Raksilassa aneeminen kiekkoilta

Oulun Kärppien ja Porin Ässien kamppailu ei maksaneelle katsojalle paljon hienouksia tarjonnut. Myöhään iltaan venynyttä peliä värittivät ainoastaan ensimmäisen erän kastelukannut ja Martin Bergeron.
KOMMENTTI:

"Keskityin vaan saamaan aikaiseksi kunnon kudin ja että se menisi vielä maalia kohdenkin.".

lue lisää

Ottelu alkoi vahvan puuhastelun merkeissä. Kummankin joukkueen kiekollinen peli oli kaukana legendaarisesta jääkiekon oppikirjasta. Etenkin Kärppien puolella oltiin ilmeisesti luettu edellisen yön iltasaduiksi ihan jotain muuta. Kärppien tiistainen ottelu Lappeenrannassa ei ollut tyydyttänyt valmentaja Kari Heikkilää, vaan joukkue keskittyi tänään etenkin puolustuspelaamiseen, joka näkyi illan annissa.

Paras paikka siunaantui Ässien kokeneelle Marko Kivenmäelle, joka laukoi näpäkästi ylivoimahyökkäyksestä B-pisteeltä, mutta kiekko kilahti suoraa Kärppien maalivahti Niklas Bäckströmiä ns. tauluun. Ässät painostikin Kärppien päädyssä vahvasti, jonka seurauksena Kärppien, viime otteluissa flegmaattisesti pelannut, Jari Viuhkola jäi pahasti jälkeen ex-kärppä Martin Bergeronista. Ässien ylivoiman aikana kiekko pomppi vahvasti aloittaneelle Kivenmäelle. Kiekko täysin avoimesta paikasta tolppaan: tilanteesta, josta harvoin erehdytään. Jäähyn jälkeen nähtiin puoli päätä lyhyemmän Antti Aarnion pommi, jonka kohteena historiallisesti kultakypärää kantanut Jarkko Glad.

Selvät sävelet

Nimittäin aneemiset sellaiset. Tämän jälkeen ottelussa alkoi sellainen seisoskelu, että toripolliisikin kalpenisi. Erän puolivälissä Suomen parhaaksikin kehutun Raksilan jäähallin päädyssä olleet mainokset alkoivat irtoilemaan aiheuttaen vaarallisia kaatumisia. Tilanteesta seurasi 20 minuutin kastellukannukisa, jossa järjestysmiehet ja Zamboni-kuski paikkasivat pelialustaa kuntoon.

- Mainokset olivat valmistajalta uusi kokeilu. Kun vettä menee mainoksen alle, mainos nousee pintaan. Torstaina saamme tilanteen korjattua, totesi hallipäällikkö Veikko Torkkeli.

Lopulta useiden jäädytyskertojen jälkeen ottelua päästiin jatkamaan. Tässä vaiheessa Ässien ote katosi. Brett Lievers nousi siniviivan yli, peesaili ja syötti poikittain Jokereista Kärppiin siirtyneelle Ari Vallinille. Huikea lämäri siniviivalta one-timerilla ilman maskia putken alle. 1-0 ja koko pelin hiljaa ollut kotiyleisö sai aihetta hurraukseen. Vaikka veto oli todella tarkka, niin maali menee vahvasti muuten loistavan pelin pelanneen Ässien maalivahti Scott Langkown piikkiin.

Tarkka peli jatkui

Toiseen erään lähdettiin jälleen vahvan kohelluksen merkeissä. Etenkin keskialueella molempien joukkueiden kiekolliseen peliin ei ollut tauollakaan saatu parannusta. Jo ensimmäisen minuutin kohdalla Ässät hölmöili itselleen kahden minuutin rangaistuksen ja Kärpät saivat koneensa käyntiin. Ylivoiman aikana parhaaksi tilanteeksi muodostui Mikko "Leipuri" Lehtosen pommi, joka kilahti pystytolppaan.

Tämän tilanteen jälkeen lähemmäksi maalia ei päästykään. Ässät eivät käytännössä pystyneet luomaan yhtään vaarallista paikkaa vahvasti peruutelleen kärppäpakiston estellessä. Vaarallisimmat tilanteet tulivat Kärppien Lieversin kentälle, mutta Ässien maalissa Scott Langkown iltapuhde oli vakuuttava. Kokonaisuuten onneton erä, jossa yleisö sai ainakin haukoteltavaa riittävästi. Kärpät pelasi erittäin viisaasti ja lähti kolmanteen erään rauhallisin mielin.

Haukotellaan se kolmaskin..

Viimeisen erään Kärpät pääsi jälleen aloittamaan ylivoimalla, kun Ässien konkaripakki Pasi Peltonen kampitti vastahyökkäykseen lähteneen kärppähyökkääjän. Tämän jälkeen nähtiin episodi Martin Bergeron. Entinen kiistaton Raksilan suosikki heitti todelliset kuolevat joutsenet koettaen kalastella Kärpille jäähyä. 10 minuutin henkilökohtainen käytösrangaistus ja pulinat pois. Muuten Bergeronin ilta oli kohtuullinen, vaikka ei esittänytkään mitään tilastoimisen arvoista. Myöskään hiljaa istuskellut Raksilan yleisö ei paljoa jaksanut "Martista" syttyä.

Mika Toivola ei paljon viitsinyt kommentoida Bergeronin saamaa käytöskymppiä:
- Onneksi ei sentään kahta minuuttia, Toivola tuhahti.

Peltosen jäähystä seuranneen ylivoiman aikana paras paikka tulikin Ässille, kun ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Ari Vallin heitti bobbyt viivalla ja mies yksin läpi. Loistavalla liikkeellä Vallin sai kuitenkin miehen kiinni, riisti kiekon ja välttyi jäähyltä. Jälleen Valliinilta paikkaus tärkeään paikkaan.

Jäähyn jälkeen molemmat joukkueet saivat luotua pari paikkaa, joista paremmalla viimeistelyllä ja ajatuksella olisi kiekko voitu saada maaliinkin. Mutta ei, velttous vallitsi hallin jokaisessa nurkassa. Erän puolivälissä kuitenkin kiekko vihdoin saatiin maaliin! Ilkka Mikkola toimitti lätyn maalinedusruuhkaan, josta joukkovoimalla kiekkoa sudittiin Langkown taakse. Tuomari Rönn kuitenkin levitti kätensä: pelaajia maalivahdin alueella.

Ottelun loppupuolella Ässien Peltonen höyrysi itselleen jälleen kaksiminuuttisen. Lieversin kentän syksyn komeetta Janne Pesonen ja hienon pelin pelannut Jussi Jokinen pyörittelivät hyökkäyspäässä, josta Peltonen joutui kiinnipitopuuhiin.
Kärppien ylivoimasta ei kuitenkaan tullut mitään, vaan ajatukset olivat jo loppusummerissa. Lopussa Ässät saivatkin vaarallisen paikan ilman maalivahtia, kun Kärppien Mikko Myllykosken rännipurku epäonnistui ja kiekko jäi ex-Kärppä Fandulille. Veto kuitenkin blokattiin ja summeri soi. Löysä kiekkoilta oli vihdoin ohitse.

Tunteita ja tuoksuja

Ottelun jälkeen hikiset ässäkapteeniston jäsenet Jari Korpisalo ja Pasi Peltonen kailottivat kovaan ääneen tuomariston perään. Luvalla sanoen voidaan sanoa, että Raksilassa nähtiin onnistunut tuomarikolmikko. Ne virheet mitä tuli, puhallettiin.

Ässien päävalmentaja Mika Toivola oli otteluun tyytyväinen:

- Hyvä vierasottelu meiltä. Harmi vaan, kun emme saaneet mitään kotiin vietävää. Tappelimme kyllä voitosta, mutta kaveri oli maalin verran parempi. Jäästä aiheutuneeseen viivytykseen asti otteemme piti, mutta ei se loppujen merkinnyt mitään. Tilanne oli molemmille sama, kommentoi Toivola.

Kärppien valmentaja Kari Heikkilä oli painottanut ennen ottelua etenkin puolustuspelaamisen tarkkuuteen. Tiistain Lappeenrannan reissulla Kärpät pyöri, hölmöili ja pelaamisen taso ei ollut totutulla asteella.

- Tänään panostimme enemmän puolustuspelaamiseen, joka ei toiminut viime ottelussa. Onnistuimme siinä hienosti. Hyökkäyspelaamisemme ja kiekollinen peli olivat tänään huonoa. Nolla omissa on tietenkin aina hyvä suoritus, totesi tyytyväinen Heikkilä.

- Menetimme kiekkoja liikaa. Hyvä että kuitenkin tiedämme mistä jatkaa. Jatkossa keskitymme tämän puolen kehittämiseen tutulle tasolle, Heikkilä painotti.

Kärppien seuraava ottelu on sunnuntaina MTV3:n Hockey Night -kamppailu. Ässät kohtaavat lauantaina Porin kuumassa illassa Kärppien edellisen vastuksen eli Lappeenrannan SaiPan.