Pakkovoitto

LIIGA / Raportti
JYP:n ja Pelicansin kohtaaminen Hippoksella ei odotetusti tarjonnut suurta jääkiekkojuhlaa. Panoksensa jo menettänyt vierasjoukkue oli vaisu, ja kotijoukkuekin onnistui sen verran, että korjasi puhtaan voiton ja kaksi tärkeää sarjapistettä.

Heti ensimmäisen minuutin aikana nähtiin pelin ensimmäinen läheltä piti –tilanne. Pelicansin maalissa pitkästä aikaa pelannut Sasu Hovi meni maalin taakse pysäyttämään rännikiekkoa, mutta kiekko ajautui kulmaan Tomas Chlubnalle. Chlubna haki poikkisyötöllä tyhjän maalin takakulmalta Eric Perriniä, mutta Perrinin laukaus kimposi Pelicansin Jan Latvalan mailasta yli maalin.

Chlubna jatkoi pirteitä otteitaan erän puolenvälin paikkeilla. Perrin antoi hänelle hienon läpisyötön ja tshekkihyökkääjä polki laidalta vapaasti maalille. Hovin jäähänveivaus onnistui, mutta Chlubnan maalilaukaus suuntautui yli maalin.

Maalittoman tilanteen vielä jatkuessa pelistä olisi saattanut tulla kotijoukkueelle hankala, mutta vapauttava avausmaali esti tämän. Avausmaali tuli ajassa 10.51, kun Pekka Poikolainen laukoi Angel Nikolovin syötöstä viivalta ja Tomas Chlubna lusikoi paluukiekon Pelicans-verkkoon. Maali oli aivan kuin jääkiekon oppikirjasta.

JYP osui toisen kerran vielä aivan erän lopussa. Janne Hauhtosen ympärille kasattu vääntöketju, jonka laidoilla pelasivat Tuomas Mikkonen ja Tuomo Jääskeläinen, pyöritti peliä Pelicansin päädyssä ja sai lopulta toimitettua kiekon maalin takaverkon kautta kulmalle. Jääskeläinen pääsi pari kertaa sohimaan kiekkoa ja lopulta se nousi sen verran, että yllätti kontallaan olleen Hovin. Jos edellinen maali oli koulumaali, tätä selvempää räkämaalia taas ei aikoihin ole Hippoksella nähty.

Vaisuus jatkuu toisessa erässä

Ensimmäinen erä ei tarjonnut jääkiekkoilullisia hienouksia, eikä niitä näkynyt toisessakaan. Pelicans yritti, mutta vailla parasta terää, ja kiekollinen peli oli vaisua. JYP:kään ei saanut konettaan käyntiin kunnolla.

Tomas Chlubna viimeisteli illan toisen maalinsa heti erän alussa, mutta se hylättiin potkuna. Perrin syötti Chlubnan läpi, mutta Pelicansin puolustaja sitoi tshekin mailan. ”Jihlavan jyrä” toimitti hienolla jalkakikalla kiekon maaliin, mutta tuomari Juha Repo oli vieressä ja hylkäsi maalin aivan oikein.

Erän puolivälissä nähtiin pelin ainoa loukkaantuminen, kun Pelicansin Jussi-Antti Reimari sai Angel Nikolovin lämärin suoraan palleaansa. Reimari pystyi kuitenkin jatkamaan peliä hetken jäässä maattuaan.

JYP onnistui kasvattamaan johtonsa kolmeen maaliin aivan erän lopussa. Eric Perrin väänsi väkisin laukauksen ylivoimalla siniviivalta, ja Tomas Chlubna ohjasi päädystä pompanneen kiekon todella pienestä raosta ohi Sasu Hovin.

Pelicansilla oli toisessa erässä muutama maalipaikka, mutta viimeistely ei onnistunut. Tero Leinonen torjui Oliver Setzingerin puolittaisen läpiajon, eikä Tomi Hirvonen onnistunut avopaikasta maalin edestä. Monelle tulivat Hirvosen ohilaukauksen myötä mieleen varmasti viime kauden ottelut ja Hirvosen niissä otteluissa tuhlaamat maalipaikat.

Pihlman osuu vielä

Päätöserän alkajaisiksi Pelicans sai kokeilla ensimmäisen kerran ylivoimaa. Se ei kuitenkaan toiminut.

Erä eteni summittaisena päätykiekkojen roiskimisena aina kahdeksan minuutin kohdalle, jolloin JYP siirtyi neljän maalin johtoon. Antti Virtanen katkaisi Pelicansin purkukiekon kulmassa ja lähetti upean syötön maalin eteen, jossa Tuomas Pihlman ohjasi kiekon yhdellä kosketuksella verkkoon. Tämä maali oli yksi vuoden hienoimpia.

Kiekko toimitettiin jälleen maaliviivalle 54 minuutin kohdalla, mutta ei kuitenkaan sen yli. Eric Perrinin ketju oli jälleen asialla, ja Jani-Matti Loikalan kuljetuksen jälkeen maalia olivat yrittämässä sekä Perrin että Tomas Chlubna.

Pelin jälkeen jatkosopimuksensa ilmoittanut Pihlman kaunisteli numeroita vielä alivoimamaalilla viimeisellä minuutilla. Voimahyökkääjä polki Jarkko Immosen purkukiekon perään ja ampui Olli Julkusen estelyistä huolimatta kiekon etukulmasta maaliin.

Lopuksi

JYP ei pelannut tänään parasta peliään, mutta joukkueen esitys oli silti positiivinen. Kaksi parasta maalintekijää heräsivät Ruususen unestaan ja auttoivat joukkueen voittoon. Loukkaantumisten runtelema puolustus pelasi jälleen hyvin. Pudotuspelejä ajatellen ei enää ole syytä niin suureen huoleen kuin vielä ennen tätä peliä.

Matti Alatalo on koonnut ykkös- ja kakkosketjujen taakse toimivan vääntöketjun, josta voi olla playoffeissa vielä paljon iloa. Tuomas Mikkosen, Janne Hauhtosen ja Tuomo Jääskeläisen ketju on ihanteellinen jarruketju, joka voi fyysisellä pelillä pehmittää vastustajan parhaat hyökkääjät. Lisäksi Mikkosen monipuolistunut kiekollinen peli ja Hauhtosen herääminen takaavat sen, että ketju voi myös auttaa omaa joukkuetta tekemällä maaleja.

Pelicans oli tänään vaisu. Jos muutaman liigajoukkueen kolmos- ja nelosketjut yhdistäisi yhdeksi joukkueeksi, olisi sen joukkueen peli varmaankin juuri tämännäköistä. Vauhtia ja yritystä riitti, mutta siniviivan jälkeen tai viimeistään maalipaikoissa eväät loppuivat. Pirteimpänä koostumuksena joukkueesta voi mainita ulkomaalaisketjun, jossa pelasivat Olli Julkunen, Grigori Pantelejev ja Oliver Setzinger. Tämä ketju sai aikaan useimmat Pelicansin vähistä maalipaikoista. Lisäksi nuori Tuomas Santavuori pyöritti peliä näyttävästi ja esitti muutenkin todella lupaavia otteita.

Valmentajien kommentit

Pelicansin Petteri Hirvonen oli ymmärrettävästi varsin lyhytsanainen. Panoksettomat pelit eivät houkuttele valmentajaakaan enää avamaan sanaista arkkuaan suuremmin.

- JYP käytti tänään paikat jotka lahjoitimme. Näkyi hyvin se ero mikä tulee, kun toisella peli kulkee ja toista on hakattu selkään sekä henkisesti että fyysisesti. Taistelua oli, mutta vaikeaa se oli, kun ei ollut itseluottamusta.

Hirvonen ei lähtenyt enää sen kummemmin miettimään, mikä joukkueen peliä voisi parantaa, vaan tyytyi toteamaan tosiasiat.

- Eiköhän tähän auta kuuma kesä ja hyvät kalavedet.

JYP:n valmentaja Matti Alatalo oli peliin tyytyväinen, mutta tunnusti joukkueen ajattelevan jo pudotuspelejä.

- Minun mielestäni hoidimme pelin hyvin ja pelasimme tiiviisti. Lepäsimme täysin maanantain ja tiistain ja ainakin henkisessä puolessa se näkyi.

Alatalo antoi erityisen tunnustuksen maalintekijöille sekä vain kuudella pakilla pelanneelle puolustukselle.

- Ensimmäisessä erässä pakkien peli oli vähän epävarmaa, mutta loppua kohti parani. Myös maalinedustapeli oli hyvää – sieltä tulivat neljä ensimmäistä maalia.

Ottelun jälkeen julkistettiin myös kolme uutta jatkosopimusta. Jatkoajan uutinen niistä löytyy täältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle