Juha Pitkämäki pysäytti TPS:n

JYP:n ja TPS:n kohtaaminen oli tiukkaa vääntöä, jonka lopulta ratkaisi yksi pelitilanne, Jarkko Immosen läpiajomaali kolmannen erän puolivälissä. Ottelu tarjosi paljon hyviä tilanteita, mutta hyökkääjien kesäterän ja maalivahtien hyvien otteiden takia maalimäärät jäivät vähäisiksi.

Avauserässä tehtiin kauden avausmaali

Ottelun ensimmäiset pari minuuttia mentiin TPS:n pyörityksessä, mutta Kimmo Peltosen otettua jäähy kolmen minuutin kohdalla pääsi JYP ylivoiman myötä pelin mukaan. Hyvää pyöritystä piti etenkin ketju Jouni Kulonen – Jarkko Immonen – Tomas Chlubna, johon Kulonen pääsi mukaan Antti Virtasen jäätyä alkuverryttelyn jälkeen pois kokoonpanosta kuumeen takia. Jason Elliott ja TPS:n alivoimanelikko hoitivat kuitenkin työnsä moitteettomasti.

Seitsemän minuutin kohdalla Tuomas Pihlman lähetettiin jäähylle laitataklauksesta. Tämän alivoiman JYP kesti hyvistä TPS-paikoista huolimatta, mutta juuri joukkueen tultua täysilukuiseksi nähtiin kauden avausmaali. TPS:n ykkösketju pyöritti peliä JYP-maalilla ja Joni Liuksen ja Kai Nurmisen syöttöjen jälkeen Niko Mikkola ohjasi takatolpalta pelin lukemiin 0-1. Maali oli juuri sellaisen kauniin syöttökuvion tulosta, millaista TPS:n kokeneelta ja taitavalta ykkösketjulta voi odottaa.

Heti takaiskumaalin jälkeen oli TPS:lla tilaisuus siirtyä jo kahden maalin johtoon, kun Jamie Mattie hukkasi puolustusalueella oman miehensä ja Mika Alatalo pääsi kiertämään vapaasti maalin eteen. JYP:n maalilla Juha Pitkämäki otti kuitenkin hienon torjunnan. Vähitellen JYP:kin pääsi taas peliin mukaan ja tähänastisista maalipaikoista paras siunaantui Jarkko Immoselle, jolle Tuomas Pihlman syötti avopaikan maalin kulmalle hyvän karvauksen jälkeen. Vielä ei kuitenkaan ollut Immosen ensimmäisen liigamaalin aika.

JYP:n tasoitusmaaliin johtanut tilanne alkoi ajassa 13.26, kun TPS:n Mika Suoraniemi sai jäähyn koukkaamisesta. Tuomari Petri Kaislehdon vihellettyä peli poikki Angel Nikolov huitaisi Mikko Kankaanperän käsistä mailan pois puolihuolimattomasti, ja Kankaanperä kimpaantui tönäisten Nikolovin selästä laitaan. Nikolov oli noin metrin irti laidasta ja rojahti mahalleen jäälle osuttuaan pleksiin. Kotiyleisö alkoi painostaa tuomaria ja Kaislehto passitti hetken mietittyään Kankaanperän kakkoselle ja antoi Nikoloville kympin ilmeisesti filmaamisesta. Yleisön protestoinnista huolimatta tuomio oli oikeudenmukainen. JYP sai kaksi minuuttia 5-3 –ylivoimaa, eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Eric Perrin syötti maalinedustan poikki takakulmalle, jossa Jarkko Immonen ampui suoraan syötöstä ja Tuomo Jääskeläinen nosti maalin edestä tasoituksen. Tasalukemissa lähdettiin myös erätauolle.

Toinen erä täynnä vääntöä

Toisessa erässä ei maaleja nähty. Parhaat maalipaikat siunaantuivat JYP:n Pavel Vostrakille sekä TPS:n Mikael Holmqvistille ja Mikko Koivulle, mutta maalivahdit olivat ohittamattomia. Erän ainoan jäähyn sai JYP:n Tomas Chlubna, mutta TPS:n ylivoima oli tehotonta. Kotiyleisön suurin mielenkiinto kohdistui ylivoimakentän siniviivalla pelanneen entisten JYP-miesten Marko Kauppisen ja Markku Paukkusen otteisiin, jotka eivät kuitenkaan olleet mainittavia.

Kolmas erä toi ratkaisun

Heti päätöserän alussa TPS:n Ville Vahalahti karkasi läpiajoon, mutta Juha Pitkämäki veti jälleen pitemmän korren. TPS painosti hienoisesti erän alussa, mutta kesken painostuksen JYP sai ottelun ratkaisseen maalitilanteen. Harvemmin pelinrakentajan lahjojaan väläytellyt Tuomas Pihlman sai omalla siniviivalla kiekon ja lähetti loistavan lättysyötön kentän poikki hyökkäyssiniviivalle. Jarkko Immonen otti kiekon kiertäen TPS-pakkiparin takaa maalin eteen ja nosti maalin kulmalta kiekon aivan yläriman alle. Maali oli aikanaan TPS:n hylkäämän Immosen liigauran ensimmäinen, eikä varmasti olisi voinut tulla makeampaan paikkaan.

Johtomaalin jälkeen TPS painosti, mutta JYP pystyi osin sääntöjen rajamaillakin olevilla otteilla pitämään hyökkääjät kurissa maalipaikoilla. Kun maalivahdin poisvetokaan ei tuonut maalia TPS:lle, nappasi JYP pelistä molemmat pisteet maalein 2-1.

JYP:n paketti pysyi kasassa

Kotijoukkueen pelissä ilahduttavinta oli virheiden vähäisyys. Puolustuksen kautta maltettiin pelata ja onnistuneen maalivahtipelin avustuksella TPS-hyökkääjien maalinteko oli todella vaikeaa. Joukkueen yhteispeliä kiitti myös valmentaja Matti Alatalo ottelun jälkeen.

- Pelasimme juuri niin kuin oli tarkoitus, kurinalaisesti ja kärsivällisesti. Joukkue pelasi tiiviisti ja isolla sydämellä, Alatalo kehui suojattejaan.

- Juha Pitkämäki oli tänään yksilönä paras, mutta koko joukkue pelasi todella hyvin, helpottunut Alatalo jatkoi suitsutusta pelin jälkeen.

JYP:n ilme oli harjoituspeleihin nähden paljon parempi. Etenkin nuorten pelaajien – Immonen, Pihlman, Tuomas Mikkonen, Jouni Kulonen – otteet olivat pirteitä. Joukkue karvasi todella aktiivisesti ja nyt nähtiin sekin ihme, että JYP:n vastustaja on omia puolustajia suuremmissa vaikeuksissa karvauksen alla.
Muista yksilöistä esiin voi nostaa vielä huippupelin pelanneen Pitkämäen lisäksi Pavel Vostrakin, jonka joukkuepelaamista ei voi kuin ihailla. Vostrakin fyysinen voimakkuus on myös jotakin sellaista, mitä näin taitavalla pelaajalla harvoin näkee. JYP:n scouttausta voi jälleen kerran onnitella onnistuneesta ulkomaalaishankinnasta.

Onnistuneisiin ulkomaalaishankintoihin sen sijaan tuskin kuuluu Jamie Mattie, joka viimeistään nyt osoitti keveytensä liigapeleissä. Mattieta ei enää toisen erän jälkeen kentällä näkynyt, joten jatkosopimusta tuskin on luvassa. Mestiksessä Mattie voisi olla kova tekijä nopeutensa takia, mutta liigaan hänestä ei nykyfysiikalla ole.

TPS taisteli, mutta oli tehoton

Ennakossa arvelin, että JYP:llä olisi ongelmia maalintekokipsin kanssa. Suurempia vaikeuksia oli kuitenkin vierasjoukkueella, jolla oli enemmän maalipaikkoja, mutta viimeistelyn heikkous ja Juha Pitkämäen hyvä peli takasivat pisteiden jäämisen kotiluolaan. Mikael Holmqvist, Mikko Koivu ja Mika Alatalo saivat vuorotellen todeta vapaissa maalipaikoissa kiekon menevän maalikehyksiin tai Pitkämäen suojuksiin maaliverkon sijasta. Etenkin Koivu kunnostautui tuhlaajapoikana noin neljällä hukatulla maalipaikallaan, vaikkakin miehen puolustukseksi on sanottava, että hän muutoin pelasi pirteästi ja loi suurimmaksi osaksi itse kovalla työnteolla maalipaikkansa.

Kari Jalonen antoi pelin jälkeen tunnustusta vastustajalle, eikä haukkunut omaa joukkuettaankaan maan rakoon.

- Hallitsimme peliä ja paikkoja oli, mutta maalintekoa täytyy parantaa. Työmoraali oli hyvä, paketti oli kasassa ja puolustimme hyvin, mutta yksi takaiskumaali ratkaisi lopulta pelin, Jalonen sanoi ilmeisen harmissaan. Valmentaja antoi omista miehistään suurimman tunnustuksen Mikko Rauteen ketjulle, jossa laidoilla pelasivat Holmqvist ja Ville Immonen.

TPS:n maalilla avausottelunsa pelannut Jason Elliott pelasi varmasti eikä voinut maaleille mitään. Ainoa miinus tulee mailapelistä, joka varsinkin ensierässä muistutti pahasti Tom Draperin hasardeja. Muutoin kanadalainen esitti sellaisia otteita, joiden varaan turkulaisten on hyvä rakentaa pelinsä tulevaisuudessa.

Tuomarit pelin tasalla

Harjoitusotteluiden perusteella yhteen tuomariin paluu näytti epäonnistuneelta ratkaisulta, mutta tänään tuomarityöskentely ei ollut ainakaan viime kautta huonompaa. Linja oli salliva, mistä kertoo myös jäähymäärä, mutta suurempia sikailujakaan ei pelissä nähty. Lopussa JYP joutui turvautumaan hiukan rajumpaan mailankäyttöön, mutta viime kauden linjan mukaisesti näistä ei jäähyjä vihelletty. Viimeisellä minuutilla nähtiin myös kyseenalainen taklaus, kun Jari Korhonen taklasi Mikko Rauteeta rajusti JYP-vaihtoaition edessä. Taklaus osui selkäpuolelle ja olisi saattanut olla jäähyn arvoinen, mutta Rautee edesauttoi jälleen kerran selin kääntymisellään taklauksen vaarallisuutta. Onneksi tilanteessa ei loukkaantunut kukaan.