Pikku-Antti kaatoi TPS:n

LIIGA / Raportti
JYP ja TPS tarjosivat viihdyttävän iltapuhteen tänään Hippoksella. Molemmat olivat jättäneet peruuttelun pukukoppiin ja tarjolla oli avopaikkoja koko rahan edestä. Illan hahmoksi nousi lopulta JYP:n pienikokoinen hyökkääjä Antti Virtanen olemalla mukana jokaisessa JYP:n maalissa.

Kotijoukkueen pitkä poissaolijoiden lista sai jatkoa vielä tämän päivän aamuna, kun päävalmentaja Matti Alatalo jättäytyi pois ottelusta vatsaflunssan takia. TPS:n leiristä Tuomas Grönman sairastui matkalla mahatautiin ja lähti aamujunalla kotiin. Jani Kiviharju ja Sergei Jerkovitsh eivät mahtuneet kokoonpanoon.

JYP hallitsee avauserää

TPS:n uusittu ykkösketju sai heti pelin ensimmäisessä vaihdossa pari paikkaa, mutta tämä oli jatkon kannalta harhaanjohtavaa. Alkutahtien jälkeen peliote siirtyi nimittäin kokonaan kotijoukkueelle eikä vaihtanut omistajaa koko loppuerässä.

JYP karvasi ja pyöritti peliä TPS:n alueella ja turkulaisten puolustus oli hätää kärsimässä. Voimasuhteita havainnollistaa hyvin pelin alussa sattunut tilanne, jossa Pasi Petriläinen hätääntyi JYP:n Tuomas Pihlmanin karvauksesta ja lämäsi kiekon omalta b-pisteeltä oman maalin sivurautaan. Pihlman sai irtokiekon ja olisi päässyt vapaasti nousemaan maalille, mutta epäonnekseen hän oli menettänyt mailansa edellisessä tilanteessa eikä voinut kuin potkimalla yrittää pelata kiekkoa joukkuetovereilleen.

JYP pääsi erässä pelaamaan myös hetken 5-3-ylivoimaa, mutta Eric Perrin ei kahdesta avopaikasta onnistunut toimittamaan kiekkoa maaliin. JYP:llä oli saumat ainakin viiteen maaliin, mutta huono viimeistely piti maalisarakkeen nollassa. TPS:n ainoa mainittava maalipaikka oli aivan erän lopussa tullut 2-1-hyökkäys, jossa Mikael Holmqvist nosti Kai Nurmisen laukauksen paluukiekon yli maalin.

Maalihanat aukeavat toisessa erässä

TPS paransi peliään rutkasti toiseen erään ja oli sen hallitsevampi osapuoli. Kolmen minuutin kohdalla nähtiin jo viitteitä tulevasta, kun TPS:n Mikael Holmqvist laukoi tolppaan 2-1-hyökkäyksen jälkeen. Ajassa 4.16 nähtiin pelin ensimmäinen maali, kun TPS:n Mikko Koivun kenttä pyöritteli JYP:n Janne Hauhtosen kenttää. Ville Vahalahti pääsi ampumaan b-pisteeltä ja itse ketjunjohtaja Koivu ohjasi kiekon kauniisti ohi JYP-vahti Tero Leinosen.

Kotiyleisö ehti jo hetken pelätä TPS:n vievän ottelun, mutta JYP:n kuitti tuli muutaman minuutin päästä. TPS:n keskialueen syöttö pomppasi Jari Korhosen mailasta puolustuslinjan taakse, jonne Antti Virtanen polki ja pääsi puhtaaseen läpiajoon. Taitohyökkääjä niittasi kiekon yläkulmaan oivalla rannelaukauksella ja tasoitti pelin.

Pelin vauhti lisääntyi huomattavasti JYP:n tasoituksen jälkeen. Kymmenen minuutin paikkeilla molemmilla oli avopaikkoja kuin liukuhihnalta, ja yleisöllä oli täysi työ pysyä mukana kaukalon tapahtumissa. Kimaran aloitti JYP:n nelosketjun hyökkäys, joka oli ehdottomasti yksi tämän kauden hienoimpia Hippoksella. Tomi Mustonen sai pitkän syötön pitkin vasenta laitaa ja tavoitti kiekon TPS:n b-pisteen kohdalla laidan lähellä. Hän pelasi taaksepäin Tuomo Jääskeläiselle, joka käänsi kiekon siniviivalta selän takaa keskelle, jossa oli paljon aivan tyhjää tilaa. Ketjun kolmas lenkki Pekka Kärkkäinen polki keskiviivalta kiinni syöttöön ja pääsi puhtaaseen läpiajoon, mutta Kärkkäinen syötti vielä maalin edestä takakulmalle Mustoselle, joka ei onnistunut sutimaan kiekkoa verkkoon.

Tämän vaihdon jälkeen TPS:n ykkösketju hyökkäsi JYP:n päädyssä, ja Kai Nurminen sai vapaan maalipaikan maalin takakulmalle. Tero Leinonen kuitenkin pelasti tilanteen heittäytymällä ja torjunnasta JYP:n Eric Perrinin ketju käynnisti 3-1-ylivoimahyökkäyksen. Hyökkäys oli kuitenkin nelosketjun vastaavan toisinto siltä osin, ettei tällä kertaa Tomas Chlubna saanut sudittua kiekkoa maaliin vapaasta paikasta takakulmalta.

TPS:n vaarallisin muodostelma tänään, Joni Liuksen johtama ykkösketju, pyöritti 35 minuutin kohdalla jälleen peliä JYP:n päädyssä ja vain Tero Leinosen loistopelastukset pitivät numerot tasatilanteessa. Leinonenkaan ei sitten mahtanut enää mitään, kun erän lopussa TPS käytti ylivoimatilanteen hyväkseen. Keskushyökkääjä Lius pelasi Mikael Holmqvistille vapaan vetopaikan maalin eteen ja ruotsalaishyökkääjä tökkäsi lopulta oman paluukiekkonsa maaliviivalta verkkoon.

Elliotin nukahdus tuo JYP:n peliin mukaan

Kolmannen erän alussa molemmat pääsivät kokeilemaan ylivoimaa, mutta tuloksetta. Kotijoukkueen takaa-ajo ei ehtinyt edes käynnistyä kunnolla, kun tasoitusmaali näki päivänvalon viisi ja puoli minuuttia erän alusta. Antti Virtanen ja Tuomas Pihlman hyökkäsivät kahdestaan TPS:n pakkiparia vastaan ja lopulta Pihlmanin suht pienestä kulmasta lähtenyt laukaus upposi Jason Elliotin längistä maaliin. Kaikki muut ottelun maalit tulivat selkeistä maalipaikoista, mutta tämä olisi ollut torjuttavissa.

Varsinaisen peliajan loppuhetkillä TPS oli lähempänä voittoa. Kai Nurminen pääsi jälleen kerran 2-1-hyökkäykseen, mutta tällä kertaa mukana ollut Marco Tuokko ei saanut Nurmisen nappisyöttöä edes haltuun. TPS uhitteli vielä puoli minuuttia ennen päätössummeria, kun Mika Alatalo pääsi ohjaamaan siniviivalaukauksen vaarallisesti kohti JYP-maalia, mutta Leinosen illan komein torjunta pelasti pelin jatkoajalle.

Chlubna ratkaisee jatkoajalla

Jatkoajalla ei kovin avointa kiekkoilua ehditty nähdä, mutta ensimmäinen selkeä maalipaikka toi ratkaisun kotijoukkueen eduksi. Tomas Chlubnan kiekonriistosta lähtenyt hyökkäys tuli Angel Nikolovin tuomana yli keskialueen. Nikolov syötti hienosti pakkien välistä oikeaan laitaan Antti Virtaselle, joka teki valelaukauksen ja syötti namupassin takakulmalle, josta Chlubna tökkäsi kiekon yli maaliviivan. Tällä hienolla hyökkäyksellä kotijoukkue saalisti pelistä täydet kaksi pistettä TPS:n jäädessä yhteen.

TPS oli positiivinen yllätys

Vierailija TPS ei surffaillut tänään haluttomasti, vaan rakensi peliä ja oli vaarallinen. Virheitä tuli edelleen paljon, mutta niiden vastapainoksi joukkue pyöritti etenkin hyökkäysalueella näyttävästi. Turkulaiset olivat kotijoukkuetta selvästi edellä erikoistilannepelaamisessa sekä aloituksissa, joissa vierasjoukkueen ylivoima oli suorastaan valtava.

Pelaajista voi esiin nostaa kultakypärä Kai Nurmisen, joka oli tänään pelipäällä. Nurmisen rooli ylivoimalla oli hiukan yllättäen rakentaa peliä, mutta senkin kokenut hyökkääjä osasi, ja oli ainoastaan ketjukaverien syytä, että Nurminen jäi tänään pisteittä. Nurminen oli mukana monessa ylivoimahyökkäyksessä ja hänen ratkaisunsa kiekon kanssa olivat näissä tilanteissa poikkeuksetta hyviä.

Ville Vahalahti sai avauserässä 2+10 minuuttia selkääntaklauksesta, mutta jäähynsä jälkeen keskittyi olennaiseen ja oli joukkueensa parhaimmistoa. Myös Mikael Holmqvistin ja Mikko Koivun voi lisätä onnistujien listaan.

JYP:ssä huomattavinta oli Pekka Poikolaisen erinomainen peli. Tänään oli vihdoin nähtävissä sitä edellisvuosien Poikolaista, jota on kaivattu näkyville koko alkukausi. Myös Angel Nikolovilla oli tänään vaihteeksi hyvä päivä. Jani-Matti Loikala ottaa paljon vastuuta puolustuksessa ja on tervetullut apu etenkin ylivoimaan, mutta pelituntuman vähäisyydestä johtuvia virheitä tulee vielä jonkin verran.

Hyökkäyksestä Jarkko Immosen ketju oli tänään hyvällä pelipäällä. Myös Eric Perrinin ja Pekka Kärkkäisen koostumukset loivat hyvin paikkoja, vaikka eivät maalinteossa onnistuneetkaan. Janne Hauhtonen ja Pavel Vostrak olivat joukkueen heikoimmat lenkit, ja paremmin pelin hermolla ollut valmennus olisi jossain vaiheessa pistänyt nämä kaksi herraa penkin päähän. Ketjun kolmannen lenkin Jouni Kulosen hyvä peli meni aivan hukkaan, kun ketjukavereista ei ollut apua.

Valmentajien kommentit

TPS:n Kari Jalonen oli pelin jälkeen tyytyväinen, ja tällä kertaa siihen oli aihettakin.

- Tämä oli pirteä ja sähäkkä esitys meiltä ja piste tyydyttää, se on askel lähemmäs pudotuspeliviivaa. Johdimme kahdesti peliä, mutta isoista virheistä JYP rankaisi. Lisäsimme liikettä toiseen erään ja saimme hyvin painetta JYP-pakeille, Jalonen summasi pelitapahtumia.

Jatkoajalla TPS lähti Jalosen mukaan rohkeasti pelaamaan kolmella hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla, koska joukkueen on otettava riskejä pistetiliä kasvattaakseen. Tällainen koostumus oli jäällä myös JYP:n voittomaalin aikana.

Yksittäisistä pelaajista Jalonen nosti esiin pitkän loukkaantumisen jäljiltä paluun kaukaloon tehneen Mikko Koivun. Avausmaalista vastannut Koivu oli kaksi kuukautta sivussa ja oli harjoitellut viikon ennen tämän päivän ottelua.

Matti Alatalon poissaolon vuoksi kakkosvalmentaja Ari Salo johti tänään JYP:n peliä. Hänen vastuunsa oli suuri, sillä hän peluutti sekä puolustajia että hyökkääjiä.

- Tämä peli ei ollut meidän parastamme. Ensimmäinen erä alkoi hyvin, mutta toisessa erässä emme pystyneet vastaamaan liikkeeseen, Salo totesi.

Salo sanoi kuitenkin olevansa tyytyväinen pisteisiin ja myös peliesitykseen, kun ottaa huomioon poissaolijoiden määrän sekä pelaajissa että valmennuksessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle