Kärpät hallitsi, Ässät maalasi

Hyviä otteita viime aikoina esittänyt Oulun Kärpät sai lauantain huippuottelussa vieraakseen sarjakärki Porin Ässät. Molemmilla joukkueilla oli alla vakuuttavat voitot, joten helppoa iltaa ei ollut luvassa kummallekaan. Ottelusta muodostuikin odotetun tiukka kamppailu, jossa patapaidat kuitenkin viimeistelivät selvästi kärppälaumaa tehokkaammin.

Vakuuttavaa syksyä pelaava Ässät näytti lauantain ottelussa kotijoukkueelle mallia siitä, miten kiekot pistetään paikoista sisään. Myös Kärpillä oli omat hetkensä, ja joukkue hallitsikin peliä aika-ajoin selvästi. Petolaumalle sattui kuitenkin muutamia pahoja henkilökohtaisia virheitä, joista Ässien tähtihyökkääjät rankaisivat kylmästi.

Ässien päävalmentaja Karri Kivi oli varsin tyytyväinen joukkueensa voitokkaaseen esitykseen.

- Ottaen huomioon eilisen tiukan ja tunteikkaan ottelun Lukkoa vastaan, olen tyytyväinen joukkueeni esitykseen. Oulu on ollut meille aina hankala paikka pelata, minkä vuoksi meidän oli puolustettava tarkasti. Tänään ratkaisevaa oli se, että iskimme kiekot maalipaikoista sisään hyvällä prosentilla.

Selvästä tappiosta huolimatta Kärppävalmentaja Hannu Aravirta ei ollut erityisen pettynyt omiensa esitykseen.

- Saimme hyvän lähdön otteluun, mutta vastustaja rankaisi virheistä. Tehtiin pahoja kiekollisia virheitä, jokaiseen ässämaaliin voisi merkitä kärppäpelaajan syöttäjäksi. Pelimme hieman sekosi, kun Joonas Komulainen putosi kokoonpanostamme viime hetkillä ja Juho Keränen loukkaantui.

Tomas Zaborsky näytti sitä, miksi miehen maalisaldo on 23.

Kärpät hallitsee tuloksetta, Ässät iskee

Ensimmäisen erän alku oli molemmilta joukkueilta varovaista tunnustelua. Peli pyöri enemmän Ässien kuin Kärppien päädyssä, mutta todellisia tilanteita alkoi syntyä vasta erän puolivälin paikkeilla. Kärpät sai rakennettua pari hyvää maalipaikkaa, mutta viimeisin terävyys jäi puuttumaan. Myös Ässille siunaantui hieno paikka, kun maalitykki Tomas Zaborsky pääsi Stephen Dixonin syötöstä harhauttamaan Ville Hostikkaa lähietäisyydeltä. Kärppävahti venyi kuitenkin hienosti kiekon tielle ja ottelun avausmaali jäi syntymättä.

Ässät aloitti maalinteon ajassa 15.11, kun Tuomas Santavuori lämäsi kiekon helpohkosti maaliin Mikko Malkamäen syötöstä. Kärpät sai vielä mahdollisuuden erän lopussa, kun Joel Armia huitoi itsensä jäähylle, mutta joukkueen ylivoima oli kuitenkin hampaatonta.

Toisessa erässä Kärpät tuli selvästi paremmin peliin mukaan. Joukkue sai alusta asti luotua painetta vastustajan päätyyn, ja tulostakin syntyi. Maalille vaivihkaa liukunut Pekka Saarenheimo ujutti liigauransa sadannen maalin ässävahti Juha Järvenpään jalkojen välistä, Joonas Donskoin ovelan syötön avustamana. Kärpät paransi maalin jälkeen otettaan entisestään ja pääsi pariin kertaan pyörittämään ylivoimaa. Pakkopeli jäi kuitenkin jälleen kerran vaatimattomaksi, eikä Ässillä ollut alivoimapelissä minkäänlaisia ongelmia.

Reilut kuusi minuuttia ennen erän loppua 500 liigaottelua täyteen saanut Kimmo Koskenkorva ja Miikka Salomäki sähläsivät kiekon hyökkäysalueellaan Tomas Zaborskylle. Tuulennopea laitahyökkääjä karkasi kärppäpelaajilta läpiajoon, ja laukoi kiekon hallitusti ylänurkkaan Hostikan kilpikäden puolelta. Pian tämän jälkeen Atte Ohtamaa pääsi yrittämään tasoitusmaalia hyvästä paikasta, mutta ylärima oli tällä kertaa Juha Järvenpään puolella.

Ässät osuu viime hetkellä

Kakkoserä sai Kärppien kannalta ikävimmän mahdollisen lopun, kun Stephen Dixonin komeasta laukauksesta syntynyt osuma hyväksyttiin lyhyen videotarkistuksen jälkeen. Vahvan esityön maaliin teki Zaborsky, joka osoitti kylmän varmasti, miksi hän on tällä hetkellä SM-liigan pörssikakkonen. Takaisku tuli Kärpille pahimpaan mahdolliseen aikaan, sillä joukkue ei saanut enää parastaan irti ”pukukoppimaalin” jälkeen.

- 2-1-maali syntyi törkeän virheen jälkeen. 3-1 maali oli meiltä psykologisesti karsea virhe, harmitteli Aravirta ottelun jälkeen.

Kärpät sai vielä kolmannen erän alussa luotua muutamia tilanteita, mutta maalit kiersivät jälleen kaukaa. Viimeaikoina hyvässä iskussa ollut ykkösketju ei saanut itsestään parasta irti, eikä Järvenpää ollut maalillaan helposti yllätettävissä.

Ajassa 7.06 ässien Radek Smolenak sai rangaistuslaukauksen kärppäpakki Oskar Eklundin koukittua häntä läpiajossa. Tshekkiläishyökkääjä ei antanut yrityksessään Hostikalle sanansijaa, vaan nosti kiekon rystyltä maaliin taitavan harhautuksen päätteeksi. Kärpät haki lopussa kavennusta ilman maalivahtia, mutta ei saanut kuudella kenttäpelaajalla mitään merkittävää aikaan. Ottelu päättyi lukemiin 1-4 ja Kärppien ailahtelevien tulosten sarja sai näin jatkoa.