Ässät murjoi Kärpät maan rakoon

Vanhan sananlaskun mukaan luulo ei ole tiedon väärti. Kärppien joukkue erehtyi luulemaan, että se ottaa helposti kaksi sarjapistettä vaisusti viime aikoina esiintyneestä Porin Ässistä. Lopputulos oli sen mukainen. Kotijoukkue sai 60 minuutin opetuksen asenteesta.

Ottelun alku enteili jotain aivan muuta kuin mitä loppujen lopuksi tuli. Kärpät hallitsi alkua selvästi ja Ässien Tuomo Harjula komennettiin jäähyaitioon jo reilun minuutin pelin jälkeen, kun hän ei pysynyt Jari Viuhkolan perässä. Ylivoima pelattiin lähes koko jäähyn ajan Ässien alueella, mutta Brett Lieversin laukausta vaarallisempaa paikkaa ei aikaiseksi saatu. Sen Teemu Lassila torjui varmasti.

Ensimmäiset kymmenen minuuttia oli kotijoukkueen parasta aikaa tässä ottelussa. Sen jälkeen kovalla sykkeellä otteluun lähtenyt kotijoukkue alistui vieraiden verkkaisen vauhdin vietäväksi ja noutaja alkoi saapua paikalle. Ensimmäiset tahdit vierasvoitolle löi Juha-Pekka Ketola, joka pääsi kenenkään estelemättä viemään vieraat johtoon. Tilannetta edelsi Brett Lieversin kardinaalimoka, sillä omalla alueella Lievers syötti kiekon suoraan ensimmäisen vastustajan luistimeen. Tuosta kiekko pomppasi paraatipaikalla olleelle Ketolalle.

Jotta sekoilu olisi lopullisesti valmis sai Ässät lahjaksi vielä toisenkin maalin. Erän lopussa jäähypenkille komennettiin Kärppien Pekka Saarenheimo ja minuuttia myöhemmin hänelle seuraa teki Kimmo Lotvonen. Kahden miehen ylivoimaa ei vieraat jättäneet käyttämättä. Välittömästi aloituksen jälkeen Marko Kivenmäki siirsi kiekon Pasi Peltoselle, joka laukoi yli maalin. Päätypleksistä kiekko ponnahti kuitenkin suoraan kaaressa Kärppien maalille, jossa sitä vastaanottanut maalivahti Niklas Bäckström pudottikin kiekon räpylästään maaliviivan väärälle puolelle. Tämä maali kuvasti pienoiskoossaan myös koko ottelun kulun: rouva Fortuna oli päättänyt potkia tänään Kärppiä päähän oikein urakalla!

Tyrmäys

Toisen erän alku oli ensimmäisen toisinto. Kärpät painosti rankasti ja vierasjoukkue joutui rikkomaan. Steve Shirreffsin istuessa kakkostaan kavennus oli jo lähellä, mutta Teemu Lassila torjui niin Petr Tenkratin kuin Topi Jaakolankin yrityksen. Heti ylivoiman päätyttyä jäähyaitioon komennettiin Ässien Marko Kivenmäki. Maalia ei saatu tuonkaan aikana aikaiseksi ja sen jälkeen kärppäpuseroihin iski tuska.

Kotijoukkueen paras paikka tuli heti Kivenmäen jäähyn jälkeen. Mikko Lehtonen pelasi poikittain Ari Vallinille upean paikan, mutta Vallin pommitti lujaa puoliksi tyhjänä olleen maalin ohi. Kiekko kiersi laitaa pitkin toiselle puolelle kenttää, josta Kivenmäki karkasi kuin tyhjästä yksin läpi. Ensimmäisen yrityksen torjui Bäckström, mutta toista ei. Reboundista Kivenmäki survoi taululle lukemat 0-3 ja jälleen onni oli patapaitojen puolella.

Kuvakooste

Katso kuvakooste illan ottelusta. [Katso kuvat]

Ajassa 33.01 nähtiin illan upein maali. Pasi Peltonen avasi omalta alueelta ja Tomi Pöllänen jatkoi keskialueelta yhdellä kosketuksella Kristian Kuuselan läpiajoon. Kuusela veti maalivahti Bäckströmin täydellisesti kahville ja vieraat neljän maalin johtoon.

Tämäkään ei vieraille riittänyt. Päätuomari Juha Pajunen puhalsi Kärpille kaksi jäähyä peräjälkeen ja vieraille jälleen kahden miehen ylivoima. Ylivoima pyöri mallikkaasti ja hetken hieromisen jälkeen Steve Shirreffs pyssytti suoraan syötöstä yläkulmaan. 0-5 ja ilta oli ohi.

- Fyysisesti olimme valmiita, mutta meidän pelistä puuttui tänään sisältö. Emme saaneet aikaiseksi kunnollista, rehellistä taistelua, Kärppien Kari Heikkilä kommentoi.

Kosmetiikkaa ja kotiin

Ottelun ratkettua kolmas erä oli pelkkää kosmetiikkaa. Kumpikaan joukkue ei enää syttynyt parhaimpaansa. Ässät keskittyi oman maalinsa varjelemiseen ja kotijoukkue yritti näennäistä takaa-ajoa. Antti Aarnio oli illan pirtein kärppä ja hän saikin kunnian ohjata ylivoimalla joukkueen avausmaalin.

Paikkoja Kärpillä oli, mutta hyvistäkään tilanteista ei kiekkoa maaliin saatu. Yrittäminen oli varsin velttoa, eikä taisteluluonteesta ollut tietoakaan. Kärpät sai aikaiseksi vielä toisenkin maalin, kun Brad Smyth ohjasi ilmasta Kimmo Lotvosen siniviivalaukauksen Lassilan selän taakse. Tuossa vaiheessa peliaikaa oli jäljellä reilut neljä minuuttia.

Loppuluvut ja pisteen i:in päälle laukoi pienestä kulmasta Pasi Tuominen, kun kärppäpakin purkukiekko epäonnistui. Tämän maalin saa ottaa piikkiinsä myös pelihuumorinsa menettänyt Niklas Bäckström. Ottelun loppuhetkillä Ässien Martin Bergeron räkytti itselleen kymmenen minuutin käytösrangaistuksen, joka pitää hänet sivussa porilaisten seuraavasta ottelusta. Ässien päävalmentaja Mika Toivola ei ollut tähän tyytyväinen.

- Sanoin aitiossa kaverille vielä, että älä ota kymppiä, Toivola kommentoi.

Ellei paremmin Bergeronin kolttosia tietäisi, voisi väittää, että mies otti käytösrangaistuksen tahallaan nollatakseen kymppitilinsä.

Ässät ansaitsi voittonsa. Se pelasi tiivistä viisikkopuolustusta ja iski vastaan aina paikan tulleen. Kun kotijoukkue ensimmäisessä erässä tarjosi siimaa, tarttui porilaisryhmä siihen kuin nälkäinen norjanlohi. Vieraiden kaikki kaikessa oli Bergeronin johtama ykköskenttä.

- Eilinen SaiPa-peli oli meille elämän ja kuoleman ottelu. Emme pelanneet mitenkään hyvin, mutta saimme siitä pisteet. Tänne tullessamme aistimme, että kotijoukkue ei ole täysin parhaalla mahdollisella asenteella liikkeellä. Onnistuimme hyvin puolustuspäässä ja vielä paremmin hyökkäyspäässä, Toivola analysoi.

Kärppien esityksessä ei ole paljon kommentoitavaa. Joukkue oli veltto, eikä sitä saatu koko ottelun aikana sille tasolle, mikä voittamiseen tarvitaan. Maalivahti Niklas Bäckström oli tällä kertaa erittäin epävarma. Puolustuksessa pahimmassa pulassa olivat Kimmo Lotvonen ja Ari Vallin.

- Peli meni meillä pyörimiseksi. Ässät rokotti kyllä heti meidän virheistä. Jäällä tapahtui paljon sellaista, mitä ei normaalisti tapahdu. Toivottavasti opimme tästä jotain, kiteytti Kari Heikkilä ja oli täysin oikeassa.

Kärpät saa seuraavaksi vastaansa tiistaina Raksilassa Lukon. Ässät jatkaa taisteluaan pudotuspeliviivalla torstaina Hartwall Areenalla.