Tappara väänsi voiton kenraaliharjoituksesta

JYP:in viimeisessä harjoituspelissä ennen tosipelien alkua luisteli vastaan hallitseva hopeajoukkue Tappara. Tappara hoiti rutiinillaan ja toisen erän maaleillaan pelin kotiin, vaikka JYP:kin pelasi pirteästi. Molempien joukkueiden otteista näkyi valmius liigan alkua varten, valitettavasti samaa ei voi sanoa illan tuomaristosta.

JYP on pelannut ailahtelevasti tämän syksyn harjoituspelinsä - taso on vaihdellut kovasti pelien välillä ja joskus myös kesken pelin on äkkiä romahdettu. Kotijoukkueen parhaasta kokoonpanosta puuttuivat tänään Tomas Chlubna ja Tuomas Pihlman, Tapparalta oli sivussa ainoastaan Aleksander Barkov.

Ensimmäinen erä: Vääntöä ja estämistä

JYP pelasi hyvällä sykkeellä heti ensi vaihdoista lähtien. Tapparan liike oli verkkaista ja vierasjoukkue joutuikin liian usein pysäyttämään vikkelät JYP-hyökkääjät laittamalla mailan kainaloon. Kahdeksan minuutin kohdalla Tapparalla oli ensimmäinen hyvä maalipaikka, kun Marko Mäkinen ja Sami Venäläinen pelasivat paikan Jaakko Uhlbäckille, joka kuitenkin ohjasi kiekon ohi tyhjän takakulman ja otti jälkitilanteesta vielä jäähyn. Vajaan minuutin päästä hän sai jäähyaitioon seuraa, kun Tapparan purkukiekko maalin takaa pysähtyi p-pisteellä seisseeseen Mikko Luomaan, joka joutui koukkaamaan irtokiekon saaneen JYP-hyökkääjä Tomi Mustosen. JYP-ylivoima pyöri suhteellisen hyvin, mutta kivitalon kokoiset Tapparan alivoimamiehet saivat pidettyä kotijoukkueen hyökkääjät poissa irtokiekoista, eikä maalinteossa onnistuttu.

Muutama jäähy nähtiin vielä erän jälkipuoliskolla, mutta molemmat joukkueet pelasivat hyvää alivoimaa eikä maaleilla päästy juhlimaan. Kokonaisuudessaan erä oli JYPin selkeää kiekollista hallintaa, mutta Tappara pystyi kiistattomalla voimaedullaan pitämään JYPin hyökkääjät pois vaarallisimmilta maalipaikoilta. Erän ainoa avopaikka tuli Eric Perrinille, joka ohjasi maalin takaa tulleen syötön epäonnekseen suoraan Mika Lehdon patjoihin, vaikka Lehto oli maalin toisella kulmalla.

Toinen erä: Osat vaihtuvat

Jos ensimmäisessä erässä JYPin liike oli myrkkyä Tapparalle ja Tappara joutui kahvalinjalle, vaihtuivat roolit täysin toiseen erään. Ilmeisesti Jukka Rautakorpi oli tauolla hiukan herätellyt joukkojaan, koska toisen erän kahden ensimmäisen minuutin jälkeen peli oli Tapparalle jo 0-2. Ensimmäinen maali tuli Pekka Poikolaisen helpon estämisjäähyn jälkeisestä ylivoimapelistä: Esa Pirnes voitti hyökkäyspään aloituksen, Tuukka Mäntylä sai kiekon viivalle, otti muutaman potkun kohti maalia ja syötti toisella puolella vapaana olleelle Jussi Tarvaiselle, joka laukoi kiekon suoraan syötöstä maalin alakulmaan. Ja vain runsas minuutti tästä ensimmäisessä erässä läpiajon hukannut Janne Ojanen nosti lukemiksi maalin edestä jo 0-2. Tämä maali kuvasi hyvin tuntoja toisessa erässä - JYPin pelaajat olivat kyllä omissa miehissään kiinni, mutta voima ei kerta kaikkiaan riittänyt. Sen saivat nyt tuntea Tuomo Jääskeläinen ja Eric Perrin Janne Grönvallia ja Janne Ojasta vastaan.

Maalien jälkeen erä tasoittui ja muutama jäähykin nähtiin. Erän lopussa JYP osoitti jo heräämisen merkkejä lähinnä taklausten muodossa, mutta yhden hyvän hyökkäyksen jälkeen omissa soi jälleen. Marko Mäkinen toi kiekon laidalta ja keskeltä löytyi Jaakko Uhlbäck, joka tällä kertaa osui maalipuiden väliin ja viimeisteli Tapparan johdoksi 3-0. Aivan erän lopussa Tuomo Jääskeläinen kilautti vielä Tappara-maalin ylärimaa, mutta onni ei suosinut vielä kotijoukkuetta ja erätauolla mentiin selkeässä Tapparan johdossa.

Toinen erätauko: Valomainos hajoaa

Erätauoilta ei yleensä ole kummempaa raportoitavaa, mutta tällä kertaa hallissa sattui jotakin odottamatonta. Kesken jäänajon irtosi vierasjoukkueen jäähyaition yläpuolella oleva valomainos ja putosi pari metriä alas aition lattialle hajoten siruiksi. Jos tapaus olisi sattunut erän aikana ja vieläpä niin, että jäähyllä olisi ollut joku, olisi jälki voinut olla mielenkiintoista, mutta onneksi näin ei käynyt. Ehkä tässä oli silti hyvä muistutus pelaajille, ettei jäähyllä kannata turhanpäiten istua...

Katsomon vääräleuat epäilivät heti tapauksen jälkeen, että toisessa erässä jäähypenkkiä kuluttanut Marko Mäkinen olisi aiheuttanut oven läimäyttämisellään valomainoksen irtoamisen, mutta todennäköisempi syy lienee kuitenkin Hippoksen jäähallin kunto. Mäkis-episodi sai vielä jatkoa pelaajien tultua jäälle kolmanteen erään, kun edessäni istunut eräs Jatkoajan kirjoittaja huusi Mäkistä jäähyaitioon siivoamaan aiheuttamansa sotkun ja Mäkinen vastasi toiselta puolelta kaukaloa hymyillen ja iloisesti vilkuttaen.

Kolmas erä: JYP kaatuu saappat jalassa

Viimeisessä erässä läpi ottelun linjattomasti tuominnut päätuomari Jyri Rönn sai vuorotellen molempien joukkueiden kannattajien vihat niskaansa. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana vimmatusti maalia hakenut JYP sai pari kyseenalaista jäähyä, mukana myös Petri Virolaisen saama 2+10 päähän kohdistuneesta taklauksesta. Virolainen taklasi kyllä Tapparan Miska Kangasniemeä, mutta teki sen lähinnä takamuksellaan, eikä Virolainen sentään niin pitkä ole tai Kangasniemi niin lyhyt että ”Vaasan mylly” voisi taklata perstaklauksella miestä päähän.

Erän puolessavälissä Jarkko Immonen karkasi läpiajoon, Tuukka Mäntylä kaatoi hänet takaapäin eikä Rönn antanut tilanteesta jäähyä. Pari minuuttia myöhemmin Tuomo Jääskeläinen kaadettiin avoimessa maalipaikassa maalin edessä, eikä Rönn reagoinut tähänkään. Kaatuminen oli enemmänkin normaali kaksinkamppailu kuin törkeä kamppi, mutta Jääskeläisen käämit paloivat täysin ja hänen avautumisensa tuomarille aiheutti kymmenen minuutin henkilökohtaisen käytösrangaistuksen.
Viisi minuuttia myöhemmin Marko Mäkinen otti kampituksesta jäähyn, ilmeisesti hän muisti että jäähyaitio on vielä siivoamatta toisen erätauon jäljiltä. JYP saikin hyvän ylivoimapyörityksen aikaan, ja lopulta neliön keskellä ollut Angel Nikolov vippasi kiekon rystyltä Mika Lehdon yli ylänurkkaan. Runsas minuutti ennen loppua Tapparan Ville Hämäläinen sai vielä jäähyn, mutta huonojen syöttöjen takia kotijoukkue ei saanut kunnon pyöritystä kuudella neljää vastaan.

Yhteenveto: JYP

JYPin ilme oli tänään hyvä. Vaikka tappio tulikin, taistelu oli kovaa läpi ottelun lukuunottamatta aivan toisen erän alkua. Tapparan fyysisyys on kuitenkin sitä luokkaa, että nykyisestä JYP-joukkueesta vain muutama pelaaja pystyy siihen omalla panoksellaan vastaamaan. Näistä miehistä näkyvimpiä olivat Pavel Vostrak, Janne Hauhtonen, Angel Nikolov ja Jyri Marttinen. Vostrakia kovempaa työntekijää ei ole vuosikausiin JYPin tshekkivahvistuksissa näkynyt, hän jaksaa edelleen hämmästyttää monipuolisuudellaan ja -käyttöisyydellään. Hauhtonen taklasi tänään paljon ja kovaa ja Nikolov oli oma tuttu varma ja vahva itsensä. Marttinen ei pienestä koostaan huolimatta hävinnyt heikkouttaan yhtään vääntöä, ”Tikkakosken sissin” selättämiksi joutuivat tänään mm. lähes satakiloiset Jussi Tarvainen ja Toni Mäkiaho. Marttisen suoritus oli tänäänkin niin kova, että maajoukkuekutsu jossakin vaiheessa kautta olisi vähintäänkin oikeutettu, ellei talvella tapahdu suurta notkahdusta.

Näiden vahvojen miesten lisäksi esiin voi nostaa myös Tomi Mustosen, joka vastasi illan näyttävimmästä niitistä ajamalla kolmannessa erässä Ville Hämäläistä avojäällä puhtaasti mutta kovaa.

Kiekollisessa pelissä JYPin selkein heikkous oli huonot laukaukset. Paikkoja kyllä oli, mutta vedot menivät perinteisesti yli, ohi, päin Mika Lehtoa, ylärimaan (Tuomo Jääskeläinen) tai tolppiin (Antti Virtanen, Pavel Vostrak). Ehkä Tomas Chlubnan mukanaolo olisi auttanut maalinteko-ongelmia ja Tuomas Pihlman olisi ollut se kaivattu apu vääntöihin, mutta tällä kokoonpanolla jäätiin näillä osa-alueilla selkeästi kakkoseksi.

Koeajalla oleva Jamie Mattie ei vakuuttanut oikein tänäänkään. Jos Antti Virtasen laittaisi puolustajaksi, olisi lopputulos luultavasti juuri tällainen - hyvää liikettä ja taistelua, mutta voima ja koko eivät kerta kaikkiaan ole liigatasoa. Ellei mitään erikoista heräämistä tapahdu Mattien otteissa liigan alettua, olisin valmis korvaamaan hänet vaikka jollakulla omalla juniorilla.

Yhteenveto: Tappara

Tapparan ensimmäinen erä oli huono, toinen hyvä ja kolmas ilmeisesti tietoista varmistelua. Tapparan pelisysteemi on niin tiivis, että yksilöiden taidon huomaa oikeastaan vain hyökkäyspäässä ja ylivoimapelissä. Tiukasta taktiikasta huolimatta Tapparan pelissä oli paljon rymistelyä ja sitä kautta viihdettä, sen sijaan kiekollisia hienouksia ei juuri päässyt ihailemaan. Maalipaikkojen hyväksikäyttö osoitti sitten sen, miksi kiekollisessa pelissä passiivisempi vierasjoukkue hoiti voiton kotiin. Siinä missä JYP-hyökkääjät ampuivat kaikkialle muualle paitsi maalin tyhjiin kohtiin, Tapparan miehet pistivät useimmiten ammattimiesten varmuudella kiekon verkkoon.

Tapparan paketti näyttää tosipelejä varten todella ehjältä. Tämä toisaalta oli odotettavissakin, koska joukkueessa on ollut todella vähän vaihtuvuutta.

Joukkueet pääsevät ottamaan revanssia toisistaan seuraavan kerran jo parin viikon päästä Tampereella. Tiistaina liigan avauskierroksella JYP saa kotijäällä vastaansa TPS:n, Tappara kohtaa paikallispelissä Ilveksen.