Kärpillä isännän otteet

LIIGA / Raportti
Oulun Kärpät avasi finaalit vakuuttavasti. Oululaisryhmä rynnisti ensimmäisessä erässä kahden maalin johtoon ja loppupelin ajan joukkue keskittyi tukkimaan Bluesin hyökkäysmahdollisuudet. Suoritus palkittiin ensimmäisellä kiinnityksellä Kanada-maljasta.
lisää

Ei lainkaan huono tulikaste
[lue lisää]



Jaakola lamaannutti Bluesin
[lue lisää]



Ottelun kuvakooste
[lue lisää]

Kärppien viikon pelitauko ei näkynyt ottelun alussa, kun oululaiset ottivat kentän haltuunsa. Joukkueen kaikki vitjat pystyivät luomaan painetta Bluesin päätyyn ja pelin hallinta oli selvästi pienpedoilla. Myllytys palkittiin kahdella maalilla.

Vieraat eivät kuitenkaan antautuneet, vaan painoivat toisen erän alussa Kärpät todella ahtaalle. Maalinteko ei kuitenkaan espoolaisille maittanut, vaikka siihen oli erinomaisia paikkoja. Lopulta ottelu ratkesi toisen erän puolivälissä, kun Kärpät kuittasi ylivoimalla kesken Bluesin hyvän painotusjakson.

- Henkisestä puolesta se alku johtui, kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen erä. Ei fysiikka siinä painanut. Kaveri oli nälkäinen ja teki meidän pelimme vaikeaksi. Joka sarjan ensimmäinen peli on ollut meille vaikea. Nyt myös viimeistely ontui, oli meillä paikkoja, huokasi Bluesin ykköspuolustaja Arto Laatikainen.

Ottelun loppupuolella oululaiset pelasivat järkevää ja hyvää viisikkopeliä, jolla se ohjasi Blues-hyökkäykset kulmiin. Myös keskialue oli tukossa, eivätkä vieraat löytäneet eväitä sumpun aukaisuun. Pitkät hyökkäyspyöritykset menivät kulmapörräämiseksi, eikä hyviä laukaisupaikkoja juurikaan ollut.

- Tukimme hyvin keskustan ja ohjasimme pelin laidalle. Sieltä on vaikea tehdä maaleja. Joskus myös pomppii, joskus ei, kärppähyökkääjä Juhamatti Aaltonen analysoi.

Nälkäinen kärppälauma

Kärpät jyräsi ottelun ensimmäisessä erässä todella vahvasti. Joukkue ei antanut vieraille armoa, vaan painoa pelin väkisin Blues-päätyyn. Avausmaali syntyi reilun viiden minuutin jälkeen, kun Jonas Andersson ja Kalle Sahlstedt pelasivat väkevää kulmapeliä. Lopulta Sahlstedt antoi ruotsalaishyökkääjälle pienen syötön, josta tämä rynni maalille. Andersson nosti lopulta viileästi kiekon verkkoon.

Lisää seurasi reilun kahdeksan minuutin pelailun jälkeen. Ylivoimapelin lopussa erinomaista kevättä pelaava Topi Jaakola roiskaisi viivasta ja maalin edessä kiekko muutti suuntaa Laatikaisen luistimesta painuen lopulta ohi Bernd Brücklerin.

- Meillä oli huono ensimmäinen erä – siihen kaaduttiin tänään. Peli kuitenkin parani kahdessa viimeisessä. Yksi huono merkkaus ja yksi pomppu, pienestä on kiinni, huokasi Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen ottelun jälkeen.

Komento vaihtuu

Toisessa erässä tahti vaihtui. Blues pisti Kärpät todella ahtaalle ja vieraille avautui useita erinomaisia maalipaikkoja.Huono tuuri ja kärppävahti Tuomas Tarkin torjunnat pitivät kuitenkin pitkään espoolaisia nollilla.

Uurastus ei kuitenkaan jäänyt ilman palkintoa. Vieraiden maalintekijänä kunnostautui Toni Kähkönen, joka pääsi lusikoimaan paluukiekosta kavennusosuman.

- Toisessa erässä passivoiduimme ja teimme virheitä keskialueella. Sitä kautta jouduimme vaikeuksiin. Kun kaveri on tappiolla, niin se karvaa kovempaa ja aiheuttaa toisella ahdinkoa, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen sanoi.

Maalin jälkeen vieraat jatkoivat vahvaa painetta eikä tasoitusmaalikaan ollut kaukana. Bluesin hyvä jakso päättyi kuitenkin erän puolivälissä, kun joukkueella oli jäällä yhtä aikaa kuusi kenttäpelaajaa. Kärpät oli tyly isäntä ja kuittasi vieraiden rangaistuksen. Andersson toi kiekon alueelle ja Aaltonen ampui viivasta matalan laukauksen. Lopulta kiekko lirahti verkkoon Brücklerin haarojen välistä.

- Jonas vei kiekon vauhdilla sisään. Levitin viivalla jalkoja ja toivoin, että ei tule paitsiota. Siinä oli nivuset kovilla. Sain sitten rauhassa katsottua väylän ja ammuin sinne päin. Oli aikaa katsoa ja vedin matalan laukauksen, jotta maalilla vapaana ollut Jonas pääsisi mahdolliseen irtokiekkoon, Aaltonen kertasi.

Kärppien osuma tuli vieraiden kannalta pahaan rakoon. Kiri tyrehtyi ja henkiselle puolelle se oli kova isku.

- En nähnyt sitä vaihtovirhettä. Jostain syystä siitä kuitenkin puhallettiin jäähy ja kaveri sai helpohkon maalin, Laatikainen mietti.

Kärppäpaketti kasassa

Ottelun loppupuolella pelin kulku oli varsin selvä. Blues yritti puskea väkisin kohti Kärppien maalia, mutta oululaiset pysäyttivät hyökkäykset keskialueelle. Ajoittain oululaisille avautui hyökkäysmahdollisuuksia vieraiden kovan hyökkäysinnon kautta. Vieraat saivat oululaisten päätyyn pitkiä pyörityksiä ja myös mahdollisuuksia ylivoimapeliin. Kärppien paketti pysyi kuitenkin tiukasti kasassa ja Bluesin peli meni kulmissa pyörimiseksi. Oululaiset myös blokkasivat espoolaisten laukauksia hyvällä asenteella.

- Pakko vain vääntää väkisin. Maksaa maaleista hintaa, ottaa osumia, Laatikainen mietti lääkkeitä kulmista maalille pääsemiseksi.

Kärpät pelasi pyörityksienkin aikana fiksusti eikä joukkueella vaikuttanut olevan mitään hätää. Oululaisten taistelijoista on syytä nostaa esiin pakkipari Topi Jaakola – Juho Jokinen, joka teki paljon töitä ja otti vastaan osumia. Myös hyökkääjä Antti Aarnio oli virkeällä pelipäällä.

- Finaaleja ei voi dominoida. Välillä pitää puolustaa. Pitää löytää tasapaino hyökkäyksen ja puolustuksen välille, Jalonen sanoi.

Homma alussa

Espoon Bluesille lauantain finaali oli seurahistorian ensimmäinen. Joukkue oli kuitenkin nälkäisen oloinen, ja maanantaina jäällä nähdään varmasti taisteleva kotijoukkue.

- Meidän pitää olla tylympiä maanantaina. Meiltä löytyy enemmän, ja tiedän että meiltä myös irtoaa enemmän maanantaina. Kärppien pelinopeus on kovempi kuin Jokereilla. Fyysisesti nämä ovat samaa tasoa. Kärpät on vain tylympi, Matikainen totesi.

Kärppien osalta finaalit alkoivat suunnitelmien mukaan. Viikon tauko ei näkynyt pelissä ja joukkueen valmennusjohto oli varsin luottavaisella mielellä.

- Kova taistelu. Halua, tahtoa ja taistelua oli meillä tänään valtavasti. Sitä oli ilo katsoa. Tästä on hyvä jatkaa, koneet ovat nyt käynnissä, Jalonen hymyili.

Kovaa taistelua on edessä myös maanantaina, kun joukkueet ottavat jälleen yhteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle