Kärpät otti revanssin Ässistä

Oulun Kärppien ja Porin Ässien edellinen Raksilassa pelattu kohtaaminen päättyi lukemiin 2-6. Torstai-illan kamppailussa kotijoukkueella olikin revanssihenkeä ja se pystyi niistämään nihkeän pelin päätteeksi voiton lukemin 5-1. Oululaisten onnistuja oli kuivan kautensa päättänyt Jussi Jokinen.

Ensimmäinen erä oli kokonaisuutena Kärppien kiekollista hallintaa, mutta ilman terävyyttä. Päättömästi surffaili myös vierasjoukkue Ässät, eikä se pystynyt koko ottelussakaan luomaan kuin pari todellista maalipaikkaa. Etenkin vierailijoiden ylivoimapeli oli pahasti kadoksissa. Liekö syynä ollut Jari Korpisalon loukkaantuminen ensimmäisen erän jälkeen – kylkiluu hajalle ja huomenna kuvauksiin.

Kärpät sai alkuun toivotun maalin, kun kuusi viikkoa kuivilla ollut Jussi Jokinen pääsi vihdoin tuulettelemaan. Tilannetta edelsi päätuomari Tero Toivolan ennen aikainen viuhtominen maalin merkiksi ja maalisummereiden pärähdys. Epäselvän tilanteen jälkeen Jokinen survoi kuitenkin kiekon ohi hyvän pelin pelanneen Scott Langkown.

- Huomasin että kiekko oli tolpan juuressa, vaikka summeri pärähtikin soimaan. Maali tuntui kyllä todella hyvältä. Vaikka henkilökohtaisesti onkin ollut vaikeaa, niin joukkuekaverit ovat kannustaneet ja olen pysynyt positiivisena, Jokinen totesi hymyillen.

Kärpät pääsi pelaamaan erässä kerran ylivoimaan ja Ässät kahdesti – tuloksetta. Kotijoukkue pystyi luomaan sentään paikkoja, mutta vierailijat eivät sitäkään. Kauttaaltaan Ässien ylivoima oli todella surkeaa. Erän loppu menikin Kärppä-jäähyjen merkeissä. Etenkin Henrik Juntusen estämisjäähy oli sarjassamme ”turhat jäähyt”.

Ässät tippuu kyydistä

Toista erää voisi kuvailla erään Oulussa ja nykyään Porissa vaikuttavan kiekkopersoonan sanoin:

- Kun mennään lujaa, niin paska tippuu rattailta.

Näin kävi Ässille, sillä Kärpät takoi taululle erässä kolme maalia ja vierailijoiden selkäranka napsahteli Raksilan lehtereille asti. Ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat pitkälti päästä päähän surffailua, jossa Ässillä oli kuitenkin omat paikkansa. Jos joukkue olisi pystynyt iskemään maalin tähän saumaan, olisi pelin luonne voinut olla eri – mutta ei.

Erän puolivälissä Pekka Saarenheimo pääsi kiinnipitämisjäähynsä jälkeen karkaamaan aitiosta Ässien puolustusalueelle. Saarenheimo jätti kiekon takaa tulleelle Mika Pyörälälle, joka taas syötti Kärppä-puolustaja Mikko Lehtoselle. Jatko maalin nurkalle vapaana olleelle Saarenheimolle ja digitaalit pärähtivät lukemiin 2-0.

Tästä 25 sekuntia ja jälleen soi. Tällä kertaa maalintekijänä oli viime otteluissa uskomattomassa vireessä ollut Jari Viuhkola. Kultakypärä riisti kiekon aloituksen jälkeen ex-kärppä Martin Bergeronilta ja nöyryytti kokenutta kanadalaista. Bergeronin kyykkiessä jäänpinnassa Viuhkola nosti kiekon ohi voimattoman Langkown.

Toisen erän loppuun Ässät aloitti jäähysumansa. Kolme perättäistä kaksiminuuttista, joiden aikana Kärpät onnistui tekemään neljännen maalinsa. Sakari Palsola tykitti 4-0 lukemat one-timerilla Kimmo ”0+2” Lotvosen syötöstä. Veto lirahti Langkow’n kainalosta maalin perukoille.

Pelataan nyt tämäkin

Kolmas erä oli ehkä yksi tylsimmistä Oulussa pitkiin aikoihin. Molemmat pelasivat niin sanotusti ”pelataanpa pois” –asenteella. Etenkin Ässien peli jatkui samana saamattomana surffailuna, eikä se pystynyt haastamaan Kärppä-puolustusta saati Niklas Bäckströmiä. Kärpillä oli omat paikkansa, mutta kotijoukkueen ilmekin oli jo kylläinen.

Noin viisi minuuttia ennen loppua Niklas Bäckströmin nolla kuitenkin särkyi, kun ex-kärppä ja Haukiputaan poika Teemu Virkkunen pääsi yksin läpi murtautuen Kärppien puolustuslinjasta. Loistavan syötön Virkkuselle antoi, myöskin entinen kärppä, Vjatsheslav Fandul.

- Saatiin kaksi pistettä ja siihen olen tyytyväinen. Puolustimme hyvin, emmekä antaneet Ässille paikkoja. Kylmä halli ja vähän töitä – hieman hankala peli, Bäckström totesi. Helpon pelin pelannut maalivahti ei jaksanut paljoa yhdestä maalista murehtia.

Illan sankari Jussi Jokinen viimeisteli toisen maalinsa ylivoimalla siirretyn rangaistuksen aikana. Jokinen niputti Ässien alivoiman ja eteni kohti Langkowta. Läpi ottelun pirteästi pelannut Jokinen nosti kiekon kattoon ja tuuletukset olivat sen mukaiset.

Kuvakooste

Katso kuvakooste illan ottelusta. [Katso kuvat]

- Tasainen ja tasapainoinen suoritus meiltä. Puolustimme hyvin, 2-0 ja 3-0 maalit tulivat nopeasti. Oli myös hyvä, että saimme tehoja laajasti kentällisiltä, Kärppien valmentaja Kari Heikkilä totesi.

Ässien valmentaja Mika Toivola kehui kotijoukkueen:

- Kärpät pelasi hyvin. Emme päässeet haastamaan joukkuetta haluamallamme tavalla. Pelimme oli jaksoittaista hyvine ja huonoine jaksoineen. Ylivoimapelimme meni sekaisin Korpisalon poissaolon myötä. Kyllähän ensimmäinen maalikin oli, mitä oli, mutta ei se peliä ratkaissut. Tänään Kärpät oli kuitenkin parempi – piste, Toivola tuikkasi.

Voitollaan Kärpät nousi jälleen ohi TPS:n ja liigan kärkeen.