Puolustuksen vapaapäivä

Etukäteen tasaiselta vaikuttanut JYP:n ja Lukon kamppailu oli lopulta juuri niin tasainen kuin odotettiin. Maaleja ja virheitä nähtiin paljon, joten kotiyleisö sai nähtävää koko rahan edestä.

Lukko alussa täysin yössä

Ensimmäisessä erässä jäällä oli vain yksi joukkue. Yleensä huonosti pelit aloittanut JYP oli tällä kertaa monta luokkaa terävämpi kuin vastustajansa. Lukko joutui ensimmäisen kerran alivoimalle jo kahden minuutin jälkeen, kun Matti Kaipainen kaatoi maalin kulmalle maalipaikkaan nousseen junioripakki Tuomo Kortelaisen. JYP:n ylivoima oli kuitenkin tehotonta.

Kuuden minuutin jälkeen Teemu Normio joutui kyseenalaisesti jäähylle väkivaltaisuudesta. Tätä jäähyä ei ehtinyt kulua kuin kolme sekuntia, kun kiekko oli Lukon verkossa. Janne Hauhtonen voitti hyökkäyspään aloituksen ja kiekko tuli siniviivalle, josta Pavel Vostrak täräytti kauhean lämärin maalin oikeaan alakulmaan. Laukaus oli juuri sen kuuluisan grogilasin korkuinen eikä jättänyt Petri Vehaselle mitään mahdollisuuksia.

Erä jatkui kotijoukkueen komennossa ja toinen maali nähtiin ajassa 12.02. Eric Perrin kaivoi kiekon kulmaväännöstä ja syötti ristiin viivalle, josta Miika Huczkowski ampui löysän laukauksen. Petri Vehanen torjui kiekon eteensä ja hieman yllättäen rebound ei kelvannut kenellekään. Perrin sai rauhassa luistella irtokiekkoon, harhauttaa Vehasen ja nostaa kiekon etuyläkulmaan. Tämä riitti valmentaja Ismo Lehkoselle, joka komensi Vehasen vaihtoon ja kakkosmaalivahti Mikael Vuorion kentälle. Maaleja ei Vehasen piikkiin voinut laittaa, kyse oli enemmänkin joukkueen herättelystä.

Erän loppupuoliskolla nähtiin vielä yksi maalipaikka, kun Perrin ja Harri Sillgren syöttelivät Tomas Chlubnan komeasti vapaaksi maalin eteen. Chlubnan laukaus muutti kuitenkin kenttäpelaajasta suuntaa ja suuntautui maalin yli. Erän painopisteestä kertoo jotain se, että Lukon ensimmäinen maalipaikka tuli vasta ajassa 18.13, kun Jaakko Harikkala nousi siniviivalta ja pääsi ampumaan Jason Cipollan syötöstä. Juha Pitkämäki torjui kuitenkin laukauksen.

Osat vaihtuvat toisessa erässä

Toisen erän alku oli kotijoukkueen kannalta katastrofaalinen: kahden minuutin ja kahdeksantoista sekunnin jälkeen peli oli 2-2. Ensin Sami Torkki katkaisi Eric Perrinin huonon purun JYP-maalin takana ja nousi luukulle, jossa Jason Ulmer jatkoi Torkin syötön verkkoon. Ja heti perään, Lukon pyöriteltyä aikansa kiekko pomppasi Pasi Saarelan ohilaukauksesta maalin eteen. Maalin kulmalla valppaana ollut Torkki laittoi kiekon tolpan vierestä sisään ja peli oli tasan.

JYP onnistui viiden minuutin kuluttua menemään uudelleen johtoon erän ainoasta kunnollisesta pyörityksestä. Erik Hämäläisen istuessa jäähyllä Jarkko Immosen kenttä piti hirvittävää mylläkkää Lukon alueella. Useammankin avopaikan jälkeen kiekko ajautui siniviivalle, jossa Jarkko Immonen vaihtoi puolta ja Jari Korhonen tykitti suoraan syötöstä kiekon maaliin. Laukaus ei ollut hirvittävän kova, mutta sujahti poikittaisliikkeessä olleen Vuorion längistä verkkoon.

Lukko pääsi ajassa 34.10 jälleen tasoihin. Maalin tekijänä oli taas Sami Torkin ketju ja osasyynä JYP:n puolustuksen löysäily. Toni Porkka laukoi kiekon laidan läheltä ja Sami Torkki laittoi maalin takakulmalla mailansa väliin laukaukseen, joka olisi muuten mennyt ohi. Maalin saa ottaa piikkiinsä lähinnä Janne Hauhtonen, joka ei sitonut Torkin mailaa, vaikka oli kiinni miehessä. Jostakin syystä maalin syöttäjiksi merkittiin Ulmer ja Saarela, vaikka Porkka laukauksen alun perin ampui.

JYP repii tarvittavan eron

Kolmannen erän alussa Toni Koivisto kaatoi maalipaikassa olleen JYP-pelaajan ja lähti jäähylle. Ylivoimaan tuli jälleen Immosen ketju, joka teki illan toisen ylivoimamaalinsa. Sentteri Immonen ampui viivalta kiekon ohi maalin, ja Jyri Marttinen oli maalin takakulmalla valppaana toimittaen maalin takaa pompanneen pelivälineen Lukon verkkoon.

Lukko tuli kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa tasoihin, kun JYP:n puolustus löysäili. Jason Ulmer toimitti vaarattoman näköisessä tilanteessa kiekon laidalta maalille ja Pasi Saarela sai ohjata syötön rauhassa maaliin. JYP:n pakkeja Petri Virolaista ja Angel Nikolovia ei tilanteessa pelaaminen kiinnostanut.

Avoimien ovien pelaaminen jatkui, kun heti seuraavassa vaihdossa Tomas Chlubna sai läpiajon, muttei onnistunut maalinteossa. Kohta taas Pasi Saarela oli läpi, mutta ampui yli. Saarela haki tämän jälkeen kiekon päädystä ja pääsi uudelleen nousemaan vapaasti maalille, mutta ampui jälleen yli. JYP:n lähin pakki Jari Korhonen jäi tilanteessa käsittämättömästi ottamaan pudonnutta mailaansa jään pinnasta, eikä keskittynyt Saarelan pitämiseen.

Ottelun voittomaali nähtiin hiukan ennen kolmannen erän puoltaväliä, kun Tomas Chlubna hyökkäsi yksin ja ampui pakin jaloista. Mikael Vuorio torjui kiekon, mutta paluukiekko tuli Harri Sillgrenille, joka kiersi maalin ja maalinedusmylläkkä oli valmis. Sekavan painin jälkeen Eric Perrin kaivoi kiekon jostain pelaajakasan alta ja nosti sen maalin. Laukaus ilmeisesti osui Chlubnaan matkalla, koska hänen nimiinsä maali lopulta jäi.

Pelin lopun JYP keskittyi varjelemaan omaa maaliaan. Varjelusta oli kuitenkin kontrolli kaukana, ja kotikatsomo sai huokailla paniikissa useammankin kerran. Lopullinen niitti otteluun tuli, kun puoli minuuttia ennen loppua Mikael Vuorio lähti luistelemaan pois maaliltaan kiekon ollessa Lukon hallussa omalla siniviivalla. Lukko-pakin avaus tuli JYP:n siniviivalle suoraan Angel Nikoloville, joka vapautti Tomas Chlubnan läpiajoon. Vuorio ehti takaisin maalille, mutta ei voinut Chlubnan tarkalle yläpesälaukaukselle mitään.

Yhteenveto

Ottelu ei järin hyvätasoista kiekkoa tarjonnut, mutta maalien määrästä johtuen katsomossa viihtyi. Molempien joukkueiden puolustus haparoi eikä maalivahdeillakaan ollut paras päivänsä. JYP:n voiton ehkä ratkaisi tasaisuus – siinä missä Lukon Torkin ketju teki kaikki maalit, JYP:ssä onnistui jälleen kolme ketjua maalinteossa.

Lukon suurin heikkous oli maalinedustapeli. JYP:n toista, kolmatta ja viidettä maalia edelsi kovin helposti aikaansaatu täyspaniikki vieraiden maalilla, jossa maalivahti oli rähmällään jossakin pelaajien alla ja kenttäpelaajat kadottaneet omat paikkansa. Kotijoukkuekaan ei kyllä maalineduspelissä onnistunut, sillä Lukon jokainen maali tehtiin metrin säteeltä maalista. JYP:llä kyse oli lähinnä asenteesta ja loppuun asti pelaamisesta, sillä usein miehissä oltiin kyllä kiinni, mutta mailoja ei saatu pelattua pois.

Tuomari Markku Kruus salli tänään kovan mailankäytön, mikä oli sikäli tasapuolista, että molemmat joukkueet käyttivät mailaa surutta muuhunkin kuin kiekon pelaamiseen. Muutama selkeä koukku jäi kotijoukkueelta viheltämättä, muuten Kruusin linjasta ei ole valittamista.