JYP onnekkaampi Oulussa

Kärppien ja JYPin kolmannessa kohtaamisessa ei hienouksia nähty. Molemmat joukkueet olivat väsyneitä, mikä näkyi useina nujakoina ja ajoittain varsin sekavana toilailuna. Lopulta löytyi ansaittu voittajakin, sillä jatkoajalla JYP juotti karvasta kalkkia kotiyleisölle.

Kaksijakoinen avauserä

JYP tuli alussa päälle kuin yleinen syyttäjä. Ensimmäisen kympin maalintekopaikat kirjattiin JYPille 4-1. Hyvistäkään paikoista ei vierailijat kuitenkaan onnistuneet. Kotijoukkueen maalilla pelannut Niklas Bäckström oli kotijoukkueen viimeinen lukko torjuen eleettömästi hyvätkin paikat. Niin Jouni Kulonen kuin Harri Sillgrenkin joutuivat toteamaan Bäckströmin vireen läheltä tulleissa tilanteissa.

Erän toinen puolisko oli sitten täysin kotijoukkueen. Ensiksi yritti Sakari Palsola ampuen kuitenkin avopaikasta ohi. Sitten hiukan nahisteltiin, kun jo eilen yhteen ottaneet Jussi Jokinen ja Jari Korhonen huitoivat itsensä pahan näköisesti jäähyaitioon. Kärppiä Jokisen poissaolo kolmosketjusta ei haitannut, sillä ketjun muut jäsenet hoitivat homman. Ylivoimahyökkäys pelattiin kuin oppikirjasta, Brett Lievers laukoi tarkasti ohi Tero Leinosen.

Avauserässä kuumana käynyt Korhonen istui erän toista rangaistustaan, kun JYPin merkkaus petti. Petr Ton odotti pitkään maalin edessä maila pystyssä ja lopulta hänelle älyttiin syöttääkin. Jussi Jokisen passi Gretzkyn toimistosta ja Ton latasi vastapalloon 2-0. Kahden maalin johto avauserän jälkeen ei kuvannut täysin pelitapahtumia, sillä JYPin avaus oli varsin kova.

Sekavaksi menee

Toinen erä oli molemmin puolin sekava. Nahistelua tuli lisää ja erän teemaksi nousi keskialueen neppailu sekä kulmapainit. Ton oli viedä Kärpät jo lopullisesti karkuteille, mutta avopaikasta tullut laukaus meni kiekon verran ohi takakulman. Mikko Lehtonen katseli oman tilanteen jälkeen Tero Leinosen hienoa torjuntaa.

Erän puolessa välissä saatiin peliin uusi käsikirjoitus. Kärppien pelatessa jo ennestään alivoimalla pääsi päätuomari Timo Favorin pätemään. Hän passitti myös Lasse Kukkosen huilille rikkeestä, joka oli minimaalinen. Tämä rangaistus oli täysin pelin hengen vastainen, ottelun alussa jokainen vastaava huitominen katsottiin sormien läpi. JYP käytti mahdollisuutensa, aivan kuin pitääkin. Harri Sillgren väänsi irtokiekon Bäckströmin taakse. Tomas Chlubnalla oli lopussa kaksikin hyvää paikkaa, mutta isokokoinen tshekki ei saanut laukaustaan maaliputkien väliin.

JYP painaa päälle

Kolmas erä oli niin täydellisesti vieraiden hallintaa kuin vain olla voi. Kärppien ensimmäinen ja ainoa maalipaikka tuli ajassa 59.40, mutta Mikko Lehtosen laukaus pysähtyi Tero Leinosen olkapäähän. Vaikka JYP hallitsi pitkiä toveja selvästikin, ei silläkään ollut montakaan hyvää paikkaa. Pienikokoiset hyökkääjät pyörivät nurkissa, joista harvoin maaleja aikaiseksi saadaan. Kärppien peliä pyrittiin saamaan kuntoon ketjuvaihdoksilla, joiden ansiosta Jussi Jokisen ja Petr Tenkratin peliaikaa vähennettiin roimasti. Kysymys kuuluu, miksi?

- Pyrimme saamaan kentälle enemmän puolustuspelaamiseen erikoistuneita pelaajia, päävalmentaja Heikkilä kertoi.

Pelin mennessä kohti loppua otteet kovenivat. JYPin ylivoima oli päättymässä, kun Mikko Lehtonen tuuppaisi suoraan päätuomarin silmien alla poikittaisella Tuomo Jääskeläistä. Selvä jäähy, mutta pilli ei soi. Jääskeläisen hermo palaa ja jäästä ylös noustessaan kolautus mailan kärjellä suoraan Lehtosen sukukalleuksille. Täysin idioottimainen teko ja Favorinilla ei minkäänlaisia mahdollisuuksia: 5 minuuttia ja pelirangaistus keihästämisestä. Tuolloin digitaalit näyttivät aikaa 54.47. Hätäisimmät uskoivat, että pelin ratkaisu oli siinä.

Mitä vielä. Päätuomari Favorinin konseptit katosivat pahasti reilu minuutti ennen loppua. Mikko Myllykoski ja Angel Nikolov horjuivat yhtä matkaa päätyä kohden ja Myllykoski taklasi kovaa. Nikolov lensi kuin Jurkan teatterissa ja jäi kieriskelemään jään pintaan. Favorin katsoi meininkiä hetken ja passitti Myllykosken hiusten pesulle, 5 minuuttia ja pelirangaistus ryntäämisestä. Nikolovin näyttelytaidoista on puhetta riittänyt aikaisemminkin kaudella ja kumman nopeasti ulosajotuomion jälkeen tshekki jäästä ylös nousi. Ja jatkoi pelaamista yhden pakollisen vaihdon huilattuaan.

- Tämä oli taas yksi näistä kuolemantapauksista, joista pelaaja toipuukin yllättävän hyvin, Heikkilä kritisoi pelin tauottua.

Seuranneesta hyökkäyspään aloituksesta Jarkko Immonen tempaisi aloituksen taaksepäin ja Eric Perrin latasi suoraan syötöstä ohi Bäckströmin. Pelitapahtumiin nähden täysin ansaittu tasoitus ja jatkoaika edessä.

Kohellusten kohellus

Lauantaisaunaa ei kauaa tarvinnut odotella. Ensin töppäsi JYP, joka sortui väärään vaihtoon ylivoimalla pelatessaan. Kärppien ylivoima oli kuitenkin juuri sitä itseään. Pakollinen videotarkastus kuitenkin oli tehtävä, mutta kiekko ei ollut lähelläkään maalia Mika Pyörälän hyvästä taistelusta huolimatta.

Kärppien pelin sekavuus koitui sille kohtaloksi. JYPin virheestä ei opittu, vaan sorruttiin itse samaan. Drew Bannister hyppäsi jäälle kuudenneksi mieheksi ilman, että kukaan tuli jäältä pois. Alokasmainen virhe, joka osoittaa, ettei kommunikaatio Kärppien vaihtoaitiossa ole aivan kohdallaan. Minuutin ylivoiman jälkeen Tomas Chlubna ohjasi Jari Korhosen laukauksen taidokkaasti ohi Bäckströmin. Peli oli valmis ja äänekkäät vieraskannattajat saivat huutaa äänensä pellolle.

Kärppien peli ei ole kunnossa. Sarjan toiseksi paras kotijoukkue pelaa tutussa hallissa kuin paniikin valtaamana, eikä runkosarjassa nähtyä vauhtia enää ole. Tiukassa paikassa myöskin valmennusjohto tekee virheratkaisuja, jollaiseksi osoittautui Jari Viuhkolan ja Andrei Potaichukin komentaminen tasoitusmaalin tuoneeseen oman pään aloitukseen. Ihmeelliseltä tuntuu myös ainainen ketjujen vaihtaminen. Nyt tuo tehtiin jopa johtoasemassa. Pelottava tosiseikka on myös se, että Kärppien teho lepää ainoastaan Brett Lieversin kentän varassa.

- Psyykkinen puoli ei ole kunnossa. Pelin aikana keskittyminen herpaantuu ja rupeamme ajattelemaan täysin vääriä asioita. Joukkue ei ehkä ole vielä sisäistänyt, että maalin johtoasemakin riittää ottelun voittoon. Rutiinimme johtoasemassa pelaamisessa ei ollut riittävän hyvä, analysoi Kari Heikkilä.

JYPin ja koko ottelusarjan kuningas on Eric Perrin. Hän on mies, jota Kärppien puolustus ei tunnu saavan kiinni. Tänään Perrin kirjautti tehot 1+2. JYP pelasi kapealla materiaalilla täysin kapasiteetin ylärajoilla, jossa avainpelaajia kuormitettiin surutta. Joukkueelta kuitenkin hieno nousu avauserän tappioasemasta.

- Kyllä oli uskomaton peli. Teimme hienosti töitä ja mielestäni ansaitsimme voiton. Usko ei mennyt missään vaiheessa, mikä osoittaa tämän joukkueen uskomatonta venymiskykyä. Lopun rangaistuksiin en ota kantaa, koska en kumpaakaan tilannetta nähnyt, totesi auringon kanssa kilpaa säteillyt Matti Alatalo.