Ratkaisu siirtyi

LIIGA / Raportti
JYP:llä oli mahdollisuus katkaista Kärppien kausi. Viimeisellä mahdollisella hetkellä oululaisjoukkue kuitenkin nousi taisteluun. JYP tippui Kärppien kyydistä ja kotijoukkue sai maaliputken auki.

Alussa lyötiin voittotahdit

JYP sai otteluun lennokkaan lähdön. Sami Mettovaaran maila hipoi hallin kattoa ja ansaitusti kaksi minuuttia siitä. Ylivoimalla JYPille tarjottiin miljoonan euron paikkaa mennä johtoon, mutta Niklas Bäckströmin tuplatorjunta Antti Virtasen ja Jarkko Immosen yrityksiin piti matsin tasoissa. Maaliviivaa lähemmäs ei JYP avauserässä päässyt.

Kärpät meni johtoon kuin varkain. Energinen ja uusittu ykköskenttä paini aikansa kulmassa, kunnes J-P Haataja syötti maalilla odotelleelle Mika Pyörälälle. "Spede" veivasi rystyltä hiukan onnekkaastikin kiekon ohi Tero Leinosen.

JYPin Ari Kovasella oli mahdollisuus pistää peli tasoihin, mutta avopaikassa nuoren miehen laukaus meni ohi maalin. Toisessa päässä olikin sitten eri kaliiberin tekijä asialla. Petr Ton lipui hyökkäysalueelle ja odotti ketjukavereita mukaan. Syöttöpaikkaa ei löytynyt, joten Ton päätti laukoa. Vaikka kuti oli tarkka ja meni aivan tolpan juureen oli Leinonen maalillaan pikkaisen unessa. Avauserä oli tasainen, mutta JYP ei saanut kohdistettua hyvistäkään paikoista tulleita laukauksia maalia kohti.

Myllykoski päätti taistelun

Heti toisen erän alkuun vedettiin kotiyleisölle luu kurkkuun. JYP pääsi keskialueelta 3-1-ylivoimahyökkäykseen, josta tuli myös rohkea ratkaisu. Antti Virtanen päätti kokeilla pienestä kulmasta itse ja tulos oli hyvä: Niklas Bäckströmin paha hörppäys ja peli 2-1. Deja vu-ilmiö hiipi mieleen, tämähän on kuin kolmannen ottelun toisinto!

Ei sentään. Tänään Kärpät oli paljon aikaisempaa valmiimpi. Sen peli ei notkahtanutkaan, vaan vauhtia lisättiin. Brett Lieversin, Pekka Saarenheimon ja Petr Tonin yhteistyö toimi kuin junan vessa ja jokaisessa vaihdossa kiekko löytyi JYPin puolustusalueelta. Hyvistäkään paikoista ei kiekkoa maaliin saatu. JYP tarjosi jopa kahden miehen ylivoiman, kun Jani-Matti Loikala otti tyhmän jäähyn Janne Hauhtosen jo istuessa omaansa. Kiekko liikkui makeasti, mutta ratkaisupaikoissa ei terävyys ollut kohdallaan.

Ottelun ratkaisuksi muodostui toisen erän loppu. JYPin keskittyminen ei kestänyt loppuun asti, vaan Kärpät rankaisi kiekon menetyksestä. Harvinainen ylivoimahyökkäys, jossa oivallisella takapassilla suora laukaisupaikka. Mikko Myllykoski ehti kelata vauhdin keskialueelta asti ja Mika Pyörälän syöttö napsahti oikea-aikaisesti lapaan. Hirvittävä lämäri vastapalloon ja ylärima lauloi itkuvirttä. Tuo maali oli ottelun ratkaisu ja paremmalla tuurilla Kärpät olisivat lisänneet eroa jo toisen erän lopussa. Andrei Potaichuk pisti Jani-Matti Loikalan jalat ristiin, mutta sivuverkko pelasti jo kierretyn Leinosen.

Kolmas kosmetiikkaa

Kolmas erä oli kosmetiikkaa. Kärpät intoutui kurittamaan JYPiä koko rahan edestä. Pekka Saarenheimo laukoi maalivahdin suosiollisella avustuksella neljännen ja ottelun kärppäsankari Pyörälä ohjasi kapteeni Kukkosen keskityksen ohi patsaana seisseen Leinosen.

Tämän jälkeen JYP tuskastui ja otti pari typerää jäähyä. Kärpät ei jättänyt toista kahden miehen ylivoimaa käyttämättä. Mylly jauhoi puolenkymmentä avopaikkaa, mutta Leinonen taisteli urhoollisesti. Kaikkea ei hänkään voi tietysti torjua ja Andrei Potaichukin ovela laukaus pienestä kulmasta ylänurkkaan lopetti kotijoukkueen maalijuhlan. JYPin kavennus ylivoimalla oli enää kosmetiikkaa. Tuomo Jääskeläiselle iso plussa hienosta taistelusta loppuun asti, sillä mies väänsi reboundin väkisin Kärppien maaliin.

Kärpät on etsinyt koko ottelusarjan vastuunkantajia. Joukkue vastasi huutoon ja jokainen taisteli hullun lailla. Ketjumuutokset tuntuivat tämän illan perusteella onnistuneilta. Etenkin J-P Haatajan tulo ykköskenttään piristi aneemisesti pelanneita Sakari Palsolaa (0+2) ja Mika Pyörälää (2+1). Pekka Saarenheimo (1+1) tuntui löytävän kemian isonnetussa roolissaan Lieversin ja Tonin rinnalla. Iltaansa saa olla tyytyväinen myös ensimmäisen liigaottelunsa pelannut 170-senttinen Jyri Junnila, joka haastoi hyvin JYPin pakkeja. Junnila otti Sami Mettovaaran paikan nelosessa heti ottelun alussa.

JYP oli aikaisempaan nähden väsynyt. Se ei saanut jalkeille edes neljää hyökkäysketjua, vaan joutui kierrättämään kolmea sentteriään eri paikoilla. Tämä vaikutti etenkin Eric Perrinin peliin, joka oli tänään täysin yössä. Samaa voi sanoa myös Tomas Chlubnasta ja Harri Sillgrenistä, jotka kärsivät sentterinsä kierrätyksestä. Vieraiden parhaat löytyivät kakkosketjusta, jossa Pekka Kärkkäisen ja Antti Virtasen yhteistyö oli parasta antia. Tero Leinosella ei ollut paras päivänsä ja pari maalia olisi ollut torjuttavissa.

- Keskittyminen oli tänään onnistunut. Vaikka saimme uuden mahdollisuuden ei tilanteemme mihinkään muuttunut. JYP on edelleen sarjan suosikki ja lauantaina tulee Hippoksella olemaan tiukka paikka, totesi Kärppien Kari Heikkilä.

- Toivottavasti olemme oppineet menneistä ja jatkamme samaa hyvää liikettä myös lauantaina. Nyt saimme yleisöltäkin mukavasti tukea, Heikkilä jatkoi.

Kärpät matkaa Jyväskylään jo perjantaina ja käy Hippoksen jäällä lauantai-aamuna. Mikäli ihmeitä ei tapahdu, jatkaa Kärpät samoilla kentällisillä kuin se tänään ottelun päätti.

- Ei tässä voi muuta sanoa, kuin että Kärpät oli tänään paljon parempi. He hyödynsivät paikkansa todella hyvin. Maalivahdin vaihto ei kuitenkaan käynyt missään vaiheessa mielessä, JYPin Matti Alatalo sanoi.

- Meillä on edelleen sama mahdollisuus kuin ennenkin. Teemme lauantainakin samat rutiinit kuin tähänkin asti. Kova työmme on tämän mahdollistanut ja olemme edelleen haastajia.

» Lähetä palautetta toimitukselle