Tuokkola torjui JYPille toisen kiinnityksen

LIIGA / Raportti
Pitkäperjantain finaaliottelussa nähtiin vauhdikasta ja hyvää jääkiekkoa, vaikka maaleja ei ottelussa nähtykään kuin yksi. JYPin maalivahti Pekka Tuokkola pelasi huiman ottelun torjuen kaiken mahdollisen ja mahdottoman. Vieraiden voittomaalin puolestaan tykitti puolustaja Mikko Viitanen.

Vauhtia, taistelua ja kovaa fyysistä peliä. Toisessa finaalissa oli kaikki hyvät jääkiekko-ottelun tunnusmerkit. Yksi elementti loisti kuitenkin poissaolollaan, sillä kiekko löysi vain kerran tiensä verkkoon.

JYP-vahti Pekka Tuokkolan huikeat otteet masensivat oululaispelaajat kerta toisensa jälkeen. Kärpät vei peliä varsin selvästi, mutta jyväskyläläiset puolustivat sota-aluettaan urhoollisesti.

Lopulta pelin ratkaisu syntyi klassisella tavalla: kun et tee maaleja, kaveri rankaisee pian. Tämän sai kokea perjantaina nahoissaan oululaisjoukkue. Kesken kauden JYPiin siirtynyt puolustaja Mikko Viitanen pommitti ottelun ainokaisen siniviivalta kolmannen erän alkupuolella ja tärkeä toinen kiinnitys mestaruuteen matkasi Keski-Suomeen.

- Avauserä oli tunnustelua. Seuraavassa olimme jäähyllä ja kotijoukkue hallitsi. Heillä oli paikkoja ratkaista ottelu. Kolmanteen lähdimme parsimaan peliämme ja siinä maalipaikat menivät aika tasan, summasi JYPin päävalmentaja Risto Dufva.

- Mielestäni loistava esitys meiltä, taisteluilme oli huima. Tilastollisesti veimme ottelua, mutta lukemat sanovat muuta. Tuokkolalta loistava ilta, huokasi puolestaan kärppäluotsi Matti Alatalo.

Kärpät hallitsi

JYP vei peliä aivan ensiminuuteilla, mutta vähitellen valtikka siirtyi oululaisille. Kärpät rummutti peliään varsin hyvin koko ottelun ajan, mutta viimeistely oli kotijoukkueelle tervanjuontia.

Jo avauserässä Tuokkola näytti oululaisille hauista monta kertaa. Edellisessä ottelussa huilivuorossa olleen maalivahdin torjuntavire koheni entisestään ottelun edetessä, ja oululaiset suorastaan laamantuivat miehen edessä. Muun muassa Kärppien kultakypärä Toni Koivisto sai monta kertaa todeta jyväskyläläisten veräjänvartijan oivallisuuden.

Ottelun avausmaalia saatiin odotella aina päätöserään saakka. Ennen osumaa JYPillä oli jo hieno paikka tehdä osuma, kun Olli Malmivaara sai hienon syötön ja karkasi läpiajoon ylivoimalla. Kolossi ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssä.

Ratkaisu tuli kuitenkin saman ylivoiman aikana. Kalle Kaijomaa syötti poikittain Mikko Viitaselle, joka otti kiekon haltuunsa. Raumalta Jyväskylään talvella siirtynyt pakki viritti lämärin, joka painui lopulta ohi maskin takana olleen Tuomas Tarkin.

Kärpät yritti lopussa kiriä johtoa kiinni, mutta JYP puolusti urhoollisesti. Välillä vierasjoukkueen maali varjeltui jo onnenkin avulla, mutta sitähän voittava joukkue tunnetusti myös tarvitsee.

Kumpikin joukkue sai ottelussa myös huonoja uutisia. JYPin riveistä loukkaantuneiden kirjoihin joutui taklaustilanteessa itsensä särkenyt Mikko Hakkarainen.

- Hakkaraisen loukkaantuminen sotki meitä aluksi. Hänellä on iso rooli varsinkin alivoimassa, Dufva harmittelu.

Kärpistä vammoja saivat puolestaan jalkansa nurkkatilanteessa loukannut Oskari Korpikari sekä kiekon eteen heittäytynyt Mikko Alikoski. Alikosken tilanne näytti katsomoon pahalta, kun uhrautuvasti pelannut hyökkääjä sai heittäytyessään laukauksen päähänsä. Mies häipyi kaukalosta nopeasti, mutta omin jaloin. Edessä oli kuitenkin sairaalareissu, joten hänen tilanteestaan saadaan selvyys vasta lauantaina.

Taisto jatkuu

JYPille voitto Oulussa oli iso asia, vaikkei kivikasvoinen Dufva sitä myöntänytkään.

- Valtava haaste tulla tänne pelaamaan, kun vastassa on mahtiseura finaalipeleissä. Se vetää nöyräksi – pelistä päätellen välillä liiankin nöyräksi. Vaikeasta tilanteesta huolimatta yksi kiinnitys lisää meille.

Kahden otteluvoiton karkumatka tarkoittaa käytännössä sitä, että Kärpät on Jyväskylässä jo pakkovoiton edessä.

- Kärppä on sitkeä eläin. Kulminaatiopiste on vasta sitten, jos meillä on neljä voittoa. Seuraava voitto on yhtä lähellä kuin ensimmäinen suomalainen astronautti, JYP-käskijä murjaisi.

Toisessa finaalissa laidat ryskyivät moneen kertaan ja kamppailu oli selvästi yleisöönmenevämpi kuin ensimmäinen finaali.

- Tämä oli fyysisempi ottelu. Olimme fyysisesti todella kovia tänään, Alatalo mietti.

Sarja jatkuu sunnuntaina Jyväskylässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle