Porilaisia, halvalla

Oulun Kärpät järjesti kannattajilleen varsinaisen pikkujoulun iloittelemalla Porin Ässien kustannuksella. Näissä bileissä tainnuttavana aineena toimi alkoholin sijasta vauhtikiekko.

Alusta asti luu kurkkuun

Kärpät näytti kaapin paikan heti alusta alkaen. Ässät pysyi kyydissä mukana tasan viisi minuuttia, kunnes alkoi tulitus. Ensimmäiselle pysäkille jätettiin pakkipari Jarkko Glad- Antti Boman, jonka yli Kärppien juniorivitja pyyhkäisi kulmaväännössä. Henrik Juntunen sai syötön maalille ja kenenkään estelemättä kiekko ylänurkkaan. Syöttäjinä termiitit Pekka Saarenheimo ja Antti Aarnio.

Ässät horjui Raksilassa

© Ville Honkonen
alt="Ässät horjui Raksilassa">

Kärpät veti hiukan henkeä ja valmistautui lopulliseen kuoliniskuun. Pasi Peltosen istuessa jäähyboksissa Andrei Potaichuk namutteli kiekon takanurkalle Jussi Jokisen lapaan, joka vispasi sen tyhjiin. Ja seuraavassa vaihdossa oli kiekko jälleen Ässä-maalissa. Koko porilaisjoukkueen surkeus kuvastui tuohon osumaan: Antti Boman avasi pelin oman maalin takaa suoraan parhaalla laukaisupaikalla olleelle Sakari Palsolalle ja kovaan paikkaan joutunut nuori maalivahti Antti Jokela ei ehtinyt kättään liikauttaa. Pientä lohtua perinteiselle kiekkojoukkueelle toi Vjatseslav Fandul, joka kavensi erän loppuluvuiksi 3-1 toisen ex-oululaisen Tuomo Harjulan syötöstä.

Neppailua

Toinen erä meinasi mennä keskialueen neppailuksi. Kotijoukkue piti ohjia koko ajan käsissään, mutta näennäisen hallinnan lisäksi ei muuta aikaiseksi meinattu saada. Kolmen minuutin kohdalla J-P Haataja pelasi Petr Tenkratin karkumatkalle ja porilaisten puolustus rikkoi: rangaistuslaukaus. Ässien valmentaja Mika Toivola teki tuossa vaiheessa vierailijoiden illan parhaan suorituksen, vaihtoi maalille rankkaria torjumaan Scott Langkowin. Tenkrat oli täysin aseeton eleettömän kanukkivahdin edessä, pisteet Toivolalle.

Ässät kosti parin minuutin kuluttua. Tehomies Markku Tähtinen syötti ja Samu Wesslin ohjasi oman reboundinsa ohi Markus Korhosen. Tuossa vaiheessa alkoi pieni pelko kalvaa mieltä. Lopullinen isku saatiin kuitenkin Ässien ylivoimalla ajassa 38.16, kun porilaisten kokenein puolustaja Pasi Peltonen sekoili keskialueella. Peltonen jätti kiekon kuin tarjottimelle pisterohmu Petr Tenkratille, joka säntäsi karkuun. Jokela oli harhautuksen jälkeen täysin solmussa, kiekko ylänurkassa ja digitaalit kahden erän jälkeen lukemissa 4-2.

Ässilläkö puolustus?

Kolmannen erän alkutahdit löi illan paras yhdistelmä, Kärppien nelosviisikko. Mikko Myllykoski avasi, Henrik Juntunen antoi loistosyötön vapaalle kaistalle Pekka Saarenheimolle, joka laukoi kiekon alanurkkaan ohi Jokelan. Tämän jälkeen suurin jännitys oli siinä, että kuinka monta maalia kotijoukkue innostuu tekemään.

Ja niitä nimittäin tuli. Jari Viuhkola kahdesti, Antti Aarnio, J-P Haataja ja Sami Mettovaara räppäsivät maalit reilussa kymmenessä minuutissa porilaispuolustuksen kaivaessa nenää vieressä. Joukkoon mahtui muutama todellinen koulumaali, etenkin Andrei Potaichukin syöttö Viuhkolan viimeiseen osumaan oli maailmanluokan teko. Porilaisten maalivahti Antti Jokelaa kävi lähinnä sääliksi, sillä hän ei saanut kenttäpelaajilta minkäänlaista apua.

Kärppä-hyökkääjien pysäyttäminen ei Ässiltä onnistunut

alt="Kärppä-hyökkääjien pysäyttäminen ei Ässiltä onnistunut">

Vieraiden pelissä ei paljoa sanomisen arvoista ole. Sen tilanteet olivat todella vähissä ja puolustus lahjoitti kasan maaleja vastustajalle. Tehokaksikko Wesslin-Tähtinen esiintyi edukseen, oikeastaan ainoana koko joukkueesta. Maalivahti Jokela ei näkyviä virheitä tehnyt, muttei pystynyt joukkuettaan pelastamaankaan.

Kärpät seilaa tällä hetkellä upeassa vireessä. Joukkue käytti etsikkoaikansa (kotiottelut SaiPa, Ässät) hyväkseen ja vahvisti asemaansa sarjan kolmen parhaan joukossa. Ilahduttavinta pelissä on se, että onnistumisia ja maaleja syntyy tasaisella rintamalla. Illan suurimmat tehot keräsivät neloskenttä sekä Jari Viuhkola (2+0) ja Petr Tenkrat (1+2).

- 3-0-tilanteessa meille tuli taas joukkueen perisynti ja kaveri päästettiin turhaan mukaan. Toisen erän viimeiset viisi minuuttia ratkaisivat ottelun meidän hyväksi. Nuoret miehemme tekivät upeita maaleja ja jatkoivat loistavia otteita. Tämä oli ihan mukava ilotulitus näin itsenäisyyspäivän aattona, kommentoi iloinen kärppäkoutsi Kari Heikkilä.

- Ensimmäiset viisi minuuttia olimme hyvin pelissä mukana. Totuus kuitenkin on, että me lahjoitimme 4 ensimmäistä maalia, sillä ei vastustaja ollut niin hyvä. Tuo kolmas erä puidaan bussimatkalla joukkueen kesken, pettynyt Mika Toivola kertoi.

Tehotilaston ykkösnimi Lasse Kukkonen voitti oman osuutensa tasakentällisin peräti 3-0 ja hänen teholukunsa illan jälkeen on uskomaton +33! Mistä näin huima vire?

- Kyllä voi sanoa, että nyt on ollu jo hyvä säkä. Ketju on edessä pelannut hyvin ja siinä on sitten itsekin saanut onnistumisia, Kukkonen tarinoi. -Ässät tuli tänään 3-2-tilanteeseen asti hyvin, mutta simahti heti sen jälkeen. Meidän nuorisokenttä pelasi mahtavan matsin, kapteeni jakoi kiitoksia.