JYP tarjoili shokkihoitoa Tapparalle

Hippoksen lauantai-illassa nähtiin viihdyttävä jääkiekko-ottelu, jossa paremmin hermonsa pitänyt kotijoukkue kaatoi vierailulle tulleen Tapparan selkein lukemin 5-1. JYPistä löytyi ratkaisijoita laajalta rintamalta, kun taas oudon hengetön Tappara sortui jääkiekkoon kuulumattomiin otteisiin.

Tapparaa vaivannut vatsatautiepidemia oli torstain jälkeen voitettu, ja joukkue lähti peliin parhaalla kokoonpanollaan. Heti alkuminuuteista lähtien kävi kuitenkin selväksi, ettei Tappara ole tänään parhaassa iskussaan. JYP hallitsi kenttätapahtumia ensimmäisessä erässä ja Tappara pysyi mukana pelissä lähinnä päätuomari Aleksi Rantalan sallivan linjan ansiosta. Tapparan kaksi jäähyä avauserässä oli todella alakanttiin kenttätapahtumiin nähden, kymmenen olisi ollut lähempänä. JYPinkin mailapelistä olisi muutaman jäähyn enemmän voinut viheltää.

Kuvaavaa avauserälle oli, että Tappara sai ainoan todellisen maalipaikkansa alivoimalla. Erän puolivälissä Arto Kuki ja Johannes Alanen hyökkäsivät kahdella yhtä vastaan, mutta JYPin maalissa jälleen hienosti pelannut Tommi Nikkilä torjui Alasen laukauksen. JYP vyörytti tasaisesti painetta Tapparan maalille, ja erän torjuntaluvut kuvaavat hyvin pelin painopistettä: Nikkilä 8, Tapparan Sasu Hovi 17.

Maalijuhlat alkavat

Erätauko ei muuttanut tilannetta, vaan JYP painosti edelleen toisen erän alussa. Heti puolen minuutin jälkeen Tommi Kovanen syötti ykköskentän painostaessa upeasti kulmasta takatolpalle, jonne syöksyneen Jyri Marttisen Tapparan Marko Ojanen joutui kaatamaan. Seuranneella ylivoimalla JYPin kolmosketju sai hässäkän Tapparan maalille ja lopulta kanadalaisapu Alexandre Tremblay sai lyödä Hovilta pudonneen kiekon takatolpalta tyhjiin. Mopon karkaaminen Tapparan käsistä nähtiin tämän maalin jälkeen valitettavan konkreettisesti, sillä tulokaskauttaan pelaava juniorihyökkääjä Teemu Nurmi löi maalia tuulettanutta Tremblayta törkeästi naamaan ja sai ansaitun kaksiminuuttisen. Ulosajokaan ei olisi ollut kovin väärä tuomio.

Nurmi sai nopean opetuksen liigapeleissä tarvittavasta hermokontrollista, sillä 35 sekunnin ylivoiman jälkeen kiekko löytyi jälleen Tapparan verkosta. Ylivoimaa pelannut JYPin ykkösketju sai kiekon haltuunsa Tapparan alueella, ja kultakypärä Harri Sillgren löysi Tapparan vielä ryhmittäytymättömän neliön keskeltä tehopakki Tommi Kovasen. Kovanen luisteli tyypilliseen tapaansa rohkeasti lähemmäs maalia ja ampui tarkan rannelaukauksen Hovin längistä verkkoon. Erää oli pelattu vasta kolme minuuttia ja pelin luonne oli täysin muuttunut.

Toinen takaiskukaan ei herättänyt Tapparaa, vaan sama haluton surffailu kentällä jatkui. JYP kiitti ja iski kolmannen kerran. Positiivisesti tänäänkin esiintynyt puolustaja Kimmo Pikkarainen katkaisi keskialueella Tapparan syöttelyn ja lähti tuomaan 3-2-hyökkäystä. Siniviivan jälkeen hän syötti poikittain oikealle puolelleen liukuneelle Tuomo Jääskeläiselle, joka lämäsi one-timerin suoraan maaliin. Huolimatta poikittaisliikkeestä tämä maali meni ehkä helpohkosti Hoville, ja Tappara vaihtoikin maalia seuranneen aikalisän myötä Hovin Mika Lehtoon.

Tappara heräsi hetkeksi aikalisän jälkeen ja oli kaventaa heti lukemiksi 3-1, kun Marko Ojanen pääsi vapaaseen maalipaikkaan JYPin b-pisteiden väliin. Tappara sai kuitenkin tässä tilanteessa maistaa ensimmäisessä erässä käyttämäänsä lääkettä: Ojanen vedettiin tylysti nurin ja Rantala jätti viheltämättä selvän jäähyn, kuten oli tehnyt toisessa päässä lähes koko avauserän ajan. Tappara sai pelin hallintaansa joksikin aikaa ja vyöryttikin vaarallisia hyökkäyksiä JYPin päätyyn, mutta kotijoukkueen maalissa torjunut Tommi Nikkilä oli itse varmuus eikä suostunut antautumaan.

Yhden takaiskun hän kuitenkin joutui päästämään ajassa 28.51. JYPin nelosketju hävisi oman pään aloituksen ja kiekko pelattiin viivaan, josta Pekka Saravo ampui ja Stefan Öhman ohjasi kiekon tolpan kautta alakulmaan. Nikkilä ei voinut näin tarkalle ohjaukselle mitään.

Vastustajan maalia seurannutta paniikkia odotellut kotiyleisö sai onnekseen huomata, että JYPin kokenut kaarti pystyy rauhoittamaan pelin. Vakuuttavan rauhallisesti läpi pelin esiintynyt P.C. Drouin syötti pian Tapparan maalin jälkeen hienolla rystyvipillä Jyri Marttisen puolittain läpi, mutta Marttisen hieno veivaus päättyi Lehdon torjuntaan. Marttisen kolmen pelin maaliputki katkesi tässä ottelussa, mutta esitykset olivat muutoin jälleen mallikkaita. Drouin teki heti perään ehkä pelin ratkaisseen maalin, kun hän aloituksen voitettuaan pelasi kiekon siniviivalle Tommi Kovaselle. Kovanen pujotteli lähietäisyydelle ja laukoi, Lehto torjui ja Drouin kauhoi paluukiekon hieman yli maalin. Yleisö luuli jo tilanteen olevan ohi ja niin taisi luulla Mika Lehtokin, koska Drouin kävi hakemassa oman laukauksensa maalin takaa ja laittoi kiekon vanhanaikaisella sisään. Tämä maali jos mikä näytti sen, minkä kanadalaiset ovat aina osanneet - tilanteet pelataan loppuun asti.

Tommi Nikkilä piti ottelun käännekohtana Drouinin maalin jälkeistä 5-3-ylivoimaa Tapparalle. Aleksi Rantala passitti ensin Kimmo Pikkaraisen ja heti perään Jaakko Uhlbäckin jäähylle. Uhlbäckin jäähystä tyylipisteet voi antaa kunnon loikan tehneelle Petri Varikselle. Tapparan ylivoima pyöri kauniisti ja vetojakin tuli, mutta otteet olivat kuin hidastetussa filmissä. Poikittaissyöttöjen teho häviää, jos syötön vastaanottava pelaaja joutuu ottamaan kiekon haltuun ennen laukaisua, ja näin kävi nyt joka kerta. Vaikka Tommi Nikkilää yritettiin sahata ulos tilanteista, ei hänellä ollut vaikeuksia Tapparan laukausten lähtiessä niin hitaasti.

Erän viimeisen hyökkäyksen esitti pirteästi pelannut nelosketju. Ilari Filppula ja Valtteri Tenkanen pelasivat paikan Ari Kovaselle, joka kuitenkin ampui ohi. Nelosketju oli tänään erittäin pirteä, vaikkakin hyökkäsi välillä liian innokkaasti ja aiheutti muutaman ylimääräisen torjunnan Nikkilälle.

Tapparan hermo pettää lopullisesti

Vierasjoukkueen mailapeli siistiytyi toiseen erään vain näyttäytyäkseen entistä rumempana kolmannessa erässä. Lukemien ollessa suhteellisen selvät suurin jännitys kohdistui enää siihen, kuinka monta jäähyä Tapparan pelaajat ottavat ja kuinka monta JYPin pelaajaa vääristä otteista loukkaantuu.

Jäähyilyn aloitti Pasi Puistola huitomalla keskialueella Kimmo Pikkaraista käsille. Minuuttia myöhemmin Juha Gustafsson sai jäähyn niin ikään huitomisesta. Erän puolivälissä Johannes Alanen katkaisi mailansa huitoessaan JYP-pelaajaa, ja kahta minuuttia myöhemmin Sami Venäläinen lähti jäähylle väännettyään Jarkko Immosta kaulasta keskialueella. Kanadanapu Matthieu Descoteaux'kin päätti hankkia itsensä pelitilastoihin yrittäen väen väkisin hakea jäähyä alivoimalla huitomalla ja kaatamalla JYPin pelaajia. Jäähyn hankinta onnistui lopulta, kun Descoteaux työnsi poikittaisella mailalla Tuomo Jääskeläisen nurin Tapparan maalin edustalla.

Kun näihin edellä kuvattuihin tapahtumiin liittää vielä Aleksander Barkovin venäläistyyliset kirvesiskut ensimmäisessä erässä sekä Jari Korhosen päähän kohdistuneen taklauksen, joka aiheutti Matti Alatalon mukaan miehelle lievän aivotärähdyksen, saa jonkinlaisen kuvan siitä, millaista peliä Tappara tänään esitti. Vaikka Aleksi Rantalan linja oli erittäin salliva, tuomitsi hän silti yhdeksän kaksiminuuttista Tapparalle. Ihmetystä Tapparan mailapeli herättää eritoten siksi, että fyysisesti vahva Tappara kyllä voittaisi mennen tullen kaksinkamppailut esimerkiksi eräitä JYPin alle 80-kiloisia pelaajia vastaan sääntöjenkin mukaan, jos vain haluaisi. Mutta pelaajia tuntui kiinnostavan enemmän mailan käyttäminen muuhun kuin kiekon pelaamiseen. 74-kiloista Tommi Kovasta ei edes yritetty pehmittää taklauksilla, vaan taitava pakki sai mellastaa hyökkäyssinisellä miten tahtoi, ja viimeisteli pelin voittomaalin.

Yksi maalikin päätöserässä nähtiin. Sen viimeisteli Jarkko Immonen, joka syötti maalin takaa luukulle ja löi kiekon pelaajien jaloista Tapparan verkkoon. Tapparan maalinedustapelikin lakkasi ensimmäisen erän jälkeen toimimasta, sillä JYP viimeisteli kolme maalia aivan maalivahdin nenän alta.

JYP löysi viimekautisen ilmeensä

JYPin joukkueesta ei tänään juuri heikkoja lenkkejä löytynyt. Suurimpia tasonnostajia olivat Miika Huczkowski ja Jari Korhonen, jonka peli valitettavasti katkesi toisessa erässä. Tommi Nikkilä pelasi varmasti, Tommi Kovanen esitti ihailtavan taidokkaita kiekollisia ratkaisuja ja Jyri Marttinen pelaa häikäisevällä itseluottamuksella tällä hetkellä. Harri Sillgreniä ei uskoisi samaksi mieheksi, joka on surffaillut JYPin paidassa kaksi edellistä kautta, sillä tämänhetkinen Sillgren vääntää ja taistelee kuin itse Eric Perrin parhaina päivinään ja jakelee siinä sivussa maukkaita syöttöjä pelitovereilleen. Nelosketjun tutkapari Filppula-Tenkanen pyöritteli muutaman kerran sen näköisesti, että heistäkin on vielä apua joukkueen maalintekoon.

Tappara oli omituisen haluttoman oloinen ja keskitti energiansa tänään aivan vääriin asioihin. Haluttomuuden sekä hermokontrollin puutteen huomasi myös päävalmentaja Mika Saarinen, joka tunnusti lehdistötilaisuudessa joukkueensa olleen tänään huono.

- JYP oli halukkaampi, nälkäisempi ja parempi. Olimme jäljessä paitsi vauhdissa myös fyysisessä pelaamisessa. Jossain toisessa pelissä tällainenkin esitys olisi riittänyt, mutta tässä pelissä ei lähellekään, Saarinen manasi. Entinen JYPin valmentaja olisi varmasti halunnut tuoda toisennäköisen joukkueen vanhan kotiyleisönsä eteen.

Matti Alatalo oli huojentuneen oloinen. Tärkeää voittoa symboloivat ennen Alatalon puheenvuoroa JYPin pukukopista kuuluneet kolme hei-huutoa.

- Tänään muistettiin puolustaa ja käyttää energiaa. Hyökkäys oli iloista ja kiekko liikkui, peliä oli kiva seurata. Taisteluilme kulminoitui 3-5-alivoimassa, jossa Jari Korhonen heittäytyi kaksi kertaa laukauksen eteen ja torjui kypärällään toisen vedon. Korhosen taistelu kuvasti koko joukkueen ilmettä.