Poika jäi pohjoiseen

LIIGA / Raportti
Oulun Kärpät kesti ennakkosuosikin paineet ja otti toisen peräkkäisen Suomen mestaruutensa. Viidennen finaalin ratkaisuksi koitui toinen erä, jossa kärppälauma latoi neljä maalia.

Ennen lauantai-illan viidettä finaalia kaikki oli pedattu Kärppien mestaruusjuhlia varten. Oululaisjoukkue oli löytänyt hyvän vireen, ja sillä oli mahdollisuus päästä päättämään kautensa kotivoittoon. Kokenut ryhmä kesti paineet ja otti komean voiton hyvin taistelleesta Espoon Bluesista.

lisää

Jaakolan haikeat juhlat
[lue lisää]Normion toinen kulta
[lue lisää]Paakkolanvaara otti roolia
[lue lisää]Kultaisia tunnelmia
[lue lisää]Tarkki - pudotuspelien tähti
[lue lisää]Kärppien juhlahumua
[katso kuvat]Kärpät marssi mestaruuteen
[katso kuvat]Kratena loukkaantui
[lue lisää]

Ottelun avauaserä oli varsin tasainen, vaikka vieraat hallitsivatkin sitä hienokseltaan. Toisessa erässä tahti oli kuitenkin tyly. Kärpät loi muutaman hyvän maalipaikan ja takoi armotta peräti neljä osumaa kahteentoista minuuttiin. Ahneimpana kärppänä hääri Hannes Hyvönen, joka nousi kahden maalinsa myötä tasapisteisiin pudotuspelien ennätyspisteissä. Hyvösen kanssa ennätyksen jakaa Kärpät mestaruuteen johdattanut valmentaja Kari Jalonen.

- Pelasimme avauserän ihan hyvin, vaikka Espoo tekikin maalin. Tauolla sovimme, että nousemme ohi. Jatkoimme rummutusta ja kaverin selkäranka katkesi. Tiedettiin, mitä voittaminen vaatii, Hyvönen hymyili.

Blues ei tästä täsmäiskusta toipunut. Kärpät hoiti kolmannen erän tyylillä ja Oulussa juhlittiin jälleen Suomen mestaruutta.

Kärpät ei antanut armoa

Avauserässä peli aaltoili melko tasaisissa merkeissä, kun molemmat pelasivat tarkkaa viisikkopeliä. Blues kuitenkin pystyi löytämään yhden reiän kärppäpuolustuksesta. Espoolaisikoni Arto Laatikainen nousi tyylikkäästi viivasta kohti maalia ja laukoi komeasti kiekon aivan maalin ylänurkkaan. Maalin myötä Blues meni finaaleissa ensimmäistä kertaa johtoon.

Aivan toisen erän alkuminuuteilla vieraat loivat kovan paineen Kärppien päätyyn. Pelin virtaus kuitenkin muuttui, kun Kärpät pääsi rokottamaan pari kertaa. Ensin Hannes Hyvönen spurttasi läpiajoon ja harhautti perässä roikkuneesta puolustajasta huolimatta kylmänviileästi Blues-vahti Bernd Brücklerin ja veivasi sekä kiekon että itsensä verkoon. Lisää seurasi pian, kun elämänsä kevään pelannut Topi Jaakola nousi viivasta ja nakkasi komeasti rystyllä ylänurkkaan.

Toisen maalin jälkeen Blues-valmentaja Petri Matikainen herätteli suojattejaan aikalisällä, mutta tulos ei ollut toivottu. Erän puolivälin jälkeen Kärpät pyöritti peliään Bluesin päädyssä ja Jukka-Pekka Laamanen laukoi viivasta. Paluukiekkoon pääsi Hyvönen ja peli oli jo tilateessa 3-1.

- Pelasimme vahvan toisen erän ja olimme siinä nälkäisiä. Kaikki olivat päättäneet, että enää emme lähde Espooseen. Laitoimme jalkoja liikkeelle ja se ajoi Blues-pakit vaikeuksiin, näki pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Tuomas Tarkki.

Ratkaisevan tuntuinen neljäs kärppämaali syntyi myös maalin edestä. Teemu Normio pelasi kiekkoa maalia kohti ja Kristian Kuusela napautti pelivälineen ohjauksella maalin kattoon.

- Toisessa erässä pelimme mureni. Jos olisimme sen pitäneet, niin uskon, että olisimme menneet vielä Espooseen. Kärpät teki siinä seitsemästä laukauksesta neljä maalia, se vei meiltä terän. Pirun hyvin silti taisteltiin loppuun asti, huokasi Bluesin käskijä Petri Matikainen.

Nyt kävi näin

Päätöserässä Kärpät pelasi kylmänviileästi, vaikka espoolaiset yrittivät esimerkilliseen tapaan viimeiseen asti. Vieraat hakivat kavennusta ilman maalivahtia, mutta siitä ei ollut apua. Lopulta Kärppien Michal Bros viimeisteli tyhjiin loppulukemat 5-1.

Bluesin riveissä tappio sai luonnollisesti päät painumaan. Espoolaisten ei kuitenkaan tarvitse esityksiään hävetä, sillä joukkue toi finaaleihin todella raikkaan tuulahduksen. Nuori joukkue taisteli erinomaisesta ja teki kaikkensa. Tällä kertaa se ei riittänyt finaaleissa voittoon asti, mutta hopea on kiistatta erinomainen saavutus tähän asti ilman mitaleita kulkeneelle joukkueelle.

- Voitettu hopea tämä on. Ei hävitty, vaikka niin aikaisemmin sanoinkin. Se tapa, tyyli ja identiteetti millä pelasimme, miellytti minua. Kenellekään ei jäänyt epäselvyyttä siitä, että taistelimme, Matikainen mietti raukein mielin.

- Aikalisällä yritin vielä pumpata kavereita. Sitten tuli jäähy ja neljäs maali, ja nyt kävi näin. Kolmannessa erässä vielä taistelimme, mutta emme päässeet mukaan. Kärpät on niin laadukas ja kokenut porukka, ettei se onnistunut.

Kärppien käskijä Kari Jalonen oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen. Parissa ensimmäisessä finaalissa Kärpät ei pelannut kovinkaan näyttävää jääkiekkoa, mutta vähitellen joukkue löysi peliinsä viihdyttävämpää otetta.

- Löysimme tähän sarjaan rohkeuden pelata hyökkäyspäässä. Sama ongelma meillä oli muidenkin sarjojen alussa. Espoossa pelasimme kauden parhaan pelimme. Se on kova sana, että hyökkäystehot löytyivät ja voitimme erän 4-0, Jalonen mietti.

- Pudotuspeleissä meillä oli se ongelma, että joukkue on hajoamassa. Meidän piti palaveerata ja miettiä, miksi näitä pelejä pelataan. Meillä oli laaja materiaali. Finaaleissa löytyi tämmöisiä pelaajia kuten Tommi Paakkolanvaara. Se oli se ase.

SM-liigakausi 2007-2008 on siis paketissa. Mestaruutta juhlii Oulun Kärpät ja hopeaa Espoo Blues. Pronssimitalit ripustettiin jo aiemmin Tampereen Tapparan kaulaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle