Wallinheimolle heti nollapeli

LIIGA / Raportti
Avauspelit eivät koskaan mitään hienointa kiekkoa tarjoa, mutta kokonaisuutena kotijoukkue voi olla tyytyväinen esitykseensä. Tämä ilta kasvatti erityisesti nuorta Ossi Louhivaaraa kohtaan ladattuja odotuksia.

Ottelun avauskiekon pudotti Lappeenrannasta Jyväskylään siirtyvä tuore kaupunginjohtaja Markku Andersson. Kun JYPin toimitusjohtaja Jukka Seppänen lahjoitti hänelle kotijoukkueen pelipaidan, saivat SaiPan kannattajat aiheen takinkääntäjä-huutoihin. Näin tapahtuma sai katsomonkin puolella asiaan kuuluvaa sykettä.

Ensimmäinen erä alkoi JYPin melkoisella painostuksella, kun uusi kanukkivahvistus Martins ketjuineen painoi pelin voimalla vierasjoukkueen päätyyn. SaiPa oli lievästi hätää kärsimässä alkuminuutit.

- JYP sai vahvan alun peliin. Kaikesta näki, että lataus oli osunut kohdalleen, totesi SaiPan päävalmentaja Heikki Mälkiäkin.

Ajassa 7.18 kiekko löysikin tiensä ensimmäisen kerran SaiPan maaliin, kun Tenkasen löysähkö laukaus tippui Myllyksen räpylästä maaliviivalle pomppien siitä viivan paremmalle puolelle. Videotarkistuksen jälkeen päätuomari Henriksson kuitenkin hylkäsi maalin. Ainoa selitys hylkäämiseen täytyy olla se, että videokuvassa Myllyksen räpylä peittää kiekon, eikä näin ollen kuvan perusteella voida olla varmoja kiekon sijainnista. Paikka tuli niin yllättäen, että sen paremmin päätuomari kuin linjatuomaritkaan eivät nähneet tilannetta suoraan itse. Sen sijaan lehdistökatsomoon ja muille kameroille maali näkyi hyvin.

Avauserässä ei juurikaan muuta dramatiikkaa nähty. Aivan loppuminuuteilla SaiPa sai painetta JYP-päätyyn, mutta ne tilanteet maalivahti Wallinheimo hoiti kunnialla.

Taklauspeli kunniaan

Koko ottelua sävytti se, että joukkueet pyrkivät taklaamaan yllättävän aktiivisesti ottaen huomioon sen, että liigassa taklaamista ei ole pahemmin harrastettu viime vuosina.

Toisessa erässä ei taklauksia vielä ehditty esittää, kun verkko jo soi vierasjoukkueen päädyssä. Maalin teki illan komeetta Ossi Louhivaara, jolle osuma oli luonnollisesti ensimmäinen SM-liigassa. Esityön teki patukkamainen Steve Martins, joka taisteli laidassa kiekon lapaansa syöttäen sen Louhivaaralle. Myllys voi ottaa maalista hieman syytä itselleen, sillä etukulma oli jäänyt juuri sopivasti raolleen. Toinen syntinen oli tänään muutoin positiivisia otteita esittänyt Justin Forrest, jonka tontilta Louhivaara karkasi.

Pian avausosuman jälkeen Louhivaara oli jälleen vauhdissa, mutta tällä kertaa kiekko lipoi maalin kehikkoja. Erän puoliväli oli lappeenrantalaisille vahvempaa aikaa, kun ensin Janne Kolehmainen pääsi nokikkain Wallinheimon kanssa ja pari minuuttia myöhemmin Forrest toisti saman tempun. Loppuerä mentiin jälleen kotijoukkueen komennossa. Paras maalipaikka siunaantui Antti Virtaselle, kun hän vapauttavan pystysyötön saatuaan ampui tarkasti Myllyksen räpyläkäden puolelle. Tämän vedon Jamo kuitenkin nappasi eleettömästi.

SaiPa ei käynnisty

Olisi voinut kuvitella, että kolmanteen erään vierasjoukkue tulee hurrikaanin lailla, mutta näin ei tapahtunut. JYP kontrolloi hyvin peliä. Kun erää oli pelattu rapiat viisi minuuttia, teki puolustaja Miika Huczkowski lukemiksi 2-0. Maali oli jo verrattain kokeneen miehen liigauran ensimmäinen, joten voi vain kuvitella, kuinka makealta se maistuikaan. Osumaa edelsi Antti Virtasen hieno esityö, kun hän purjehti väkisin SaiPa-puolustuksen lävitse ja syötti vielä kaatuneenakin vapaana olleelle Huczkowskille.

SaiPa yritti kavennusta erän lopussa ilman maalivahtia, mutta JYP kykeni kypsän puolustuspelinsä ansiosta estämään pitkien myllytysten syntymisen puolustusalueelleen. Lopusta piti huolen kylmän viileästi mutta äänekkäästi pelannut Sinuhe Wallinheimo.

Kommentteja

Illan sankari Ossi Louhivaara oli tietenkin yhtä hymyä:

- Oli tarkoitus alusta lähtien pistää painetta kaverin päätyyn ja pelata sitten omaa peliä. Onnistuttiin siinä hyvin. Sinkku pelas todella varmasti maalilla. Ei ollut mitään hätää.

analyysi

Steve Martins[lue lisää]

Heikki Mälkiän ilmeet olivat päinvastaiset:

- Olihan meillä yritystä, mutta reagoitiin tosi hitaasti. Ihan selkeästi ylilatausta. Qvistin kenttä oli ainoa, joka kykeni jossain määrin kiekolliseen peliin. Sitten oli muutama työjuhtakin, mutta ei tuosta nyt voi ketään yksittäisiä poimia. Koko joukkue oli kuitenkin samassa henkisessä tilassa.

SaiPa hankki kokeneen Frank Banhamin tähdekseen. Tänään mies ei ihmeitä esitellyt, mutta Mälkiä ei ole huolestunut:

- Olihan siellä väläyksiä, mutta ei yksikään mies ihmeitä tee, kun joukkueella ei kerran kulje.

Lopuksi Mälkiä vielä ilmoitti, että Matti Hanan poissaolon syyt liittyivät pelillisiin asioihin, loukkaantumisesta ei ole siis kyse.

Kotijoukkueen Matti Alatalo ei riemusta hyppinyt vaan löysi vielä kehitettävää:

- Oltiin tänään kärsivällisiä ja jaksettiin tehdä töitä tosi hyvin. Peli oli vaikea, kun roikutaan koko ajan. Jos olisi tullut yksikin takaisku niin tilanne voisi olla aivan toinen. Sillä tavalla veitsenterällä oltiin.

- Maalintekovoimaa on parannettava. Maalille on voitava nousta paremmin ja enemmän on ammuttava. Ässiä vastaan lähdetään huomenna ilman muuta revanssihengessä. Viime kaudella pelattiin niitä vastaan tosi huonosti, nyt pitää kääntää kurssia.

Kolmannen erän alussa tehopakki Jari Korhosen poissaolo säikäytti JYP-faneja. Korkki kuitenkin palasi ruotuun erän puolivälissä. Syy poissaoloon oli kummallinen, mutta perin tuttu esimerkiksi Teemu Selänteelle World Cupissa: luistimen terä oli katkennut.

» Lähetä palautetta toimitukselle