Kähkönen lisäsi hurrikaanien tuskaa

Kähkönen pääsi tuulettamaan kolmesti
Kuva ©
Oulussa pelattiin lauantai-iltana kärkikamppailu, kun sarjaa johtava Jyväskylän JYP saapui Kärppien vieraaksi. Loukkaantumisista kärsinyt oululaisjoukkue oli lopulta selvästi vierailijaa parempi, ja vastustajan tappioputki venähti jo neljän ottelun mittaiseksi.

Vaikka illan kamppailussa pelasi kaksi liigan kärkijoukkuetta, eivät kummankaan lähtokohdat olleet parhaat mahdolliset. Sarjakärki JYPillä oli allaan kolme tappiota, ja Kärppien loukkaantumislistalta löytyi useampi kovan luokan nimi, kuten Mikko Lehtonen, Tomas Plihal ja Ville Mäntymaa. Kotijoukkue jatkoi kuitenkin vahvaa menoaan siipirikkoisena, kun taas JYPin peli näytti pitkään hampaattomalta ja väsyneeltä.

Hurrikaanipaitojen päävalmentaja Jyrki Aho myönsi joukkueensa olleen huonompi, vaikka kaksi viimeistä erää olikin varsin tasaista kamppailua.

- Ensimmäinen erä oli meiltä tuloksellisesti jälleen huono. Oikeastaan pelillisesti alku oli ihan ok, mutta sitten tuli nuo jäähyt ja sitä kautta menetimme otetta ja sitten taas vastustaja pääsi rokottamaan. Toiseen erään keräsimme joukkomme kasaan, otimme pelin näppeihin niin, että pystyimme tuottamaan tarpeeksi maalipaikkoja.

- Mutta ei se niinkään voi mennä, että joka ilta aletaan jahtaamaan vastustajaa takaa. Kahteen viimeiseen erään olen pelillisesti tyytyväinen, mutta kun se ei riitä, niin silloin siihen ei voi olla tyytyväinen, Aho harmitteli.

Valmentajauransa 400:nnen voiton SM-liigassa ottanut Kärppävalmentaja Hannu Aravirta piti komeasta saavutuksestaan huolimatta joukkueensa voittoa illan pääasiana.

- Kolme pistettä oli kuitenkin ehdottomasti illan tärkein juttu. Erittäin merkitykselliset pisteet sarjajohtajalta, lähdetään tauolle, ei olla vielä voitettu JYP:iä, tässä oli paljon merkityksellisiä asioita. Vauhdikas pelihän se oli, sen tiesi varmasti JYP:iä vastaan. Mentiin päästä päähän, JYP pistää painetta, ei ole peruutteluvaihetta ollenkaan.

- Toisessa erässä JYP sai oman koneensa käyntiin. Siinä oli ensin heille tyypillinen tasoitusmaali: nopea päätytilanne ja sieltä maaliin. Sen jälkeen heillä oli vielä ylärima, mutta meillä tuli tänään tärkeisiin paikkoihin niin 2-0, kuin 3-1 maalit. Tulivat juuri sillä tavalla kun niitä voi vain toivoa.

Illan mielenkiintoisin nimi löytyi vierasjoukkueen maalinsuulta, kun Kärppien riveissä vuosina 2006-2010 torjunut Tuomas Tarkki palasi vanhan kotiyleisönsä eteen vierasjoukkueen väreissä. Kaksinkertainen all-stars-maalivahti piti varsinkin avauserässä joukkueensa pelissä mukana, eikä ollut suurin syyllinen tappioon neljästä takaiskumaalista huolimatta.

Kähkönen kurittaa vierasjoukkuetta

Ottelun avauserä oli tasaista alkua lukuun ottamatta selkeää Kärppien hallintaa. Hurrikaanipaitojen pelissä paistoi selvästi väsymys, mikä sai joukkueen ottamaan peräti neljä kaksiminuuttista. Vierasjoukkue selvitti kuitenkin kaksi ensimmäistä jäähyään vahvasti, eikä Kärppien pakkopeli tuntunut toimivan liigan parasta alivoimajoukkuetta vastaan.

Ajassa 12.29 petopaidat saivat kuitenkin kuparisen rikki kolmannella ylivoimallaan, kun Toni Kähkönen iski kiekon puolityhjään JYP-maaliin Jason Demersin ja Juha-Pekka Haatajan esityöstä. Erän lopussa Kärppien Julius Junttila karkasi rangaistusaitiosta läpiajoon, mutta Kristian Näkyvä esti miehen maalintekoaikeet huitomalla jäähyn arvoisesti.

- Jos meillä ensimmäisessä erässä oli neljä jäähyä, se on ihan liikaa. Se rikkoo pelin rytmin, ja silloin on kaikkien vaikeampi päästä peliin mukaan, JYPin päävalmentaja Aho mietti.

JYP tuli toiseen erään selvästi paremmalla ilmeellä, mutta Raksilan yleisö pääsi tuulettamaan kotijoukkueen toista osumaa jo puolentoista minuutin pelin jälkeen. Kiekko päätyi Juho Keräsen laukauksesta suoraan Kähköselle, joka sai jälleen kunnian iskeä kiekon ohi voimattoman JYP-maalivahti Tarkin.

Viidennellä minuutilla nähtiin pari kovaa tilannetta molemmissa päädyissä, mutta lisämaalit jäivät kuitenkin syntymättä.

Vierasjoukkue nousi peliin mukaan toisen erän puolivälissä. Antti Jaatinen pelasi kiekon hyvin kultakypärä Ramzi Abidille, joka iski kiekon väkisin maaliin kärppäpelaajien löysäillessä. Tasoitusosumakin meinasi syntyä jo pari minuuttia myöhemmin, kun Ossi Louhivaaran tarkka rannelaukaus kilahti ylärimaan.

Kotijoukkue lisäsi kuitenkin johtoaan jo vajaa kolme minuuttia myöhemmin. Kähkönen viimeisteli kypärätemppunsa ajassa 31.55, kun kiekko päätyi hänen lapaansa Atte Ohtamaan laukauksesta tulleen irtokiekon myötä. Erän loppu sujui varsin tasaisissa merkeissä, eikä merkittäviä tilanteita syntynyt enää kummassakaan päädyssä.

JYPin taistelu ei riitä

Ottelu jatkui tasaisena myös päätöserässä, missä molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa lisätä osumiaan.

Ensimmäinen huippupaikka siunaantui Kärpille kuuden ja puolen minuutin kohdalla, kun maajoukkueeseen valittu tähtihyökkääjä Juha-Pekka Haataja karkasi puhtaaseen läpiajoon. Tarkki esti kuitenkin kultakypärän harhautukset upeasti, eikä NHL-apu Kyle Turriskaan onnistunut ohittamaan torjujaa tilanteesta seuranneen irtokiekon myötä.

Ajassa 47.29 Kärpät siirtyi ylivoimalla ratkaisevan tuntuiseen 4-1-johtoon. Tshekkiläishyökkääjä Ivan Huml iski kiekon verkkoon Haatajan ja Kähkösen syötöistä, eikä JYP-vahti Tarkilla ollut tilanteessa minkäänlaista sanansijaa.

JYP pääsi kokeilemaan ylivoimaansa erän puolivälin jälkeen, mutta todelliseen loppukiriin ei joukkueen taistelu riittänyt. Vierasjoukkue pääsi tuulettamaan vielä kertaalleen, kun Miika Lahti ohitti tarkalla laukauksella Johan Backlundin Jari Jääskeläisen hyvästä esityöstä.

Reilut minuuttia ennen loppua syntynyt osuma oli kuitenkin laiha lohtu, ja pisteet jäivät Ouluun
4-2 loppulukemin.