Loppukiri siivitti voittoon

LIIGA / Raportti
Oulussa nähtiin varsin tasapaksu ja nihkeä tiistai-illan vääntö, jossa kotijoukkue pystyi nappaamaan pisteet hyvin taistelleelta Ilvekseltä kovan loppukirinsä avulla.

Kärppien ja Ilveksen ottelu oli hyvin tyypillinen tauon jälkeinen ottelu. Kummankaan joukkueen pelaaminen ei näyttänyt läheskään valmiilta, vaan Raksilan illassa saatiin keskittyä pitkälti huokauksiin ja heikkotasoiseen pelaamiseen.

Kärppien ongelmana ottelun ensimmäisellä puoliskolla oli jäähyily. Ilveksen kone taas alkoi hyytyä loppukohden, kun Kärpät sai kirivaihteensa päälle.

− Voisi sanoa, että kuuden pisteen voitto, kun taustoja katselee vähän pidemmältä aikaväliltä. Kolme tappiota alla ja puolitoista viikkoa on odotettu tätä peliä ja sitten kaveri tekee 46 sekunnin jälkeen avausmaalin, tuumasi ottelun lähtökohtia Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta.

Aravirta nostikin esille jäähymäärän, joka sai tasaviisikoin pelaamisen hankalaksi.

− Eihän tämä hyvää peliä ollut ensimmäisen kahden erän osalta. Huono alku ja kurittomat jäähyt, joiden kautta ei voi saada mitään peliä aikaiseksi. Yhdeksän kakkosta kahteen erään tasaiseen tahtiin, toiset jäätyy, toiset ylikuumenee, eihän siitä voi tulla mitään viisi vastaan viisi peliä. Se oli isoin pointti, ettei saatu peliä käyntiin ja tietenkin se shokkialku.

Ilveksen esitys tiistai-illassa oli taisteleva, mutta lopulta antautuva.

− Meillä oli hyvä peli-ilme tänään, mutta se ei riittänyt loppuun asti. Kyllä meidän täytyy pystyä pelaamaan paremmin, jos meinaamme voittaa. Kärpät oli tänään kolmannessa erässä vahva ja meidän aseet eivät riittäneet siinä kamppailussa, kommentoi ottelua Ilveksen päävalmentaja Seppo Hiitelä.

Sarjajumbon paikkaa pitävä Ilves kärsii tällä hetkellä avainpelaajien loukkaantumisista, mutta päävalmentaja Hiitelä ei halunnut nostaa miesvajautta tappioksi syyksi.

− Kyllä koko joukkue varmasti taisteli hyvin ja kaikilla joukkueilla on loukkaantumisia, että ei niistä sen enempää tarvitse puhua ja kirjoitella. Muuten olen tyytyväinen tuohon suoritukseen, mutta voitto olisi pitänyt ottaa.


Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta ei ollut tyytyväinen joukkueensa jäähymäärään.

Paluu arkeen

Ottelu alku antoi pienen osviitan tulevasta, sillä hankalaa tarpomista oli luvassa. Kärppien Tšekki-keskushyökkääjä Ivan Huml teki Ilveksen suorassa hyökkäyksessä pahan puolustusvirheen ja Michael Keränen vei Ilveksen johtoon 46 sekunnin jälkeen ohitettuaan Kärppien maalivahdin Ville Hostikan haarojen välistä.

Paluu arkeen oli shokkihoitoa, ja heti perään alku meinasi muuttua vieläkin karummaksi, kun oman pään puolustusvirheiden kautta Kärpät tarjosi vierailijalleen loistopaikkoja päästä kahden maalin karkumatkalle.

− Tiedettiin, että Ilves on erittäin hyvässä tikissä. Tiivis joukkue, joka pelaa erittäin kovalla sykkeellä, erittäin kovalla liikkeellä. Kyllä semmoinen mörkö heitettiin joukkueen päälle siinä alussa ja kun vielä edelliset tappiot ovat vähän samalla tavalla lähteneet liikenteeseen, niin ei ollut helppo lähteä siitä liikkeelle, kommentoi Kärppien päävalmentaja Aravirta ottelun alkua.

Positiivisella puolella Kärppien ylivoima antoi avauserässä tuulahduksia paremmasta, mutta osumiin asti ei erikoistilanteiden aikana oululaisryhmä yltänyt.

Myös Ilves pääsi esittelemään tauon jälkeistä ylivoimapelaamistaan pariinkin otteeseen kahden miehen ylivoimalla, mutta siniviivalta lähteneet yritykset päätyivät joko päätypleksiin tai Kärppien maalivahdin Hostikan haltuun.

Toisessa erässä parhaimmat paikat Kärppien puolelta saivat puolustaja Atte Ohtamaa ja Kärppien kolmosketju Joonas Kemppainen - Joonas Donskoi - Julius Junttila. Ohtamaa ei onnistunut upottamaan rangaistuslaukaustaan sisään ja kolmosketju syyllistyi namutteluun avopaikassa.

Ilveksen kone puolestaan alkoi osoittamaan hyytymisen merkkejä ja Kärpät sai pelillistä hallintaa puolellensa.


Oscar Eklund oli ratkaisijana.
Asko Veteläinen - http://www.askovetelainen.com/

Muutokset herättivät

Kolmanteen erään päävalmentaja Aravirta pyrki herättelemään joukkojaan ketjumuutoksilla.

− Vähän henkistä vapautusta pyrittiin saamaan joukkueelle, kun nähtiin, että joukkue yrittää, mutta kun se lukko oli päällä. Pikkuisen kun jotain uutta tehdään, niin ajatus oli se, että se vapauttaisi vähän. Ja pelaajat kokevat myös sen, että tuo valmentajatkin yrittää jotain ja pakko meidänkin yrittää.

Herättely tuottikin erän toisella puoliskolla tulosta. Ensin Kärppien kapteeni Ilkka Mikkola tasoitti Jari Viuhkolan loistavasta syötöstä ja muutamaa minuuttia myöhemmin ruotsalaispuolustaja Oscar Eklund pamautti kauden avausmaalinsa komealla siniviivalta lähteneellä lämärillä.

− Monta kertaa kun kaveri vetää tiivistä puolustusta maalin eteen, niin pakkien paikalta ne ratkaisut tahtovat tulla. Ensimmäinen oli Mikkolan nerokas nousu, mutta erittäin nerokas oli myös Viuhkolan syöttö siihen. Eklundin ensimmäinen maali SM-liigassa ei olisi voinut parempaan paikkaan tulla, oli ehdottomasti meidän paras pakki tänään. Eklund on päässyt uudestaan siihen kuntoon, missä oli alkukaudestakin.

Molemmat joukkueet ottivat vielä loppuhetkillä aikalisät, joiden aikana Aravirta pyrki tekemään roolit selviksi uusille ketjuille.

− Sovittiin roolit vaan, että kuka tekee mitäkin. Että ei lähdetä sekoilemaan, kun siellä oli sellaisia ketjujakin, jotka eivät ole pelanneet yhdessä kuin pari erää. Ja mitä tehdään, jos hävitään tai voitetaan aloitus.

Enempää maaleja ei enää nähty, vaikka Ilves saikin rakennettua muutaman vaarallisen tekopaikan. Näin kolmannen erän vahvan puristuksen avulla Kärpät sai tappioputkensa poikki.

− Hyvä rutistus kolmanteen erään, jossa saatiin focus niihin oikeisiin asioihin, millä tätä peliä voi voittaa. Ei jäähyilty, ei hölmöilty mitään ylimääräisiä, kun puristettiin kovaa.

Ilveksen seuraavana vastuksena on kotikaukalossa Ässät. Tuleviin otteluihin päävalmentaja Hiitelällä oli selvät sävelet.

− Tarvitaan voittoja, tänään taistelu oli hyvä, mutta ei se lohduta, kun pisteitä tarvitaan.

Kärpät jatkaa pelejään myöskin perjantaina, kun Helsingissä vastassa on Jokerit. Heti perään lauantaina joukkueet kohtaavat uudestaan, tällä kertaa Oulussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle