JYP paranteli asemiaan pakkovoitolla

LIIGA / Raportti
JYP:n ja SaiPan iltapuhde Hippoksella ei tarjonnut suuria elämyksiä, mutta kotijoukkue puristi terävämmän viimeistelynsä turvin pisteet ja paranteli asemiaan pudotuspeliviivan paremmalla puolella. SaiPa kaatui lähinnä JYP:n maalivahdin Tero Leinosen huikeaan peliin.

Kauden huonointa kiekkoa

Ensimmäinen erä oli ehkä heikointa tällä kaudella nähtyä peliä Hippoksella. JYP aloitti pirteästi, mutta vähitellen peli vajosi alamaihin. SaiPa tukki tuttuun vierastaktiikkaansa keskialueen ja JYP yritti päästä vaarallisiin paikkoihin vastustajan maalille tässä onnistumatta. Erän paras maalipaikka oli Lubomir Vaicin kaukolaukaus, joka meni takatolppaa hipoen ohi maalin. Muuten erä oli viihdearvoltaan nollatasoa, eikä sille kannata uhrata tämän enempää rivejä.

Mikkonen onnistuu

Ensimmäisen erän tuskainen peruuttelukiekko olisi saattanut jatkua, ellei JYP:n Tuomas Mikkonen olisi onnistunut tekemään ottelun avausmaalia heti erän alkuun. Jarkko Immonen toi kiekon keskeltä yli siniviivan ja jakoi laitaan, josta Mikkonen ampui inhottavan matalan vedon Juha Kuokkasen jalkojen välistä sisään. Maali näytti helpolta, mutta laukaus oli todella vaikea torjuttava maalivahdille, joten Kuokkasen piikkiin ei maalia täysin voi laittaa.

Avausmaalin jälkeen peliin tuli vauhtia, kun SaiPan oli avattava peliään. Se sai myös hyviä paikkoja JYP:n maalille, mutta nöyrällä puolustamisella kotijoukkue sai pidettyä pahimmat pyöritykset poissa maalinedustalta. Välillä kuitenkin tarvittiin maalivahdin huippuotteita, kun erän puolivälissä Vladimir Machulda syötti siniviivalta nousseen Petri Kokon aivan vapaaseen maalipaikkaan. Tero Leinonen JYP:n tolppien välissä torjui kuitenkin tilanteen hienosti.

Päätuomari Juha Repo joutui ensimmäisessä ja toisessa erässä pahasti kotiyleisön hampaisiin. Tähän oli myös aihetta, sillä oikeudenjakajan otteet muistuttivat pahasti lauantaisia Juha Pajusen tuomioita, joissa vierasjoukkueen rikkeitä ei vihelletty ollenkaan. Repo ei puuttunut SaiPan ajoittain esiintyneeseen kahvaukseen millään lailla, mutta muisti puhaltaa JYP:n pelaajilta pikkurikkeetkin. Otteet onneksi paranivat kolmanteen erään, ennen kuin Repo olisi ratkaissut ottelun käsittämättömällä linjallaan.

JYP pääsi vielä erän lopussa vaaralliseen maalipaikkaan, kun Antti Virtanen syötti ylivoimahyökkäyksessä upeasti Angel Nikolovin vapaaksi SaiPan maalin takatolpalle. Nikolov sai kiekon längistä jo ohi Juha Kuokkasen, mutta ohjaus lipui niukasti ohi takatolpan, ja JYP:n 2-0-maali jäi odottamaan myöhempiä vaiheita.

Musta minuutti sinetöi SaiPan tappion

JYP:n nelosketju pelasi pirteästi läpi ottelun ja otteet myös palkittiin ajassa 42.37. Nelosketju onnistui viemään kiekon yli SaiPan siniviivan ja parin pompun jälkeen kiekon haltuunsa saanut Tomi Mustonen antoi lyhyen poikkisyötön Pekka Kärkkäiselle, joka tykitti kiekon suoraan SaiPa-maaliin.

"Maalin jälkeinen vaihto", olisi Timo Jutila muistuttanut ajassa 43.00, sillä JYP meni heti seuraavassa vaihdossa johtoon. Juha Kuokkanen yritti pelata SaiPan maalin kulmalle ajautunutta irtokiekkoa kulmaan, mutta purki epäonnekseen suoraan Eric Perrinin syliin. Perrin kiersi salamannopeasti maalin ja tökkäsi kiekon vanhanaikaisella tolpan juureen ennen Kuokkasen syöksyä takatolpalle.

Kolmen maalin johtoasemassa oli JYP:n vuoro alkaa jäädyttää peliä. SaiPa joutui hyökkäämään aktiivisemmin ja sillä oli monia keinoja tulla JYP:n maalille, mutta viimeistään Tero Leinosen edessä ne loppuivat. Vierailijat pääsivät pari kertaa pelaamaan ylivoimaa päätöserässä ja kuvio pyöri komeasti, mutta ratkaisut eivät riittäneet Leinosen ohittamiseen. Lopussa näkyi jo pienimuotoista luovuttamista, eikä Leinonen enää loppuminuuteilla joutunut venymään todellisiin huippupelastuksiin.

JYP:n pelissä näkyi vastuun jakautuminen leveämmälle rintamalle Pavel Vostrakin ja Harri Sillgrenin poissaolon myötä. Matti Alatalon ketjuruletti pyöri ennätykselliseen tahtiin ja tuloksiakin tuli, sillä monet kolmos- ja nelosketjun pelaajat osoittivat pirteimpiä otteita aikoihin. Erityisesti täytyy mainita Jouni Kulonen, joka on kuin uudestisyntynyt syksyn hapuilun jälkeen. Puolustuksessa Miika Huczkowski tekee rauhallisuudellaan ja monipuolisuudellaan itsestään vähitellen korvaamatonta miestä JYP:lle. Jari Korhonen pelasi jälleen valtavan paljon ja korkean itseluottamuksen turvin uskalsi ottaa hallittuja riskejä, jotka ihastuttivat kotiyleisöä.

JYP pystyi ottamaan SaiPalta parhaan terän pois pelaamalla fyysisesti. Vladimir Machulda joutui kolmannessa erässä vilttiin katseltuaan sitä ennen tarpeeksi monta kertaa hallin valoja jään pinnasta käsin. SaiPan kakkos- ja kolmosketjut saivat kolmannessa erässä paljon peliaikaa ja loivat hyviä paikkoja, mutta terävyys ei riittänyt Tero Leinosen yllättämiseen.

Jälkipelit

2-0-maalin tykittänyt Pekka Kärkkäinen osoitti pelin jälkeen kuuluvansa Jatkoajan lukijoihin.

- Olikos tänään lehdessä vai teksti-tv:ssä vanhoja kommentteja, että vähän tämmöistä puuroa nämä pelit ovat olleet (kommentti oli Jatkoajan ennakossa, toim.huom.). Vääntämistä, mikä ratkeaa pieniin juttuihin, Kärkkäinen kommentoi.

SaiPan Petri Skriko murehti joukkueensa huonoa erikoistilannepelaamista.

- Tänään meille tarjoiltiin ratkaisun paikka erikoistilanteissa. Vastustaja puolusti alivoimalla hyvin, mutta oli meidän saamattomuutta, ettei luotu kunnon tilanteita ylivoimalla. Tasakentällisin kaksi ensimmäistä erää olivat ihan hyviä, Skriko pohti.

- Emme pelanneet tänään hyvää peliä. Ei ollut sitä liikettä ja taistelua mitä toivottiin ja mitä on vähän aikaa ollut. Kaksi aika väsyneen näköistä joukkuetta oli jäällä, joista JYP halusi voittoa enemmän kuin me ja sen he saivat.

Skrikolta tiedusteltiin ottelun jälkeen mahdollista kiinnostusta entiseen saipalaiseen, tällä kaudella TPS:stä kenkää saaneeseen Ville Immoseen. Skriko kuitenkin sanoi olevansa tietämätön tämän hetken tilanteesta.

- En tiedä tästä tilanteesta. Immonen ei tietääkseni ole kaupan, enkä voi olla kiinnostunut saamaan sellaista pelaajaa joukkueeseen, joka ei ole kaupan.

JYP:n käskijä Matti Alatalo oli tyytyväinen pisteisiin, mutta ei kehunut pelin viihdearvoa.

- Eihän tuo kummoinen jääkiekkoilta ollut. Tuntui ettei SaiPa alussa edes yrittänyt pelata, en tiedä kyttäsivätkö sitten vain meidän virheitä. Toisessa erässä pystyimme sitten lisäämään intensiteettiä ja tekemään tarvittavat maalit.

Yksittäisistä pelin osa-alueista alivoima sai Alatalon tunnustuksen.

- Tänään oli meiltä hyvää alivoimaa ja puolustamista muutenkin. Pelasimme juuri kuten tätä vastustajaa vastaan pitääkin pelata. SaiPa on erittäin vaarallinen ryhmä, mutta onnistuimme tänään.

» Lähetä palautetta toimitukselle