Tasaista pakkaskiekkoa Raksilassa

Kärppien ja paikallisvastustajakseen arvotun Varsinais-Suomen tämän hetken ykkösjoukkueen Lukon ottelut ovat harvoja poikkeuksia lukuunottamatta olleet tasaisia. Poikkeusta ei tehty torstai-iltana, kun Kärpät pisti yhden maalin ja pisteen paremmaksi vasta jatkoajalla.

Sairastuvall’ ken on, ja eräs pelaajasiirto

Kuten niin tavallista, oli kummallakin joukkueella ottelusta poissa pitkäaikaistoipilaita pelikiellon lusijoita ja viime hetkellä kipeytyneitä pelimanneja. Kärppien listasta löytyi Antti Aarnio, Drew Bannister, Joni Pitkänen ja Jussi Jokinen. Lukolta vastaavasti sitten Sami Torkki, Samu Isosalo, David Schneider ja Janne Niskala.

Kauden ensimmäisessä Kärpät–Lukko pelissä oli ottelulehtisessä maalivahti Petri Vehasen pienehkö haastattelu, jossa häneltä kysyttiin miltä tuntuisi mahdollisesti pelata muussa liigajoukkueessa, vaikkapa Kärpissä. Vastaus meni suurinpiirtein niin, että muualla kyllä mutta ei Porissa; Rauman ja Porin välillä vallitsee vielä vanha kunnon Suomi-Ruotsi henki. Niinpä Ässien maajoukkuehyökkääjän, oman kasvatin Markku Tähtisen siirto Lukkoon ensi kaudenkin kattavalla sopimuksella tuntuukin jo ratkaisevalta niskalenkiltä talouden realiteettien kyykyttäessä vanhaa seurahenkeä. Toki asiantila lienee ollutkin jo lähes kaikkien tiedossa, mutta nähtäväksi jää poikiiko tämä kausi jotain muutoksia esim. siirtoajan takarajaan. Liigan etukaan tuskin on että näin moni joukkue lyö hanskat tiskiin jo tammikuussa seurajohtonsa osalta. Katsojan etu se ei ainakaan ole.

Näillä sitten mentiin

Kärppien illan hahmo kävi selväksi jo ottelun alussa. Paljon puhetta herättäneellä Petr Tonilla luistin kulki väkevästi alusta asti. Jopa niin väkevästi että hokkarin hajoamisen takia mies oli noin puolet ensi erästä sivussa. Ensimmäisen läpi rynnistävän Tonin koukkimisesta tienatun jäähynsä Lukko sai kuitenkin jo erän toisella minuutilla. Ja avausmaalin edellämainittu mies teki tarkalla lämärillä hiukan ennen erän puoltaväliä.

Maalipaikkoja Kärpät pystyi ensimmäisessä erässä luomaan useita, Palsola mm. laukoi tolppaan, Tenkrat karkasi alivoimalla puolittain läpiajoon ja loppuminuutilla hyvin pelannut ja kiekon useasti hyökkäysalueella itselleen ottelussa karvannut parivaljakko Palsola-Potaichuk oli rankaista Lukkoa löysästä oman pään pelistä.

Lukon valmentaja Ismo Lehkonenkin antoi pelin jälkeen tunnustusta Kärppien otteista avauserässä. ”Parasta kiekkoa mitä meitä vastaan ollaan pelattu. Oli pakko reivata peliämme puolustavammaksi, mistä en niinkään pidä”.

Mugaa ja matgaa

Vehasen pidettyä lukemat kurissa, pääsi Lukkokin peliin mukaan toisessa erässä ja esittelemään hyökkäävämpää itseään mitä Raksilassa onkin totuttu Lukolta näkemään. Lukon päästyä ylivoimalle erän seitsemännellä minuutilla, järjesti ykkösvitja näyttävän tasoitusmaalin. Saarela ampui yläkulmaan Kronin ja Tähtisen kerätessä passipinnat. Pian tämän jälkeen tunteet olivat kuohahtaa sen ainoan kerran, kun Bäckström ja Viinanen innostuivat tökkimään toisiaan. Eskaloitumista ei sitten kuitenkaan pikkuvääntöä suuremmaksi nähty.

Bäckström tarjoaa herkästi kilpeä liian kärkkäille vastustajille. Edellisessäkin pelissä otti kärppäveska samasta syystä pikkukakkosen. Samalla mies on parantanut otteitaan kuin sika hölkkäänsä ja on kohonnut torjuntapörssissäkin jo kolmannelle sijalle jokerikaksikon jälkeen. Petr Tenkrat sen sijaan on hillinnyt temperamenttiaan ja on jahdannut jo pitkään kahdettakymmenettä maaliaan. Oliko tässä jokin johtopäätöksen paikka? No ei.

Toisessä erässä nähtiin runsaati jäähyjä ja kumpikin pääsi testaamaan yv-osaamistaan. Kehnoiksi jäivät vaan tulokset. Erän puolessa välissä Kärpät pääsi vajaan 40:n sekunnin ajan pelaamaan 5-3 yv:tä ja Hancock oli käydä tekemässä nolon näpäytyksen vääntämällä väkisillä puolustajien ohi. Sitten oli Lukon vuoro, vajaa parikymmentä sekunttia 5-3 yv:tä ja erän loppuun vielä Kärppien vuoro uudelleen, jopa 1:20 5-3 yv:tä joka jäi tuskastuttavan kiekonsiirtelyn asteelle.

Pillit pussiin

Kolmannessa erässä nähtiin jälleen kerran varovaista, pistettä varmistelevaa kiekkoa puolin ja toisin. Lukolla oli tosin tilaisuutensa, kun se vuorotteluperiaatteen mukaan sai nauttia reilun 40 sekuntia 5-3 yv:stä.

Jatkoajalla tämä samainen kuvio tuo sitten viimein tuloksen. Lukon Viinanen ottaa jäähyn koukkaamisesta (ja Potaichuk ’tehostamisesta’ käytöskympin), ja Heikkilä toteuttaa jo hyväksi todetun kuvion. Maalivahti pois niin johan toimii. Illan ykköstykki Ton pistää Kukkosen lämärin reboundin verkkoon.

Lue lisää: Kärppiin ei muutoksia