Kärpät pesi kasvonsa ja tasoitti puntit

Torstaina täydellisen mahalaskun Lahdessa tehnyt Kärpät pesi kasvonsa lauantai-iltana Oulussa kaatamalla Pelicansin jatkoajalla numeroin 4-3. Kotijoukkueelle voitto oli elintärkeä, jotta se voi elätellä haaveita välieräpaikasta.

Kärppien ja Pelicansin puolivälieräsarjan toinen kohtaaminen oli paljon ensimmäistä tasaisempi. Kärppien esitys Lahdessa torstaina oli luokaton ja joukkueella olikin kasvojen pesun paikka kotiyleisön edessä.

Vielä iltapäivällä Pelicansin aloittavaksi maalivahdiksi ilmoitettiin Niko Hovinen, mutta lahtelaisten ykköstorjuja joutui jättäytymään sivuun viime hetkillä. Vierasjoukkueen päävalmentaja Kai Suikkasen mukaan näin oli suuniteltu alunperinkin.

– En tiedä mitä oli ilmoitettu kokoonpanoksi, mutta nyt oli Joonas Kuuselan vuoro pelata, Suikkanen totesi ilmekään värähtämättä ottelun jälkeen.

Pelin alku oli kotijoukkueelta vahva, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä paremmin vieraat pääsivät peliin mukaan. Ratkaisu saatiin vasta jatkoerässä, jossa Kärppien sankariksi nousi Julius Junttila iskemällä voittomaalin ajassa 76:18.

– Nyt tämä on paras viidestä -sarja. Tämä voitto oli todella iso juttu joukkueen itseluottamukselle, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta totesi tyytyväisenä pelin jälkeen.

Vierasjoukkueen käskyttäjä Kai Suikkasella oli selkeä mielipideä siitä, miksi peli oli tänään torstain ottelua tasaisempi.

– Kärpät oli tänään helvetin paljon parempi. He olivat petranneet ihan kaikessa, Suikkanen totesi.

Ottelu oli paikoittain varsin hyvää pudotuspelikiekkoa. Taklauksia oli ajoittain paljon ja pieniä torikokouksia syntyi sinne tänne. Usein näissä kokouksissa vierasjoukkueen edustajat olivat herrat Max Wärn ja Ilkka Pikkarainen. Kotijoukkuetta näissä palavereissa edusti usein Ivan Huml. Myös taistelupareja alkoi joukkueiden toisessa kohtaamisessa muodostua. Esimerkiksi Joonas Järvinen ja Juho Keränen tuntuivat löytävän toisensa aika usein.

Kotijoukkue otteluun uudestisyntyneenä

Ensimmäiseen erään Kärpät tuli vahvasti. Kotijoukkue oli kuin uudestisyntynyt torstain mahalaskun jälkeen, eikä Pelicans tuntunut pysyvän isäntien vauhdissa. Kärpät pääsi jauhamaan ylivoimaa jo muutaman minuutin pelin jälkeen. Pakkopeli ei tuottanut tulosta, mutta heti Markus Seikolan jäähyn päätyttyä Kärppien kolmoskentällinen vei kotijoukkueen johtoon komean kuvion päätteeksi Joonas Komulaisen toimiessa maalin viimeistelijänä.

Erän edetessä Pelicans pääsi peliin paremmin mukaan, osin Kärppien jäähyilyn ansiosta. Erän lopulla Justin Hodgman pääsi tasoittamaan ottelun tilanteesta, joka haiskahti paitsiolta. Jan Snopek lopetti pelaamisen ja Hodgmanin laukaus upposi helpon näköisesti Backlundin ohi Kärppä-maaliin.

Maalitehtailu ensimmäisen erän osalta ei ollut vielä ohi, sillä muutamaa sekuntia ennen erän loppua Oscar Eklundin laukaus painui hieman väärin sijoittuneen Joonas Kuuselan selän taakse.

Justin Hodgman ja Johan Backlund olivat vahvassa vireessä lauantaina.

Toiseen erään kotijoukkueen taso hieman laski ja Pelicans pääsi peliin entistä paremmin kiinni. Maaleja ei erässä nähty, jäähyjä sitäkin enemmän. Pikkukakkosia vihellettiin peräti kuusi kappaletta.

Kärppien maalilla Backlund toipui nopeasti ensimmäisen erän helpohkosta maalista ja koppasi kiekon toisessa erässä 13 kertaa.

Kolmanteen erään Pelicans tuli jälleen vahvasti, eikä Kärpät saanut parasta irti koneestaan. Erän puolivälissä Mikko Lehtosen hirmukuti upposi Pelicans-maalin ylänurkkaan ja Kärpät siirtyi kahden maalin johtoon hieman pelitapahtumien vastaisesti.

Pelicans pääsi heti maalin jälkeen ylivoimalle, mutta joukkue vaikutti jo hieman lannistuneen. Viisi minuuttia ennen erän loppua Tero Koskiranta pääsi yllättämään Johan Backlundin ja toi Pelicansin maalin päähän. Koskirannan maalissa kiekko muutti suuntaa Ville Mäntymaan mailasta, eikä Backlundilla ollut paljon mahdollisuuksia torjua laukausta.

Vieraat saivat maalista uutta virtaa, kun taas Kärpät vaipui pieneen paniikkiin. Tuskinpa kukaan yllättyi, kun Pelicans lopulta tasoitti ottelun Ryan Laschin toimesta joukkueen pelatessaan ilman maalivahtia. Raksilassa oli edessä jatkoerä.

Ottelun jatkoerä oli varsin kaksijakoinen. Pelicans hallitsi peliä ensimmäisen kymmenen minuutin ajan täydellisesti. Pitkään näytti siltä, että Pelicansin voittomaali on vain ajan kysymys. Aravirran otettua aikalisän pelin kuva muuttui täydellisesti. Kärpät vei puolestaan peliä ja ja loi paikkoja, eikä Pelicansilla tuntunut onnistuvan enää mikään. Lopulta kotijoukkueen sankariksi nousi Julius Junttila, joka räjäytti Raksilan ajassa 76.18.

– Kolme ensimmäistä erää oli itseltä hieman vaisumpia, eikä peliaikaakaan tullut paljon. Jatkoerässä oli sitten virtaa ja tuoreet jalat, joten peli kulki hyvin, Junttila kertasi ottelun jälkeen.

Aravirta helpottunut voitosta

Kotijoukkueesta parasta esitti tänään joukkueen neloskentällinen sekä maalilla pelannut Johan Backlund, vaikka yksi maali helposti ruotsalaisveskarin selän taakse upposikin. 51 torjuntaa kertovat kuitenkin siitä, että töitä on Kärppä-maalilla riittänyt.

Puolustuksen johtajana hääri Oscar Eklund. Puolustuksesta löytyi myös illan yksi suurista epäonnistujista. Tšekkipakki Jan Snopek seurasi ottelun lopun vilttiketjusta. Myös joukkueen ykköskentällisellä riittää paljon petrattavaa jatkossa.

Pelicansin maalilla yllättäen pelannut Joonas Kuusela teki mitä pystyi, mutta ei aivan täysin onnistunut vakuuttamaan. Kuuselalla oli vaikeuksia varsinkin kaukaa tulleissa laukauksissa.

Vieraiden kenttäpelaajista parhaassa iskussa olivat tuttuun tapaan ulkomaalaisvahvistukset. Kolmoskentässä pelanneet Max Wärn ja Ilkka Pikkarainen pelasivat myös hyvin ja tekivät siinä sivussa parhaansa päästäkseen Kärppä-pelaajien ihon alle. Myös ex-kärppä Tommi Paakkolanvaara pelasi vahvan ottelun.

Kotijoukkueen käskyttäjä Hannu Aravirta oli helpottunut voitosta.

– Saatiin loistava alku otteluun. Toisessa erässä sitten sotkeuduttiin jäähyihin ja kolmas erä olikin sitten aika perinteinen. Eihän siitä hyvä seuraa, kun johtoasemassa passivoidutaan. Jatkoajalla oltiin kaatua ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Siellä oli muutamia loistavia pelastuksia, jotka antoivat meille jatkoajalla jatkoaikaa, Aravirta kertasi.

Pelicansia luotsaava Kai Suikkanen oli Aravirran kanssa samoilla linjoilla.

– Ei päästy ensimmäisessä erässä sisään peliin ja sitten siihen erän lopulle tuli vielä harmittava takaisku muutamaa sekuntia ennen taukoa. Toisesta erästä eteenpäin hallitsimme peliä, kunnes jatkoerässä kymmenen minuutin kohdalla peli kääntyi jälleen Kärpille, Suikkanen totesi.

Otteluvoittot ovat nyt tasan 1-1 ja pelit jatkuvat maanantaina Lahdessa. Aravirta odotti jo maanantain taistoa.

– Meillä on kova läksy tehtävänä maanantain otteluun, jotta ollaan valmiita siihen hullunmyllyyn, joka on kentällä ja lehtereillä, Aravirta linjasi.

– Sota jatkuu. Samat asiat pätevät maanantaina, eihän tämä jääkiekko miksikään muutu parissa yössä, Suikkanen letkautti.

Molemmat joukkueet matkustavat Lahteen sunnuntaina, mutta yhdessä ei pysty matkustamaan kumpikaan joukkueista.

– Koneet ovat aika täynnä ja joudumme menemään kahdella eri koneella. Käsittääkseni Pelicansilla on ihan sama tilanne, Aravirta harmitteli.