Kärpät viimeisen erän vaikeuksien kautta voittoon

Jokerit laittoi Kärpät lopussa ahtaalle.
Kärpät ja Jokerit kohtasivat lauantaina kenties viimeistä kertaa Raksilassa. Monivaiheisen ottelun voittajaksi selvisi kuin selvisikin kotijoukkue Kärpät lukemin 5-3. Jokerit laittoi pelin viimeisessä erässä todella jännittäväksi.

Lauantain ottelu tarjosi loppuunmyydylle Raksilan jäähallille todellisen trillerin. Kärpät johti ottelua parhaimmillaan jo 5-1, mutta vieraiden loistavan kolmannen erän ansiosta taisto voitosta oli loppuun saakka tasainen.

− Kyllä tästä melkoinen trilleri saatiin. Mieleen hiipi jo ne hetket, kun joskus kotisohvalta katsoi Suomi-Ruotsi-ottelua, kommentoi Sotšin olympialaisten ajan Kärppien päävalmentajana toimiva Mikko Manner.

Avauserä oli Kärppien täydellistä pyöritystä, ja ottelussa oli muutenkin kaikin puolin loistava syke. Ensimmäistä maalia ei tarvinnut odottaa kuin hieman alle viisi minuuttia. Kotijoukkueen Juho Keränen ohjasi Lasse Kukkosta kapteenina paikkaavan Mikko Lehtosen viivakudin verkon perukoille. Jokerit protestoi voimakkaasti maalia, joka vaikutti korkealla mailalla tehdyltä.

− Ei se minusta korkea maila ollut, koska tuomarit niin sanoivat, kommentoi Jokereiden päävalmentaja Tomek Valtonen tilannetta.

Avauserässä nähtiin vielä peräti neljä täysosumaa, joista kolmesta vastasi kotijoukkue ja yhdestä vierasjoukkue. Kärppien neljännen maalin jälkeen Leland Irving saikin antaa tilaa nuorelle Timo Niemelle. Päävalmentaja Valtonen ei kuitenkaan nähnyt Irvingin otteissa mitään negatiivista.

Ottelun avauserässä, kuten myös muissakin erissä, nähtiin joitakin hieman kyseenalaisin perustein vihellettyjä jäähyjä. Tuomarikaksikko Aleksi RantalaStefan Fonselius ei onnistunut lauantaina parhaalla mahdollisella tavalla.

− Aivan loistava linja tänään oli, viimeisen päälle jämäkästi vihelletty. Jotenkin aina tulee todella turvallinen olo, kun Rantala ja Fonselius ovat viheltämässä. Sen tietää, että sieltä tulee johdonmukaisia päätöksiä, ja linja pysyy koko ottelun ajan. He pystyivät tänäänkin aivan loistavaan suoritukseen, kommentoi Valtonen tuomareiden toimintaa.

Tasaisen toisen erän jälkeen Kärpät lähti 5-1 johtoasemassa kolmanteen erään. Viimeisessä erässä Jokerit sai todellisen hengen päälle ja laittoi voittotaistelun aivan uuteen uskoon. Jani Rita ja Jarkko Ruutu kavensivat maaleillaan johtoaseman ainoastaan kahteen maaliin.

Jokereiden huiman paineen alla Kärppien paketti hajosi todella pahasti, ja kotijoukkueella olikin välillä melkoisia vaikeuksia saada painetta purettua pois omasta päädystä. Loppuerä oli Kärpiltä todellista selviytymistaistelua. Joukkue juoksi puolustuspelissä pahemman kerran Jokereiden perässä ja keskittyi vain roiskimaan kiekkoja keskialueelle.

− Kyllä me kaikkemme yritimme, jotta olisimme saaneet Jokereiden hyvän hetken poikki, mutta ei siinä millään vain onnistuttu. Taululla on kuitenkin nyt 5-3, ja peli on historiaa, kommentoi Manner kolmatta erää.

Jokerikäskijä Valtosen mukaan erätauolla ei oltu mitään taikatemppuja tehty kolmatta erää varten, vaan parannus lähti perusasioista.

− Emme tehneet peliin mitään suurempia muutoksia. Nostimme luistelua ja karvausta, siinä se. 12-2 viimeisen erän maalipaikat meni meille, ja siihen pitää olla tyytyväinen.

Ottelu oli viimeinen näiden joukkueiden välillä Oulun Raksilassa, mikäli tiet eivät kohtaa kevään pudotuspeleissä. Lauantaina ilmassa olikin havaittavissa hienoista haikeutta. Valtonen jakoi ottelun jälkeen kunnioitusta Kärppiä kohtaan.

− Tämä on aina ollut yksi hienoimmista jäähalleista pelata. Kotiyleisö on aina omiensa tukena hienosti, kuten tänäänkin. Kärpät on kaikin puolin hieno vastustaja, jota pitää kunnioittaa jo 2000-luvun menestyksen vuoksi, päätti Valtonen.