Lukko polvistui Kärppien edessä

Kärpät on tämän hetken kovakuntoisin joukkue SM-liigassa. Puolustava mestari on jäänyt tällä kaudella vain yhden kerran ilman pisteitä, eikä Lukostakaan ollut sarjajohtajan uhmaajaksi. Oululaisittain illan ainoa haikea asia oli se, että Janne Niinimaan pesti Kärppien paidassa on tältä erää ohi.
kommentit

Niinimaa pakkasi laukut, Nylander lämpenee.[lue lisää]

Normaalikaavan mukaan Kärpät tulee kotiotteluihinsa hurjalla sykkeellä ja painaa vastustajan päätyyn täydellä höyryllä. Tällä kertaa kävi kuitenkin toisin. Ässät-ottelun voitosta itseluottamusta saanut Lukko tuli Raksilaan ennakkoluulottomasti ja täynnä virtaa. Ottelun ensimmäiset minuutit mentiinkin raumalaisten pillin mukaan.

Reilun minuutin pelin jälkeen Lukon nuori puolustaja Otto Honkaheimo pääsi kuin varkain puolittaiseen läpiajoon, mutta Kärppien maalilla Niklas Bäckström pystyi estämään maalin syntymisen. Ensimmäiset viisi minuuttia Lukko piti kiekkoa, muttei yhtä paikkaansa lukuun ottamatta pystynyt oululaisyleisöä säikyttelemään.

Vajaan kuuden minuutin kohdalla Lukon puolustaja Toni Porkka joutui estämisestä jäähylle ja Kärpät pääsi kokeilemaan ylivoimakuvioitaan. Jari Viuhkolan ja Michael Nylanderin johtamat kentälliset kävivät yrittämässä maalintekoa, mutta tulosta ei syntynyt. Paras paikka avautui Eero Somervuorelle, joka pääsi lähietäisyydeltä yrittämään täysosumaa. Lukon maalilla pelannut NHL-apu Dwayne Roloson piti kuitenkin vieraiden maalin puhtaana.

Avauserä ehti ylittää puolenvälin, kun toistaiseksi viimeisen ottelunsa Kärpissä pelannut Janne Niinimaa komennettiin väkivaltaisuudesta rangaistusaitioon. Lukon ylivoimapeli oli kuitenkin ponnetonta, eikä Bäcktsröm joutunut kunnolla töihin.

Neloskenttä sanelee alkutahdit

Ottelun ensimmäisen erän ensimmäinen puolisko ei tarjonnut oikeastaan mitään jälkipolville kerrottavaa, mutta jälkimmäisellä puoliskolla alkoi tapahtui kuin napin painalluksesta.

Erää oli jäljellä vajaa viisi minuuttia, kun Kärppien neloskenttä painoi hyökkäyksensä Lukon maalille. Toni Sihvonen taisteli maalin takaa kiekon Henrik Juntuselle, joka heitti maalin edestä kiekon verkkoon ajassa 15.41. Viime aikoina vähälle peliajalle jääneelle Juntuselle maali oli varmasti henkisesti erittäin tärkeä.

Juntusen maalin jälkeen Kärpät painoi kovalla vimmalla hyökkäyksiään raumalaisten päätyyn. Mika Pyörälä pääsi kokeilemaan aivan maalin edestä, mutta Roloson veti pidemmän korren. Ajassa 16.35 Minnesotan maalivahti joutui kuitenkin antautumaan, kun kiekko pomppi onnekkaasti maaliin asti. Petr Tenkrat laukoi kulmasta ja kiekko kimposi Lukon puolustajan luistimesta maaliin. Kärppien kannalta onnekas 2-0 –osuma merkittiin siis Tenkratin nimiin.

18 minuutin kohdalla ottelun päätuomari Jyri Rönn vihelsi helponlaisesti Kärppäkapteeni Sakari Palsola jäähylle ja Lukko pääsi koittamaan ylivoimaansa. Palsola ehti istua aitiossa vain 34 sekuntia, kun Erik Hämäläisen siniviivalaukaus yllätti maskin takana olleen Bäckströmin. Näin Lukko kavensi 2-1:een ajassa 18.55 ja toiseen erään lähdettiin kutkuttavista asetelmista.

Toinen erä Kärppien

Ottelun toiseen erään odotettiin iskukykyistä Lukkoa, mutta toisin kävi. Ajassa 21.42 Juhamatti Yli-Junnila lähti kiinnipitämisestä jäähylle ja Kärpät pääsi ylivoimalle. Viuhkolan ja Palsolan viisikot kävivät yrittämässä, mutta vasta Nylanderin kentällinen toi toivotun lopputuloksen. Kultakypärä Jussi Jokinen syötti maalin takaa ja Somervuori pisti maalin edestä punalampun vilkkumaan Rolosonin selän takana.

Kärppien 3-1 –maalin jälkeen tilanne rauhoittui ja seuraavat kymmenen minuuttia pelattiin lähinnä erikoistilanteilla. Ajassa 33.00 Toni Porkka otti ottelussa jo toisen jäähynsä ja heti perään penkille lähti istumaan myös Yli-Junnilla – toistamiseen hänkin. Kun vielä Pasi Saarelakin komennettiin rangaistusaitioon niin Raksilan loppuunmyydyn hallin yleisö osasi odottaa kotijoukkueen maalia. Maali myös tuli, tosin hieman onnekkaasti. Sakari Palsola laukoi viivalta maalille ja viime aikoina loistavassa vireessä ollut Mika Pyörälä sai jostakin mailansa väliin. Kärpät karkasi ratkaisevantuntuisesti 4-1 –johtoon ajassa 34.27.

Erän lopulla Saarela otti vielä toisenkin jäähyn ja Kärppien ylivoimapyörityksen päätteeksi Palsola laukoi kiekon kohti maalia. Raksilan yleisö tuuletti jo viidettä osumaa, mutta videotarkastuksen perusteella kiekko ei Lukon maalissa ollut.

Kärppien ylivoima riittää

Ottelun kolmanteen erään lähdettiin kotijoukkueen selvässä kolmen maalin johtoasemassa ja kuten hyvin usein vastaavassa tilanteessa käy, päätöserä ei enää ihmeempiä tarjonnut. Kärpät otti kolme ja Lukko kaksi rangaistusta, mutta yksi maalikin sentään nähtiin. Ajassa 56.51 Mika Pyörälä iski illan toisen osumansa ja kaunisteli Kärppien voittolukemat 5-1:een.

Kärppien ja Lukon kohtaaminen oli SM-liigan runkosarjan otteluksi hyvätasoinen, mutta tuvantäyteinen Raksilan yleisö olisi varmasti odottanut vielä vähän kovempaa ja ennen kaikkea tasaisempaa kohtaamista. Sarjajohtajan esitys oli kuitenkin niin suvereeni, ettei vierailija Lukko yksinkertaisesti juuri päässyt juoneen mukaan. Kärppien maalilla Niklas Bäcksträm joutui venymään kiekon eteen ainoastaan kymmenen kertaa.

Voitto oli Kärpille jo viides perättäinen ja tämä tosiasia sai myös päävalmentaja Kari Jalosen myhäilemään.

- Tämä oli meiltä vahva joukkuepeli. Onnistuttiin joukkuepelissä täydellisesti ja pelattiin kenties kauden paras pelimme tähän mennessä. Ja mikä hienompaa kuin se, että onnistuttiin näin hyvin täyden kotiyleisön edessä. Tätä on haettu ja nyt onnistuttiin. Hieno tunne, Jalonen hehkutti.

Jalosella riittää aihetta hymyyn, sillä Kärpät porskuttaa liigan kovakuntoisimpana joukkueena juuri tällä hetkellä. Kärpät on voittanut viimeisistä kymmenestä ottelustaan peräti yhdeksän, joten Kärppäjuna jyskyttää varmaakin varmemmin oikeilla raiteillaan. Tällä hetkellä saattaa tuntua, ettei Kärpille löydy pysäyttäjää SM-liigasta, mutta pienikin asennevamma vie pisteet muualle. Kärppien on syytä muistaa se.
Lukko-ottelussa terävintä peliä esitti Jari Viuhkolan johtama hyökkäyskolmikko, jossa laidoilla viilettivät Petr Tenkrat ja Mika Pyörälä. Myös neloskentällinen(Juntunen-Sihvonen-Haataja) esiintyi edukseen.

Seitsemässä ottelussa komeasti takalinjoilla luutineelle Janne Niinimaalle ottelu oli toistaiseksi viimeinen Kärppien paidassa. Lisää saattaa kuitenkin olla luvassa keväämmällä.

Lukko aloitti kauden terävästi, mutta sen jälkeen punainen lanka on jäänyt joukkueen otteista uupumaan. Tiistaina joukkue voitti Porissa, mutta Oulussa kettupaidat olivat varsin valju kokonaisuus, josta ei juuri edukseen esiintyneitä pelaajia löytynyt. Maalinsuulle hankittu Dwayne Roloson osoitti olevansa loistavasti peliin osallistuva ammattilaisvahti, mutta muutoin miehestä ei sateentekijää Raumalle uskalla povata. Kokeneet Erik Hämäläinen ja Pasi Saarela ovat joukkueen kantavia voimia, mutta tulevat tarvitsemaan taustatukea myös muilta, mikäli Lukko mielii tavoitteisiinsa päästä. Joukkue kaipaa ehdottomasti etenkin Esa Pirnestä, joka oli vielä tänäänkin sivussa.
Lukko on saanut viimeisistä kuudesta ottelustaan vain viisi pistettä, joten Jukka Rautakorvella ja kumppaneilla on mietinnän paikka. Lukon seuraava ottelu on tiistaina, jolloin joukkue saa Äijänsuolle vieraakseen SaiPan.