Ryynikyläläistä shokkihoitoa

Jääkiekon pudotuspelit pyörähtivät käyntiin melkoisella yllätyksellä Oulussa. Vieraaksi saapunut JYP pudotti kotijoukkueen korkealta jalustalta ottelun kolmannessa erässä. Kärpät taipuivat ottelusarjan ensimmäisessä kohtaamisessa hävettävän helpolla.

Toimittajan kynästä loppuu muste

Ensimmäisessä erässä tapahtumia oli saman verran, kuin normaalisti kokonaisessa ottelussa. Maaleja mätettiin peräti viisi, mikä on pudotuspeleissä todella suuri määrä. Kärppien aloitus oli lupauksia antava, sillä jo ensimmäisellä minuutilla Petr Tenkrat oli yksin läpi Tero Leinosta vastaan. Leinonen torjui tilanteen kuitenkin suuren onnen avittamana.

JYP pääsi peliin kiinni Janne Hauhtosen jäähyn jälkeen. Jari Korhonen kiersi jo Niklas Bäckströmin, mutta Bäckströmin patja saapui vielä kuin haamun lailla kiekon eteen. Seitsemän minuutin kohdalla käytiin videolla, kun Jussi Jokisen ampuma kiekko kimpoili tolpan ja maaliviivan välillä. Ei maalia, oli Reijo Ringbomin tuomio.

JYP siirtyi johtoon, kun Kärppien puolustus sekoili. Kaksikko Oskari Korpikari - Kimmo Lotvonen oli hätää kärsimässä, kun vieraiden ykkönen pisti painetta. Tuomo Kortelainen syötti ja Eric Perrin ohjasi upeasti ilmasta, 0-1. Hetki maalin jälkeen Petr Ton oli nokikkain Leinosen kanssa, mutta viuhuva laukaus läsähti päätypleksiin.

Poikolainen piti kärppäläiset kurissa ja ehti maalintekoonkin

© Ville Honkonen / nettikuva.com
alt="Poikolainen piti kärppäläiset kurissa ja ehti maalintekoonkin">

Erän loppupuolella nähtiin puolitoistaminuuttinen, joka varmasti muistetaan vielä pitkään. Siinä ajassa tehtiin yhteensä 4 maalia ja solidaarisuuden vallitessa kaikki vuorotahtiin. Tulituksen aloitti Kärppien paras pelaaja Pekka Saarenheimo, joka hienolla yksilösuorituksella punnersi itsensä väkisin maalille. Rystyltä ohi Leinosen ja peli oli tasan. Reilu minuutti eteenpäin ja vieraat menivät johtoon. JYP pelasi ylivoimalla ja voitti hyökkäyspään aloituksen, josta kiekko pelattiin rauhassa Pekka Poikolaiselle. Poikolainen käveli parhaalle vetopaikalle ja laukaus Bäckströmin längistä sisään. Poikolaisella kauden ensimmäinen börsä.

Kauaa ei nenä tuhissut. Kenttäkuuluttajan vielä arpoessa edellisen maalin tehomerkintöjä tuli kauden komein soolo. Kärppien Mikko Lehtonen lähti omalta alueelta, harhautti kärkikarvaajan ja harhautti vielä pakki Jari Korhosenkin. Toinen puolustaja Tuomo Kortelainen avitti juuri tarpeeksi tarjoamalla oikein perinteisen kunniakujan ja Lehtonen oli nokikkain Leinosen kanssa. Länget jälleen auki ja peli tasan.

Puolen minuutin kuluttua lyötiin piste erän kestäneelle näytelmälle. Tomas Chlubna meni rajusti Kärppien maalille, jossa sattui kaikenlaista. Kärppävahti Bäckströmin kerätessä kamppeitaan Eric Perrin ohjasi viivasta tulleen laukauksen ohi Bäckströmin. Vaikka törmäys tapahtuikin oli Bäckströmin heittäytyminen lähinnä teatraalinen. Maalin hylkäämiseen ei ollut perusteita, koska törmäys tapahtui 3 sekuntia ennen Perrinin ohjausta.

Kärpät oli erässä selvästi niskan päällä ja loi tukun maukkaita tilanteita. JYP rokotti lähestulkoon jokaisesta paikasta. Itku ei auta, tämä on play-offsia!

Olipa valjua

Toisesta erästä ei jälkipolville isoja kerrota. Kaiketi ensimmäisen erän sekoilu aiheutti porua molemmissa pukukopeissa ja peliin keskityttiin erityisellä varovaisuudella. Heti alussa nähtiin kunnon vääntöä, kun Lasse Kukkonen ja Miika Huczkowski tulistuivat toisiinsa. Pari mojovaa iskua, mutta hanskat pysyi kädessä. Molemmille kakkoset.

Kärpät oli tässäkin erässä dominoivampi osapuoli, mutta todelliset maalipaikat oli kortilla. Eric Perrinin istuessa boksissa Petr Tenkrat sai ainakin palkkansa arvoisen avopaikan, mutta huolellisuus oli tänään heikkoa luokkaa. Tero Leinosen heittäytymistorjunta pelasti "varman" maalin syntymisen. Vieraiden pörssihai Perrin keskittyi erässä muuhun kuin pelaamiseen ja sai kaksi jäähyä rumista otteistaan. Hyi, hyi.

Ottelun puolivälissä Mikko Lehtonen oli uudelleen kaksin Leinosen kanssa. Tällä kertaa väärä valinta, harhautus. Se siitä hyvästä paikasta. Nähtiinpä erässä myös todellinen tuomareiden munaus, kun linjamiehet eivät huomanneet Kärppien päivänselvää väärää vaihtoa. Tuo koiruuksilla hankittu miesylivoima aiheutti myös mahtavan paikan Brett Lieversille, jonka poimi kuitenkin JYP-vahdin kobrakäsi. Maali tuosta tilanteesta olisi ollut oikeusmurha. Odottavassa tunnelmassa kohti lopullista nöyryytystä.

Slut ja kotiin

Kolmas erä toi totuttuun tapaansa selvyyden. JYP pelasi tänään niin hienolla asenteella kuvia kumartelematta, että hatunnosto lähtee täältä suunnasta. Viimeinen pisara kotijoukkueen pyristelylle tuli ajassa 43.12. Kärpille pelottavan klassinen maali: oman alueen aloitustappio, jonka jälkeen kiekko jää pyörimään oman maalin eteen. Vääntövoimaa ei löytynyt nytkään, vaan Tomas Chlubna väänsi kiekon pussiin. Turhaan ei tämän miehen maalinedustaitoja ylistetä.

Mikko Lehtonen iski tyylikkään osuman kotijoukkueelle

alt="Mikko Lehtonen iski tyylikkään osuman kotijoukkueelle">

Kärpät yritti näennäisesti, mutta asennetta ei pystytä helpolla korjaamaan. Joukkue esiintyi todella munattomasti, yritystä löytyi ainoastaan energiseltä neloskentältä. Muut sotkeutuivat omiin kuvioihinsa, päätöntä kiekon kuskaamista kohti orastanutta lihamuuria.

Chlubna lopetti JYPin ykkösen näytöksen vajaat kolme minuuttia ennen kongia. Täystyrmäys kolmannessa erässä a´ la JYP. Neljän maalin ilta kokeneille kehäketuille kertoo varmaan oleellisen: JYPin mahdollisuudet lepäävät tämän ketjun ja Tero Leinosen onnistumisissa.

- Tänään parempi voitti. Lopputuloksellahan ei sinällään ole merkitystä, sillä tappio on tappio. Tekemisemme kentällä ei ollut tänään sillä tasolla, joka vaaditaan pudotuspeleissä ottelun voittoon, tuumi Kärppien Kari Heikkilä.

Kärppien onnistujat olivat vähissä. Nelosketju J-P Haataja - Pekka Saarenheimo - Henrik Juntunen voitti oman osuutensa 2-0. Kokeneen Sakari Palsolan ketju katseli Raksilan kirkkaita valoja kahden takaiskun edestä. Myös valmentaja huomasi tämän.

- Saarenheimon kenttä oli tänään hyvä ja kiitos siitä. Saivat koko ottelun ajan painetta vastakkaiseen päätyyn. Olisin odottanut ykköskentältämme parempaa suoritusta, mutta ei meidän ole järkeä lähteä mitään isoja asioita vielä tämän pelin perusteella muuttamaan, Heikkilä jatkoi.

JYPin Matti Alatalo oli harvinaisen iloinen.

- Kovalla työllä me tämän voiton saimme ja mielestäni ansaitusti. Ensimmäisessä erässä Kärppien liike oli hurjin tällä kaudella meidän otteluissa. Realiteetit muistaen meidän täytyy jatkaa eteenpäin, sillä vastassamme on kuitenkin mestarikanditaatti.

Vieraiden takuumiehet löytyy ykköskentästä sekä maalilta. Eric Perrinin 2+2 ja Tomas Chlubnan 2+1 kertoo, missä teho lepää. Muut kentälliset keskittyivät puolustamiseen. Eric Perrin pelasi Tuomas Pihlmanin loukkaantumisen jälkeen kahdessa kentässä. Pihlman tuskin pelaa ainakaan viikonloppuna, sillä niin ikävän näköisesti hän pukukoppikäytävässä polveaan ontui.

Ottelusarjan seuraava koitos pelataan perjantaina täpötäydellä Hippoksella, jonne Kärpät matkustaa jo huomenna. Tuonne matkaa myös suuri joukko kärppäfaneja vastavierailulle, sillä JYPin suuri fanijoukko piti huolta tunnelmasta tänään Raksilassa.