Porilaista kaikilla mausteilla

Tiistai oli Oulun Raksilassa varsin viihdyttävä kiekko-ilta. Kotijoukkue Kärpät nylki vierailija Ässät maanrakoon selvällä voitolla. Illan puheenaiheeksi nousi puolestaan maalien sijasta kentällä tapahtuneet muut välikohtaukset.

Ensimmäinen erä oli kaikkineen tasainen, Ässienkin luistin liikkui vielä kohtuullisesti. Kertaalleen ässämaalia tarkistettiin videolta, mutta erotuomari Juha Revolle tuo ei kelvannut. Selvästä maalin siirtämisestä Kärppien puolustaja Joni Pitkänen sai puolestaan kaksiminuuttisen. Ässät sai pelata ensimmäisessä erässä kolmesti ylivoimalla, mutta Samu Wesslinin yhtä laukausta lukuunottamatta hyviä tilanteita ei saatu. Kärpillä oli kaksi aivan uskomatonta tekopaikkaa, joista molemmista Andrei Potaichuk onnistui ampumaan päin maalivahtia.

Ottelun avausmaali nähtiin ajassa 18.40, kun Ässien Timo Hakanen hävisi kahdesti 100-0 oman pään aloituksen Brett Lieversille. Jälkimmäisestä heilahti takaisku, kun Mikko Myllykoski pelasi upean paikan Lasse Kukkoselle. Kova lämäri ylänurkkaan, 1-0.

Ässien fiilis jäi pukukoppiin

Toisesta erästä ei jäänyt paljoakaan selittelyn varaa. Kärpät oli kaikessa vieraitaan edellä. Ässät otti erän alussa kaksi jäähyä rumista korkeista mailoista ja jälkimmäisen ylivoiman Kärpät käytti hyväkseen. Kimmo Lotvosen sutaisu maalille, Ässien puolustajan nätti seinäsyöttö suoraan Mika Pyörälälle ja ylänurkka heilahtaa toistamiseen Langkowin selän takana.

Petr Tenkrat jälleen kerran pahat mielessään Langkow'n maalilla

© Ville Honkonen
alt="Petr Tenkrat jälleen kerran pahat mielessään Langkow'n maalilla">

Sitten pistettiin ensimmäistä kertaa painiksi. Kärppien maalilla nähtiin pienoinen mylläkkä, jonka jälkeen molemmilta jäähyboksiin löydettiin kaksi pelaajaa. Tilanteen alullepanijana oli Ässien Tero Määttä, joka meni maila vaarallisen korkealla Kärppien maalille. Hiukan ottelun puolivälin jälkeen Ässät sai toisen erän ainoan paikkansa ja siitähän tietysti tehtiin kavennus. Vjatseslav Fandulin hienon esityön jälkeen Pasi Peltonen ampui ylivoimalla kavennuksen.

Kärpät kuitenkin lopetti vieraiden pyristelyn nopeasti. Ajassa 36.51 Jussi Jokinen laukoi kiekon kolmannen kerran ylänurkkaan. Tilannetta edelsi Ässien pitkä vaihto ja Janne Mäkelän kiekonmenetys keskialueella. Pakkipari Määttä-Jarkko Glad oli täydellisesti pujottelukeppejä. Seuraavassa vaihdossa pimeni patapaitojen ilta yhä enemmän. Petr Tenkrat väänsi itsensä väkisin ohi ässäpuolustajan ja lopulta kiekko löysi neljännen kerran ohi Langkowin.

Määtällä pimeni ja ketsuppipullo paikkui

Kolmas erä oli melkoista sekoilua puolin ja toisin. Paras terä oli jäänyt molemmilta pukukoppiin, eikä todellista taistelua ottelun voitosta syntynyt. Erä oli kuitenkin Kärppien hallinnassa koko ajan, eikä porilaisilla ollut minkäänlaisia tekopaikkoja.

Säpinää Kärppien maalilla

alt="Säpinää Kärppien maalilla">

Erän puolenvälin jälkeen alkoi taas tapahtua. Koko kamppailun ajan korkealla mailalla huitonut Tero Määttä ei kestänyt Antti Aarnion reilua taklausta, vaan päätti kostaa. Uhriksi sopi yllättäen Kärppien tehokkain hyökkääjä Petr Tenkrat, jolta Määttä huitoi huulen auki. Automaattinen ottelurangaistus ja ennenaikainen suihkukomennus. Jari Korpisalolle lisäksi mussutuksesta käytöskymppi.

Hetki edellisestä Ässien Samu Wesslin taklasi Joni Pitkästä selästä, josta Pitkänen menetti hermonsa. Hän pisti patapaidalle reilun haasteen välienselvittelystä, mutta Wesslin luikki karkuun. Ottelun viimeisestä maalista vastasi kauan odotettu hahmo: Petr Tonin ensimmäinen liigamaali yli kuukauteen räjäytti ketsuppipullon korkin jäähallin kattoon.

Kokonaisuudessaan Kärpät oli kaikessa edellä. Ässät olisivat tarvinneet ensimmäisessä erässä maalin, jotta se olisi pystynyt voitosta taistelemaan. Kärppien maalilla hiukan epävarmasti pelannut Niklas Bäckström pääsi melko helpolla. Ässien paras oli maalivahti Scott Langkow.

- Pelin edetessä meiltä helvetin hyvä esitys. Tämä oli yleisöön menevä peli, taklauksia ja kauniita maaleja. Purkukiekoissa oli alussa ongelmia, mutta niitäkin saatiin parannettua pelin kuluessa, Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä kommentoi.

- Kärpät oli parempi kaikilla pelin osa-alueilla. Erotuomari haistatteli pelin aikana meidän pelaajille, joka varmasti vaikutti meidän esitykseen. Steve Shirreffsiä taklattiin toisessa erässä päähän ja hän makaa nyt pukukopissa aivotärähdyksen saaneena, Ässien Mika Toivola puhisi.

Ottelun paras kärppäpelaaja Mikko Myllykoski ei ollut kovinkaan ihmeissään kuumasta ottelusta.

-Tämä oli tyypillinen peli Ässiä vastaan, ei yllättänyt yhtään. Hehän ovat oikein mainostaneet hakevansa peliinsä porilaista hulluutta.

Myllykoski on ollut alkukauden positiivisen yllättäjä Kärppien puolustuksessa. Hän johtaa yhdessä Lasse Kukkosen kanssa ylivoimaisesti liigan tehopörssiä. Kysyttäessä työnjaosta ja maajoukkuepaikasta "Mylillä" on selkeä kanta.

- Ei meillä Lassen kanssa mitään erityistä työnjakoa ole. Jutellaan vaan paljon tilanteiden hoitamisesta. Maajoukkue ei kyllä kiinnosta pätkääkään, enkä sinne kutsua edes odottanut. Lassen olisivat nuorempana saaneet valita, Myllykoski heittää.