Petr Tenkrat kaatoi JYP:n

Oulun Kärppien tshekkihyökkääjä Petr Tenkrat ratkaisi läpisyöksyllään JYP:n ja Kärppien välisen ottelun, kun peliaikaa oli jäljellä enää 16 sekuntia. Peli tarjosi heikkotasoista jääkiekkoa, mutta loppu oli jännittävä.

Tomas, maali tänään!

Ottelun ensimmäinen erä oli tänään kaikkein tasaisin. Ensimmäinen hyvä maalipaikka tuli jo runsaan minuutin jälkeen, kun Kärppä-fanien pitkäaikainen suosikkipelaaja Antti Virtanen syötti hienosti viivalle, mutta Kärppien maalilla torjunut Markus Korhonen pystyi torjumaan Angel Nikolovin laukauksen. Seuraava tilanne tuli samalle tutkaparille, kun Virtanen syötti hienolla poikkikentän syötöllä Nikolovin yksin läpi. Nikolov ei kuitenkaan edelleenkään onnistunut ohittamaan Korhosta, vaikka pääsi pariinkin kertaan yrittämään maalintekoa.

Ajassa 8.30 nähtiin ottelun ensimmäinen maali. Tshekkiketjun keskusmies Janne Hauhtonen antoi kiekon kulmassa Tomas Chlubnalle, joka lähti luistelemaan maalin taakse. Kärppien Brett Lievers yritti estää Chlubnaa, mutta väkivahva tshekki raivasi Lieversin pois tieltä ja pääsi yksin maalin taakse. Kun kukaan ei tullut Chlubnaan kiinni, nousi hän maalille ja yllätti vanhanaikaisella Markus Korhosen. Tämä oli todellinen maalintekijän maali.

Kolmentoista peliminuutin jälkeen Kärpät sai yhtä aikaa kaksi rangaistusta, kun tuore amerikanapu Drew Bannister piti kiinni JYP-pelaajaa ja samalla Kärpillä oli liikaa pelaajia kentällä. JYP-ylivoima viidellä kolmea vastaan oli kuitenkin erittäin huonoa, eikä oululaismaalille saatu yhtään kunnollista maalitilannetta.

Ensimmäisessä erässä myös Kärpillä oli omat hetkensä, mutta joukkueen viimeistely oli vielä luokatonta. Muutamasta avopaikasta onnistuttiin ampumaan kiekko jopa muikkuverkkoihin asti. Myös JYP:n maalivahti Tero Leinonen torjui hyvin, vaikka monet Kärppien vedot kohdistuivat suoraan päin Leinosta, eli niiden torjuminen ei ollut hankalaa. Parhaat maalipaikat olivat Petr Tonin lämäri ylärimaan sekä Tonin ja Andrei Potaichukin 2-1-hyökkäys, jossa Leinonen kykeni torjumaan Potaichukin one-timerin maalin kulmalta.

JYP kykeni rokottamaan Kärppiä vielä toistamiseen erän viimeisellä sekunnilla. Drew Bannisterin istuessa illan toista jäähyään Angel Nikolov antoi viivalla poikkisyötön Pavel Vostrakille, joka nousi hieman ja ampui kovaa. Markus Korhonen torjui kiekon eteensä ja seuraavassa hetkessä se löytyi maaliverkosta. Ilmeisesti kiekko pomppasi omasta pelaajasta maaliin, koska maali jäi Vostrakin nimiin. Maalinedusruuhkassa oli pelaajia niin paljon, että tilanteen näkeminen tarkasti vaatisi videoita.

Hiljalleen ote irtoaa

Ensimmäinen erä oli vielä kohtuullisen vauhdikas, mutta toisessa erässä tempo putosi hurjasti varsinkin kotijoukkueen osalta. Peli alkoi pelottavan paljon muistuttaa entisaikojen kahvakiekkoa, kun JYP-pelaajat eivät tuntuneet jaksavan luistella yhtään. Erän ensimmäinen todellinen maalipaikka oli Petr Tonilla, joka esitti Hippoksella niin kovin tutun läpisyöksynsä. Jouni Kulonen kykeni heittäytymällä estämään Tonin suoran läpiajon, mutta kiekko jäi vielä pelattavaksi maalin eteen. Ton kykeni toimittamaan kiekon verkkoon, mutta videotarkistuksen jälkeen maalin todettiin siirtyneen paikaltaan ensin, eikä maalia voitu hyväksyä.

Seuraavassa tilanteessa syntyi sitten Kärppien ensimmäinen hyväksytty maali. JYP:n puolustukselle sattui hirvittävä harhasyöttö, kun maalin takaa annettiin kiekko b-pisteen kaarelle suoraan Kärppä-pelaajan mailan lapaan. Tero Leinonen torjui hienosti ensimmäisen vedon, mutta toiselle hän ei enää voinut mitään, kun Jari Viuhkola pääsi maalin edestä sijoittamaan kiekon verkkoon.

Erän lopussa nähtiin vielä yksi Petr Tonin syöksy, joka kuitenkin päättyi Leinosen komeaan torjuntaan. Erätauolle mentiin siis lukemissa 2-1.

Leikin loppu

Katsomossa toivottiin JYP:n löytävän liikkeen toiselta erätauolta, mutta näin ei käynyt. Asetelma oli aivan kuin toinen erä olisi jatkunut edelleen – Kärpät pyöritti ja JYP yritti taistella mukana. Tasakentällisin tämä onnistuikin, kiitos sallivan tuomarilinjan ja Kärppien huonon viimeistelyn, mutta ylivoimalla kolisi taas. Valtavan pitkän Kärppä-pyörityksen jälkeen Jari Viuhkola ampui kiekon laidasta maalille ja muutaman pompun kautta se päätyi Mikko Myllykoskelle, joka teki maalin edestä Kärppien illan toisen ylivoimamaalin. Peli oli tasan 2-2, pelattu oli 47 minuuttia.

Kolmannen erän puolivälin jälkeen sattui erikoinen tilanne. JYP:n puolustaja Miika Huczkowskille sattui kauhea virhe, jonka seurauksena Brett Lievers pääsi ampumaan maalin edestä aivan vapaasti. Kiekko meni ohi Leinosen ja Kärppien pelaajat alkoivat tuulettaa maalia, mutta päätuomari Reijo Ringbom meni tarkistamaan tilanteen videolta, ja kaikkien hämmästykseksi maali hylättiin. Lehdistökatsomoon näytti aivan siltä, että laukaus olisi käynyt ylänurkassa, mutta videomiehen oikeellisuutta on kuitenkin uskottava. Kiekko lienee siis pompannut ylärimasta tai tolpasta takaisin kentälle.

Seuraavat minuutit mentiin Kärppien johtomaalia odotellessa ja jatkoajalle pääsyä toivoessa. Siksi olikin todella yllättävää, että kaksi minuuttia ennen loppua iski JYP. Jarkko Immosen aloitusvoiton jälkeen Jyri Marttinen lähti nousemaan viivalta ennakkoluulottomasti maalin taakse. Siellä hän sai taisteluparikseen Petr Tonin, mutta kuvia kumartamatta Marttinen väänsi kaksinkamppailuvoiton ja punnersi kiekon kanssa maalin eteen. Kiekko jäi maalin kulmalle pomppimaan, ja Kärppä-pakin purkuyritys osui oman pelaajan jalkaan. Paikalle tullut Antti Virtanen otti kiekon ja ampui sen Kärppien maaliin.

Heti maalin jälkeen JYP otti aikalisän tarkoituksena rauhoittaa oma peli. Aikalisän turvin Kärpät pystyi ottamaan maalivahdin pois, ja kuudella viittä vastaan saatiin pyöritys JYP:n päätyyn, vaikka kieliongelmien takia Petr Tenkrat unohti ensin mennä kaukaloon kuudenneksi mieheksi. Kärpät teki maalin edestä illan kolmannen osumansa, kun Jari Viuhkola ronkki irtokiekon jälleen sisään.

Heti keskialoituksen jälkeen JYP:n Immosen kenttä hyökkäsi hyvin ja Antti Virtasella oli vetopaikka. Häneltä kuitenkin väännettiin kiekko pois ja Kärppien Petr Tenkrat lähti nousuun oikealta laidalta. Tshekkiä vastassa ollut Pekka Poikolainen ei osannut päättää mitä olisi tehnyt, joten hän tyytyi seuraamaan katseellaan, kun Tenkrat luisteli ohi ja laukoi kiekon maaliin. Peliaikaa oli jäljellä enää 16 sekuntia, joten maali ratkaisi ottelun voiton Kärpille.

Jälkipelit

Kotijoukkueen peli ei tänään kulkenut, eikä tämän vuoksi ole väärin, että Kärpät voitti. Tappio tuli kuitenkin niin katkeralla tavalla, että ihmisten pettymys hallin ulko-ovilla oli silminnähtävää. Puolustus teki tänään liikaa virheitä ja ilman Tero Leinosen loistopeliä lukemat olisivat saattaneet olla jopa viimekertaisen veroiset, 2-10. Leinosen hyvä peli olikin JYP:n harvoja ilonaiheita. JYP:n väsähtäminen toisessa erässä ei lupaa hyvää ensi viikon alussa pelattavalle kolmen pelin vieraskiertueelle.

Kärpät oli tehoton, mutta se jaksoi luistella enemmän ja pystyi huonosta viimeistelystä huolimatta tekemään tarvittavan määrän maaleja. Joukkueen yksilöistä erottuivat edukseen Brett Lievers ja Petr Ton, joka oli tänään huomattavasti pirteämpi kuin viime vierailulla. Drew Bannister kärsi selvästi täkäläisestä tuomarilinjasta, sillä esimerkiksi Bannisterin toinen jäähy oli aivan normaali kaksinkamppailutilanne. Jari Viuhkolan saldo 2+1 oli myös maininnan arvoinen.

Tuomari Reijo Ringbom esitti tänään valitettavasti juuri sellaisia otteita, mistä liigan tuomareita on jo vuosikaudet kritisoitu. Mailahäirintää sai tehdä niin paljon kuin pystyi, mutta jäähyjä tuli vain, jos toinen osapuoli kaatui. Näitä jäähyjä nähtiin myös tavallisissa pelitilanteissa, joissa rangaistusta ei olisi tarvinnut antaa.

Valmentajien kommentit

Kärppien Kari Heikkilä oli luonnollisesti tyytyväinen vierasvoittoon. Ensimmäisen erän vaisuuden hän laittoi matkaväsymyksen piikkiin.

- Lähdimme aamulla liikkeelle jo kahdeksalta. Toisessa erässä aloimme hallita ja JYP alkoi vuorostaan väsyä, kolmannessa erässä päätimme vain jatkaa prässiä ja tulosta syntyi, Heikkilä kertoi.

Myös hän huomautti pelin tuomarilinjasta.

- NHL:ssä tällaisesta kahvaamisen määrästä tulisi roppakaupalla jäähyjä. Toivottavasti tuomarit alkavat puuttua mailapeliin, jotta taitopelaajat eivät kärsisi, Heikkilä esitti toiveensa liigan oikeudenjakajille.

JYP:n Matti Alatalo oli ottelun jälkeen mietteliäs.

- Joukkue taisteli hyvin, mutta vuoristorata jatkuu. Nämä ovat kovia tappioita, vaikka emme huonolle joukkueelle hävinneetkään, Alatalo kehui Kärppiä.

Joukkueen alisuorittajien eli lähinnä kokeneen kaartin tilannetta Alatalo kertoi myös tarkkailevansa.

– Pelaajat kyllä yrittävät auttaa joukkuetta, mutta pelillisessä panoksessa heillä on parannettavaa. Harri Sillgrenin osalta vaisut otteet voi pistää polvivamman piikkiin, joka pilasi hänen kesäharjoittelunsa. Kokeneilla pelaajilla kuntoutuminen loukkaantumisesta kestää vielä pidempään kuin nuorilla, Alatalo sanoi.

Tulevaa kolmen pelin vierasputkea Alatalo luonnehti mielenkiintoiseksi haasteeksi. Vieraspeleihin mukaan saattavat päästä myös loukkaantuneet runkopelaajat Juha Pitkämäki ja Jari Korhonen, joiden tilanne katsotaan maanantain lääkärintarkastuksessa.