Poika palasi pohjoiseen

Oulun Kärpät voitti Suomen mestaruuden kolmannessa finaalissa, kun se kaatoi Helsingin Jokerit luvuin 5-2. Pitkään tasaisena pysyneen väännön voittomaali syntyi vasta kolmannen erän lopussa, kun kanadalaispuolustaja Ross Lupaschuk räjäytti Raksilan.
lisää

Kultaisien tunnelmien paluu
[lue lisää]

Ottelun kuvakooste
[katso kuvat]

Kolmas finaali noudatti pitkälti samaa kaavaa kuin kaksi ensimmäistäkin. Kärpät hallitsi kenttätapahtumia ja loi enemmän maalipaikkoja, mutta Jokerit roikkui hyvin mukana. Lopulta oululaisjoukkueen työnteko ja kärsivällisyys palkittiin tuttuun aikaan: kolmannen erän puolivälin jälkeen.

Ylivoimapelin jälkeen kärppäpakki Lupaschuk pääsi roiskaisemaan takapainoisen vedon b-pisteen kaarelta. Laukauksen suunta oli kuitenkin tarkka, sillä se painui Juuso Riksmanin maalin oikeaan ylänurkkaan ja Kärpät karkasi johtoon lukemin 3-2. Osuman jälkeen vieraat yrittivät vielä hakea tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Kärpät kaunisteli lukemia parin osuman verran tyhjään maaliin.

Maaleja vuorotahtiin

Jokerit tuli pelin alkuun hyvällä sykkeellä. Joukkue näytti, että se ei halunnut vielä antautua. Vieraiden hyökkäykset noudattivat kuitenkin koko ottelun ajan tuttua kaavaa. Keskialueelta kiekkoa heitettiin kärppäpäätyyn, mistä se yritettiin väkisin vääntää maalille. Tämä tyyli ei johtanut kolmannessakaan finaalissa kovin hyviin tuloksiin ja Jokereiden kontrolloidut maalipaikat jäivät vähiin.

Kärpät pyrki pudotuspeleistä tuttuun tapaansa kääntämään peliä nopeasti ja iskemään vastahyökkäyksillä. Oululaiset saivatkin pari hyvää maalipaikkaa, mutta viimeistely ei ollut riittävän laadukasta.

Avauserän loppupuolella Kärpät pääsi kahden miehen ylivoimalle, kun Tim Stapleton komennettiin kaksiminuuttiselle estämisestä ja Mikko Kuparinen ampui kiekon yli laidan omassa päädyssään. Oululaisten ylivoima jauhoi pitkään ja lopulta Hannes Hyvösen tulinen lämäri upposi verkkoon.

Jokerit pääsi toisen erän alkupuolella hyvin mukaan peliin. Sami Lepistö ampui ja kiekko pomppi maalilla seisseen Tim Stapletonin luistimista verkkoon. Kärpät ei kuitenkaan antanut vieraiden juhlia pitkään. Teemu Normio ja Kalle Sahlstedt rynnivät hyökkäykseen. Normio syötti sentterilleen ja laituri pääsi lopulta laukomaan Sahlstedtin reboundin maaliin.

Erän loppupuolella Jokereilla oli vielä hyvä mahdollisuus tasoitukseen, mutta runkosarjan maalikuningas Jani Rita jäätyi ylivoimahyökkäyksessä ja kiekko jäi jäässä pötkötelleen Tuomas Tarkin alle.

Päätöserän alussa Kärpillä oli pari hyvää maalipaikkaa, mutta maali ei oululaisille kelvannut. Vanhan lainalaisuuden mukaan tässä vaiheessa iskee vastustaja, ja niin nytkin. Tarkki sylkäisi pahasti eteensä Stapletonin vedon ja maalille rynnistänyt Samuli Jalkanen survaisi pelin tasoihin.

Raksila räjähtää

Kolmannen erän loppupuolella jokeripakki Sami Lepistö laukoi kiekon yli reunan ja Kärpille tarjottiin mahdollisuutta ratkaista peli. Pakkopelin aikana peliväline ei löytänyt tietään ohi Riksmanin, mutta heti sen jälkeen Lupaschuk ampui kiekon verkkoon ja samalla itsensä oululaisten sydämiin. Riksman oli voimaton Lupaschukin laukauksen edessä, sillä ennen vetoa kiekko liikkui kentän poikki ja lisäksi jokerivahti oli pahasti maskin takana. Maalin myötä koko kärppälauma ryntäsi jäälle ja Raksilan lehtereillä uskallettiin jo tuulettaa, sillä peliä oli jäljellä vain muutama minuutti.

Osuman jälkeen Jokerit yritti vielä tasoitusta, mutta tällä kertaa kiri ei ollut riittävä. Kärppien Michal Bros ja kapteeni Jari Viuhkola pääsivät kaunistelemaan loppulukemiksi 5-2 ja oululaisyleisö sai makeaa mahan täydeltä. Seisaaltaan suosiotaan osoittanut katsomo palkitsi sankarinsa äänekkäästi ja Oulussa juhlitaan vuoden 2007 mestaruutta vielä pitkään.

Ei sijaa selityksille

Brosin kenttä oli Kärppien illan paras koostumus. Trio loi ottelussa paljon tekopaikkoja, mutta viimeistely ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Kentän takana luutinut pakkipari Lupaschuk-Josef Boumedienne oli tärkeä kaksikko Kärppien mestaruuden takana, vaikka Boumediennelle sattuikin kolmannessa finaalissa pari virhettä. Jotain pakkiparin tärkeydestä kertoo kuitenkin se, että se sai tunnustusta myös Jokereiden päävalmentaja Doug Sheddeniltä.

- Heidän kaksi ensimmäistä kenttäänsä ovat kovia. Boumedienne ja Lupaschuk tekivät meille sen, mitä me teimme HPK:lle: emme päässeet maalin eteen. Kunnia niille, kelle se kuuluu, Shedden huokasi.

Jokereiden profiilipelaajat eivät pystyneet nousemaan finaaleissa sille tasolle, mitä heiltä olisi vaadittu. Sheddenin mukaan joukkueessa on useita loukkaantumisia, mutta valmentaja ei niitä sen kummemmin eritellyt. Mestaruuden ratkettua kanadalaisvalmentaja antoi kunnian vastustajalle.

- Nämä pelit ovat pienestä kiinni, varsinkin kaksi ensimmäistä ottelua oli. Yritimme kovaa, mutta Kärpät pelasi paremmin, jokeriluotsi sanoi.

Kärpät voitti mestaruuden varsin suvereenilla tavalla, sillä joukkue ei hävinnyt pudotuspeleissä yhtään ottelua. Kamppailut olivat kuitenkin tasaisia ja kovia vääntöjä, joissa oululaisjoukkue sai tehdä täyden päivätyön voittojen eteen. Taiston tauottua Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen korosti sarjojen avausottelujen merkitystä.

- Eipä tässä seliteltävää jäänyt. Kaikki kunnia vastustajille, Pelicans ja Blues olivat hyviä omissa sarjoissaan. Saimme ehkä jokaisen sarjan ensimmäisessä ottelussa sellaisen isännän otteen vastustajan niskasta, emmekä löysänneet sitä missään vaiheessa, Jalonen suitsutti.

Oululaisjoukkueen peli oli pudotuspeleissä todella vakuuttavaa. Joukkue uskoi itseensä viimeiseen asti, eikä se tinkinyt omasta pelitavastaan missään vaiheessa. Valmentaja Jalonen oli tyytyväinen siihen, että joukkue paransi peliään koko pudotuspelien ajan.

- Mestaruus on aina kovan työn takana ja vaatii hyviä pelaajia. Kuukauden ajan paransimme koko ajan peliämme ja kehityimme hyvään suuntaan. Pyörä pyöri oikeaan suuntaan, kärppäkäskijä sanoi.

SM-liigan kausi 2006-2007 on näin ollen paketissa. Mestaruutta juhlii Oulun Kärpät, hopeat ripustettiin Helsingin Jokereiden kaulaan ja himmeimpiä mitaleita juhli Hämeenlinnan Pallokerho.