25 ketjua ei riittänyt – JYP käveli Kärppien yli

LIIGA / Raportti
Veini Vehviläinen oli JYPin voiton takuumies.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Eilisestä kotitappiosta sisuuntunut JYP käveli Kärppien yli Oulussa. Heti alusta saakka oli selvää, kumpi oli valmis pelaamaan ja kumpi ei.

Kärppien ja JYPin back-to-back–pelien toinen kohtaaminen Raksilassa ei yltänyt tasoltaan lähellekään tiistain ensimmäistä kamppailua. Yhdessä yössä vauhdikas ja viihdyttävä peli muuttui perusläpsyttelyksi.

JYP karkasi johtoon jo alle minuutin pelin jälkeen, eikä luovuttanut johtopaikkaansa enää missään vaiheessa. Vieraat olivat monessa asiassa Kärppiä edellä.

− Eilen olimme hieman takakireitä, mutta tänään joukkueesta huokui itseluottamus. Lähdimme rohkeasti pelaamaan ja saatiin momentum heti alussa. Tämä meni aivan meidän käsikirjoituksen mukaan, JYPin päävalmentaja Marko Virtanen iloitsi.

− Lamaannuimme JYPin nopeasta ensimmäisestä maalista. JYP oli tänään ahkerampi, teki pieniä asioita paremmin ja maksoi hintaa tuosta voitosta, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki kehaisi.

Oululaisten yksi perisynneistä oli jälleen heikko viimeistelytehokkuus. Suurin osa JYPin maaleista syntyi karkeiden henkilökohtaisten virheiden kautta. Virheiden suuri määrä kertoi siitä, että henkinen valmistautuminen ei ollut onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

− Valmistautuminen on ollut tällä kaudella meidän vahvuus, mutta tänään oltiin unessa, Marjamäki myönsi.

Kärpät sai ajoittain pitkiä pyörityksiä JYPin päätyyn, mutta toiminta ei ollut tarpeeksi suoraviivaista. Peli pyöri paljon kulmissa. JYP luotti vahvasti omaan sapluunaansa. Hyökkäyksissä ei turhia hienouksia ollut, ja ne kohdistuivat järjestäen kohti kärppämaalia. JYP puolusti hyvin ja viimeisenä lukkona maalilla Veini Vehviläinen pelasi loistavan pelin.

− Avausmaali oli tärkeä. Nämä ovat maalin pelejä ja tuollainen onnistuminen heti alussa lähtee helposti ohjaamaan koko pelin suuntaa, Virtanen mietti.

Oululaisten parhaimmistoa oli jälleen kerran Sebastian Ahon johtama vitja laidoillaan Mika Pyörälä ja Jesse Puljujärvi. Marjamäen tekemät ketjumuutokset eivät varsinaisesti onnistuneet. Ivan Huml ei tuonut juuri lisäarvoa ykkösketjuun. Saman ketjun toinen laituri Juuso Ikonen löysi itsensä viltistä toisen erän puolivälin jälkeen.

Kolmanteen erään ketjulotto pyörähti kunnolla ja jokainen kärppäketju meni uusiksi.

− Meillä kävi jäällä varmasti 25 erilaista ketjukoostumusta. Minun mielestä siellä ei tapahtunut silti yhtään mitään, Marjamäki ruoski omiaan.

Kärpät haki kavennusta vielä ilman maalivahtia, kun pelikellossa oli aikaa jäljellä vielä 8.30. Mikko Luoma istui samaan aikaan väkivaltaisuusjäähyä, joten Kärpät pelasi kuudella kenttäpelaajalla JYPin neljää vastaan.

Ottelun erikoisin tilanne nähtiin päätöserän alkupuolella, kun JYPin Nolan Yonkman osui ensin Kärppien Miska Humalojaa päähän. Sen jälkeen Yonkman painettiin laitaan miesvoimin. Tilanteessa kanadalainen menetti kypäränsä. Pienen neuvonpidon jälkeen Yonkmanille tuomittiin pikkukakkonen pelaamisesta ilman kypärää.

Tätä tuomiota Virtanen ei sulattanut alkuunkaan. JYP-luotsi kävi kovasanaisen keskustelun otteluvalvojan kanssa tilanteesta pelin jälkeen.

− Yhdenkään tuomarin käsi ei noussut kahakassa. Sen jälkeen Yonkmanilta vietiin kypärä päästä, hänet painettiin laitaa vasten niin, ettei hän päässyt sieltä pois ja hänelle annettiin sitten jäähy ilman kypärää pelaamisesta. Kaikki näki nauhalta, mitä siinä tapahtui, tuohtunut Virtanen kertasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo