Molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu

Jyväskylässä päädyttiin tasapeliin jatkoajankin jälkeen SaiPa:n ja JYP:n mitellessä voimiaan vaiherikkaassa TV-pelissä. Dramatiikaltakaan ei vältytty Aki Uusikartanon loukkaannuttua laitatilanteessa. Toivottavasti Aki toipuu pian pelikuntoon aivotärähdyksestään!

Ottelu alkoi JYP:n kannalta murheisesti jälleen kerran. Vain 48 sekuntia oli pelattu, kun Vladimir Machulda pääsi sivaltamaan keskisektorilta vastustamattomasti kiekon reppuun. JYP:n puolustus oli unessa, Machuldan kaltainen pelimanni ei tuollaisesta paikasta erehdy. Lisää vettä myllyyn iski muutama minuutti edellisen jälkeen voimakkaalla otteella pelannut Teemu Riihijärvi, Mika Skytän ja Mika Kauppisen esityöstä. Moni ajatteli varmasti tässä vaiheessa Sputnikien menevän menojaan... JYP:n Eric Perrinin johtama kentällinen saa katsoa 0-2 osumasta itseään pitkään peiliin. Päävalmentaja Alatalo otti maalin jälkeen aikalisän aivan oikeaan paikkaan.

Ajassa 6:49 kotijoukkueen Tuomas Mikkonen taklasi SaiPa:n Aki Uusikartanoa laitaan sillä seurauksella, että Uusikartano joutui jättämään kentän. Niin kävi myös Mikkoselle hänen saatuaan tilanteesta viisiminuuttisen sekä käytöksestä pelirangaistuksen päälle. Vierailijat eivät kuitenkaan kyenneet hyödyntämään ylivoimiansa, vaikka pääsivät vielä Mikkosen viisiminuuttisen aikana pelaamaan yli puoli minuuttia kahden miehen ylivoimalla. JYP oli päättänyt ryhtyä taistelemaan. Yleisön raivokas tuki auttoi varmasti joukkuetta tässä tilanteessa.

Erän loppupuolella myös JYP pääsi kahden miehen ylivoimalle hieman sekavien tilanteiden jälkeen, eikä huonosti alkukauden ylivoimaa pelanneena joukkueena tällä kertaa enää erehtynyt. Antti Virtanen laittoi kiekon maaliin kiihkeän maalinedustilanteen jälkeen, syöttöpisteen kirjautuessa Pavel Vostrakille. Kohta perään soi maalilaulu jälleen Hippoksella. Kotiyleisön viihdyttäjä Tomas Chlubna toi miltei samankaltaisen hässäkän päätteeksi JYP:n tasoihin. Erätauolle lähdettiin siis lukemissa 2-2.

Hurrikaani painaa päälle

Toinen erä alkoi kovalla JYP-painostuksella. Se ei kuitenkaan tuottanut tulosta, eikä sovi unohtaa SaiPa:n ykkösnyrkin vaarallisia nousuja kohti JYP-maalia. Aina kun Tirkkonen joukkoineen oli jäällä, peliä pelattiin enimmäkseen JYP:n päädyssä. Erän ainoa osuma kirjattiinkin SaiPa:n ykkösvitjan takana häärineelle puolustaja Petri Kokolle hienon yv-kuvion päätteeksi. Tuolloin toista erää oli pelattu rapiat 12 minuuttia. JYP:lle toi lisäharmia päätuomari Kruusin annettua Chlubnalle kymmenen minuutin henkilökohtaisen rangaistuksen hieman kyseenalaisesta tilanteesta pian tuon osuman jälkeen. Erän loppu pelattiin päästä päähän -menetelmällä. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa tehdä lisäosumia, mutta maalivahdit kummassakin päässä estivät muutamilla hienoilla kopeillaan aikeet. Erätauolle lähdettiin lukemista 2-3.

Jännittävää kiekkoviihdettä

Kotijoukkue aloitti kolmannen erän ylivoimalla, eikä tasoitus ollutkaan kaukana. Mutta kuten niin usein jääkiekossa käy, painostuksen jälkeen vastustaja rankaisee. Jälleen JYP:n puolustus oli unohtanut kelta-asuisen yksin maalin eteen, eikä karjalaistunut Savonlinnan mies Pekka Tirkkonen erehtynyt. Hän sai oikein "naatiskella" heittäessään kiekon ylämummoon. SaiPa tuntui taas ratkaisseen pelin, Machuldan tolppalaukaus olisi sen luultavasti tehnytkin sisään mennessään.

Mutta sitten iski jäähypenkiltä vapautunut viihdetaiteilija Tomas Chlubna. Chlubnamainen, hieman räkämaalia muistuttava roiskaisu upposi ohi kaimansa Tomas Duban. Esityön maaliin värkkäsivät pakkikaksikko Jari Korhonen ja Angel Nikolov, jonka ajoittaista enkeliliihotusta tuo syöttöpiste paikkasi. Erän puolivälissä Chlubna oli taas tehdä pahojaan, hän pyöritteli keltapaitoja hyökkäyspäässä kuin litran mittaa. Lopussa taisi jo maitohapot painaa, niin puuskuttaen Chlubna tuli takaisin vaihtoaitioon. JYP yritti tasoitusta hampaat irvessä, SaiPa taisteli vastaan minkä ikinä kykeni. Ajassa 54:54 Skriko otti aikalisän taktisesti oivaan saumaan JYP:n painostuksen väliin.

Katsomon yllättävän kova kannustus palkittiin lopulta Eric Perrinin tahtomaalin muodossa, kun ottelua oli jäljellä enää vähän toista minuuttia. Perrin tiedettiin asennepelaajaksi ennen Jyväskylään tuloaan, eikä hän pettänyt nytkään. JYP nousi huikean taistelun jälkeen tasalukuihin 4-4, edessä oli jatkoaika. Jatkoajalla JYP haki voittomaalia enemmän kuin SaiPa, Chlubnan kypärätemppu oli todella lähellä hänen päästyään yksin nokikkain Duban kanssa. Oliko mies jo kylläinen kahdesta maalistaan? Riittävästi tilanteessa oli mukana kyllä nuori Dubakin. Piste siis tällä kertaa molemmille, SaiPa:n taika tuntuu vain jatkuvan.

Langat yhteen

Ottelu oli hyvin kaksijakoinen. Välillä SaiPa kultakypärä Machuldan johdolla pyöritteli peliä mielensä mukaan, JYP:n keskittyessä johonkin aivan muuhun kuin puolustuspään siivoamiseen. Kuitenkin JYP aina nousi silloin, kun sitä tarvittiin. Ottelussa jaettiin suhteellisen runsaasti jäähyjä, pientä sähköäkin oli ilmassa havaittavissa. Varsin mielenkiintoinen peli, ainakin Jyväskylän ja Lappeenrannan näkövinkkeleistä katsottuna. Tulos oli oikeutettu. Tätä peliä on hyvä muistella. Etenkin nuorten pelaajien esiinmarssi ilahduttaa. Kotijoukkueen hyökkääjät Tuomas Pihlman, Jarkko Immonen, Antti Virtanen ja Jouni Kulonen esittivät hienoja otteita. Asenne tuntuu olevan pojilla kohdallaan. SaiPa on paljon ykköskenttänsä varassa, loukkaantumisia ei kärsine mahdottomasti tulla.

Näin kertoivat he, joilta kysyttiin

Seuraavassa vapaasti kirjoitettuna muutamia otteita asianosaisilta:

- Valmentaja antoi ohjeet jatkoajalle, että omiin ei ainakaan mene. Sitä en osaa sanoa, miksi SaiPa päästettiin karkumatkalle ottelun alussa, kertoili JYP:ssä debyyttikauttansa pelaava Jari Korhonen ottelun jälkeen.

SaiPa:n päävalmentaja Petri Skriko oli runsassanaisempi.

- Piste tyydyttää, muttei se tapa, millä se tuli. Hyvän alun jälkeen meiltä loppui liike, samalla tavalla kävi päästyämme toisen kerran karkumatkalle. JYP on vaarallinen joukkue, vaikka toisaalta meidän saama runsas jäähymäärä vaikutti myöskin. Olemme pelanneet paljon tasapelejä, voittoa lähdemme aina hakemaan. En tiedä, mistä nämä tasapelisumat johtuvat.

JYP:n Matti Alataloa tyydytti myöskin saatu piste:

- Piste tyydyttää, vaikka meillä oli mahdollisuutemme kahteenkin. En vain osaa sanoa, mistä huonot alut johtuvat. Pelaamamme viiden minuutin alivoima oli tärkeä siinä mielessä, että pääsimme sen aikana peliin kiinni. Nyt ylivoima toimi, sitä on kuitenkin harjoiteltava lisää. Tiesimme, että SaiPa on paha vastus, emmekä erehtyneet. Onnistujia olivat etenkin nuoret hyökkääjät, kuten Virtanen ja Pihlman. Chlubnaakin on vaikea sivuuttaa.