Kärpät kaatoi Jokerit ja nousi sarjakärkeen

Tiistai-illan kiekkotrillerissä Oulun Kärpät väänsi kolmannen erän maalien myötä voiton Helsingin Jokereista luvuin 3-1. Samalla oululaisjoukkue nousi SM-liigan piikkipaikalle.

Jo ottelun alusta näki, että tänään mennään eikä meinata. Hyvätasoinen ja viihdyttävä ottelu tarjosi pitkästä aikaa hyvää jääkiekkoviihdettä oululaisyleisölle. Varsinkin ensimmäisessä erässä luistin liikkui ja jäällä nähtiin kovia kaksinkamppailuja.

Kommentti

Juha Junno alkukauteen tyytyväinen[lue lisää]

Kärpät sai otteluun jälleen loistavan startin, joka siivitti joukkueen pelaamista aina loppusummeriin asti. Tuttuun tyyliin kotijoukkue sai luotua alkuminuuteilla valtaisan paineen Jokereiden päätyyn. Loisto-ottelun pelanneet Antti Aarnio ja Sakari Palsola väänsivät ja raastoivat kiekkoa Jokereiden alueella. Kiekko toimitettiin Mika Pyörälälle, joka löysi viivasta nousseen, viime kaudella Jokereissa pelanneen Ilkka Mikkolan. Ranteet lukkoon ja silmät kiinni – simppeliä. ”Ei kautta ilman maalia”, toteaisi eräs jääkiekkokommentaattori.

Maalin jälkeen Kärppien vahva rynnistys jatkui, ja Jokerit sortuivat jäähyihin. Kärppien onneton ylivoimapelaaminen ja Jokereiden hyvä alivoima estivät kuitenkin lisämaalien synnyn.

Ottelun kaikki maalit syntyivätkin tasakentällisin molempien joukkueiden pelatessa aktiivista alivoimaa. Kaikki jäähyt tulivat mailalla tapahtuneista rikkeistä, joka kuvasti välillä huitomiseksikin mennyttä peliä.

Kärpät jyrän alle

Toinen erä oli kokonaisuutena vahvaa Jokereiden hallintaa. Mitä lie käärmekeittoja joukkueen valmentaja Hannu Jortikka miehilleen syöttänyt?

Jos ensimmäisessä erässä Jokerit jäähyili, nyt siihen sortui Kärpät. Tätä harmitteli myös joukkueen päävalmentaja Kari Heikkilä. Jäähyjen myötä Jokerit pääsivät peliin jälleen mukaan. ”Toisessa erässä meillä oli selkeä suvantovaihe. Muutama turha itse aiheutettu jäähy”, totesi Heikkilä.

Niin tai näin, myöskään Jokerit eivät onnistuneet omissa erikoistilanteissaan. Kärppien alivoimaprosentti on liigan toiseksi parhainta ja tämä näkyi myös kentällä. Hyvänä sinettinä maalissa torjunut, maajoukkueeseen kutsun saanut Niklas Bäckström. Raksilan yleisö yltyi tuttuihin ”Nikke on muuri” -huutoihin.

Erän loppupuolella alkoi lopulta tapahtua. Todellinen ”hurlumhei”-kiekko sai yleisön kohisemaan molemmissa päissä. Parhaan ottelunsa Kärpissä pelannut Brad Smyth pääsi Jari Viuhkolan kanssa kuin varkain 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Smyth aikaili hieman, mutta sai lopulta syötettyä Viuhkolalle. Tuikkaus maalin kulmalta jäi kuitenkin heiveröiseksi.

Tästä Jokerit pääsivät vastaiskuun. Ainoat vaaralliset tilanteet Kärppien päätyyn luonut ykköskenttä Marko Jantusen johdolla ei näistä paikoista erehdy. Ainakaan, jos annetaan kaksi mahdollisuutta. Ensimmäisessä tilanteessa Jantunen oli täysin yksin Kärppien maalin edessä, mutta Bäckström venyi loistotorjuntaan. Pyöritys kuitenkin jatkui, ja Jantunen pääsi koettamaan uudelleen. Kiekko pomppi Bäckströmin yli ylärimaan, josta se tipahti maaliviivalle. Paikalle syöksähtänyt Markus ”Kanki” Kankaanperä survoi lopulta kiekon verkkoon.

Tilanteessa näytti, että Kankaanperä olisi luistellut maalivahdin alueelle ennen kiekkoa. Pienen neuvonpidon ja maalituomarille soiton jälkeen päätuomari Jyri Rönn päätti hyväksyä ansaitun tasoitusmaalin. Jotain ”häikkää” maalissa joka tapauksessa oli, mutta kaikki lasketaan.

Iso remmi päälle

Tasoitusmaalista sisuuntunut Kärpät lähti kolmanteen erään voitto mielessä. Joukkue saikin jälleen Jokereiden jäähyn myötä otteen ottelusta.

Jokereillakin oli erässä omat paikkansa karata johtoon. Erän puolivälissä se pystyi luomaan painetta ja pelaamaan jälleen sitä kiekkoa, mitä se esitti ottelun toisessa erässä. Etenkin liukasliikkeinen Teemu Laine oli vahvalla pelipäällä. Laine on ennenkin onnistunut Raksilassa hyvin – etenkin kevään playoff-kamppailuissa. Kärpät joutui turvautumaan neljä kertaa peräkkäin pitkään kiekkoon Jokereiden vahvan paineen alla.

Jostain kummasta joukkue kuitenkin repi jälleen esiin isomman vaihteen. Jokeripainostuksen jälkeen se pääsi 3-2 vastahyökkäykseen Palsolan trion voimin. Antti Aarnio pommitti jokaista vastaantulijaa ja kiekko jäi osin onnellakin Mika Pyörälän lapaan. Pyörälä syötti maalilla vapaana olleelle Sakari Palsolalle. ”Sakke” yritti syöttää kiekkoa vielä Pyörälälle, mutta kiekko lurahtikin Jokereiden maalissa pelanneen Pasi Häkkisen kainalosta aina maaliin asti.

Tästä pari minuuttia - jälleen soi. Brad Smyth nappasi kiekon oman alueen siniviivalla ja pisti laituri Pekka Saarenheimon vauhtiin. Saarenheimo ajoi hienosti maalille, ja kiekko jäi pyörimään Häkkisen maalin kulmille. ”Kanukkimaiseen” tyyliin nurkalle ajanut Smyth survoi väkisin kiekon lopulta sisään, ja Kärpät kahden maalin johtoon. Tilanteessa kuului selvästi päätuomari Rönnin vihellys, mutta linjatuomareiden kanssa käydyn neuvonpidon jälkeen maali lopulta hyväksyttiin. Vihellys oli selviö, mutta missä vaiheessa se tuli, on eri juttu. Tuomarit tekivät ratkaisunsa, ja näihin lukemiin ottelu myös päättyi. Jokereiden päävalmentaja Jortikka ei loppuminuuteilla ottanut aikalisää eikä maalivahti Häkkistä pois maalilta.

Lyhyestä virsi kaunis

Kuvakooste

Katso kuvakooste illan ottelusta. [Katso kuvat]

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Jokeri-koutsi Jortikka pisti lyhyesti faktat tiskiin:

”Tyylikäs ja hyvä peli meiltä. Latauduimme hyvin ja taistelimme”, totesi Jortikka.

Tuomarit saivat kuulla myös kunniansa: ”Kyseenalaisia jäähyjä. Toisessa Kärppien maalissa maalivahtimme ajettiin, ja Rönn vielä itse vihelsi pelin poikki. Näitä tulee – toivottavasti Helsingissä sitten toisin päin”, Jortikka jatkoi poistuen pukuhuoneeseen.

Ottelun jälkeen joukkueen valmentajalla Waltteri Immosella oli myös asiaa ottelun tuomareille. Miehet poistuivat yhdessä tuomarikoppiin pieneen neuvonpitoon.

Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä oli luonnollisesti tyytyväinen voittoon ja sarjan kärkipaikkaan:

”Taitaa olla ensimmäinen kerta minun aikanani, kun olemme liigassa ykkösiä”, myhäili Heikkilä.

”Meillä oli otteluun hyvä lataus ja saimme hyvän liikkeen heti alkuun. Viimeisessä erässä Jokerit putosi sitten kyydistämme. Saimme myös pelattua Jokereiden hyökkäysvoimaa pois ja etenkin Metropolitin kentän tehottomaksi. Tasapainoinen suoritus kaiken kaikkiaan”, tiivisti Heikkilä itse ottelua.

Loistavasti kaksi viimeistä ottelua pelannut Antti Aarnio oli tyytyväinen ottelun antiin ja omaan pelaamiseensa. Aarnion otteista on löytynyt ketjumuutoksien kautta uutta virtaa: siitä osoituksena tässäkin ottelussa kaksi syöttöpistettä.

”Palsolan ketjussa on helppo pelata. Minulla on vastuulla karvaus, ja muutenkin roolimme ovat selkeät. Viime kevät ja kesä tehtiin paljon hommia etenkin kiekollisen pelin parantamiseksi”, Aarnio kommentoi omaa pelaamistaan.

Jokerit jatkaa jo huomenna kotiottelussa Lukkoa vastaan. ”Eteenpäin on kokoajan menty. Huomenna on taas uusi päivä ja peli”, kommentoi Jortikka jo seuraavaa ottelua. Kärpät jatkaa torstaina Lahteen Pelicansia vastaan.