Tapparan kunto kesti paremmin

LIIGA / Raportti
JYPin ja Tapparan välisen kamppailun ensimmäinen puolisko oli tasainen, mutta puolenvälin jälkeen Tappara meni menojaan. Karkumatkaa avittivat myös JYPin puolustuspään virheet, jotka saivat päävalmentaja Matti Alatalon kritisoimaan harvinaisen kovin sanoin joukkuettaan.

- Peli oli juniorikiekkoa meidän osalta. Täysin luokaton esitys, moitiskeli Alatalo joukkueensa peliä lehdistötilaisuudessa.

- Peli olisi ollut voitettavissa, mutta ei oltu kypsiä siihen.

Alatalon harmistumisen ymmärtää, sillä Tappara pääsi tekemään tärkeimmät maalinsa luvattoman helposti. Puolustuksen virheillä oli suuri vaikutus oikeastaan kaikkiin Tapparan maaleihin.

Maalihanat aukeavat heti alussa

JYPin maalilla aloittanut Tero Leinonen joutui antautumaan ensimmäisen kerran jo kahden peliminuutin jälkeen. Hän tuli vastaan kohti maalia lipuvaa kiekkoa ja yritti avata, mutta epäonnekseen avasi kiekon suoraan Leonids Tambijevsille, jonka jalasta kiekko meni maaliin. Viimeksi kaksi maalia JYPin verkkoon tehnyt Tambijevs avasi siis tehokkaasti tämänkin kamppailun.

Tehokas oli myös JYPin kakkosketjun alku pelille. Janne Hauhtonen sai väännettyä kiekon laidasta väljemmille vesille ja syötti sen maalin taakse, johon luisteli Ilari Filppula. Filppula nousi etukulmalle ja huitaisi kiekon päin Mika Lehtoa, joka torjui sen eteensä. Paikalle tullut P.C. Drouin löi kiekon uudelleen kohti Lehtoa ja tällä kertaa maalivahdin suojuksista löytyi kiekon mentävä reikä. Tilanteessa Tapparan lähes koko kentällinen oli valunut kaukalon kulmaan ja laitaan.

Tappara meni uudelleen johtoon ajassa 7.14. Tappara-puolustus heitti roikkuavauksen, joka haiskahti pitkältä kiekolta, mutta linjatuomari ei sitä viheltänyt. Seuranneen kulmahässäkän jälkeen kiekko pomppasi yllättäen Johannes Alasesta maalintekosektorille, johon luistellut Stefan Öhman kaarsi hetken kiekon kanssa ja ampui sitten rannelaukauksen aivan ylänurkkaan. Laukaus oli niin tarkka, että Tero Leinosen keinot torjuntaan olivat vähissä.

JYPin pirteästi esiintyneellä juniorikaartilla oli mainio tilaisuus tuoda joukkue tasoihin pian Tapparan maalin jälkeen, kun Aki Hyyppä ja Jari Jääskeläinen karkasivat yllättäen 2-1-hyökkäykseen. Omaan ratkaisuun päätynyt Hyyppä harhautti puolustajan ja yritti uittaa kiekkoa Mika Lehdon jaloista maaliin siinä kuitenkaan onnistumatta. Tapparan maalinedustalle saatiin varmasti 7-8 miestä, mutta kiekko pysyi jossain muualla kuin maalin sisällä.

Nelosketju ei kuitenkaan lannistunut ja onnistui tasoittamaan pelin erän lopussa. Pirteästi tänään pelannut Kimmo Pikkarainen toi kiekon ensin alueelle ja pian löi sen uudestaan kulmaan, kun Tappara yritti purkaa. Kulmassa vääntänyt Juha-Pekka Hytönen pyöräytti itsensä vapaaksi Pekka Saravon otteesta ja kun Jari Jääskeläinen blokkasi hienosti sekä Saravon sekä Janne Ojasen, Hytöselle jäi vapaa kaista nousta maalille. Hän otti pari potkua lähemmäs maalia ja ampui ranteella kiekon takanurkkaan.

Jos JYPillä pelissä oli jonkinlainen etsikkoaika, se oli tämän maalin jälkeen. Heti seuraavassa vaihdossa joukkue sai paineen Tapparan päätyyn niin, että Petri Koskinen joutui pitämään Tuomo Jääskeläisen mailasta kiinni ja lähti jäähylle. Ensimmäinen ylivoimaminuutti oli melkoista kotijoukkueen pyöritystä, johon sisältyi useita maalipaikkoja, mutta Tapparan saatua peli purettua ensimmäisen kerran ei ylivoima enää toiminut. Tämä ylivoima näytti konkreettisesti sen, mikä JYPin ylivoimassa usein mättää - kun kaksi ensimmäistä aloitusta voitettiin, saatiin molemmissa tilanteissa kiekko itselle, kuvio pyörimään ja maalille vaarallisia tilanteita. Mutta kun vastustaja pääsi purkamaan, oli kiekkoa erittäin vaikea tuoda kontrolloidusti hyökkäysalueelle. Aloituksia pitäisi voittaa enemmän, joten saattaisi olla perusteltua kokeilla joskus jopa aloitusspesialisti Juha-Pekka Hytöstä ylivoimassa.

Tappara jatkaa ylänurkkien pöllytystä

JYP ehti johtaa kamppailua minuutin ja kolme sekuntia. Lyhytaikainen johtoasema saavutettiin ajassa 24.26 kauniin hyökkäyksen päätteeksi. Tapparan ykköskenttä ehti pyörittää peliä kauan JYPin alueella, mutta ilmeisesti jopa hieman liian kauan, sillä kentällisen miehiltä loppui potku siinä vaiheessa, kun Janne Hauhtonen katkaisi Tappara-syötön ja käynnisti JYPin hyökkäyksen. Luvattoman helposti syntyneessä ylivoimahyökkäyksessä kiekko pelattiin vasemmalle Jyri Marttiselle, joka laukoi, mutta kiekko kimposi Tappara-puolustajan mailasta päätyyn. Marttinen pelasi tilanteen loppuun asti ja löi kiekon päädystä luukulle, jonne luisteli juuri sopivasti Ilari Filppula. Filppula löi syötön suoraan maaliin Lehdon jalkojen välistä. Lehto ei voinut maalille mitään, sillä Filppula pääsi ohjaamaan erittäin läheltä, ja tilanne tapahtui todella nopeasti.

Tässä vaiheessa kaikki näytti kotijoukkueen puolesta hyvältä. Tappara kuitenkin tasoitti pelin pian maalin jälkeen. Pasi Petriläisen roikku omalta alueelta putosi JYPin siniviivalle ja aiheutti Tapparalle 2-1-hyökkäyksen. Kiekkoa kuskannut Arto Kuki laukoi itse ja osui jälleen aivan JYP-maalin yläriman alle.

JYPillä oli muutama paikka tulla tasoihin, mutta epävarmasti pelin aloittanut Mika Lehto kokosi itsensä pelin kuluessa ja alkoi torjua kuten hänen on tapana. Tosin Tappara-puolustus yritti välillä auttaa JYPiä tasoihin - erän puolenvälin jälkeen Pasi Puistola avasi maalin takaa suoraan Jari Jääskeläisen jalkaan, mutta Lehto oli hereillä ja torjui tilanteen.

Tapparan neljäs maali tuli todella vaarattoman näköisestä tilanteesta. Johannes Alanen sai kiekon hiukan JYP-siniviivan alla ja luisteli b-pisteen alakaarelle. Jari Korhonen oli hyvin mukana ja meni jäähän peittämään laukausta, mutta Alanen ampui silti vihaisen rannelaukauksen etuyläkulmaan. Tämä oli kolmas peräkkäinen ylänurkkamaali vieraille.

Tapparalla oli vielä yksi maalipaikka aivan erän lopussa, kun Aleksander Barkov jäi kyttäämään JYPin puolustajien taakse ja pääsikin läpiajoon. Barkov ei kuitenkaan jostain syystä ampunut vaan syötti Marko Ojaselle, jonka JYPin puolustus oli ehtinyt ottaa niin tiukkoihin pihteihin, ettei Ojanen mahtunut ampumaan kunnollista laukausta. Pelinrakentajana tunnetun Barkovin olisi ehdottomasti pitänyt tehdä tilanteessa oma ratkaisu.

JYP ei syty kunnon takaa-ajoon

Matti Alatalo yritti herätellä joukkojaan vaihtamalla toisella erätauolla maaliin Tommi Nikkilän. Se ei kuitenkaan toivottua tulosta tuonut. Tapparan viides maali syntyi hiukan ennen kolmannen erän puoliväliä ylivoimalla perinteisestä kuviosta. Pasi Puistola pääsi ampumaan viivalta ja maalin eteen yksin unohdettu Marko Ojanen laittoi rystyltä paluukiekon verkkoon. JYPin maalinedustalla ei ollut ketään pitämässä Ojasta.

Viidennen maalin jälkeenkään ei peli ollut vielä menetetty ja JYP pääsi jopa ylivoimalle. Lopullinen naula arkkuun oli kuitenkin tilanne, jossa Stefan Öhman onnistui katkaisemaan Pierre-Claude Drouinin syötön JYPin hyökkäyssiniviivan alla ja karkaamaan Johannes Alasen kanssa kahdestaan Tommi Nikkilää vastaan. Alanen ei lähtenyt syöttämään tilanteessa, vaan harhautti Nikkilän ja heitti kiekon varmasti läheltä ylös.

Maalipaikkoja oli vielä kuudennen maalin jälkeenkin, mutta JYP oli alistunut kohtaloonsa ja pelin loppu oli vain pelailua. Tappara osasi viedä tilan pois JYPin hyökkääjiltä ja kun kolmella kentällä pelannut joukkue ei jaksanut enää liikkua kummoisesti, päättyi ottelu näihin numeroihin 3-6.

Jotain hyvääkin

Kotijoukkueen pelaajissa oli monia pettymyksiä, mutta positiiviset ilmestykset on syytä nostaa esille. Kimmo Pikkarainen pelasi yhden kauden parhaista peleistään ja oli mukana rakentamassa useampaa maalipaikkaa joukkueelle. Palkintokin otteista tuli 2-2-maaliin johtaneen hienon siniviivapelaamisen muodossa. Junioreista Aki Hyyppä ja Tuomo Laukkanen pelasivat ennakkoluulottomasti ja pirteästi. Hyyppä rakenteli pari maalipaikkaa ja Laukkanen pelasi tähän peliin erittäin sopivalla tavalla kovaa liikkuen ja Tapparan pelaajia härnäten. Laukkasen illan mieleenpainuvimpia suorituksia olivat pari lujaa taklausta sekä Janne Ojasen koukkaaminen tuomarin selän takana. Tästä juniorista saattaa tulla vielä kotiyleisön lemmikki, eräänlainen hyökkäävä Jyri Marttinen.

Varhaisteinityttöjen suosikki Ilari Filppulan tehot 2+1 kahdessa viime ottelussa antavat toivoa siitä, että tehottomuus vaihtuisi vihdoinkin tuloksellisuuteen. Laitaan siirretty Janne Hauhtonen oli ainoita, jotka kykenivät vastaamaan Tapparan fyysiseen ja härnäävään pelityyliin.

Johannes Alanen ja Stefan Öhman olivat tänään Tapparan tuhoisa parivaljakko. Alanen aiheutti useamman kerran päänvaivaa JYP-puolustukselle ja Öhman pelasi hyvin molempiin suuntiin. Tapparan peli pyöri hyökkäyspäässä varmasti ja tehokkaasti, mutta puolustuspäässä tuli välillä yllättäviä ongelmia. Mika Lehto astui kuitenkin esiin tärkeinä hetkinä ja takasi viimeisenä lukkona joukkueelleen voiton.

Valmentajien mietteitä

Mika Saarinen saapui lehdistön eteen metsästettyään ensin lapsiaan Hippoksen käytäviltä.

- Iloinen olen tehdyistä maaleista, kuusi maalia vieraskentällä on hyvä suoritus. Vähän jää kuitenkin parantamisen varaa puolustuksessa. Meillä on ollut sen kanssa tekemistä viime aikoina, punainen lanka katoaa välillä puolustuksessa. Ihan tyydyttävä suoritus kuitenkin.

JYPin maalivahdit yllätettiin tänään lukuisat kerrat ylänurkkalaukauksilla. Saarisen mukaan tätä ei kuitenkaan oltu pelaajille erikseen teroitettu.

- Hanakasti halusivat pelaajat ampua ja tänään sattui menemään. Ei ollut sanottu mitään, itse asiassa katsottiin ainoastaan että Leinosella on hyvä hanska.

Matti Alatalo kertoi joukkueensa harjoittelevan joulutauolla kovasti.

- Meillä ei tällä materiaalilla ole sijaa ylemmäs, jos ei osata pelata. Pelin pitää parantua ja pelaajien oppia.

Mahdollisten lisävahvistusten tuloa katsotaan Alatalon ja toimitusjohtaja Jukka Seppäsen mukaan uudelleen joulutauon jälkeen, kun tiedetään joukkueen pitkäaikaispotilaiden vammojen laatu. Alexandre Tremblayn, Harri Sillgrenin ja Valtteri Tenkasen loukkaantumiset ovat laadultaan sellaisia, ettei niiden kestoa voi ennustaa. Jos poissaolot pitenevät, saatetaan joukkueeseen hankkia siis uusia pelaajia.

» Lähetä palautetta toimitukselle