Kärpät tasoitti otteluvoitot

JYP:n ja Kärppien playoffsarjassa oli tänään JYP:n vuoro hermoilla kotikentällään. Viisaasti pelannut Kärpät kävi hakemassa tämän kevään pudotuspelien ensimmäisen voittonsa Hippokselta lukemin 1-4.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Oulussa tarjosi avointa puolustuspeliä ja asennevammaisen kotijoukkueen. Tänään Kärpät ei vieläkään venynyt parhaimpaansa, mutta JYP:n hermoillessa ja sortuessa virheisiin riitti heikompikin esitys ottelun voittoon.

Peli alkaa jäähyillä

Aivan äkkiä ei tule mieleen toista sellaista ottelua, jossa olisi vajaan viiden minuutin pelin jälkeen jaettu 54 minuuttia jäähyjä. Tämän päivän peli kuitenkin oli sellainen. Jäähyily alkoi ajassa 1.22, kun JYP:n Tuomas Mikkonen otti Kärppien maalinedustalla Mikko Lehtosta korkealla mailalla. Mikkosen tuomioksi tuli ulosajo Lehtosen menetettyä purukalustonsa osia. Maalin läheisyydessä seissyt päätuomari Juha Repo ei ensin reagoinut tilanteeseen mitenkään, mutta Lehtosen jäätyä jäähän makaamaan Repo katkaisi pelin ja näytti lopulta Mikkoselle päätyovea.

Kolmen minuutin kuluttua päätyovi kävi toistamiseen. Kärppien hyökkääjä Jussi Jokinen löi niin ikään jälkitilanteessa JYP:n Jari Korhosta mailalla polvitaipeeseen, ja Repo ajoi Jokisenkin ulos. Korhonen kävi tilanteesta erittäin kuumana, mutta säilyi onneksi ilman suurempia vammoja. Tätä tilannetta Repo ei nähnyt, vaan Jokinen ajettiin ulos linjatuomarin lausunnon perusteella.

Ottelun jäähymäärien perusteella ei ole vaikea arvata, että viidestä maalista neljä syntyi toisen joukkueen pelatessa vajaalla. Ensimmäinen näistä maaleista syntyi ajassa 7.18, kun Kärppien Brett Lievers katkaisi Angel Nikolovin syötön puolustussiniviivalla ja lähetti Petr Tonin puolittaiseen läpiajoon. Ton ampui kauniin rannelaukauksen maalin takakulmaan eikä jättänyt JYP:n maalia vartioineelle Tero Leinoselle mitään mahdollisuuksia.

Ton oli 14 minuutin kohdalla lisätä Kärppien johdon kahteen maaliin, mutta hänen ratkaisuyrityksensä läpiajossa ei johtanut maaliin. Tero Leinonen heittäytyi hienosti kyljelleen ja kiekko pomppi maalikehikossa, mutta ei mennyt viivan yli.

Maalien tehtailu jatkuu

Loukkaantumisensa jälkeen todella kuumana käynyt Mikko Lehtonen lähti toisen erän aluksi kolmannen kerran jäähylle, ja JYP pääsi kokeilemaan ylivoimaansa. Kuvio pyöri pääosin hyvin, mutta Kärppien alivoima pystyi peittämään laukaukset ja luomaan puolustajille sen verran painetta, että kiekot karkailivat usein keskialueelle.

Kärpät teki ottelun toisen maalin hiukan ennen toisen erän puoltaväliä. JYP:n puolustus sekoili jälleen oikein urakalla, ja Jari Viuhkolan hukattua avopaikan maalin edessä hän pelasi kiekon maalin takaa etukulmalle, josta Andrei Potaitshuk löi sen verkkoon. Maali oli varsin hieno, ja JYP:n puolustuksessa Petri Virolainen voi ottaa sen suureksi osaksi kontolleen.

Kärpät lisäsi erän lopussa johtonsa jo kolmeen maaliin, kun JYP pelasi kolmella viittä vastaan. Turhien jäähyjen sävyttämälle ottelulle kuvaavaa oli, että tähänkin alivoimaan johtaneet JYP:n jäähyt olivat täysin turhia – Tomas Chlubnan huitominen jälkitilanteessa sekä JYP:n joukkuerangaistus vaihtopenkiltä tulleiden huutojen takia. Kotijoukkueen miehitys maalinedustalla ei riittänyt, vaan Brett Lievers laittoi kiekon maaliin ehkä kolmannesta reboundista.

Kärpät jatkoi edelleen yhden miehen ylivoimalla, mutta seuraavan maalin teki kotijoukkue JYP. Ja sellaisella tavalla, ettei toista vastaavaa muistu lähivuosilta mieleen. Tuomo Jääskeläinen ja Janne Hauhtonen hyökkäsivät kahdella yhtä vastaan ja Jääskeläinen laittoi ohjattavan kiekon maalille. Kärppien Mikko Myllykoski kamppasi maalille pyrkineen Hauhtosen sillä seurauksella, että Hauhtonen lensi komeassa kaaressa suoraan maalivahti Niklas Bäckströmin päälle. Bäckström ei Hauhtosen alla kyennyt liikuttamaan itseään, ja Jääskeläisen syötöksi tarkoitettu kiekko livahti maalin takakulmaan.

JYP:n ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä Kärpät pääsi jälleen tulemaan aivan liian helposti ylivoimalla maalinedustalle ja teki erän loppuun vielä kolmannen maalin kaltaisen räkämaalin. Tällä kertaa viimeisen laukauksen ampui Pekka Saarenheimo. Tämän osuman jälkeen lähdettiin erätauolle etuajassa, sillä erään keskisuomalaiskatsojan hermot pettivät ja jäälle lentäneen lasipullon jäännökset päätettiin siivota tauolla.

Kolmas erä kosmetiikkaa

Kärpät vetäytyi kuoreensa kolmen maalin johtoasemassa eikä JYP saanut enää kunnollisia maalipaikkoja. Nekin vähät paikat, jotka saatiin rakennettua, kaatuivat huonoon viimeistelyyn. Mutta nähtiin erässä sentään jäähyjä – neljä kaksiminuuttista väkivaltaisuudesta sekä Antti Virtasen ensimmäinen ulosajo ainakin kymmeneen vuoteen. Virtanen sai korkealla mailalla auki Pekka Saarenheimon nenän ja Repo näytti JYP-hyökkääjälle ovea.

JYP yritti loppuun asti, mutta sen pelistä oli tänään paras terä kateissa. Viimeiset minuutit joukkue säästelikin jo voimiaan huomenna Oulussa pelattavaan koitokseen.

Osat vaihtuivat

JYP:n keskiviikon vapautuneesta esityksestä ei ollut tänään jäljellä mitään. Ehkä ensimmäistä kertaa tällä kaudella loppuunmyyty halli kipsasi joukkueen, ja virheitä nähtiin aivan liikaa. Puolustajilta karkailivat kiekot koko ajan, eikä runkosarjasta tuttu varma keskialueen ylityskään onnistunut. Joukkueessa oli tänään aivan liikaa pelaajia, jotka eivät saaneet mitään aikaan – heistä voi mainita ainakin Eric Perrinin laiturit Tomas Chlubnan ja Harri Sillgrenin sekä Antti Virtasen, jonka ulosajo ei tämän päivän esityksellä heikentänyt joukkueen hyökkäystä yhtään.

JYP:n hyökkäyksestä näki selvästi Tuomas Pihlmanin poissaolon, eikä kaima Mikkosenkaan ulosajo tilannetta helpottanut. Pihlmanin tilalle kokoonpanoon nostettu a-juniori Ari Kovanen istui pelin aikana 12 minuuttia jäähyllä, vaikkei itse ottanut niistä minuuttiakaan. Hänen osansa oli tänään lähinnä kärsiä toisten rangaistuksia.

Kärpät kävi koko pelin ajan omituisen kuumana. Joukkue kykeni tänään rokottamaan JYP:n lukuisista virheistä sellaisella prosentilla, että se riitti ottelun voittoon. Petr Ton oli ottelun aikana läpi neljästi, mutta onnistumisprosentti oli Jyväskylän vuosilta tuttua luokkaa eli varsin alhainen.

Oululaiset pelasivat tänään passiivisemmin ja fyysisemmin kuin kertaakaan tällä kaudella. Joukkueen liike ei ollut runkosarjapelien veroista, eikä taitavien hyökkääjien sommitelmiakaan nähty kuin aivan muutaman kerran. Parannettavaa jäi siis vieraillekin.