JYP nappasi Marski cupin pronssin

Eilen vaisusti Tapparaa vastaan esiintynyt JYP paikkaili mainettaan mikkeliläisyleisön edessä ottamalla selvän 4-1 voiton SaiPa:sta.

Historiallinen neljällä neljää vastaan pelattu ottelu tarjosi varsin nopeatempoista ja viihdyttävää katseltavaa. Oman mausteensa peliin antoi SaiPa:n kokenut maalivahti Jarmo Myllys, jonka hermokontrolli petti yhden kaksiminuuttisen ja yhden käytöskympin arvoisesti.

Vauhtia riitti heti ensiminuuteista lähtien. Tässä vaiheessa kautta on selvää, ettei ajatus pysy välttämättä vauhdin perässä. Niinpä JYP otti kaksiminuuttisen pelattuaan viidellä miehellä pitkän tovin, kun avauserä lähestyi puoltaväliä. Joukkue pelasi erittäin kypsän alivoiman, kiekko toimitettiin varmasti väljemmille vesille, eikä SaiPa:n kuvio ottanut kulkeakseen.

Pian myös keltapaidat aloittivat jäähyilyn, kun ensin tsekkivahvistus Petr Sachl syyllistyi huitomiseen ja muutaman minuutin kuluttua SaiPa siirsi maalinsa tahallisesti pois paikoiltaan. JYP onnistuikin maalinteossa jälkimmäisen jäähyn aikana. Miika Huczkowski ampui siniviivalta lämärin. Kiekko kimposi päädyn kautta mainiosti pelanneelle Ari Kovaselle, jolla oli helppo työ yllättää Myllys. Loppuerässä JYP:n Jarkko Immosella ja Tapparasta hurrikaanipaitaan siirtyneellä Jaakko Uhlbäckillä oli mahdollisuus rangaista karjalaisia lisää, mutta Myllys pelasti tilanteet.

Toisen erän tunnustelua

JYP aloitti toisen erän vahvalla painostuksella. SaiPa sai muutamia vastahyökkäyksiä aikaiseksi lähinnä Petri Kokon johtaman nelikon toimesta. Juuri kun JYP oli tullut täysilukuiseksi Antti Virtasen istuttua jäähyä kiinnipitämisestä, tasoitti SaiPa pelin alkupuolen yllättävän vaisusti pelanneen Vladimir Machuldan toimesta. Hieno maali ylivoimakuvion päätteeksi, JYP:n Nikkilä oli voimaton.

Tasoittavan osuman jälkeen Sputnikit ryhtyivät jäähyilemään urakalla. JYP pääsi pelaamaan 5-3 ylivoimaa Myllyksen hiiltymisen jälkeen. Niinpä Kimmo Pikkarainen latasi kiekon reppuun Ville Hyrkäksen poikittaissyötöstä. Myllys ei rauhoittunut vaan sai vielä 10 minuuttia suunsoitosta ennen erän loppua. Rangaistusta lähti kärsimään ilmeisesti joukkueensa tulisieluisen maalivahdin sijaiskärsijäksi palkattu Matti Hana, joka istui myös Myllyksen ensimmäisen jäähyn.

JYP ratkaisee ottelun

Kolmannen erän alkupuolella SaiPa:lla oli mahdollisuus kavennukseen Machuldan päästyä läpiajoon, mutta entisessä kotikaukalossaan pelannut Nikkilä veti pidemmän korren. Tämän jälkeen JYP vei ottelua melkeinpä mielin määrin. Reilut kuusi minuuttia ennen loppusummeria JYP:n kokeneeseen kaartiin kuuluva Janne Hauhtonen pääsi sivaltamaan kiekon tarkalla rannelaukauksella ohi Myllyksen. Vain vajaa minuutti myöhemmin uusi kanadalaishankinta Alexandre Tremblay pääsi lisäämään JYP-johtoa melkeinpä identtisellä vedolla. Niinpä JYP otti ansaitun voiton lukemin 4-1.

Ottelun jälkeisiä ajatuksia

Nähdyn perusteella SaiPa:lla on suurempi työ saattaa joukkue iskukykyiseksi liigaryhmäksi ennen kauden alkua. Nelikon Kerman, Kokko, Machulda ja Uusikartano jälkeen rako takana tuleviin on liian suuri. Muista pelaajista vain Timo Hirvonen herätti huomiota pirteillä otteillaan. Myllyksen on syytä rauhoittua ennen liigan avausta tai hänestä on joukkueelleen enemmän haittaa kuin hyötyä.

JYP:n puolelta iloa herättivät erityisesti nuoret pelaajat. Painakaa mieleen nimet Ari Kovanen, Ilari Filppula ja Valtteri Tenkanen, sillä heistä kuulette vielä. Pojilta erittäin ennakkoluulotonta peliä. Kokeneemmista nimistä Antti Virtanen pelasi jälleen nättiä peliä mailansa kanssa, mutta mainitsematta ei voi myöskään jättää vaihteeksi terveen kesän viettänyttä Janne Hauhtosta, jonka peli on parantunut edellisestä kaudesta erityisesti pelinrakentelun osalta. Tänään P.C. Drouin ei ollut pelivuorossa, Tremblayn otteet eivät häikäisseet maalia lukuunottamatta, mutta selvästi hänessä on potentiaalia ja taitoa. Mies haistaa paikkoja varsin hyvin ja osaa sijoittua.