Pelicans otti ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa

Mustelmilta ja kolhuilta ei vältytty, kun hurja taistelu ensimmäisestä täydestä sarjapistepotista JYPin ja Pelicansin välillä käytiin perjantai-iltana Hippoksen hornankattilan kuumissa tunnelmissa.

– Pelin alku oli meiltä hyvä, mutta sitten syöttöjen taso laski ja tuli liikaa virheitä, sähäkkä JYP-laituri Jani Tuppurainen kertoi taiston tauottua.

JYP taisteli ensimmäisen voittonsa räväkällä peli-ilmeellä keskiviikkona Bluesista ja lähti myös tähän otteluun vauhdikkaasti. Ensimmäinen maali syntyikin jo ajassa 1:45 ylivoimalla, kun Aaron Brocklehurst passitettiin jäähylle koukkaamisesta jo ottelun alkuhetkillä. Maalin ohjasi erittäin pirteällä pelipäällä tänäänkin esiintynyt Harri Pesonen. Esityön maaliin järjestelivät Eric Perrin sekä Antti Pihlström.

Torikokouksia ja jälkipeliä

Hieman maalin jälkeen sattui episodi, jonka seurauksena Tomi Paakkolanvaara jäi makaamaan pitkin pituuttaan jäälle, eikä oikein kukaan hallilla tuntunut tietävän mitä on tapahtunut. Kari Sihvonen kävi kuitenkin erittäin kuumana tilanteen seurauksena JYPin Miika Lahdelle. Paakkolanvaara talutettiin lopulta kentältä sekavan oloisena. Pitkän torikokouksen ja tuomariston pähkäilyn seurauksena myös Lahti poistettiin näyttämöltä suihkun puolelle.

Tässä vaiheessa näytti jo siltä, että ottelu saattaisi karata päätuomariparin Tom Laaksonen – Joonas Pinomaa hyppysistä. Joukkueiden riveissä alkoivat tunteet kuumentua. Useita pieniä koiruuksia ja nokkapokkia, sekä kovia taklauksia puolin ja toisin nähtiinkin läpi illan.

Tunteiden kiihkeys ja pelin vauhdikkuus tietenkin takasivat illan ottelulle hyvän viihdearvon. JYP selvitti viiden minuutin alivoimansa tyylikkäästi tunnelmaan syttyneen mylvivän yleisön tuella. Pelicans ei saanut ylivoimapeliään kulkemaan vaikka lahtelaisten ylivoiman kapellimestari, juonikas Ryan Lasch, pyöritti ja jakeli kiekkoa JYPin alueella komeasti.

Molempien joukkueiden nelosketjujen keskusmiesten poistuttua jo aikaisessa vaiheessa, joutuivat joukkueet kierrättämään senttereitään ja muokkailemaan muutenkin jonkin verran kokoonpanojaan rikkonaisen pelin tiimellyksessä.

JYPin surkea viimeistely maalipaikoista leimasi kuitenkin tätäkin ottelua ja vei jyväskyläläisiltä mahdollisuudet voittoon. Pelicans hyödynsi harvemmat maalipaikkansa tehokkaasti ja puolusti uhrautuvasti. Viimeisenä lukkona toimi Niko Hovinen, joka onnistui maalinsuulla toisessa päädyssä torjunutta virkaveljeään Riku Heleniusta paremmin tänään.

JYP karvasi korkealta ja kovaa. Se onnistuikin luomaan runsaasti tilanteita ja selkeitä maalipaikkoja Pelicansin päätyyn, mutta maalinteko vain tökki vieläkin. Maalipaikkojaan tuhlailivat eniten Pihlström ja kapteeni Hytönen, jolla ei ollut ihan paras päivänsä tänään.

Kaukalon ulkomaalaisvahvistuksista lahtelaisten Lasch ja Brocklehurst jättivät tänään otteillaan varjoonsa Perrinin, jonka johtama PPP-ketju oli kuitenkin jatkuva riesa Pelicansin puolustukselle, vaikka kolmikon maalinteko yskiikin edelleen.

Ryan Lasch pysyy hyvin kiekossa.
Jussi Kivimäki jussi.kivimaki@jatkoaika.com

Ensimmäisen erän loppupuolella Pelicansin työteliäs kolmosketju pääsi vahvaan rintamahyökkäykseen, jonka Max Wärn päätti komeaan maaliin Tero Koskirannan syötöstä.

Erän lopussa JYPin Arto Laatikainen joutui rikkomaan vielä liukasta Laschia tekopaikassa ja Laatikainen tuomittiin kaksiminuuttiselle. Pelicansin ylivoima oli kuitenkin saamatonta, ja JYPin alivoima puolestaan tutun aktiivista sekä uhrautuvaista.

Vielä ajassa 19:47 Pelicansin Joonas Järvinen kampitti yhdessä kiekontavoittelutilanteessa Pihlströmin useaankin otteeseen, josta Järviselle vihellettiin viimein jäähy yleisön, sekä JYP-pelaajienkin pauhatessa kuumana. Kaikkien kummastukseksi kuitenkin myös Pihlström passitettiin tilanteesta jäähylle.

Toinen erä alkoi tasavajaalla. Pelicans tuli erään paremmalla jalalla ja pelitapahtumat tasoittuivat. Tänään kaikessa mukana yrittänyt olla Sami Vatanen oli vaarallinen vastustajan päädyssä, mutta liian monesti myös omalla puolustusalueella, ja omalle joukkueelle. Yhdestä tällaisesta pahassa paikassa sattuneesta kiekonmenetyksestä oli tullakin maali pussinokille, kun Vatanen hukkasi kiekon Justin Hodgmanille aivan Riku Heleniuksen nenän edessä.

Kun JYPin pelin tempo laski hieman ensimmäisestä erästä, ja samalla Pelicans pääsi siivilleen, alkoi JYP-puolustuksellekin tulla töitä lahtelaisten kovan prässin alla. Tulosta tulikin ajassa 24:21 kun Arttu Luttinen löi Brocklehurstin viivakudin reboundin JYP-maaliin ja vierailijat karkasivat 1-2 johtoon.

Kuumaa, kuumaa

Hippos kiehui taas, kun jyväskyläläisille tuttu Jyri Marttinen rusikoi Pesosta jään pinnassa ilman seuraamuksia JYPin pelatessa ylivoimaa Max Wärnin koukkaamisjäähyn aikana. Tuossa vaiheessa hurrikaani alkoi saamaan taas otetta pelistä kuumassa jännärissä kunnes Harri Ilvoselta lipsahti kiekko katsomoon ja jäähypenkki kutsui miestä. Pelicans ei kuitenkaan saanut hyödynnettyä ylivoimaansa, vaikka se pyörikin tällä kertaa näyttävästi taas nimenomaan Laschin ansiosta.

Kolmanteen erään Kai Suikkanen oli koonnut ykkösketjun Luttinen – Koskiranta – Lasch, joka ajoikin heti pelin JYP alueelle. Vatanen otti pienikokoisen Laschin syleilyynsä, painoi laitaa vasten ja sai tempustaan kiinnipitämisjäähyn. Vaarallisin maalintekopaikka Pelicansin ylivoimalla aukesi kuitenkin vastahyökkäyksestä JYPin J-P Hytöselle, joka kuitenkin tuhri paikkansa.

Seuraavan kerran jyväskyläläisyleisöä kohisutti tilanne, jossa Pesonen kieri tuskissaan selkään ajon seurauksena jäällä ja nilkutti lopulta irvistellen vaihtoon. Jäähyä tilanteesta ei kuitenkaan tuomittu.

Ajassa 45:12 Pelicansin Marttinen sai helpon oloisesti illan tuomarilinjaan nähden kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta. JYPin ylivoimasta ei yritystä puuttunut - vain maali. Jyväskyläläisten takaa-ajon tuskaa lisäsi Jarkko Immosen paiskaama osuma 1-3:en, joka lipsahti jäätä pitkin liian helposti Heleniukselta sisään. Esityön Immosen maaliin tekivät hyvän pelin pelannut puolustaja Brocklehurst, sekä maalivahti Niko Hovinen.

Erän loppupuolella JYPin PPP-ketju pyöritti vielä näyttävästi peliä hyökkäyspäässä, mutta taas ilman tulosta. JYP sai vielä mahdollisuutensa pelin lopussa, kun Jan Latvala kaatoi karkumatkalle irronneen Pesosen. Seurannut JYP-ylivoima oli väkinäisen näköistä, mutta tuotti lopulta tilanteen jota tutkittiin kauan videolta. Tuppuraisen aikaansaannosta ei lopulta hyväksytty maaliksi.

Aivan loppuhetkillä JYP yritti vielä ilman maalivahtia kuudennen kenttäpelaajan voimin lisäosumaa. Painetta ja hässäkkää saatiin Hovisen maalille, mutta avopaikoistakaan JYP ei tänään onnistunut.

– Meidän pitää vain olla kärsivällisiä, kommentoi Aho maalinteon tuskaisuutta.

Tuomarilinja puhutti

– Ihan perseestä, oli suorapuheisen JYP-hyökkääjä Pesosen terveiset illan tuomaritoiminnasta.

Vatanen oli diplomaattisempi, mutta toivoi kuitenkin tuomareilta yhteneväistä linjaa läpi ottelun, että pelaajat tietäisivät mitä kentällä voi tehdä.

– Eka erä oli sellainen meiltä kuin pitikin, mutta toisessa erässä tunnetaso jäi koppiin. Sen jälkeen oli sekavaa ja yritettiin liikaa. Tunnetaso ei pysynyt kontrollissa. Kolmas erä oli taas parempi, mutta irtokiekkoihin ei menty tarpeeksi ahnaasti ja vastustajan maalivahti oli hyvä. Röyhkeyttä täytyy olla vielä lisää maalipaikoissa, analysoi Aho lehdistötilaisuudessa

– Erittäin hieno taistelu ja voitto. Puolustuspelin kautta lähdettiin hakemaan voittoa tästä pelistä. Ekassa erässä oltiin kaveria perässä, mutta toisessa erässä päästiin jo mukaan kiekolliseen peliin, ja peli tasoittui. Kolmas erä oli fiksua pelaamista meiltä johtoasemassa, tiivisti hyväntuulinen Pelicans-koutsi Suikkanen pelin tapahtumat.

Joukkueet pelaavat jo seuraavana päivänä, kun JYP matkaa Bluesin vieraaksi Espooseen ja Pelicans saa vastaansa kotonaan TPS:n.