Markku Kruus illan antisankari

LIIGA / Raportti
Erotuomaritarkkailija Jaala pelin jälkeen: - Säännön 234 mukaan peli olisi pitänyt viheltää poikki. Soitan illalla Järvelälle, keskustelemme asiasta.

Kyse oli TPS:n 0-2-osumasta, joka syntyi hyvin kyseenalaisella tavalla. Hyvin harvalta jäi näkemättä ja kuulematta se, että kiekko osui ennen maaliin menoa varsin voimakkaasti kaksi kertaa maalivahti Tero Leinosen päähän. Valitettavasti päätuomari Markku Kruus oli yksi heistä, jotka eivät tilanteita havainneet. Vierasjoukkueen vika asia ei tietenkään ollut. Leinonen oli syystäkin todella tuohtunut pelin jälkeen:

- Tuomari ratkaisi tämän pelin! Kaksi kertaa tuli kiekko kasvoihin siinä. Peliä vaan jatkettiin kulmasta kulmaan, eikä se viheltänyt. Jotenkin ymmärtäisin, jos silloin peliä ei heti vihelletä, mikäli kiekko tulee suoraan laukauksesta päähän siihen eteen, mutta tämä oli aivan uskomatonta. Sanoin Kruusille sellaista, ettei sitä kannata kirjoittaa ylös.

- Muuten taisteltiin hyvin ja oltiin pelissä hyvin mukana. Siksi harmittaa tosi paljon tämmöinen.

Pitkästä aikaa hyvää kiekkoa

Ottelun alku oli vauhdikasta kiekkoa. Hyökkäykset vyöryivät päästä päähän kotijoukkueen ollessa hivenen hallitsevana osapuolena. TPS osoitti kuitenkin heti pelin hengen. Se sai nimittäin luoduksi vaarallisia vastahyökkäyksiä kovien JYP-mylläköiden päätteeksi. Erän puolivälissä valkopaidat saivat vaarallisimman tilanteensa JYP:n puolustuksen hölmöillessä, mutta jälleen kerran Leinonen osoitti haamupelastuksellaan, että häneen voi luottaa.

Kun Juha-Pekka Hytönen otti helpohkon jäähyn kiinnipitämisestä erän jälkipuoliskolla, pääsi TPS toteuttamaan käytännössä vahvaa ylivoimaansa. Niinpä Ville Vahalahti pääsi viemään vieraat 0-1-johtoon näyttävän yksilösuorituksen päätteeksi. Onnistunut vartaloharhautus takasi sen, että Vahalahti pääsi yksinään Leinosen eteen. Erätauolle siirryttiinkin kenttätapahtumiin nähden "väärin" TPS:n johdossa.

JYP ei saanut toiseen erään tuttua hurlumheitä

Erä alkoi kotijoukkueen kannalta vaikeasti Drouinin otettua kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Jälleen huolestuttavan typerä jäähy tältä ulkomaanavulta. JYP kuitenkin selviytyi alivoimastaan lähinnä Leinosen haamupelastuksen ansiosta, kun hän jostain ihmeestä sai vielä ruumiinosiaan kiekon eteen ohjauksen jälkeenkin.

JYP yritti tasoitusta vimmatusti, mutta hakkasi päätänsä onnenkin puuttuessa TPS:n puolustukseen ja omaan viimeistelyn tehottomuuteensa. Kiekkoa ei saatu tolppaa lähemmäksi Karjalaisen vartioiman vierasmaalin perukoita. Paras hetki oli, kun hurrikaanipaidat pääsivät pelaamaan kahden miehen ylivoimaa erän puolivälin jälkeen. Kiekko saatiinkin pyörimään pakkopelissä, kun joukkueen parhaat voimat olivat kentällä, mutta jälleen kerran viimeistely ontui. Erän viimeisellä minuutilla TPS oli lähellä kuitata JYP-painostuksen päästen avopaikkaan, mutta jälleen kerran Leinonen veti pidemmän korren.

Tunteet kuumenevat

Kolmannen erän alkuakin JYP hallitsi hienokseltaan, kunnes sattui jo alussa mainittu illan puhutuin episodi. Kovasen istuessa jäähyä TPS-ylivoima toimi tunnetuin seurauksin. Leinonen kävi todella kuumilla kierroksilla tienaten itselleen vielä kymmenminuuttisen käytöksestä. Arvata saattaa, mitä mieltä kotiyleisö oli Kruusin tuomioista.

- Kova juttu se 0-2-maali. En tiedä, miksei peliä katkaistu. Ei mikään ihme, jos tunteet siinä kuumeni, kuten Leiskalla kävi. Pelaajatkin ovat inhimillisiä. Meille on sattunut kyseenalaisia tilanteita nyt paljon, toivottavasti nämä keväällä tasoittuvat, kuten uskonkin tasoittuvan. Meidän valmentajien tehtävä on kuitenkin se, että saadaan pelaajat keskittymään pelaamiseen. Tuollaiset asiat pitää unohtaa, eikä niistä enää jälkikäteen keskustella.

Noin kommentoi päävalmentaja Alatalo tilannetta ottelun lehdistötilaisuudessa. Läsnäollut erotuomaritarkkailija Erkki Jaala jatkoi vielä:

- Tilanne kuului ja näkyi. Olen samaa mieltä, että selvä virhe siinä tapahtui. Linjatuomarit eivät näitä ratkaisuja tee, kyllä päätös on aina päätuomarin. Linjureiden mahdollisuus ja velvollisuus on raportoida tapahtuneista päätuomarille tällaisissa ja kaikissa tilanteissa.

Tilanteen jälkeen JYP ryhtyi näyttävään takaa-ajoon yleisön hyvällä tuella. Lento katkesi kuitenkin lyhyeen, kun Mika Alatalo pääsi lisäämään vierasjohtoa jo kolmeen maaliin valtaisan maalinedushässäkän päätteeksi. Ottelu näytti ratkenneen, mutta vielä kerran JYP yritti. Osittainen palkinto tulikin, sillä Ilari Filppula oli unohdettu yksin TPS:n maalin eteen. Syöttöpisteet Drouinille ja vähintäänkin ansaitusti tänäänkin hyvin urakoineelle Janne Hauhtoselle. Maali tehtiin siirretyn rangaistuksen aikana. Aika loppui kuitenkin kesken, niinpä pisteet matkasivat Aurajoen rannoille.

Jälkipuintia

taustaa

JYP ja hallimaksut. [lue lisää]

Kolmannen erän tulikuuma lataus näkyi vielä pelaajakäytävälläkin, kun yksi jos toinenkin pelaaja harrasti poikamaista suunsoittoa vastustajan suuntaan. Sentään mitään välikohtausta ei tapahtunut, vaikka ruuti tuntuikin olevan kuivaa. Ainakin kommenteista päätellen. Jopa toimitusjohtaja Jukka Seppänen hiiltyi, toki hillittyyn tyyliinsä, lehdistötilaisuudessa tuomaritoiminnalle, vaikka tämänkertaisessa kainalojutussamme kyse onkin ihan muusta.

Pian estradille asteli vierasjoukkueen valmentaja Jukka Koivu:

- Eka erä oli normaalia hyvää puolustuspelaamista meiltä, tokassa oli havaittavissa selvää kurittomuutta. Ei me niin voida otteluita pelata. Kolmas taas hyökättiin ja puolustettiin hyvin viisikkona, paketti pysyi kasassa. Siihen pitää olla tyytyväinen. Erityisen hyvää oli se, että voitiin mennä normaalisti neljällä ketjulla ja seitsemällä puolustajalla ihan loppuun asti. Maalivahtipeli meiltä tyylikkään rauhallista, kuten viime aikoina ollaan totuttukin.

Matti Alatalolla oli joukkueen peliesityksiinkin sanottavaa:

- Parempaa peliähän tämä oli kuin Ässiä vastaan. Odotinkin sitä, ei me niin voida pelata. Näkisin, että nyt oli hyvää yleisöönmenevää kiekkoa. Henkilökohtaisia virheitä sattui, niistä Tepsi rankaisi. Tällä tasolla ei sellaisia saisi sattua.

JYP hävisi taas, niin voisi kai jo sanoa. Mutta ilahduttavaa oli se, että tällä kertaa joukkue hävisi saappaat jalassa. Aiemmista otteluista tuttua velttoutta ei ollut niinkään havaittavissa. Toinen hyvä asia oli se, että muutkin kentät saivat pirteää peliä aikaiseksi kuin Immosen johtama ykkönen. Tappara saa olla siis tiistaina enemmän kuin varuillaan. Loukkaantumisten osalta kotijoukkue sai taas jobinpostia, sillä Jaakko Uhlbäck sai tällin olkaniveleensä. Hän yritti vielä jatkaa ottelua, mutta joutui luovuttamaan. Vamman vakavuus selviää myöhemmin.

TPS:n osalta Markus Laineen kohtalo selviää tulevan SaiPa-pelin jälkeen. Päävalmentaja Koivun mukaan mies on esittänyt ihan hyviä otteita, mutta jatko riippuu monen tekijän summasta. Marko Kauppinen oli sivussa tänään, koska hänellä on todettu lapsuudesta saakka periytyvä rakenteellinen vamma selässä. Kauppista haluttiin lepuuttaa tänään riskien välttämiseksi, mutta hän on mahdollisesti ruodussa jo tiistaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle