HIFK voittoon Tanskan komennossa

LIIGA / Raportti
Joni Ortio oli HIFK:n voiton takuumies.
Kuva © Asko Veteläinen - http://www.askovetelainen.com
Kärppien ja Helsingin IFK:n kohtaaminen ei tarjonnut runsaslukuiselle Raksilan yleisölle mitään elämää suurempaa kiekkospektaakkelia. Suurimmalle osaa katsojia jäi päällimäisenä mieleen kärppäkapteeni Jari Viuhkolan ikävä loukkaantuminen.

Ottelun alkutahdit lyötiin jo aiemmin päivällä, kun vielä aamuharjoitukset vetänyt HIFK:n päävalmentaja Raimo Summanen määrättiin viiden ottelun toimitsijakieltoon. Helsinkiläisten valmennusvastuun kantoi Joonas Tanska, joka on toiminut viimeksi päävalmentajana HIFK:n a-junioreissa kaudella 2008-2009.

– Aika hyvin hommat sujui penkin takana. Ehkä hieman nopeampaan vaihtorytmiin ollaan totuttu hyökkääjien osalta. Jäi vähän pakkimoodi päälle, hyväntuulinen Tanska jutteli ottelun jälkeen.

Toimitsijakiellossa oleva Summanen ei seurannut ottelua paikan päällä Raksilassa.

– Muutaman isällisen neuvon Rami antoi, ei mitään sen kummempaa, Tanska totesi.

Yllättävän nihkeää

Tiistai-illan ottelu oli yllättävän nihkeä ottaen huomioon molempien joukkueiden tilanteen sarjataulukossa. Kärpillä oli lisäksi alla tappiollinen vieraskiertue. Viime aikoina maalinteko on tuottanut molemmille tuskaa, eikä se tuska helpottanut tiistainakaan. 

Ottelun ensimmäinen erä ei ihmeitä tarjonnut. HIFK määräsi tahdin erässä, vaikka Kärpilläkin oli omat hetkensä. Erän ikävin tapahtuma oli Jari Viuhkolan loukkaantuminen, joka todennäköisesti päätti kärppähyökkääjän kauden. Viuhkola väänsi aloituksen yhteydessä polvensa ikävän näköisesti.

– Sydäntä riipoo kaverin kohdalla asiat. Ei se valitettavasti vaikuta pelkältä venähdykseltä. Siinä kävi kaikenlaista mielessä, kun näin ettei Viuhkola pääse liikkumaan. Onko tämä jääkiekko reilua kaikkia kohtaan, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta kysyi melkein liikuttuneena pelin jälkeen.

Ottelun toinen erä jatkui siitä mihin ensimmäinen jäi. Erän alussa molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan ylivoimaa, HIFK jopa vajaat kaksi minuutia kahden miehen ylivoimalla, mutta tulosta ei tullut.

Erän viimeisellä neljänneksellä maalihanat saatiin vihdoin auki. Ensin iski HIFK alivoimalla Corey Elkinsin toimesta. Kärpät kuitenkin tasoitti jo samalla ylivoimalla Juha-Pekka Haatajan ohjattua Oscar Eklundin siniviivavedon ohi Joni Ortion.

Kolmannessa erässä ottelun tempo kasvoi hieman. Molemmat maalivahdit pelasivat hyvällä tasolla, sillä kummallekin joukkueelle siunaantui pari loistopaikkaa. Maaliin kiekkoa ei kuitenkaan saatu kolmannessa erässä eikä myöskään jatkoajalla. Edessä oli voittomaalikilpailu, jonka vei nimiinsä HIFK Kimmo Kuhdan iskiessä ratkaisevan osuman Kärppien Toni Kähkösen epäonnistuttua omassa yrityksessään.

– Loistava rankkari Kähköseltä lukuunottamatta viimeistelyä. Minulla nousi jo hartiat pystyyn, Aravirta heitti.

Kärpillä palaverin paikka

Kevään lähestyessä pelit perinteisesti kovenevat, mutta Kärppien ja HIFK:n kohtaamisesta taklaukset puuttuivat miltei täysin. Pelin tempo ei myöskään yltänyt SM-liigan huipputasolle. Parhaaseensa pääsivät vain molempien joukkueiden maalivahdit, jotka ottivat muutamia maukkaita koppeja.

Kärppien käskyttäjä Aravirta oli pettynyt joukkueensa alkuun.

– Meillä oli hermostunut alku tänään. En tiedä johtuiko se ottelun tärkeydestä vai epäonnistuiko lataus otteluun, Aravirta mietti pelin jälkeen.

– Mielestäni tarjonta ei ollut riittävää tänään. Pitää olla liikkeessä, pitää liikkua ylöspäin, esilukea ja esiliikkua. Se nopeus mitä peräänkuulutin, sitä ei ollut tänään, Aravirta harmitteli.

Kolmesta tappiollisesta pelistä huolimatta päävalmentaja ei vaikuttanut kovin huolestuneelta Kärppien tilanteesta.

– Pelimme on ollut ihan hyvässä mallissa. Joukkue on talkoissa hyvin mukana. Jos siellä näkyisi jotain rakoilua, niin olisin huolissani, Aravirta totesi.

HIFK:n piiskuri Tanska oli luonnollisesti tyytyväinen helsinkiläisten esitykseen.

– Saimme hyvän alun peliin. Ajoittain meiltä katosi ote ja ylivoima oli luvattoman heikkoa. Alivoima puolestaan oli laadukasta ja lopussa pystyimme pitämään Kärpät takana vaikka olimme hieman alakynnessä, Tanska jutteli.

» Lähetä palautetta toimitukselle