Kärpät vakuuttavasti sarjakärkeen

Kärppien viime aikojen hyvä vire jatkui sunnuntaina Raksilassa, kun joukkue otti suvereenin 7-3 –voiton Ilveksestä ja ponnahti SM-liigan kärkeen. Kärppien voiton avainmies oli kultakypärä Jussi Jokinen, joka tehtaili komeasti kypärätempun. Myös Ilkka Mikkolan hieno paluu lämmitti oululaisten mieltä.

Kärpät aloitti ottelun sillä tutulla tavalla, joka toistuu lähes jokaisessa joukkueen kotiottelussa. Kärpät painoi heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien kiekon aggressiivisesti Ilveksen päätyyn ja osoitti, että pelinälkää löytyy.

Ottelua ehdittiin pelata vain 51 sekuntia, kun Petr Tenkrat murtautui laidasta puolittaiseen läpiajoon ja kilautti kiekon ylärimaan. Samassa vaihdossa myös Eero Somervuori murtautui tekopaikkaan, mutta Ilveksen maalilla Juha Pitkämäki veti pidemmän korren. Pelikatkolla ottelun päätuomari Sami Partanen kävi kaiken varalta tarkistamassa Tenkratin tilanteen videolta, mutta tuomio oli selkeä: ei maalia.

Kärppien myllytys ei hyytynyt ensimmäisiin vaihtoihin, sillä vajaan kolmen minuutin kohdalla kapteeni Sakari Palsolan hienojen harhautusten jälkeen Kärpillä oli pitkä mylläkkä Ilveksen päädyssä, mutta tulosta ei kuitenkaan syntynyt.

Ilves iskee avausmaalin

Viiden minuutin kohdalla Jussi Jokinen riisti hienosti keskialueella kiekon Kärpille ja toimitti sen Michael Nylanderille. Nylander ihastutti Raksilan yleisöä muutamilla kieputuksillaan, mutta ihan maalintekotilanteeseen asti Kärpät ei päässyt.

Vierailija Ilves oli ottelun alun totaalisesti isäntien jyrän alla, mutta kaikkien yllätykseksi kiekko löytyikin ensimmäisen kerran Kärppien maalista. Kärppien puolustuspään virheen seurauksena Mikko Suvanto ja Raimo Helminen toimittivat kiekon puolustaja Ville Koistiselle, joka pääsi b-pisteiden välistä laukomaan ottelun avausmaalin ajassa 5.07.

Avausmaali ei antanut tupsukorville ylimääräistä virtaa – päinvastoin. Ensin joukkue sekoili keskialueella kuusi miestä laatikkoon ja vain 14 sekuntia myöhemmin Raimo Helminen koukki itselleen järjettömän jäähyn vaarattomassa tilanteessa. Näin Kärpät pääsi pelaamaan pitkän tovin kahden miehen ylivoimalla. Ylivoimassa pääsivät yrittämään sekä Jari Viuhkolan, että Michael Nylanderin viisikot, mutta maalin asti kiekko ei tietään löytänyt hyvistäkään paikoista. Janne Niinimaa kilautti tolppaan ja Jussi Jokinen pääsi yrittämään kaksi kertaa aivan Pitkämäen nenän edestä, mutta Ilves-maali pysyi puhtaana.

Kärpät sai ansaitun maalinsa, kun avauserä oli juuri ehtinyt ylittää puolenvälin. Somervuori toi kiekon alueelle ja pudotti sen viivalla odottaneelle Ilkka Mikkolalle. Mikkola laukoi maalille ja Jokinen sai ohjattua laatan verkkoon.

Avausmaalin jälkeen Kärppien vyörytys jatkui ja Ilvestä vietiin. Ajassa 14.40 Kärpät siirtyi johtoon, kun Viuhkola survoi Pitkämäen eteensä torjuman kiekon väkisin verkon perukoille. Lisää tuli vain puoli minuuttia myöhemmin ja komealla tavalla. Pakkipari Mikkola-Niinimaa syötteli erittäin näyttävästi Ilveksen siniviivan puolustusmuurin auki ja Jokinen karkasi läpiajoon. Illan ehdoton hahmo ei erehtynyt, vaan siirsi kotijoukkueen jo 3-1 –johtoon.

Avauserä oli kokonaisuudessaan Kärppien suvereenia hallintaa. Ilveksellä olisi avausmaalinsa myötä ollut sauma pistää oululaiset ahtaalle, mutta tällä kertaa tupsukorvista ei siihen ollut.

Yhtä maalia

Ottelun toisessa erässä jatkettiin siitä, mihin ensimmäisessä jäätiin, eli Kärpät vei ja Ilves vikisi. Kärpät esitti jokaisella neljällä viisikollaan niin vauhdikasta ja terävää peliä, ettei vierasjoukkue pysynyt vauhdissa mukana. Ottelun toinen erä pelattiin käytännössä kokonaan Ilveksen päädyssä, kun puolestaan Kärppien maalilla Niklas Bäckströmin ainoa huolenaihe oli lämpimänä pysyminen.

Viiden minuutin kohdalla Cory Murphyn maila nousi liian korkealle ja mies sai passituksen jäähypenkille. Viuhkolan viisikko pääsi aloittamaan ylivoiman, mutta sen jälkeen jäälle liukui illan ehdottomasti paras yhdistelmä Jokinen-Nylander-Somervuori. Nylander kieputteli oman aikansa ja pudotti kiekon viivalla kärkkyneelle Janne Niinimaalle. Niinimaa laukoi tulisesti maalille ja Jokinen oli jälleen Pitkämäen edessä ohjaamassa. Jokisen kypärätemppu ja Kärppien 4-1 –osuma syntyi ajassa 26.09.

Seuraavat kymmenen minuuttia Kärpät esitti upeaa peliä. Jalat kävivät, kiekko liikkui ja syötöt napsahtelivat upealla prosentilla kaverin lapaan. Jokainen kentällinen kävi vuorollaan pyörittämässä tamperelaisten päädyssä. Kaikesta näki, että keskiviikkoinen kuuden maalin ilta Raumalla oli vapauttanut Kärppien hyökkäyspään pelaajat omalle tasolleen.

Ajassa 31.53 Ilves sekoili jälleen kuusi miestä kentälle ja tuon ylivoiman aikana Kärpät järjesteli illan viidennen maalinsa. Tilanne sai alkunsa, kun Ilves yritti alivoimahyökkäystä Kärppien päätyyn. Yritys ei onnistunut ja Kärpät säntäsi viidellä miehellä vastahyökkäykseen. Ari Vallin ja Janne Pesonen järjestelivät Pekka Saarenheimolle vapaan tekopaikan, eikä ”Peki” erehtynyt.

Viidennen maalin jälkeen Kärppien hurja pyöritys vihdoin laantui ja myös Ilves pääsi välillä vierailemaan hyökkäyspäässään. Ajassa 38.20 Ilves pääsi kaventamaan, kun Cory Murphy vapautti Simo Vidgrenin nokikkain Bäckströmin kanssa. Tilannetta edelsi Kärppien varsin veltto pelaaminen, jonka seurauksena Ilveksen vastahyökkäys poiki täysosuman.

Erän viimeisellä minuutilla Kärpät iski illalle lopullisen sinetin. Janne Pesosen istuessa jäähyllä tupsukorvat suoristivat selkänsä erän viimeisillä sekunneilla. Kimmo Lotvonen karvasi kiekon Kärpille keskialueella ja Mika Pyörälä pääsi rynnistämään kohti Ilves-päätyä. Pyörälä taisteli itsensä väkisin Ilves-pelaajien virveleistä irti ja heitti läpiajonsa päätteeksi kiekon Pitkämäen selän taakse. Kärppien kuudes osuma syntyi virallisesti ajassa 39.59, sillä summeri vingahti lähestulkoon samalla hetkellä, kun punalamppu syttyi Pitkämäen takana.

Mikkolalla onnistunut paluu

Ottelun kolmas erä ei enää ihmeempiä tarjonnut. Peli oli jo ratkennut, eikä Kärpät enää intoutunut maalilukemia kaunistelemaan. Ilves haki piristystä päätöserään vaihtamalla maalinsuulle Tuukka Raskin, mutta uskoa hurjaan loppurynnistykseen ei joukkueesta löytynyt.

45 minuutin kohdalla illan tehotrio Jokinen-Nylander-Somervuori pelasi upealla kuviolla kiekon lähes maaliviivalle saakka, mutta Jokisen illan neljäs täysosuma jäi syntymättä.
Minuuttia myöhemmin Ilves pääsi iskemään ottelun kolmannen maalinsa, kun Murphy teki mainion esityön ja Steve Kariya pääsi tuikkaamaan kiekon Bäckströmin taakse.

Ottelun viimeiset kymmenen minuuttia olivat pelkkää pelailua, mutta kaksi sekuntia ennen päätössummeria Kärppien tehokenttä pääsi iskemään vielä kerran, kun Raipe Helminen istui jäähyaitiossa. Eero Somervuori viimeisteli loppulukemat 7-3:een ja syöttöpisteille pääsivät Nylander ja Niinimaa.

Kärpät esitti sunnuntai-iltapäivänä koko joukkueella varsin kypsää ja vauhdikasta kiekkoa. Kaksi ensimmäistä erää oli kenties kauden parasta tähän mennessä. Joukkueen tehotrioksi näyttää muodostuvan Nylanderin johtama kolmikko, jossa laidoilla viilettävät Jokinen ja Somervuori. Tänään Nylander saalisti tehot 0+2, Jokinen 3+0 ja Somervuori 1+1. Kolmikon takana Janne Niinimaan tehot olivat Ilves-ottelussa 0+3 ja Ilkka Mikkolan 0+2.

Mikkolalle ottelu oli kauden ensimmäinen, sillä sarja-avauksen alla tullut peukalovamma piti miehen sivussa tositoimista aina tähän päivään saakka. Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen oli ottelun jälkeen erittäin tyytyväinen saatuaan Mikkolan takaisin vahvuuteen.

- Mikkola oli harjoitusotteluissa meidän paras pakkimme ja oli hienoa nähdä tänään, että hän jatkaa siitä, mihin niissä peleissä jäi. Hän on ollut viisi viikkoa peleistä poissa, joten siihen nähden tuli tänään erittäin hyvällä sykkeellä tähän touhuun mukaan. Näkee, että hän on harjoitellut hyvin, Jalonen iloitsi.

Kokonaisuudessaan Kärppäluotsi oli otteluun varsin tyytyväinen.

- Hyvä ja tasapainoinen esitys meiltä. Neljällä kentällä tasapainoinen peluutus ja viisikkopeli oli hyvässä vauhdissa. Näyttää olevan niin, että kun viisikkopeli toimii niin myös ylivoimapeli sujuu. Oikeaan suuntaan ollaan menossa kaikin puolin, Jalonen totesi.

Ilves jäi sunnuntaina varsin selkeästi Kärppien jyrän alle, joten joukkueesta on varsin vaikea löytää onnistujia. Kultakypärä Steve Kariya oli räväkällä luistelullaan tupsukorvien harvoja valopilkkuja ja ainakin tämän ottelun perusteella miehestä tulee vielä olemaan paljon iloa tamperelaisille. Puolustaja Cory Murphy antoi muutaman kerran näytteitä taidoistaan ja saalisti kaksi syöttöpistettä. Myös nuori Ville Leino osoitti, että hänessä on aineksia tulevaisuuden huippupelaajaksi. Puolustaja Sami Helenius puolestaan erottui lähinnä negatiivisesti. Mies ei pysynyt lainkaan Kärppien vikkelien hyökkääjien vauhdissa mukana ja oli pari kertaa lähellä turhautua varsinkin Antti Aarnion olemukseen.

Ilveksen päävalmentaja Vaclav Sykora oli ottelun jälkeen hiljainen mies.

- Kestimme Kärppien alun rynnistyksen ja saimme tehtyä avausmaalin, joten siinä vaiheessa näytti ihan hyvältä. Jatkossa emme kuitenkaan enää pysyneet Kärppien vauhdissa mukana. Siihen olen tyytyväinen, että päätöserässä jaksoimme vielä yrittää ja saimme siihen ihan hyvä erän, Sykora mietti.

Kärpät nousi voitollaan 28 pisteeseen ja SM-liigan piikkipaikalle. Kärpät on voittanut viimeisistä kahdeksasta ottelustaan seitsemän, joten oululaiset ovat varsin hyvässä vauhdissa. Puolustavan mestarin urakka jatkuu jo tiistaina, kun pikkuhiljaa lämpenevä Michael Nylander johdattaa kärppälauman Hippokselle JYPin vieraaksi.

Kauden pirteäsi aloittanut Ilves on puolestaan ajautunut laskukierteeseen. Tappio oli joukkueelle neljäs perättäinen ja sarjataulukossa sijoitus on pudonnut jo kahdeksanneksi. Ilveksen seuraava ottelu on keskiviikkona, kun se kohtaa Tampereen paikallistaistelussa Tapparan.