Traktori hyytyi Lukko-jarruun

Petri Vehanen muurasi maalinsa lähes likimain täydellisesti.
Kuva © Jarno Hietanen
Torstainen kamppailu Jyväskylässä antoi malliesimerkin siitä, kuinka vaikeaa tuskansa keskellä vellovan ryhmittymän on kukistaa sarjan kuumin nippu. Lukko ei säkenöinyt, mutta sahasi päävalmentaja Risto Dufvan sanailun mukaisesti JYPin oksan poikki. Kolme pistettä matkasivat Raumalle lukemin 1-3 (0-1, 0-1, 1-1).

Lukko pelasi Jyväskylässä asennekiekkoa täysin päävalmentaja Risto Dufvan toiveiden mukaisesti. Joukkueen vieraspelaaminen oli JYPiä vastaan osittain väritöntä, mutta silti äärimmäisen tehokasta. Erityisesti kolmannessa erässä keltapaidat puolustivat jämerästi ja uuvuttivat JYPin rynnistykset tehottomiksi.

Tämän tunnusti myös JYP-käskijä Jyrki Aho.

- Toisessa erässä luotiin tarvittava määrä paikkoja. Kolmannessa erässä ei sitten saatu laatupaikkoja. Toisessa erässä ne hetket olivat, Aho pyöritteli.

JYPiltä puuttui kotiottelustaan rentous sen kaikissa olomuodoissa. Hätiköidyt ratkaisut ja koheltaminen niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin jättivät alleen uskalluksen ja yrityksen.

Ottelu ratkesi kolmannessa erässä juuri tähän sekavuuteen ja sen seurauksena Teemu Nurmen iskemään Lukon kolmanteen osumaan. Täysin vapaasti maalille lipunut Nurmi jätti koheltaneen JYP-puolustuksen ja maalivahti Tuomas Tarkin kylmäksi viileällä ratkaisullaan.

Räpeltäminen ja Vehanen maalien esteenä

Hurrikaanien hölmöily puolustuspäässä avasi Lukolle tilanteita läpi ottelun. Näistä aineksista syntyi myös vierailijoiden toinen maali. Kristian Näkyvän ajatuskatko tuli kalliiksi ja nuori puolustaja toheloi kiekon Kimmo Koskenkorvan ja Tuomas Tarkin luistinten kautta sisään.

Tarkemmalla viimeistelyllä Lukko olisi voinut tekaista JYPin merkkausvirheistä ja harhasyötöistä taululle rumatkin lukemat.

- Vastustaja teki meidän kannalta halpoja maaleja ja vei meiltä parasta fiilistä pois. Niin ei olisi saanut tietenkään käydä, Aho myönsi.

Tämä parhaan fiiliksen katoaminen paljastui toisen erän lopun JYP-paineistuksen aikana. Lukon muuten tiivis puolustus oli hädissään hurrikaanien vyöryttäessä hyökkäyksiä hyökkäyksen perään. Rentous maalinteosta oli kuitenkin kadonnut tuskan tieltä. Osumia ei yrityksistä huolimatta syntynyt.

JYPin tehominuutit tarjosivat kuitenkin myös erityislaatuisia elämyksiä keskisuomalaiselle kiekkoyleisölle. Mukaan mahtuivat niin Mikko Kaltevan pujottelu läpiajoon kuin Jonne Virtasen silkkinen lätty Olli Sipiläiselle. Laaduton viimeistely kariutui JYPin osalta viime hädässä loistavasti pelanneeseen Petri Vehaseen.

- Vehanen tylsytti JYPin maalintekopeliä ansiokkaasti, Dufva kehaisi ykkösvahtiaan.

Ossi Louhivaaran laukoma kavennusmaali kolmannessa ei enää muuttanut pelin kulkua ja Lukko saalisti ansaitut pisteet.

- Röyhkeästi lähdettiin siitä, että sahataan tuota JYPin oksaa poikki. Kolmas erä oli meiltä erinomaista pelaamista. Aktiivisuus säilyi. Hyvä peli meiltä, Dufva tiivisti.

Juutteja ei kaivattu vieläkään

Lukko näytti viimeistään JYPiä vastaan, että ryhmitys ei ole tanskalaisiaan jäänyt kaipaamaan. Ilman juutteja saalistetut isot voitot vieraskiertueelta KalPaa ja hurrikaaneja vastaan puhuvat puolestaan.

Likapyykkiä Lukon varmasta romahduksesta tanskalaisten lähdettyä on kuitenkin sitkeästi elätelty. JYPiä vastaan ensimmäisen maalin ylivoimalla iskenyt Justin Azevedon mielestä spekuloinnit ovat olleet raumalaisille vain eduksi.

- Heidän lähtönsä avasi muille mahdollisuuksia ja se on tärkeää. Olemme saaneet myös motivaatiota joukkueena niistä puheista, kultakypärä iskosti.

JYP lähti otteluun uudistetuilla kokoonpanoilla. Jatkuva ketjulotto viimeisissä otteluissa on näkynyt myös tuloksessa. Myös NHL-apuja hurrikaanit jäivät kaipaamaan, sillä ylivoima oli armottoman tehotonta hetkittäisiä valonpilkahduksia lukuun ottamatta.

- Totta kai haluaisimme pelata samoilla kokoonpanoilla. Nyt täytyy vain löytää ne parhaiten toimivat. Työstämistä tämä vaatii, Jyrki Aho selvensi.

Molemmilla joukkueilla on seuraavaksi edessään haaste Helsingistä, kun ryhmät saavat vastaansa HIFK:n. Lukko kamppailee punapaitoja vastaan lauantaina kotonaan. JYP saa vuoronsa vierasottelussa tiistaina.