Tasaväkinen lauantaipuhde

JYP ja Kärpät pelasivat jälleen 1-1 tasapelin joukkueiden kohdattua Hippoksella. Kotijoukkueen maalivahti Tero Leinonen teki hienon paluun maalinsuulle, vaikka joutuikin jättämään kentän ottelun loppupuolella jalkojen krampattua.

Ottelu alkoi todella verkkaisesti. Kumpikin joukkue pelasi kuin unessa, eikä virheiltäkään vältytty. JYP pääsi pelaamaan ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kahteen otteeseen ylivoimaa Topi Jaakolan istuessa rangaistusta molemmilla kerroilla. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, ensimmäisellä kerralla JYP ei saanut kertaakaan edes kuviota kuntoon. Erän alkupuoliskon vaarallisin tilanne nähtiinkin Kärppien toimesta, kun kiekko osui tolppaan Leinosen selän takana.

Kun ottelua oli pelattu vajaat 16 minuuttia, vierasjoukkueen Brett Lievers pääsi maalin makuun sekavan maalinedustilanteen päätteeksi. Tilannetta edelsi Kärppien kolmella yhtä vastaan hyökkäys, kun hurrikaanipaitojen kovia kokenut puolustus ei ehtinyt riittävän nopeasti omaan päähän hyvän JYP-mylläkän päätteeksi. Erätauolle lähdettiin siis niukassa vierasjohdossa.

Pelin taso kohenee

Toinen erä alkoi sekin tunnustelevissa ja virherikkaissa merkeissä etenkin kotijoukkueen osalta, mutta erän vanhetessa pelin taso nousi. On tosin todettava, että JYP:n Hauhtosen ketjun peli ei vaan jostain syystä kulje. Etenkin sentteri itse vaeltaa välillä ihan unten mailla.

Liian paljon kritiikkiä Hauhtosta kohtaan ei voi kuitenkaan antaa, sillä JYP sai tasoitettua pelin ylivoimalla juuri Hauhtosen esityöstä ajassa 38:26, kun Kärppien Lasse Kukkonen oli ehtinyt istua jäähyaitiossa vain kahdeksan sekuntia. Osuma merkittiin maalin edessä hakattavana viihtyvän Petri Virolaisen nimiin. Virolainen onkin viime aikoina osoittanut mallikelpoisia otteita ylivoimalla juuri maalinsuulla, mistä valmentaja Alatalokin antoi hänelle tunnustusta lehdistötilaisuudessa.

Kärppien pelistä puuttui toisessa erässä, kuten oikeastaan koko ottelussa, tietty nälkäisyys, millä maaleja saadaan aikaiseksi. Ei sovi toki unohtaa Tero Leinosenkaan merkitystä, jolla oli tänään kieltämättä tuuriakin mukana monessa tilanteessa. Vierailijoiden Petr Ton oli ainoa, joka erottui selvästi edukseen pikkupetojen joukosta. Useaan otteeseen JYP-pakit olivat helisemässä hänen kanssaan pitkin ottelua.

Kolmas erä ottelun vauhdikkain

Ottelun dramaattisin hetki koettiin kolmannen erän alkupuoliskolla, kun kotijoukkueen Janne Hauhtonen taklasi kovalla vauhdilla Kärppien Lasse Kukkosta. Päätuomari Pajunen antoi Hauhtoselle 5+20 minuuttia. Tätä ratkaisua yleisö ei käsittänyt. Kukkonen nimittäin kyyristyi juuri ennen taklausta sillä seurauksella, että hän sai iskun ilmeisesti päähänsä.

Hauhtonen kommentoi tilannetta näin:

- Kukkonen otti taklauksen matalassa asennossa vastaan. Vauhtia kyllä oli, kaikki kävi kovin äkkiä. Hyvä kuitenkin, ettei siinä käynyt mitenkään. Pitää nyt katsoa se tilanne videolta kaikessa rauhassa.

JYP taisteli viisiminuuttisen todella mallikkaasti pois yleisön kannustaessa raivoisasti. Kärpät oli ylivoimalla lähellä johto-osumaa vain kerran, mutta videotarkistuksen jälkeen Pajunen totesi maalin jääneen syntymättä.

Vajaat kymmenen minuuttia ennen kolmannen erän loppumista JYP joutui vaihtamaan maalivahtia Leinosen kramppien vuoksi.

Leinonen analysoi tapahtunutta:

- Etureidet kramppas, ei niissä mitään vammaa ole. Alkukaudesta oli vähän samoja ongelmia loukkaantumisen jäljiltä. Aika pitkästä pelaamattomuudesta tämä ehkä johtui, pelaaminen ja pelkkä harjoittelu on kuitenkin niin erilaista. Ihan samalla tavalla suoritin kyllä nestetankkauksen kuin aina ennenkin.

Pitkämäki oli selvästi hieman hermostunut nolon Lukko-hörppäyksen jäljiltä, mutta jälleen tuurikin oli JYP:n puolella, eikä kiekko löytänyt tietä hänen selkänsä taakse. Kärpillä oli paikka ratkaista peli ylivoimahyökkäyksen päätteeksi, kun erää oli jäljellä enää kaksi minuuttia, mutta Pitkämäki torjui tilanteen hienosti ja paikkasi kolhiintunutta mainettaan. Niinpä jatkoajalle lähdettiin tilanteesta 1-1.

Jatkoajalla molemmilla oli paikkansa. JYP pääsi aloittamaan ylivoimalla, mutta tuloksetta. Edes Pitkämäen poisotto jatkoajan lopussa ei tuonut ratkaisua suuntaan tai toiseen. Yksi piste tyydytti molempia joukkueita.

Yhteenvetoa

Tammikuun otteluruuhka näkyy valitettavasti myös pelien tasossa. Tämäkään ottelu ei kokonaisuutena ollut mikään mieltä ylentävä. Kärppien hyökkääjistössä riittää kyllä tasoa vaikka muille jakaa, mutta vaarana on otteluennakossakin mainittu mielialapelaaminen. Tänään vain Ton oli oma itsensä, muut vaaralliset Kärppä-tähdet eivät yltäneet lähellekään parastaan. Kotijoukkueen osalta kriittinen katse kiinnittyi jo mainitun Hauhtosen ketjun lisäksi erityisesti puolustajiin Korhonen ja Vaarasuo. JYP:n Eric Perrin jaksoi jälleen raataa koko rahan edestä, vaikka tehot jäivätkin tällä kertaa saamatta. Pistejako oli varsin oikeutettu tapahtumiin ja otteisiin nähden.

Valmentajien ajatuksia

Kärppien Kari Heikkilä harmitteli Murphyn lakia:

- Tunteet ovat kaksijakoiset. Vieraspiste on hyvä, mutta meitä tuntuu vaivaamaan Murphyn laki näissä meistä riippumattomissa pikkujutuissa. Tarkoitan esimerkiksi sairastupaa ja pelikieltoja. Olemme olleet usein kärsivänä osapuolena, ehkä tämä tästä vielä kääntyy.

Heikkilä oli käärmeissään liigan erotuomaritarkkailutoiminnasta tapaus Joni Pitkäsen tiimoilta:

- Tuomaritarkkailija ei tiennyt Oulussa, missä sm-liigan ottelunauha oli. Ainakin kolme asiaa heidän pitäisi tietää. Ensimmäinen on se, missä on jäähalli, toiseksi makkarakioski ja kolmanneksi pitäisi tietää ammattilaisliigassa, missä on ottelunauha, joka pitäisi katsoa ajoissa. Saatiin Pihtiputaan kohdalla tietää, että Joni ei saa pelata. Hän lähti ensimmäisellä vuorobussilla takaisin Ouluun, Joni kun on muutenkin reissannut niin vähän viime aikoina...

Matti Alatalo oli suhteellisen tyytyväinen:

- No, hyvä venyminen meiltä. Peliä parannettiin koko ajan. Taidettiin aliarvioida Kärppiä, vastustaja oli todella nopea. Mielestäni ansaittiin tasoitus. Loikala pelasi hyvän pelin, pelituntumassa on tietenkin vielä hakemista. Hauhtosen taklaukseen en ota kantaa, en nähnyt tilannetta selvästi.