Havaiji-kiekkoa pakkasen keskellä

Kyttäyskiekosta ei ollut tietoakaan, kun JYP ja SaiPa iskivät yhteen Hippoksella. Molemmat keskittyivät hyökkäämään, ja vain onnistunut maalivahtipeli ja viimeistelyn hampaattomuus pitivät maalilukemat pieninä. Kenttätapahtumiin nähden 2-2-tasapeli oli oikeudenmukainen lopputulos.

Heti ensimmäisten vaihtojen aikana kävi selväksi, ettei kummankaan joukkueen teesinä tänään ollut tiivis viisikkopuolustus. Kiekko kulki vauhdikkaasti päästä päähän, ja maalipaikkoja syntyi heti ensi minuuteilla molempien maalien suille.

JYP oli ensimmäiset kymmenen minuuttia selvästi niskan päällä ja onnistui tekemään avausmaalin. Syyskaudella vähän peliaikaa saanut Jouni Kulonen näytti, miksi hänet on liigajoukkueen paitaan puettu. Keskialueen kiekonriiston jälkeen Kulonen veivasi komeasti itsensä puolittaiseen läpiajoon ja tyrkkäsi maalin eteen päästyään kiekon vieressä luistelleelle Tomi Mustoselle. Tämä ohjasi laatan ohi Juha Kuokkasen, ja Hippos sai aihetta kohista.

Erän alkupuoliskolla JYP pääsi myös kokeilemaan ylivoimansa terävyyttä, kun jyväskyläläishyökkääjien kanssa helisemässä ollut Juha Pursiainen joutui kahdesti tekemään jäähyn arvoisen rikkeen. Ylivoima oli kuitenkin kehnoa, ja pyöritys katkesi toistuvasti hermostuneisiin syöttöihin.

Tomas Chlubnan tuhrittua puolittaisen läpiajonsa ja Jarkko Immosen ohjattua Tuomas Pihlmanin poikkisyötön maalin ohi alkoi JYPin painostus laantua. SaiPan vastaiskut terävöityvät, ja se sai erän viimeisellä neljänneksellä pari hyvää tasoituspaikkaa. Sihti ei kuitenkaan ollut kohdallaan – ei Mika Kauppisella eikä Aigars Ciprussilla.

Vieras ottaa komennon

Toisessa erässä voimasuhteet kääntyivät päälaelleen. SaiPa otti heti ensimmäisissä vaihdoissa pelin ohjat käsiinsä eikä luovuttanut niitä missään vaiheessa pois. Kolmen minuutin kohdalla SaiPan nelosketju pyöritti JYP-puolustuksen täysin sekaisin, mutta maalin suulla pomppinutta kiekkoa ei kuitenkaan saatu verkkoon.

Vieraat tasoittivat pelin nopealla vastahyökkäyksellä. Jo edellisissä vaihdoissaan väläytellyt Lubomir Vaic toi kiekkoa, ja kun JYPin pakkipari Huczkowski-Virolainen päätti ottaa Vaicin kiinni kahden miehen voimin, antoi tshekki syötön vierelleen, jossa vapaaksi jätetty Aki Uusikartano porhalsi kohti maalia. Uusikartano pääsi yksin Juha Pitkämäkeä vastaan ja ohitti tämän tarkalla rannevedolla.

Maalipaikkojen rakentelu jatkoi tasoituksen jälkeen molemmissa päissä. Puolustusvirheitä tuli edelleen paljon, mutta maalivahdit pitivät numerot tasoissa. JYPistä tuhannen taalan paikkoihin pääsivät Kulonen ja Eric Perrin, SaiPan puolelta Uusikartano, Vaic ja Cipruss.

Erä pelattiin loppuun SaiPan hallitessa hienokseltaan. Kovimmassa iskussa oli Uusikartanon ketju, joka aiheutti jatkuvia vaikeuksia JYP-puolustukselle. Mustapaidoista terävimmin hyökkäsi Immosen johtama kakkonen, jossa Tuomas Pihlman loi vahvoilla kuljetuksillaan useita maalipaikkoja.

Virkkunen kärppänä reboundissa

Kolmas erä oli ottelun tasaisin. JYP pääsi taas peliin mukaan, mutta ei saanut ensierän kaltaista otetta pelitapahtumista. Vaaranpaikkoja nähtiin edelleen säännöllisin väliajoin molemmissa päissä. Ensiminuuteilla sai Vaic jälleen kerran paikan, ja Chlubna pääsi hienon kuljetuksensa jälkeen parikin kertaa kokeilemaan maalintekoa. Kuokkanen jatkoi kuitenkin hyviä otteitaan.

Hyvin vähän taklauksia tarjonneen ottelun kovin kontakti nähtiin erän 7. minuutilla. Kehojen kontaktista kihelmöintiä saavia katsojia hemmotteli SaiPan Antti Hulkkonen, joka niittasi kiekkoa tuoneen Tuomas Pihlmanin puhtaasti jäähän puolustussiniviivalla. Pihlman lepäsi hetken kylmällä tantereella, mutta nilkutti sitten vaihtoon ilman pysyviä vammoja.

Pelin edetessä yhä enemmän peliaikaa saaneen SaiPan nelosen pirteä iltapuhde huipentui ylivoimamaaliin erän 13. minuutilla. Siniviivalla päivystänyt Hulkkonen kiersi heittäytyneen JYP-pelaajan ja laukoi ranteella kohti Pitkämäkeä. JYP-vahti torjui eteensä, ja Teemu Virkkunen tuikkasi SaiPan 2-1-johtoon. Maali oli myös ansaittu palkkio SaiPan ylivoimapelistä, joka oli rutkasti parempaa kuin JYPin.

5-3 johti 2-2:een

JYP nousi pari vaihtoa kestäneen hämmennyksen jälkeen vielä taistelemaan pisteistä. Painostus pakotti SaiPan pelaamaan sääntöjen rajamailla, ja pian heilahtikin häkki Petri Kokolle. Minuutin ylivoiman jälkeen kiekkoa ylös tuonut Eric Perrin pujotteli kumilaatan kanssa läpi SaiPan puolustuslinjan, Aki Tuominen kamppasi kanukin nurin, ja päätuomari Juha Pajunen nosti kätensä. Kosketus oli Perrinin ilmalentoon nähden aika kevyt, joten SaiPan pelaajat protestoivat 5-3-alivoimaan joutumista. Perrin itse setvi Antti Hulkkosen kanssa tapahtunutta niin innokkaasti, että Pajunen tuomitsi molemmille kymmenminuuttiset.

Vaikka 5-4-ylivoima ei JYPiltä sujunutkaan, saatiin 5-3-ylivoimassa kuvio heti pyörimään. Yleisö ehti jo tuskastua viivamiehinä pelanneiden Jari Korhosen ja Jarkko Immosen keskinäiseen kiekonsiirtelyyn, mutta lopulta Immonen päästi jyväskyläläiset piinasta iskemällä b-pisteiden välistä lyöntilaukauksen verkkoon. Peli oli tasan 2-2.

Maalin jälkeen JYP jatkoi ylivoimalla, kunnes Pihlman intoutui turhan aggressiiviseen maalineduspelaamiseen ja hankki itselleen kaksiminuuttisen. Loppuminuuttien paras paikka oli Tomas Chlubnan läpiajo, jonka päätteeksi ”Jihlavan jyrä” kuitenkin ajautui niin pieneen kulmaan, että Kuokkanen pystyi vaikeuksitta peittämään ratkaisuyrityksen.

Siinä missä varsinainen peliaika oli ollut vauhdikasta ja hyökkäysvoittoista kiekkoilua, oli jatkoaika kuivaa pakkopullaa. Molemmat joukkueet vaikuttivat tyytyväisiltä yhteen pisteeseen, eikä kovin monta tilannetta enää saatu luoduksi. Aki Tuomisen läpiajon selvitti puolustaja Jari Korhonen heittäytymisellään, ja Ville Hyrkäksen lähiohjauksen torjui maalivahti Kuokkanen.

Skriko odotteli videosessiota

SaiPan valmentaja Petri Skriko piti ottelua tyypillisenä kevätkauden avauksena.

- Pelaamattomuus näkyi joukkueiden otteissa. Henkilökohtaisia virheitä tuli todella paljon. Maalipaikkoja syntyi runsaasti, sillä kurinalaisuus ja nöyryys katosivat, ja vain hyökkääminen kiinnosti pelaajia. Molemmat maalivahdit olivat tänään hyviä.

Skriko piti ratkaisevaan 5-3-alivoimaan johtanutta Tuomisen kampitusjäähyä ensi näkemältä varsin kovana tuomiona.

- On kiva katsoa videolta, mitä tilanteessa oikein tapahtui.

JYPin Matti Alatalo oli tyytyväinen joukkueensa nousuun lopussa. Otteet eivät kuitenkaan olleet sellaista kuin pitäisi.

- Peli ei ollut meidän näköistämme. Joulua edeltänyt kova harjoittelu näkyy, pelaajien liikkeestä puuttui irtonaisuus.

Myös JYP-luotsi havaitsi ottelun hyökkäysvoittoisen luonteen.

- Ottelu oli todella avointa kiekkoa. Melkein kaikki hyökkäykset näyttivät pahoilta ja päättyivät maalipaikkoihin.

Maalivahtivalinnat onnistuivat

JYP ja SaiPa tarjosivat yleisölle varsin viihdyttävän kamppailun, jossa riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pelin taso ei noussut kovin korkealle, mutta ottelun viihdearvoa se ei haitannut. JYP oli tasakentällisin hieman aktiivisempi, mutta SaiPan ylivoima kulki huomattavasti sujuvammin kuin isäntien.

JYPin maalivahti Juha Pitkämäellä oli onnistunut ilta. Puolustuksessa Jari Korhonen sai paljon vastuuta ja pelasi runkopuolustajan ottein. Mikkelistä JYPin pakkipulaa helpottamaan lainattu Ville Hyrkäs pysyi hyvin liigavauhdissa. Hyökkääjistä Tuomas Pihlman loi hyviä paikkoja ketjukavereilleen ja Jouni Kulonen väläytteli useaan otteeseen nopeuttaan ja taitojaan.

Vaikka Vladimir Machulda olikin kuumeisena sivussa, oli SaiPan avainpelaaja vierastyöläinen. Lubomir Vaic olisi paremmalla tuurilla ja terävyydellä voinut viettää kunnon pistejuhlia. Ketjukaveri Aki Uusikartano oli myös oivalla pelipäällä. Maalivahti Juha Kuokkanen otti tärkeitä torjuntoja etenkin ottelun alussa, kun JYP oli mennä menojaan.