Kauden parasta kotijoukkuetta Oulussa

LIIGA / Raportti
Kärppien ja HPK:n välinen ottelu oli yksi kauden parhaista Oulussa. Etenkin kotijoukkue yltyi esittämään kaksi erää kauden parasta kiekkoa, mitä Raksilan yleisölle on tarjottu. Kolmannen erän tiivis viisikkopuolustus takasi lopulta tiukan voiton sarjakärjestä.

Vauhdikas avaus

Ottelun avauserässä oli tapahtumia kerrakseen. Molemmat joukkueet saivat ottelun alussa rangaistukset alun hermostuneisuudessa. Paras paikka siunaantui Kärppien Henrik Juntuselle, jonka puolittainen karkumatka päättyi HPK-vahti Joni Puurulan rintasuojukseen.

Ottelu alkoi lämmetä avauserän puolivälissä, kun HPK:n sentteri Tommi Santala ajoi Kärppien Sami Mettovaaran totaalisesti pystöön. Tilanteessa Santalan kontaktivauhti oli todella kova ja Mettovaara huonossa asennossa, joten tuloksena oli aivotärähdys. Pitkän palaverin jälkeen tuomarikolmikko ei tilanteesta jäähyjä antanut. Otteluvalvojaa ollaan kuitenkin pyydetty tarkastamaan tilanne videolta jälkikäteen. Yleisö ei tietenkään ollut mielissään tuomariston ratkaisusta, josta seurasi pitkä vihellyskonsertti.

Ja ei kun lisää vettä myllyyn. Hetkeä myöhemmin Kerhon puolustus sekoili koko rahan edestä ja Kärppien Andrei Potaichukille pelattiin unelmatilanne. Potaichukin laukaus poukkoili maaliviivalla ja mahdollisesti sen sisäpuolellakin. Päätuomari Timo Favorin näytti kertaalleen maalia, mutta päätti tarkistaa asian videoraadilta. Raati oli sitä mieltä, ettei kelpaa. Ja yleisö vihelsi.

HPK:n Olli Korkeavuori sai rangaistuksen ajassa 14.04 ja tuon penaltin aikana tehtiin kaksi maalia. Puurulan torjunnan jälkeen Tommi Santala vapautti Antti Miettisen alivoimalla karkuun, eikä pisterohmu jättänyt minkäännäköisiä mahdollisuuksia Niklas Bäckströmille. Maalin saa ottaa pahasti kontolleen Kärppien pakkipari Mikko Lehtonen - Drew Bannister, joka sekoili tilanteessa todella pahasti.

Hetkeä myöhemmin kuitattiin ylivoimalla. Pienen poukkoilun jälkeen kiekon kaivoi maalin edestä Jari Viuhkola. Ensimmäisen yrityksen torjui upealla heittäytymisellä maaliviivalta Marko Tuulola, mutta toiselle ei kukaan voinut mitään. Kiekko ylänurkkaan ja erätauolle tasalukemissa.

Kotijoukkue oli avauserässä lievästi niskan päällä ja sillä olikin erän parhaimmat maalintekopaikat. Johtomaalikin oli lähellä, mutta Jussi Jokisen maila petti takakulmalla tyhjän maalin edessä. Peli oli reilua, mutta kovaa. Armoa ei annettu, eikä anteeksikaan pyydelty.

Somervuorella pätki

Toinen erä oli kotijoukkueen hallintaa. Etenkin erän avauspuoli oli Kärpiltä todella vahva, eikä vierailla ollut yhtään todellista maalintekopaikkaa. Puurulan kestävyyttä kokeilivat vuorollaan Brett Lievers ja Mikko Lehtonen, havaiten sen kuitenkin hyväksi. Kärppien johtomaali ja samalla voittomaali nähtiin puolenvälin jälkeen, kun Eero Somervuori tarjosi hirveällä harhasyötöllä mahdollisuuden Petr Tonille. Tshekki ei tämän enempää tarvinnut, vaan täräytti tarkalla ja kovalla lämärillä limpun toistamiseen Puurulan selän taakse.

HPK:n paras paikka siunaantui tuoreelle vahvistukselle Jaroslav Balastikille, kun hän pääsi puolesta kentästä asti nokikkain Niklas Bäckströmin kanssa. Tilannetta edelsi Kärppien puolustaja Topi Jaakolan paha arviointivirhe. Balastikin yritys kohosi kuitenkin reilusti yli kärppämaalin. Teemu Aallon kova laukauskaan ei tuonut helpotusta vieraille, vaan Bäckströmin hyvä jalkatorjunta piti maalin puhtaana.

Toinen erä oli ensimmäistä selvemmin kotijoukkueen hallintaa. Vieraille jobinpostina tuli slovakki Jan Pardavyn nivusvamma, joka veti miehen sivuun kesken erän. HPK ei saanut parasta liikettään irti kuin vasta erän loppupuolella, mutta Kärppien tarkka puolustus piti vieraat nurkissa. Kotijoukkueen hallinnan myönsi myös HPK:n valmentaja Jukka Jalonen.

- Toinen erä oli meiltä suoraan sanottuna heikko. Kärpät pelasi hyvin, emmekä päässeet oikein mukaan, Jalonen totesi.

Vieraiden painostusta ja parit videot

Kolmas erä oli HPK:lta ottelun paras. Se haki tasoitusta vimmatusti, mutta kerta toisensa jälkeen Kärppien puolustus piti pintansa. Parhaat paikat tulivat Tomas Kucharcikille ja Tommi Santalalle, mutta molemmilla kerroilla Niklas Bäckström ehti kiekon tielle. Teemu Aallon hehtaarilämärikään ei osunut tänään kohteeseen, vaan kahdesti hän mälläsi avopaikasta taivaan tuuliin.

Kärppien paras tilanne tuli Petr Tenkratille. Pasi Nielikäinen, yksi kotijoukkueen pirteimmistä ilmestyksistä, pelasi Tenkratille laidan auki, jonka jälkeen kauden kovin Oulussa nähty lämäri maalikehikkoon. Favorin pääsi jälleen puhelimeen puhumaan mukavia huomatakseen kiekon kimmonneen kentälle ylärimasta.

Lopussa HPK kehitti muutaman armottoman mylläkän Kärppien maalille ja kotijoukkueen pelasti mikäs muu kuin video. Aikaisemmin maan rakoon manattu nauhuri ei näyttänyt myöskään Jaroslav Balastikin noston ylittäneen maaliviivaa, vaikka maali katsomoon asti varsin selvältä näyttikin. Puhetta tuosta osumasta riitti myös lehdistötilaisuudessa, jossa moni paikalla ollut oli sitä mieltä, että kiekko kävi maalin takaraudassa. Videolta sitä ei kuitenkaan näkynyt, joten spekulointi on aivan turhaa.

Kärpät ansaitsi voittonsa kahden ensimmäisen erän vahvan pelinsä ansiosta. Kolmannessa joukkue vetäytyi kuoreensa ja suojeli maaliaan petoeläimen tavoin. Joukkueen kypsä esitys antaa odottaa hyvän vireen jatkuvan tulevaisuudessakin.

- Peli oli kokonaisuudessaan hyvä. Kolmannessa erässä saimme muutaman paikan, mutta tällaisessa ottelussa niistä pitäisi saada kiekko maaliinkin. Tämän putken aikana olemme pelanneet paljon huonomminkin kuin tänään ja silti voittaneet, HPK:n Jukka Jalonen jutteli.

- Teimme tauon aikana hyvin töitä. Harjoittelun ja levon suhde on mielestäni onnistunut. Pelasimme kenties tämän kauden parasta kiekkoa ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Vastustaja pelaa fyysistä ja rehtiä kiekkoa, ei tuo meitä yllättänyt, Kärppien käskijä Kari Heikkilä puolestaan kommentoi.

Yksi kotijoukkueen seuratuimmista pelaajista oli tottakai Pasi Nielikäinen. Mettovaaran loukkaantuminen toi Pasille lisää peliaikaa ja hän kiitti luottamuksesta pelaamalla hyvin. Muutama napakka ja puhdas taklaus, ajoittaista vastustajan lämmittämistä ja etenkin uhrautuvaa peliä. Nielikäinenkin oli peliin tyytyväinen.

- En ole aikaisemmin pelannut näin hyvässä joukkueessa, joten fiilis on hyvä. Kaikki täällä pelaa valmentajan ohjeiden mukaan, mikä tuottaa tulosta. Pelaan Kärpissä joukkueen asettamilla säännöillä, enkä rupea tyhmäilemään.

» Lähetä palautetta toimitukselle