Kerho Kärppiä tehokkaampi

Hämeenlinnan Pallokerho otti makean voiton kauden avausottelussa, kun se kaatoi hallitsevan Suomen mestarin Oulun Kärpät. Heikkotasoinen ottelu ratkesi Kerhon loistavaan puolustuspelaamiseen, jota kotijoukkue ei pystynyt murtamaan. Vierailija jatkoi Oulussa vahvasti, sillä Kärpät ei ole pystynyt kaatamaan hämeenlinnalaisia pariin vuoteen kotikentällään.

Kärppien ja HPK:n välinen kiekkokauden avausottelu ei paljoa herkkua tarjonnut - varsinkaan kotijoukkueen kannattajille. Kotiyleisö sai hurrata kunnolla ainoastaan mestaruusviirin kattoon nostamisessa, loppuajan kansa lähinnä huokaili lukuisille epäonnistumisille.

- Valmistautuminen meni hiukan yli. Tätä täytyy vähän analysoida, missä oli vika, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen tuumaili taiston tauottua.

Analysoitavaa riittänee, sillä Kärpät oli todella heikko. Ottelun alku oli tuttua kauden avauspelin sähellystä, mutta vierailija HPK näytti heti, että se oli huomattavasti nälkäisempi ja taistelevampi osapuoli. Kerho pääsikin otteluun hyvin kiinni, kun Kärppien Eero Somervuori koukki Jani Keinästä
keskialueella. Ottelun päätuomari Timo Favorin viestittikin heti, että mailahäirintään tullaan kiinnittämään jälleen enemmän huomiota. Luulo kuitenkin osoittautui vääräksi, sillä linja lipesi ja ottelun loppua kohti mailahäirintä vaan lisääntyi.

Ylivoimansa aikana Kerho sai luotua muutaman vaarallisen paikan maalin eteen, mutta tuloksetta. Kärpätkin sai oman paikkansa: se pääsi ensin erän puolivälissä ylivoimalle, kun Vladimir Sicak murjoi Janne Pesosta kulmaväännössä. Vierailijoiden alivoimapelaaminen oli kuitenkin aktiivista ja liikkuvaa, kun taas Kärppien tekeminen todella saamatonta. Kotijoukkue sai uuden mahdollisuuden erän lopussa, kun Juha-Pekka Loikas koukkasi ratkaisevalla maalintekohetkellä Oskari Korpikaria rangaistuksen arvoisesti ja jäähystä seuranneen ylivoiman aikana heti perään Tuomas Immonen hölmöili itsensä samaan aitioon.

Vielä huonompaa

Jos ensimmäinen erä tarjosi heikkotasoista kiekkoa, niin toinen oli vielä surkeampaa. Erä alkoi Kärppien 5-3 -vastaan ylivoimalla, mutta joukkue jatkoi samalla linjalla, mitä se esitti jo heti alussa. Joukkue tyytyi nakkelemaan kiekkoa päätyyn ilman ajatusta, eikä viime kaudella loistaneesta tyylikkäästä pelinrakentelusta ollut tietoakaan.

Molemmat joukkueet pääsivät koettamaan ylivoimaa lisäksi erän alkupuolella, kun Kärppien Ari Vallin ja HPK:n J-P Laamanen saivat rangaistukset estämisestä. Molempien ylivoima jatkoi tehottomana, kunnes vierailija vihdoin onnistui hetken päästä edellisestä tulleen Viktor Ujcikin jäähyn aikana. Ajassa 34.25 tullut maali oli pitkään pyörineen ylivoiman tulosta. Tuomas Eskelinen laukoi maalille, josta kiekko kimpoili Jani Hassiselle: maalintekijä ei näistä paikoista erehdy ja taululle lukemat 0-1.

Muuta toinen erä ei tarjonnutkaan. Kärpiltä puuttui idea täysin, ja joukkueen tsekkipelaajat Zdenek Nedvedin johdolla tyytyivät lähinnä neppailemaan kiekon kanssa. Viime kauden tukipilari Petr Tenkrat sentään jaksoi yrittää, mutta tehottomasti.

Häivähdyksiä paremmasta

Kolmas erä näytti jo jokseenkin jääkiekolta, vaikka virheiltä ei tässäkään erässä vältytty. Etenkin viime kaudella rapakon takana kiekkoillut Lasse Kukkonen oli välillä pahasti eri aaltopituuksilla. Erän alussa Kärppien loistavan maalipaikan jälkeen Jukka Voutilainen spurttasi ping-pong -kiekon jälkeen karkuun, mutta Kärppien maalissa vakuuttavasti esiintynyt Niklas Bäckström veti pidemmän korren. Hetken päästä edellisen tilanteen jälkeen Ujcik tarjoili avopaikan Kärppä-kapteeni Sakari Palsolalle, mutta sutaisu jäi debyyttiottelun pelanneen Miika Wiikmanin syliin. Tuskin helpompaa starttia tulokas liigauralleen sai, sillä kotijoukkue ei päässyt edes todella testaamaan läpi ottelun kiekkoja hieman pomputtanutta maalivahtia.

Vierailijat iskivät kuin varkain ajassa 45.54 ottelun toisen ja lopulta voittomaalin, kun loistavan ottelun pelannut Hannu Väisänen purjehti kenenkään estelemättä maalin eteen ja vippasi kiekon ohi Bäckströmin - taululle lukemat 0-2. Legendaarinen maalin jälkeinen vaihto kuitenkin unohtui vierailijoilta ja Kärpät rokotti. Jussi Jokisen laukaus pomppasi Wiikmanin räpylästä kuin tarjottimelle Pekka Saarenheimolle, joka hutki kiekon maalin kattoon ja toi Kärpät jälleen peliin mukaan.

Kärppien ote säilyi vain hetken, sillä lopussa se vajosi jälleen illan tasolleen, eikä pystynyt luomaan todellisia maalipaikkoja ottelun loppuhetkilläkään. HPK tukki tarkasti keskialueen ja karvasi vahvasti, joka toi ansaitun voiton.

Missä vika ja ketä syytetään?

Näin kyseltiin Raksilan käytävillä pelin jälkeen. Tämäkö oli hallitsevan mestarin taidonnäyte?

- Ei päästy kyllä lähellekään omaa tasoa, mutta kyseessä oli kuitenkin kauden ensimmäinen peli. Tappio harmittaa ja siihen pitää löytää syyt. Yhtään pistettä ei tässä sarjassa saa taistelutta, Kari Jalonen aprikoi.

HPK:n päävalmentaja Jukka Jalonen myhäili taiston tauottua tyytyväisenä. Kerhon pelaajienkin ilmeestä ja huudoista näkyi ja kuului, että voitto todella maistui.

- Pelasimme tänään kurinalaisesti isolla sydämellä. Voitto täytyy aina ansaita, ja olimme tänään nälkäisempiä. Olemme aina pelanneet täällä hyvin - ilmeisesti pelityylimme sopii Kärppiä vastaan. Paljon pitää kuitenkin jatkossa petrata, HPK-valmentaja kertoi.

HPK:n kausi jatkuu jo huomenna, kun joukkue saa kotonaan vastaansa murskavoiton Tapparasta ottaneen Tampereen Ilveksen. Päävalmentaja Jalosen mukaan joukkueen vahvuudessa nähdään todennäköisesti myös World Cupissa hienosti esiintynyt Riku Hahl. Kärppien seuraava ottelu on sunnuntaina Espoon Bluesia vastaan. Joukkue matkaa etelään päivää ennen lauantaina rasituksen vähentämiseksi. Syytä onkin, jos joukkue haluaa pisteitä vaikeasta vierasottelusta.