suuntaan.

Kärpät onnistui kuitenkin kampeamaan tasoihin ajassa 58.57, kun Jari Viuhkola siirsi puolustajalupauksen Pokan siniviivaheiton sisään takakulmalta.

Jatkoerässä Pelicans onnistui selviämään alivoimasta ja se ratkaisi voiton itselleen ajassa 65.08, kun Ässistä kesken kauden Lahteen siirtynyt Smolenak iski illan toisen maalinsa.

− Hyvin pelasimme sen tilanteen ja pääsin iskemään onnekkaan ja tärkeän maalin, kertaili voittomaalin iskenyt tšekkihyökkääjä, jonka mukaan toisella erätauolla kopissa käytiin läpi sitä tilannetta, mitä pelaajat halusivat jatkosta.

− Halusimme päästä seitsemänteen otteluun ja emme halunneet lähteä viiden kuukauden kesälomalle. Pystyimme nostamaan tasoamme kolmanteen erään.

Kärpille tappio oli erittäin karvas ja se menetti samalla kahden ottelun johtoasemansa puolivälieräsarjassa. Tasoitusmaalin iskenyt Viuhkola olikin apealla päällä ottelun jälkeen, mutta jossittelu on miehen omien sanojen mukaan turhaa.

− Ei tässä auta mitään surutyötä alkaa tehdä. Harmittaa totta kai paljon, oli kaikki avaimet voittoon, mutta ei auta jossitella, kokenut keskushyökkääjä viitoitti.

Asetelma on selkeä maanantain ottelua ajatellen.

− Paras yhdestä Lahdessa, palattiin takaisin lähtöruutuun. Siellä pitää olla ehdottomasti tämän sarjan paras kärppäsydän mukana tekemisessä, päävalmentaja Aravirta totesi päättäväisesti.